-5.9 C
Braşov
AcasăEconomicScurt-circuit la buzunare: Preţurile la electricitate, umflate cu pompa

Scurt-circuit la buzunare: Preţurile la electricitate, umflate cu pompa

l De la 1 ianuarie 2021, piaţa energiei electrice va fi liberalizată pentru toţi clienţii casnici
l Pe site-ul ANRE este pus la dispoziţia consumatorilor un comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice

La data de 1 ianuarie 2021, piaţa energiei electrice va fi liberalizată pentru toţi clienţii casnici din România. Puţini consumatori ştiu, însă, că au opţiunea de a schimba furnizorul de energie electrică sau să rămână la acelaşi furnizor, dar să schimbe contractul. Astfel, dacă nu au încheiat până în prezent un contract nou, consumatorii vor plăti facturi mai mari de anul viitor cu valori cuprinse între 13% şi 26% pe piaţa pentru serviciul universal (fosta piaţă reglementată). Pe site-ul ANRE este pus la dispoziţia consumatorilor un comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice.

Preţurile de serviciu universal, mult mai mari

Practic, consumatorii marilor furnizori precum E.ON, ENEL, CEZ şi Electrica care nu încheie sau nu au încheiat noi contracte vor rămâne de la 1 ianuarie 2021 la aceste companii, însă cu ele în calitate de furnizori de ultimă instanţă, fiind taxaţi cu preţuri de serviciu universal, care sunt mai mari decât cele de pe piaţa liberă. În regiunea Transilvania, de exemplu, consumatorii Transilvania Sud care nu şi-au ales de pe piaţa concurenţială un alt furnizor cu care să negocieze un preţ, un termen de plată, respectiv toate clauzele prevăzute de un contract, ori nu au încheiat un contract nou, vor plăti de anul viitor preţuri mai mari la energia electrică cu 17% mai mult decât în decembrie 2020, potrivit hotnews.ro.

Puteți încheia contracte și în ianuarie

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a precizat că „furnizorii au obligaţia să facă inclusiv în cursul lunii ianuarie notificare către toţi clienţii, iar, dacă până la 31 ianuarie 2021 un client casnic optează pentru piaţa concurenţială, indiferent de ziua din ianuarie în care optează, i se calculează toată factura pe ianuarie la acel preţ din piaţa concurenţială”. „În plus, oricând în timpul anului, consumatorii se pot muta din piaţa universală în piaţa concurenţială sau îşi pot schimba furnizorul”, a precizat ministrul Energiei.

ANRE nu s-a omorât cu informarea

Responsabilă de faptul că puţini consumatori casnici ştiu, la momentul actual, că pot căuta oferte avantajoase de furnizare a energiei şi în funcţie de acestea să îşi schimbe furnizorul este Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care nu şi-a îndeplinit obligaţiile în privinţa informării consumatorilor astfel încât aceştia să ştie că este mai avantajos să încheie noi contracte, poate cu noi furnizori, scrie hotnews.ro. Asociaţia Energia Inteligentă arată că „ANRE afirmă că nu este obligatoriu ca un consumator să-şi schimbe furnizorul de la 1 ianuarie 2021, însă uită să spună ca orice zi după această dată înseamnă un cost mai mare pentru consumator şi un câştig nejustificat pentru furnizor”, astfel că solicită autorităţilor, printr-o scrisoare deschisă, demiterea Comitetului de Reglementare al ANRE şi a celor vinovaţi de această situaţie.

De ce preţurile cresc atât de mult

Întrebat de ce preţurile cresc atât de mult, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, a declarat zilele trecute pentru Agerpres că „piaţa pentru serviciul universal este un fel de plasă de siguranţă pentru cei care rămân fără furnizor(…) Furnizorii de ultimă instanţă au obligaţia să preia acei consumatori de pe o zi pe alta şi trebuie să achiziţioneze energia suplimentară de pe Piaţa pentru Ziua Următoare sau Piaţa de Echilibrare, unde sunt cele mai mari preţuri”, a explicat Bege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE