28 C
Braşov
AcasăInternationalAnul Nou, cea mai veche sărbătoare

Anul Nou, cea mai veche sărbătoare

Sărbătoarea Anului Nou deține recordul pentru cea mai mare vechime. Babilonienii îl sărbătoreau încă de acum 6000 de ani, la prima lună nouă de după solstițiu. Festivalul dura 11 zile, în fiecare zi desfășurându-se diverse activități. Apoi oamenii, ca și acum, își stabileau scopuri pentru noul an.

Cioburile aduc noroc

De Anul Nou, în Danemarca, oamenii obișnuiesc să spargă farfurii în ușa vecinilor. Se consideră că familia care are cele mai multe cioburi în fața ușii va avea parte și de cel mai mult noroc. În Mexic se întâlnesc mai multe superstiții: scoaterea bagajelor afară pentru călătorii bune în anul ce vine și agățarea unor figurine în formă de oaie pe clanța ușii pentru prosperitate.

Vâsc sub perna fetelor de măritat

În Irlanda, fetele singure cred că noaptea dintre ani este un prilej să-și găsească adevărata dragoste. Ele așază vâsc sub pernă visând la momentul magic când își vor cunoaște alesul. De asemenea, vâscul alungă și spiritele rele. În Irlanda se crede că vântul din noaptea dintre ani poate prezice viitorul țării. Dacă bate dinspre vest aduce bunăstare. Tot în Irlanda se coace pâine verde de Anul Nou.

Japonezii bat clopotele de 108 ori

În Japonia, casele se împodobesc cu crini și bambus, simboluri ale devotamentului și longevității. Lângă ușă se așează un aranjament din rămurele, care servește drept locuință zeului aducător de noroc. Fiecare gospodină înalță în casa sa un altar special, făcut din prăjiturele de orez, sake, curmale și delicatese tradiționale. Clopotele templelor sună la miezul nopții dintre ani de 108 ori.

Italienii aruncă mobila, spaniolii mânâncă 12 boabe de struguri

Conform unui vechi obicei, în Italia, la miezul nopții, toate vechiturile din casă trebuie aruncate pe fereastră. În același timp, explodează petarde și pocnitori și o avalanșă de confetii umple străzile marilor orașe, care se întrec în focuri de artificii la miezul nopții. De Anul Nou, spaniolii înghit 12 boabe de struguri atunci când orologiul bate ora 24.00, câte o boabă pentru fiecare bătaie a ceasului. Acest gest simbolizează încheierea anului, trecerea celor 12 luni. Cel care reușește să le înghită pe toate este asigurat că va avea fericire în tot cursul anului viitor.

Scoțienii devin darnici

Scoțienii devin darnici în noaptea de Anul Nou, când își fac cadouri. Cei care pășesc primii pragul unei case aduc gazdelor o bucată de cărbune și un hering. Conform tradiției, cărbunele simbolizează căldura pe tot timpul anului, iar heringul belșugul. Petrecerea scoțiană de Itocmany este veselă și zgomotoasă, în sunetul cimpoaielor și în clinchetul paharelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Prosteala de politruc on Iarbă de un metru? „A plouat mult!”