17.5 C
Braşov
AcasăSportOficial. Marius Avram s-a retras din arbitraj: „Pentru mine aici e capăt...

Oficial. Marius Avram s-a retras din arbitraj: „Pentru mine aici e capăt de linie“

Marius Avram s-a retras din arbitraj. Anunțul a fost făcut chiar de către Marius Avram, azi, 19 decembrie. Arbitrul a activat în fotbal 27 de ani, din care 14 în prima ligă. „Îmi amintesc, în timp ce scriu, de anul 1994. Eram un adolescent de 15 ani care proba un echipament cumpărat de tatăl său, ca să descopere că îi venea perfect… Exact așa a început aventura care avea să dureze 27 de ani, între care 14 ani în Liga 1, unde am arbitrat aproape 250 de meciuri. Mai notez aici finala Cupei României, finala Cupei Ligii, Supercupa României și după 11 ani pe lista FIFA, aproape 150 de meciuri internaționale (ca arbitru, arbitru adițional sau al patrulea oficial) in competiții precum Liga Campionilor, Liga Europa, Liga Națiunilor, trei campionate europene de juniori unde am arbitrat si doua semifinale. Nu știu dacă este suficient, probabil la 15 ani aș fi zis că da. Ceea ce știu sigur este că mi-am făcut meseria cu devotament, cinste și seriozitate. Iau cu mine amintirile și trăirile fiecărui meci, plin de recunoștință. Poate că se putea mai mult, dar știu că am pus suflet în fiecare partidă la care am participat.
Arbitrajul este mai mult decât o profesie, trebuie sa îl iubești, să fii pasionat ca să reziști pe termen lung. Arbitrii află programul cu câteva zile înainte, nu au siguranța unui venit constant și sunt cei mai huliți oameni de pe teren. Legenda spune că arbitrii și polițiștii de la rutieră sunt primii în topul popularității publice. Primii la coadă, firește. Aceasta nu este, însă, o problemă, ci o provocare, și am luat-o ca atare de la bun început. A fost provocarea de a fi mai bun de la meci la meci. Cu adevărat dificil în arbitraj este că trebuie să accepți ca este posibil sa lipsești de la nașterea copilului tău (lucru care mi s-a întâmplat si mie), de la nunțile prietenilor cei mai buni, zile de naștere și multe alte evenimente. La fel este posibil, ca oameni dragi să fie în spital, în timp ce trebuie să fii concentrat pe teren.
Nu regret că am ales fluierul. Singurul regret este ca nu am reușit sa facem ca acesta profesie sa fie recunoscuta si sa existe o minima siguranța pentru cei care vor sa o practice cu cinste, profesionalism si dedicație. Mi-as fi dorit ca in momentul retragerii să știu că am lăsat în urma mea o generație care va avea contract de muncă, deplasările plătite și o asigurare medicală. Nu s-a putut, încă.
La minus trec și “luptele” duse an de an în relația cu factorii de decizie din arbitraj, relație nu de puține ori tensionată, precum și momentele dificile din viață care au lăsat urme, totul culminând cu schimbarea mea de pe lista FIFA (decizie considerată de mulți nedreaptă). Toate acestea au contribuit la retragerea mea, la vârsta de 41 de ani, cu 4 ani înainte de momentul in care am crezut că voi încheia acest capitol. Pe mine mă așteaptă un nou capitol și îmi doresc să dau o șansă “vieții fără arbitraj”. Așa cum în trecut, aflat cu un picior în Liga 1, am ales studiile și am plecat din țară pentru câțiva ani, la fel și acum a sosit momentul unei alegeri. Una mult mai grea, una pe care însă o îmbrățișez cu încrederea că e timpul să fac un pas în afara terenului. E timpul să las și eu un loc liber pe care să-l ocupe un tânăr care, poate, la fel ca și mine, a visat la 15 ani că va ajunge în această poziție. Pentru mine aici e capăt de linie. Le urez celor care vin din urmă să contribuie la spectacolul sportiv, cu seriozitate și corectitudine. Aceasta este fișa postului pentru un arbitru, până la urmă. Greșeli se vor face mereu, dar caracterul și buna credința sunt cele care contează pe termen lung și care fac diferența în carieră. Le mulțumesc tuturor celor care au crezut, de-a lungul timpului, în mine și care au fost și au rămas oameni de onoare. Mulțumesc și publicului fără de care meciurile se simt diferit din iarbă. Cum probabil și fără arbitri pe teren meciurile ar fi mai anoste“, este mesajul lui Marius Avram.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE