17.5 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Sindromul ochilor uscaţi

Sfat Expres: Sindromul ochilor uscaţi

Ochi sensibili la atingere sau lumină, iritaţi, senzaţie de arsură sau de nisip sub pleoape – sunt câteva dintre simptomele sindromului ochilor uscaţi. Printr-o simplă clipire, ochii sunt acoperiţi de o peliculă foarte fină, care îi hidratează şi protejează pe o durată de timp. Dacă aceasta dispare, este insuficientă sau îşi pierde din calităţi, ochiul rămâne lipsit de protecţie faţă de acţiunea mediului înconjurător, a agenţilor infecţioşi şi alergeni.

- Advertisement -

Ochi uscaţi
Pentru această afecţiune diagnosticarea se face cu ajutorul „Testului Schirmer“ care constă în măsurarea gradului de umezire a ochiului cu ajutorul unei benzi de hârtie de filtru, plasată în interiorul pleoapei inferioare (sacul conjunctival). Se mai pot face teste şi cu ajutorul unor substanţe colorante, picurate în ochi. În două minute, acestea ar trebui să ajungă, prin fluxul lacrimal, în fosele nazale. Dacă lichidul este insuficient, colorantul poate fi evidenţiat mai mult timp în ochi.

Cauze
– Uităm să clipim. Orice diminuare a frecvenţei cu care clipim duce la accentuarea uscăciunii ochilor. Lucrul (sau joaca!) la calculator este prima activitate responsabilă de perturbarea reflexului de a clipi.
– Vârsta înaintată. „Producţia“ de lacrimi se micşorează o dată cu înaintarea în vârstă (la 65 de ani producem cu 60% mai puţine lacrimi decât la 18).
– Mediul agresiv. Altitudinea, lumina puternică a soarelui, căldura şi frigul excesiv, vântul uscat agravează uscarea ochilor; la fel, aerotermele, aparatele de aer condiţionat, ventilatoarele, uscătoarele de păr.
– Lentilele de contact sunt o cauză importantă a uscăciunii ochilor, aceasta fiind, la rândul ei, principalul motiv de disconfort la purtarea lentilelor.
– Unele tratamente (medicamente). Antiinflamatoarele, antihistaminicele, diureticele etc. scad abilitatea organismului de a produce lacrimi.
– Artrita reumatoidă. Dacă suferiţi de artrită, este foarte probabil să suferiţi şi de uscăciunea ochilor.

Sfaturi
– Clipiţi cât mai des. Cititul, privitul la televizor, la ecranul computerului, cusutul sunt activităţi în timpul cărora oamenii uită să clipească. Ia-ţi câte o pauză de câteva minute la fiecare oră, în care să ţii ochii închişi ori să clipeşti în voie.
– Acoperiţi ochii cu o batistă caldă. Dacă vi se usucă ochii din când în când, încercaţi să scăpaţi de acest inconvenient acoperindu-i cu comprese calde timp de cinci-zece minute, de două-trei ori pe zi. Căldura stimulează producţia de lacrimi.
– Păcăliţi ochii cu…lacrimi artificiale! Pentru uscăciunea cronică, medicii recomandă lacrimile artificiale, care se găsesc în farmacii. Dacă e nevoie să le folosiþi de mai multe ori pe zi, alegeţi o formulă fără conservanţi.

- Advertisement -

sursă: www.sfaturimedicale.ro

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE