16.9 C
Braşov
AcasăStiri BrasovAtât poate bugetul local: Consiliul Local a votat reduceri de taxe și...

Atât poate bugetul local: Consiliul Local a votat reduceri de taxe și impozite pentru firmele afectate de pandemie

Autor: Mihaela PARGHEL

- Advertisement -

l 25 la sută reducerea impozitului pe clădiri și 50 la sută reducerea taxelor destinate HoReCa

Pe ultima sută de metri, Consiliul Local Brașov a adoptat ieri proiectele de hotărâre care vin direct în sprijinul firmelor afectate de pandemie. După ce vineri, în ședința ordinară aferentă lunii noiembrie, consilierii locali nu au reușit să se pună de acord cu o decizie care să sprijine HoReCa, USR-PLUS solicitând un timp în plus de analiză asupta impactului pe care o astfel de decizie ar avea-o asupra bugetului local, ieri Consiliul Local s-a reunit în ședință de îndată, pentru a adopta două proiecte de hotărâre de reducere a unor taxe locale. La baza propunerilor celor două acte normative a stat o analiză comparativă a încasărilor la bugetul local, precum și o analiză de impact asupra veniturilor.

Reducere de 25% la impozitul pe imobil

Consiliul Local a adoptat ieri o primă decizie de a acorda facilități fiscale persoanelor fizice și juridice care au clădiri nerezidențiale folosite pentru activități economice. Acești proprietari vor primi o scutire de 25% la impozitul pe imobil. Inițial, propunerea liberalilor a fost ca scutirea să se acorde în procent de până la 50%, însă în urma discuțiilor în plenul Consiliului Local cu privire la cuantumul acestei reduceri, majoritatea consilierilor locali au adoptat propunerea primarului de reducere a impozitului cu 25% pe toată perioada în care țara noastră a fost în stare de urgență și de alertă. Potrivit OUG 181/2020, reducerea se aplică dacă, din cauza efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, proprietarii sau utilizatorii clădirilor au fost obligaţi, potrivit legii, să îşi întrerupă total activitatea economică sau deţin certificatul pentru situaţii de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri prin care se certifică întreruperea parţială a activităţii economice.

- Advertisement -

Reducere de taxe cu 50% pentru HoReCa

Consilierii locali au aprobat tot ieri propunerea liberalilor de reducere cu 50% a taxei de ocupare a domeniului public pentru terase pentru tot anul 2021. . În momentul de față, taxa este de 2,4 lei/m.p./zi în zona A si B și 1,2 lei/m.p./zi în zonele C și D și Poiana Brașov. Cea de a doua măsură propusă de primar a fost cea de reducere tot cu 50%, pentru 2021, a taxei de autorizare a activităților economice din categoria alimentație publică și activități recreative. Proiectul a fost adoptat cu unanimitate, doi dintre consilierii locali USR-PLUS neparticipând la vot, din motive care țin de interesele personale într-o astfel de decizie.

Impact asupra bugetului local

Reducerea impozitului pe clădiri  la agenții economici înseamnă o reducere a încasărilor bugetare cu aproximativ 2,5 milioane lei. Impactul bugetar al reducerii cu 50% a taxelor pentru acordul primarului este estimat 350.000 de lei. Impactul bugetar al reducerii cu 50% a taxei de ocupare a domeniului public pentru terase este de 500.000 de lei.
„O analiză asupra bugetului ne spune că vom avea un deficit în acest an, de 21 de milioane, comparativ cu anul trecut. De exemplu, până la 30 noiembrie am avut încasări cu 10 milioane de lei mai mici faţă de anul trecut la aceeaşi dată. Orice reducere de taxe acum vine cu o împovărare a bugetului local. Considerând că aplicarea la maxim a reducerilor de taxe posibile, conform OUG 181 ar avea un impact de 5 milioane de lei asupra bugetului, decizia noastră a fost de a veni cu o reducere de 25% a impozitului pe clădirile folosite în scop comercial. În plus, am prous ca cele două măsuri care vizează în mod direct sectorul HoReCa, respectiv reducerea abonamentului de ocupare a domeniului public pentru terase şi reducerea taxelor din acordul primarului, să se facă la un nivel de 50%. Aceste măsuri vor susţine mediul economic în general şi sectorul HoReCa în mod particular”, a declarat primarul Allen Coliban.

PSD ar fi vrut 50% reducere la taxa pe clădiri şi taxe zero pentru terase în 2021

Pe parcursul ședinței de îndată de ieri, cei patru consilieri locali ai PSD, prin președintele de grup Lucian Pătrașcu, au susținut aplicarea la maxim a reducerilor ce pot fi aplicate pentru sprijinirea firmelor, respectiv 50% la impozitul pe clădirile folosite în scop comercial și scutire integrală pentru taxa de coupare a domeniului public pentru terase și taxa pentru acordul primarului. „După mai multe discuții avute cu operatorii din HoReCa și strângerea de semnături pentru petiția  «Redeschideți HoReCa», am propus aplicarea OUG cu cota maxima de 50% reducere, precum și alte măsuri de susținere. Am solicitat eliminarea taxei anuale pentru autorizație de funcționare în valoare de 2730 lei sau, în cazul în care a fost plătită pe anul în curs, aceasta să poată fi compensată cu taxa aferentă anului 2021. De asemenea, am solicitat și eliminarea taxelor pe terase, începând cu luna noiembrie 2020,  pe toată perioada anului 2021“ Amendamentele PSD au fost respinse la vot.

Votul arată „susținere pentru mediul economic, dar și responsabilitate pentru bugetul local“

„Din punctul meu de vedere, cred că votul de astăzi arată pe de o parte deschidere și susținere pentru mediul economic, iar pe de altă parte, responsabilitate pentru bugetul local. Uitându-mă comparativ la alte orașe mari, de exemplu Sibiu, acolo reducerea a fost de doar 20%. Iată că Brașovul a fost mai generos decât Sibiul sau Clujul spre a sprijini comercianții locali. Au fost orașe care nu au aplicat deloc aceste măsuri. Cred că pragul pe care noi l-am ales, adaptat și la analiza specific făcută pe bugetul Brașovului, atât pe venituri, cât și pe cheltuieli, este un prag realist, sustenabil și care arată responsabilitate“, a declarat ieri primarul Allen Coliban.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ
Rammstein on Războiul din Ucraina