1.9 C
Braşov
AcasăStiri BrasovAlianța USR-PLUS - PNL s-a înecat azi pe drumul Gorița. La prima...

Alianța USR-PLUS – PNL s-a înecat azi pe drumul Gorița. La prima decizie importantă din CL Brașov, PNL s-a dat de partea PSD.

Alianța dintre USR-PLUS și PNL s-a înecat azi pe drumul atât de controversat al Goriței. Practic, în ședința Consiliului Local de azi, PNL, prin abținere, și cu voturile date de PSD, au asigurat continuarea proiectului Drumului Forestier Gorița.
Drumul forestier Gorița, în lungime de 11,003 km, proiectat să treacă prin păduri încadrate la categoria 1.4 a (păduri parc) presupune extragerea a 8000 arbori, având o lățime de 3,5 m (față de 2m, lățimea maximă a drumurilor permise în pădurile încadrate în această categorie, prin Ordinul 766/2018). Împotriva acestui proiect există o petiție semnată 15.000 de oameni, susținută de proteste de stradă, prin care brașovenii cereau stoparea acestui proiect, suspendat în instanță de Tribunalul Brașov în data de 19.12.2019, în urma acțiunii USR și a asociațiilor România Civică și Brașovul Pedalează. Consilierii PNL au susținut, prin ,,abținere” continuarea proiectului Gorița, încălcând în același timp și acordul cu USR-PLUS pe care chiar șefii liberalilor l-au clamat. Ba chiar, însuși Ludovic Orban a cerut după alegerile locale ca PNL să nu se alieze în nicio situație cu PSD.
,,Considerăm că, prin votul de azi, PNL nu și-a respectat acordul de parteneriat la nivel local. Vom propune din nou, în următoarea ședință a Consiliului Local, renunțarea la proiect și invităm PNL la respectarea principiilor și a programului politic agreat”, spun reprezentanții USR_PLUS din Consiliul Local Brașov.
Ei au explicat printr-o postare pe facebook că, Hotărârea Consiliului Local Brașov, respinsă azi prin coalizarea PNL cu PSD, avea în vedere revocarea parțială a HCL 154/2017, 178/2017, 312/2019 și 441/2019, în sensul eliminării din obiectul proiectului a construirii drumului forestier nou (Gorița) și limitarea acestuia la reabilitarea drumurilor forestiere existente.
Demersul în instanță de anulare a proiectului, pornit în ianuarie 2020 de Partidul Uniunea Salvați România, își urmează cursul, având următorul termen de judecată în 16 februarie 2021.
Proiectul este doar suspendat
Proiectul de realizarea a mai multor amenajări forestiere printre care şi contestatul drum Goriţa a fost suspendat printr-o ordonanţă preşedinţială a Tribunalului Braşov anul trecut în luna decembrie. Mai exact, cele trei hotărâri de Consiliu Local prin care s-a aprobat investiţia pentru proiectul Goriţa au fost suspendate până când instanţa va soluţiona pe fond contestaţia depusă de USR Braşov, împreună cu Asociaţia România Civică şi Asociaţia Braşovul Pedalează, pentru anularea proiectului. De altfel, această ordonanţă a venit după ce şi fostul Consiliul Local Braşov a anunţat, luna noiembrie 2019, suspendarea aplicării celor trei hotărâri, până la reanalizarea situaţiei, astfel că hotărârile nu au produs până acum efecte.

Coliban avertiza anul trecut despre pericolul proiectului Gorița
Pe atunci senator, primarul Allen Coliban, şi-a reargumentat toamna trecută poziţia faţă de proiectul Goriţa, și printr-o lungă postare pe facebook. „Pentru amenajarea drumului vor fi tăiaţi arbori cu vârste între 130 şi 170 de ani. Nu avem nevoie de acest drum forestier auto. El se suprapune pe porţiuni ample peste trasee turistice existente, foarte apreciate de către iubitorii de natură. Nu este vorba doar de o intervenţie brutală asupra acestor trasee, ce vor fi distruse, ci şi de impactul pe care acest drum îl va avea asupra biodiversităţii – lucru care, în mod ciudat, nu a fost considerat oportun a fi studiat de către autorităţile de mediu. În condiţiile în care Primăria a promis şcheienilor studii de torenţi şi soluţii pentru mâlul care inundă zona veche a oraşului la orice ploaie mai serioasă, acest proiect nu face decât să agraveze problemele actuale. 8.000 de arbori. 15 ha de pădure. Adică 500 de camioane sau 23 de stadioane de fotbal“, a avertiza și atunci Coliban, asupra pericolului proiectului Gorița.

Ce spuneau susţinătorii ,,Stop defrişărilor de pe Tâmpa“

O petiţie, prin care li se cerea autorităților să nu defrişeze nici un arbore din zona aflată între Tâmpa şi Masivul Postăvarul, unde Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt vrea să amenajeze un drum forestier, a fost lansată pe internet anul trecut, fiind semnată în final de peste 15.000 de persoane. „…Administraţia locală permite realizarea unui drum forestier pe Tâmpa. Noul drum ar urma să fie lung de 11 km şi vor fi tăiaţi 8.000 de arbori. Dan Olteanu, directorul RLPK, spune că drumul acesta ar putea fi un «Transfăgărăşan de Braşov . De ce ar avea nevoie Braşovul de aşa ceva? Particularitatea Braşovului este tocmai această îmbinare dintre ţesutul urban şi mediul natural, iar pădurea a fost folosită ca loc de plimbări, recreere şi în ultimii 20-25 de ani şi de biciclişti.
Traseele şi potecile sunt deosebit de frumoase, care te scot în diferite poieniţe unde se poate poposi şi unde fiecare ne bucurăm de natură şi de aerul de munte. De ce vrem să pierdem lucrurile acestea? Pentru că avem o administraţie care face orice vrea sub pretextul «dezvoltării Braşovului», dar evită să-i întrebe pe oameni ce-şi doresc”, a scris la vremea aceaa braşoveanul, Mihai Tatu, pe pagina de Facebook „Stop poluării din Braşov! Vrem aer curat”.

„Ieşim în stradă pentru a cere protecţia strictă a pădurilor primare şi seculare“

Aproape o mie de braşoveni şi activişti s-au adunat în 4 noiembrie anul trecut în faţa Primăriei Braşov şi au pornit într-un marş prin centrul oraşului, pe traseul Str. Republicii – Piaţa Sfatului – Str. George Bariţiu – Parc Andrei Şaguna – Str. Băilor – Piaţa Unirii – şi din nou Primărie.
Asociaţia Pro Schei, unul din organizatorii marşului, s-a alăturat mişcării organizaţiilor Greenpeace, Agent Green şi Declic, care au organizat la rândul lor un amplu protest în Bucureşti şi alte câteva oraşe din ţară faţă de intervenţiile criminale asupra pădurilor din România. Marşul pentru Salvarea pădurilor de la Braşov era un protest faţă de defrişări, dar în primul rând pentru stoparea proiectului de amenajare a drumului forestier Goriţa, proiect suspendat de CL, dar nu anulat. „În solidaritate cu Marşul pentru Păduri de la Bucureşti în acelaşi timp, ieşim în stradă pentru a cere protecţia strictă a pădurilor primare şi seculare din România, oprirea drumului forestier Goriţa şi protecţia pădurilor din oraşul Braşov. Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL) şi a aplicaţiei pentru cetăţeni Inspectorul Pădurii”, au menţionat organizatorii marşului de la Braşov în motivaţia acţiunii. Printre revendicări se afla şi stoparea proiectului de amenajare a drumului forestier Goriţa, pentru care au fost accesate fonduri europene de către fosta administraţie municipală Braşov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE