8 C
Braşov
AcasăSport„Ceva nu este în regulă la Brașov“: Nepotul marelui Pescaru a...

„Ceva nu este în regulă la Brașov“: Nepotul marelui Pescaru a ajuns la Sepsi OSK!

Autor: Adi MARICA

l Alex Frumosu, nepotul legendarului Nicolae Pescaru, a ajuns din această toamnă la Sepsi OSK
l „Pe mine mă doare sufletul când văd că tot mai mulți copii din Brașov ajung la Academia celor de la Sepsi“, spune antrenoarea Lucia Ghioc

Fotbalul brașovean se confruntă de câțiva ani cu numeroase probleme. Brașovul nu are nicio echipă în primele două ligi din România, la capitolul infrastructură suntem codașii țării, iar efectele sunt teribile și la nivelul fotbalului juvenil. Din cauza acestei situații dramatice de la Brașov, tot mai mulți părinți își duc copiii la Sepsi OSK.

De ce Sepsi? Condiții mai bune

Cel mai cunoscut exemplu este cel al lui Alex Frumosu (15 ani), nepotul celui mare fotbalist al Brașovului, regretatul Nicolae Pescaru. Frumosu a ajuns din această toamnă la Sepsi OSK după ce a trecut probele. Motivele acestei alegeri sunt explicate de părinții fotbalistului. „Plecarea lui Alex la Sepsi a reprezentat o noua provocare pentru el. Ne-am îndreptat către o Academie, către un club de Liga I , care oferă condiții mai bune din toate punctele de vedere, dar și adevărate modele de urmat pentru tineri. Baza de pregătire, din punct de vedere al infrastructurii, oferă posibilitatea pregătirii la cel mai înalt nivel. Totodată, fiecare grupa de juniori dispune de doi antrenori pentru jucătorii de câmp, dar și un antrenor pentru portari. Implicarea antrenorilor în procesul de pregătire al tinerilor fotbaliști se reflecta atât în antrenamentele propriu zise, cât și în meciurile amicale organizate în această perioadă“, spun părinții lui Alex.

„Ceva nu este în regulă la Brașov“

Attila Hadnagy, directorul general al lui Sepsi OSK, a fost surprins de această „mutare“. „Suntem bucuroși că nepotul marelui Pescaru a ajuns la Sepsi. Eu chiar am fost suprins când am auzit că a ajuns la noi. Știu foarte bine cine a fost Nicolae Pescaru în fotbalul brașovean.Voi merge să-l văd pe Alex la antrenamente și jocuri. Sincer mă pune pe gânduri faptul că mulți tineri fotbaliști brașoveni, dar și antrenori vin la Sepsi OSK. Ceva nu este în regulă la Brașov“, a spus Attila Hadnagy.

Nu are tratament preferențial la Sepsi

Lorant Veress, șeful Centrul de Copii și Juniori de la Sepsi OSK, spune că Alex Frumosu este împrumutat pentru un sezon la Sepsi. „Alex a fost împrumutat pentru un an de la Corona la Sepsi, părinții l-au adus la noi. Dacă Alex îi va convinge pe antrenorii de la grupa la care joacă, la anul vom încerca să-l transferăm definitiv. Cu siguranță nu va avea un tratament preferențial pentru faptul că este nepotul fostului mare fotbalist al Brașovului, noi vrem să promovăm jucători doar pe valoarea lor“, a spus Veress.

A început fotbalul la FC Brașov

Alex Frumosu a început fotbalul la 8 ani, la FC Brașov sub comanda antrenoarei Lucia Ghioc. „Primii pași în fotbal Alex i-a făcut la grupa mea de la FC Brașov. Domnul Nicolae Pescaru îl aducea la antrenamente și chiar am rămas impresionată pentru că niciodată nu mi-a cerut să-l tratez preferențial pe Alex. Știu că părinții lui Alex chiar ne-au ajutat cu un rând de echipament. Alex este un copil cuminte, înțelegător, care își dorea foarte mult să reușească. Sunt convinsă că din cauza condițiilor de la Brașov, Alex a ajuns la Sepsi. Pe mine mă doare sufletul când văd că tot mai mulți copii din Brașov ajung la Academia celor de la Sepsi. Pentru Brașovul fotbalistic este o lovitură dură. E strigător la cer tot ce se întâmplă în fotbalul juvenil brașovean. Doar grupa 2005 știu că au ajuns la Sepsi cinci copii foarte talentanți. Cei de la Sepsi le oferă cazare, masă, de condiții de pregătire nu mai spun…“, a spus Lucia Ghioc, antrenoare la ACS SR Brașov.

Promisiunea lui Dîrvăreanu

În sezonul 2015-2016, Frumosu a trecut la FC Bența/ Colțea, unde a lucrat cu antrenorul Răzvan Harhață, apoi, timp de doi ani a fost la Forex, la grupa lui Cătălin Zaharia, iar din iulie 2018 până în vara acestui an a fost legitimat la Corona Brașov unde i-a avut ca antrenori pe Lucian Nicolau și apoi pe Liviu Negoiță. Antrenorul care îl cunoaște cel mai bine pe Alex Frumosu, este Florin Dîrvăreanu. Cei doi au colaborat în ultimii patru ani , perioadă în care Dîrvăreanu a lucrat individual cu nepotul lui Pescaru. „Am lucrat individual cu Alex în ultimii patru ani și eu spun că a ajuns la un nivel bun. Depinde acum pe ce mâini intră, dacă va avea șansă să ajungă mai sus. Eu spun că e bine că nu poartă numele Pescaru pentru că asta ar fi însemnat o presiune enormă pe umerii lui. De la primele ședințe de pregătirea i-am promis lui Nicolae Pescaru că voi face totul ca Alex să ajungă fotbalist. Nu putem face comparații pentru că Nicolae Pescaru ca fotbalist a fost un geniu. Alex a crescut mult la capitolul forță, este muncitor și mereu dornic să învețe și să acumuleze“, a spus Dîrvăreanu.

„De ce la Sepsi se poate, iar la Brașov nu?“

Referitor la exodul de copii din Brașov la Sepsi, Dîrvăreanu consideră că „cineva trebuie să ia hățurile în fotbalul brașovean. De ce la Sepsi se poate, iar la Brașov nu?“

Pescaru, simbolul fotbalului brașovean

Nicolae Pescaru este o legendă a Braşovului. Considerat cel mai bun fotbalist al Brașovului, Nicolae Pescaru a jucat aprope 20 de ani la FC Braşov. „Fără falsă modestie pot spune că am fost cel mai bun. Pur şi simplu. Simţeam că pot face tot ce vreau pe teren, dar am avut şi colegi pe măsură: Gyorffy, Campo, Năftănăilă, Cadar, Adamache, Ivăncescu, Necula, Hârlab… Am jucat pe toate posturile, mai puţin pe cel de portar, dar şi acolo cu puţin antrenament cred că făceam faţă! A fost vorba de talent pur. Eu m-am trezit în fotbal fără să urmez paşii fireşti, adică la copii şi juniori. Faptul că aveam o tehnică bună, loveam mingea perfect cu ambele picioare, aveam forţă, viteză sînt calităţile care m-au propulsat în categoria fotbaliştilor, nu a jucătorilor de fotbal. Apoi devotamentul, determinarea şi ambiţia cu care jucam m-au propulsat în inimile braşovenilor. Am simţit mereu pe umeri “dulcea povară” de a fi un reprezentant al „stegarilor“ pe teren, dar şi în afara lui. Echipa asta a însemnat totul pentru mine, dar nu merit şi nu vreau să mi se facă statuie pentru acest lucru. Aici, la Braşov, am cunoscut cele mai mari satisfacţii şi am cunoscut oameni adevăraţi. Cele mai frumoase amintiri sunt meciurile jucate pe Tineretului, cu tribune arhipline, cu suporteri căţăraţi în plopi pentru că nu mai aveau loc în tribune. FC Braşovs-a desfiinţat, asta a fost o lovitură dură pentru că niciodată nu am crezut că se va ajunge aici! Braşovul a avut întotdeauna fotbal cu Steagu în frunte. Acum… e greu, nu sunt bani şi se pare că fotbalul nu mai interesează pe nimeni în Braşov“, spunea Nicolae Pescaru într-un interviu acordat Monitorului Expres în urmă cu câțiva ani. Nicolae Pescaru a murit în urmă cu mai bine de un la vârsta de 76 de ani. Născut pe 27 martie 1943, Nicolae Pescaru a evoluat în peste 300 de meciuri în Liga 1 pentru Steagul Roşu Braşov. A marcat de 62 de ori în prima ligă, fiind și acum deținătorul recordului de goluri marcate pentru „galben-negri”, el fiind urmat de Mugurel Buga și Marian Ivan, ambii cu câte 57 de goluri. La echipa naţională a bifat 4 selecţii. A făcut parte din lotul primei reprezentative la Cupa Mondială din Mexic 1970.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române