23.8 C
Braşov
AcasăCititori(P) Diferențele dintre SSD și HDD. Cum alegi tipul potrivit de memorie...

(P) Diferențele dintre SSD și HDD. Cum alegi tipul potrivit de memorie pentru laptopul tău?

Alegerea tipului de memorie pentru laptopul tău nu trebuie să fie un proces prea complicat, mai ales dacă faci puțină cercetare. De obicei dispozitivele ultraportabile vin cu o unitate SSD instalată, iar laptopurile și desktopurile cu un HDD, dar aceasta nu trebuie să fie norma.

Pentru a alege dacă merită să te îndrepți către memorii SSD sau HDD pentru laptopul tău, ți-am pus la dispoziție următorul articol în care vom detalia ce înseamnă fiecare, ce avantaje și dezavantaje au fiecare și în final câteva criterii de alegere. Lectură plăcută!

Ce este un HDD/SSD?

Pe scurt, HDD-ul sau hard disk-ul este o placă metalică cu un strat magnetic ce stochează datele. Pentru a stoca datele mai sus menționate se folosește principiul magnetismului și un platan care se rotește la viteză mare. Cu cât viteza de rotație este mai mare, cu atât crește și viteza de scriere sau citire. De exemplu, un HDD pentru laptopuri cu o viteză de rotație de 5400 rotații pe minut îți va oferi o viteză de citire sau scriere de aproximativ 120 MB pe secundă.

Un SSD sau Solid State Drive va stoca datele pe cipuri de memorie flash interconectate și nu are componente interne mecanice. Practic SSD-urile pot fi asemănate cu memorii USB ceva mai performante și încăpătoare. Spre deosebire de HDD, în cazul căruia informația este stocată pe un platan rotitor, în cazul SSD-urilor informația va fi stocată în microcipuri.

Avantaje și dezavantaje

Pentru cei care nu au răbdare să intre în detalii vom trece foarte succint în revistă avantajele și dezavantajele fiecărei forme de stocare a datelor.

Vom începe așadar cu HDD-ul. De departe cel mai mare avantaj al unui hard disk este prețul per GB stocat, preț destul de scăzut. De asemenea, durata lui de viață este una relativ crescută. Ca dezavantaje putem enumera sensibilitatea la șocurile mecanice, sensibilitatea la șocurile electrice, viteze relativ reduse de scriere și citire și zgomot sesizabil la unele modele în timpul funcționării.

Acum SSD-ul. Acesta se remarcă prin viteze superioare de scriere și citire și rezistența sporită la șocurile mecanice datorată lipsei de componente mobile. Printre dezavantaje vom enumera capacitatea mai mică de stocare și prețul mai mare per GB stocat.

Criterii

Ia în calcul următoarele aspecte pentru a face o alegere corectă pentru nevoile tale de stocare.

Performanța
În termeni de performanță, SSD-ul este categoric superior. HDD-ul este limitat din cauze componentei hardware, o supraaglomerare a lui cu fișiere ducând în timp la degradarea capacităților. Sistemul de fișiere din hard disk-uri se fragmentează în timp, fenomen ce nu este înregistrat în cazul SSD-urilor. Neavând componente mecanice care să trebuiască a fi puse în mișcare, SSD-urile vor funcționa mereu cu aceeași viteză.

Fiabilitate
Ambele variante de memorie sunt dispuse la uzură, dar care suferă mai mult? Dacă te duci cu gândul mai repede la HDD, din nou din cauza componentelor mecanice, s-ar putea să ai dreptate, dar doar pe jumătate. Adevărul este că și SSD-urile sunt predispuse defecțiunilor în cazul în care sunt utilizate în mod frecvent, acestea având un număr limitat de posibilități de scriere. Altfel spus, locațiile de memorie se pot defecta după ce au fost scrise de un anumit număr de ori. Pe de altă parte, HDD-urile nu se vor defecta din cauza accesării și rescrierii de date, dar pot suferi din cauza defectelor de fabricație și diverselor șocuri sau defecțiuni aleatorii.

Formă
Fiind necesare platane de filare, HDD-urile trebuie să se încadreze în anumite standarde ale producătorilor, așadar acestea vor fi mereu mai mari decât memoriile SSD care cel mai probabil se vor micșora cu trecerea timpului. Pentru confort și ușurință în deplasare va fi mereu preferat un SSD.

Ia în calcul toate aceste detalii și vezi care variantă iese câștigătoare odată ce tragi linie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române