9.1 C
Braşov
AcasăSport„Are China la picioare“/ Marian Ivan: „Olăroiu e cel mai bun!“

„Are China la picioare“/ Marian Ivan: „Olăroiu e cel mai bun!“

Autor: Adi MARICA

l Bun prieten cu Olăroiu, fostul mare atacant al Brașovului, Marian Ivan, este de părere că titlul câștigat de Oli în China este o performanță fantastică
l Cosmin Olăroiu este omul momentului din fotbalul românesc după ce a reuşit să cucerească titlul în China cu Jiangsu Suning

Cosmin Olăroiu a reuşit o mega performanţă cu Jiangsu Suning, echipă care a cucerit titlul în China, pentru prima dată în istoria clubului. Jiangsu Suning s-a impus în faţa marelui Guangzhou Evergrande, după ce s-a impus în retur cu 2-1, după ce în tur, scorul a fost egal, 0-0. Conform PPSports, partida retur a finalei campionatului chinez de fotbal, a fost urmărită de 22.26 milioane de telespectatori! Guangzhou Evergrande, echipă antrenată de italianul Paolo Cannavaro, a dominat fotbalul din China în ultimul deceniu, reușind să câştige opt titluri în ultimele nouă sezoane! Bun prieten cu Olăroiu, fostul mare atacant al Brașovului, Marian Ivan, este de părere că o astfel de performanță va fi greu de egalat.„ Pe mine nu mă miră această performanță fantastică. Olăroiu este cel mai mare antrenor român de mult timp, pentru că oriunde a antrenat a avut rezultate, în România, la arabi sau la chinezi. Este o performanță incredibilă pentru Jiangsu Suning, iar meritul este al lui Olăroiu. În finală s-au impus în fața marii favorite, Guangzhou Evergrande, echipă care are cel mai mare buget din China, dar și cei mai buni jucători. Acum are China la picioare! Mă bucur foarte mult pentru Oli, ținem legătura, vorbim săptămânal la telefon și îl felicit și pe această cale. Se pare că antrenorii din generația mea au depășit rezultatele fotbaliștilor. E vorba de Olăroiu, de Răzvan Lucescu, Daniel Isăilă, de Gică Hagi, Dan Petrescu, Marius Șumudică, Eugen Neagoe, Cosmin Contra, Costel Gâlcă, Leo Grozavu,Viorel Moldovan sau Ilie Poenaru. Mă bucur pentru foștii mei colegi că au reușit să se impună în antrenorat“, spune Marian Ivan.

„Financiar totul este la superlativ în China“

La începutul anilor 2000, Marian Ivan a jucat pentru un an în China la Henan. „Eu am jucat în 2001 în China. Atunci doar trei jucători străini puteau juca în primul 11. Chinezii iubesc foarte mult fotbalul, iar financiar totul este la superlativ. Este o mare performanță din toate punctele de vedere. Au progresat enorm, au reușit să atragă fotbaliști și antrenori de top, astfel că nivelul este unul foarte bun. De condiții nu se pune problema pentru că în China s-a investit masiv în infrastructură“, a povestit Marian Ivan.

„Olăroiu e doxă de fotbal“

Foşti colegi la juniorii Stelei, Marian Ivan şi Cosmin Olăroiu, s-au văzut ultima oară după Crăciunul din 2019. „În ultimii doi ani, Oli a organizat aceste întâlniri de suflet cu foștii colegi. Când stai de vorbă cu Oli nu poţi vorbi altceva decât de fotbal. Omul e doxă de fotbal. Chiar dacă e plecat din ţară de atâţia ani, ştie tot ce se întâmplă în fotbalul românesc. Bineînţeles că mă întreabă mereu de FC Braşov și chiar mi-a spus ne va ajuta atunci când FC Brașov va reveni “, a spus Ivan.

Analiză dură a fotbalului românesc

Marian Ivan spune că fotbalul românesc are mare nevoie ca antrenorii români care au rezultate în străinătate să revină în Liga I. „ Încă din perioada în care Olăroiu era jucător, el era pasionat de antrenorat. De la început a avut rezultate cu FC Național. La fel ca și Hagi, Olăroiu este dedicat și este implicat total în ceea ce face.
M-aș bucura ca Olăroiu, la fel ca și Dani Isăilă, Răzvan Lucescu sau Marius Șumudică să se revină în fotbalul românesc, să scoatem și noi capul și să facem performanță. La noi marea problemă este infrastructura. Mă uit la unguri și văd că acum culeg roadele investițiilor făcute. S-au califica la EURO, au o echipă în grupele Champions League. La fotbal pentru a avea rezultate îți trebuie un proiect pe termen mediu și lung. În România știm ce se întâmplă, suntem deficitari la nivel de infrastructură, dar și la nivelul fotbalului juvenil. S-au pierdut generații întregi de fotbaliști. Când eram cu Oli la juniorii Stelei eram antrenați de foști mari jucători ai clubului și chiar aveam ce să învățăm de la ei. Fotbaliștii nu se nasc peste noapte“, a spus fostul internațional

„Totul pentru visul FC Brașov“

Ajuns la 51 de ani, Marian Ivan spune că marele său regret este că la Brașov nu mai avem fotbal de performanță. „Fotbalul e viața mea, altceva nu știu să fac. Sunt în fenomen doar ca observator de joc al LPF. Mă doare că nu avem fotbal de performanță la Brașov. Când am plecat în China, FC Brașov juca în cupele europene, eram în topul fotbalului românesc. La Brașov am trăit cele mai frumoase momente pentru că de aici am fost selecționat la echipa națională pentru Mondialul din America. De altfel, cred că sunt singurul fotbalist pe care FC Brașov a aluat de două ori bani pentru transferul meu. Prima dată a fost în 1994, după CM din SUA, când am fost transferat la Dinamo și, la aceea vreme, a fost cel mai important transfer din fotbalul intern. Apoi, a doua oară în 2001 când am fost transferat în China. Tot pe o sumă bună pentru club. Țin legătura cu foștii mei colegi de la FC Brașov. Și lor și suporterilor le lipsește FC Brașov, clubul fanion, clubul de legendă al Brașovului. Îi felicit pe toți cei care sunt implicați acum în fotbalul brașovean. Sper ca autoritățile locale să se implice serios pentru renașterea FC Brașov. Avem potențial și trebuie să fim optimiști că vor veni vremuri mai bune“, a încheiat Marian Ivan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române