32.4 C
Braşov
AcasăNationalBani pentru 11.000 de elevi: Unele burse pentru elevi cresc, altele rămân...

Bani pentru 11.000 de elevi: Unele burse pentru elevi cresc, altele rămân pe loc

Autor: M.P.

- Advertisement -

l Elevii din Brașov care beneficiază de burse de studii sau de merit vor primi mai mulți bani în semestrul I al anului școlar 2020 – 2021

Elevii din Brașov care beneficiază de burse de studii sau de merit vor primi mai mulți bani în semestrul I al anului școlar 2020 – 2021. Majorarea a fost aprobată de Consiliul Local al municipiului Braşov, în cea mai recentă şedinţă a sa, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. Conform Hotărârii, bursa de merit creşte cu 10 lei, la fel ca şi bursa de studio. În schimb, bursa de performanţă va rămâne în acelaşi cuantum.

Bursa social şi bursa de performanţă rămân neschimbate

- Advertisement -

Mai exact, conform noii decizii a Consiliului Local, bursa de merit a elevilor din ciclul preuniversitar creşte de la 70 la 80 de lei, iar bursa de studiu, de la 60 la 70 de lei. Bursa de performanţă rămâne, în schimb, tot în cuantum de 100 de lei pe lună. De asemenea, nici elevii care dreptul la bursă socială nu vor încasa mai mulți bani, astfel că vor primi și în continuare 45 de lei pe lună. Dacă majoritatea a luat această decizie în Consiliul Local, liderul Grupului PSD din Deliberativul local, Lucian Pătrașcu, a ţinut să sublinieze că, în ședința Comisiei Economice a propus o altă grilă de majorare a burselor școlare. Propunerea lui a fost ca bursa de performanță să crească de la 100 de lei la 150 de lei, cea de merit de la 70 la 100 de lei, cea de studiu de la 60 la 80 de lei, iar cea socială de la 45 la 60 de lei. În final, propunerea a fost respinsă, spune Pătraşcu. „Reprezentanții USR și PNL au votat împotriva acestui amendament și au propus majorarea cu 10 lei doar pentru Bursele de merit și de studiu, lăsând deoparte celelalte categorii de elevi”, a declarat Pătrașcu. 

Peste 11.000 de elevi din Braşov sunt bursieri

În municipiul Brașov, dintre cei aproximativ 31.000 de elevi, 11.130 sunt bursieri. Bursa de performanță este acordată pentru de 57 de elevi, cea de merit pentru 9.716 de elevi, iar cea de studiu pentru 122 de elevi. În plus, 1.235 de elevi primesc bursa socială. Fondul necesar  pentru plata burselor pentru cei 11.130 elevi din unitățile de învățământ preuniversitar de stat din Municipiul Brașov pentru anul școlar 2020-2021, semestrul I este în sumă de aproximativ 2,6 milioane de elei, sursa de finanțare a burselor fiind constituită de veniturile proprii ale bugetului local al Municipiului Brașov.

Elevii pot opta pentru bursa mai mare

Bursele se acordă pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul susținerii evaluărilor naționale, iar bursele de ajutor social se acordă și pe timpul vacanțelor școlare. Un elev nu poate primi două burse simultan, dar are dreptul să opteze pentru cea cu valoare mai mare sau care se acordă pentru o mai mare perioadă de timp. Prin excepție, elevii care beneficiază de burse de studiu pot primi și burse de performanță sau burse de merit. De asemenea, bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanță, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu iar elevii cu cerințe educaționale speciale pot obține bursă de studiu, de merit, de performanță, indiferent dacă beneficiază și de o măsură de protecție socială. Sunt beneficiari ai burselor de ajutor social elevi din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate , întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE