17.4 C
Braşov
AcasăInternationalÎn așteptatea numărului magic 270: Biden sau Trump?

În așteptatea numărului magic 270: Biden sau Trump?

l La trei zile de la alegeri, America nu știe cine va fi al 46-lea președinte ales
l Sistemul electoral al Statelor Unite este unul dintre cele mai complicate din lume, o combinaţie între votul direct şi cel indirect

Alegerile prezidențiale din SUA s-au încheiat narți noapte după cel mai tensionat scrutin din istoria recentă a americanilor, dar rezultatul nu era clar nici ieri. Ca să ajungă la Casa Albă, Donald Trump, pentru un nou mandat de președinte, sau Joe Biden, pentru un prim mandat de președinte, trebuie să obțină 270 de voturi electorale, votul popular nefiind luat în calcul la desemnarea președintelui. Și asta pentru că sistemul electoral al Statelor Unite este unul dintre cele mai complicate din lume, o combinaţie între votul direct şi cel indirect, confom unui ghid al modului în care americanii îşi aleg preşedintele realizat de Daily Telegraph.

Cine atinge primul 270

Până aseară Joe Biden a acumulat 264 de electori și a înregistrat cele mai mari victorii în statele New York (29 de electori) și California (55 de electori), democrate prin tradiție. Donald Trump are un total de 214 electori și a rsușit să câștige statele Florida (29 de electori), Texas (38 de electori) și Ohio (18 electori). Republicanii sperau ieri să întoarcă situația din Arizona și să-i smulgă lui Joe Biden cei 11 electori din acest stat. După ce Biden a fost confirmat câștigător în statul Michigan, ceea ce s-a petrecut noaptea trecută, procesul de comunicare al voturilor s-a oprit și ieri nu au mai fost date rezultate noi.Cele mai importante state în care încă se mai numărau ieri voturile sunt Pennsylvania (20 de electori), Carolina de Nord (15), Nevada (6) și Georgia (16). Michigan (16), Wisconsin (10) s-au făcut albastre în ultimele ore și îi dau un avantaj mare lui Joe Biden să ajungă la cifra de 270 de electori.Joe Biden a depășit pragul de 70 de milioane de voturi în alegerile prezidențiale și a devenit candidatul cu cele mai multe voturi la un scrutin prezidențial american. Asta nu-l face automat și președinte al SUA.

Cum funcționează sistemul electoral?

Scrutinul pentru Casa Albă este unul indirect, în care delegaţii şi electorii din Colegiul Electoral iau locul votanţilor direcţi. Scopul sistemului este ca statele cu o populaţie redusă să nu fie ignorate în procesul electoral.
Toate cele 50 de state federale americane au un număr prestabilit de “electori” în Colegiul Electoral – aproximativ proporţional cu populaţia statului.
În total, Colegiul este format din 538 de electori, din care 435 sunt distribuiţi în funcţie de populaţia statelor, iar 100 sunt distribuiţi câte doi pentru fiecare stat american. Alţi trei electori sunt desemnaţi pentru capitala Washington D.C. Pentru ca un candidat să câştige alegerile are nevoie de susţinerea a cel puţin 270 de electori – jumătate plus unul. Distribuirea electorilor se face, aproape în toate statele, după principiul „câştigătorul ia totul”, astfel candidatul care obţine majoritatea votului popular într-un stat va obţine toţi electorii acelui stat. Există, însă, două excepţii: Maine şi Nebraska, unde electorii sunt repartizaţi proporţional.

Numărul de electori pe state

Colegiul Electorilor după modelul Colegiului Cardinalilor care îl aleg pe Papă

Când fondatorii SUA au creat sistemul Colegiului Electoral, în 1787, nu era posibil ca un candidat la preşedinţie că poată organiza o campanie la nivel naţional. În plus, identitatea naţională era departe de a fi cristalizată. Varianta alegerii preşedintelui de către Congres a fost respinsă, pentru că ar fi provocat prea multe diviziuni. De asemenea, alegerea unui preşedinte de către administraţiile statelor a fost eliminată, pentru că ar fi subminat autoritatea federală. Alegerea unui preşedinte prin vot direct a fost evitată, de asemenea, de teamă că oamenii îşi vor vota candidatul local favorit şi nu va exista nici un candidat cu o majoritate suficientă pentru a guverna toată ţara.
Sistemul electorilor, bazat, într-o oarecare măsură, pe Colegiul Cardinalilor care îl aleg pe Papă, a fost ales. Autorităţile au plecat de la premisa că persoanele cele mai bine informate şi mai înţelepte din fiecare stat se vor întruni pentru a alege un preşedinte pe baza meritelor acestuia, fără a ţine cont de loialitatea lor la nivel de stat.

Unele voturi sunt mai valoroase decât altele

Principalul dezavantaj al sistemului electoral american este faptul că unele voturi sunt mai valoroase decât altele, mai ales în cazul aşa-numitelor „swing states”, state cu o populaţie însemnată şi care oscilează între republicani şi democraţi. Acestea sunt principalele „câmpuri de luptă” pentru candidaţi şi decid, de regulă, soarta scrutinului. Practic, americanii votează pentru electori, nu pentru candidaţii propriu-zis. Electorii sunt oficiali din stat sau membri ai partidelor, dar numele lor nu apare, de regulă, pe buletinul de vot.
Numărul de electori pe care îi are fiecare stat este egal cu numărul de reprezentanţi pe care îi are în Camera Reprezentanţilor şi în Senat. California, de exemplu, cel mai mare stat, are 55 de electori, în timp ce Wyoming, stat cu populaţie redusă, are numai 3.

Ce sunt „swing states“?

Principalele „swing states“ sunt Florida, Ohio şi Pennsylvania. Printre alte state importante se numără Wisconsin, New Hampshire, Minnesota, Iowa, Michigan, Nevada, Colorado şi Carolina de Nord. În scrutinele recente, preşedinţia a fost câştigată prin victoria în Florida şi Ohio. Al treilea, respectiv al şaptelea stat ca mărime din SUA, cu 29, respectiv 18 electori, Florida şi Ohio oscilează în permanenţă între Partidul Democrat şi cel Republican. De asemenea, candidatul care a câştigat în cele două state a câştigat şi preşedinţia la aproape fiecare scrutin din ultimele cinci decenii.

Contestarea alegerilor

Ca și la acest scrutin, există întotdeauna riscul ca, la finalul Zilei Alegerilor, să nu fie clar câştigătorul. Unul dintre scenariile posibile poate fi a rezultatul să fie prea strâns pentru a fi decis fără numărarea tuturor voturilor.
Un alt scenariu este ca alegerile să fie contestate în instanţă, ceea ce ar putea duce la un ordin judecătoresc de renumărare. O a treia posibilitate este ca ambii candidaţi să aibă câte 269 de electori în Colegiu, caz în care Camera Reprezentanţilor votează pentru a alege următorul preşedinte.
Alegerile prezidenţiale din anul 2000 au fost al patrulea scrutin din istoria Statelor Unite şi primul din ultimii 112 ani în care câştigătorul nu a obţinut cele mai multe voturi din partea populaţiei. Al Gore a obţinut 48,38% din sufragii, la nivel naţional, iar George W. Bush 47,87%. Rezultatul alegerilor a fost decis în Florida, unde rezultatul a fost atât de strâns încât voturile au trebuit renumărate.
Disputa a ajuns în cele din urmă la Curtea Supremă, care, pe 12 decembrie 2000, a decis că Bush va fi preşedinte. Cinci dintre judecători au votat pentru oprirea renumărării sufragiilor şi declararea republicanului învingător, iar patru au votat împotrivă. Și acum patru ani, Hillary Clinton a avut peste 3 milioane de voturi în plus, faţă de Donald Trump, dar în favoarea lui Trump au votat mai mulți electori.

Alegătorii votează doar pentru alegerea președintelui?

Nu. Americanii îşi aleg în ziua votului şi cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor, dar şi o treime dintre senatori. În plus, aleg o serie de oficiali locali şi la nivel de stat.

De ce au loc alegerile în a doua marți din luna noiembrie

Alegerile sunt în noiembrie pentru că Statele Unite au fost, predominant, o societate agrară, iar luna noiembrie este cea mai puţin aglomerată pentru fermieri. De asemenea, scrutinul s-a organizat încă de la început marţea pentru ca oamenii din zonele rurale, izolate, să aibă timp să plece către oraşele unde se vota după slujba de duminică. De asemenea, scrutinul nu are loc în prima marţi din noiembrie, pentru a nu exista riscul să coincidă cu Ziua Tuturor Sfinţilor, când oamenii de afaceri îşi puneau la punct, de regulă, situaţia contabilă.

Când este învestit noul președinte în funcție?

În prima luni după a doua zi de miercuri din decembrie, Colegiul Electoral se reuneşte pentru a vota oficial. Anul acesta, data va fi 14 decembrie. În 6 ianuarie 2021, la capătul numărători oficiale a voturilor, Congresul anunță solemn numele președintelui. Dar rezultatul ar trebui să fi fost cunoscut cu mult înainte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române