9.1 C
Braşov
AcasăSanatateTeorii confirmate: Vitamina D îți poate salva viața în lupta cu COVID

Teorii confirmate: Vitamina D îți poate salva viața în lupta cu COVID

l Un studiu relevă că 82% dintre pacienţii infectați cu noul coronavirus au deficienţă de vitamina D

Peste 80% dintre pacienţii care suferă de Covid-19 au o lipsă de vitamina D, iar această insuficienţă este mai frecventă la bărbaţi, potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism şi pentru care au fost monitorizaţi 216 pacienţi, conform EFE, citată de Agerpres.
Bolnavii de Covid-19 care au fost observaţi în cadrul acestui studiu se aflau internaţi la Hospital Universitario Marques de Valdecilla din oraşul spaniol Santander.

Vitamina D întărește sistemul imunitar

În acest sens, Jose L. Hernandez, de la Universitatea spaniolă Cantabria, este de părere că ar trebui identificată şi tratată deficienţa de vitamina D mai ales în rândul grupurilor de risc, precum vârstnicii şi pacienţii cu comorbidităţi. Tratamentul cu vitamina D ar trebui recomandat pacienţilor cu Covid-19 care prezintă niveluri scăzute ale acestui hormon în sânge, având în vedere că „ar putea avea efecte benefice atât asupra sistemului muscular cât şi al celui imunitar”, notează expertul.
Cercetătorii au observat că 82,2% dintre cei 216 de pacienţi cu Covid-19 de la Hospital Universitario Marques de Valdecilla aveau lipsă de vitamina D şi că bărbaţii prezentau niveluri mai scăzute decât femeile. Autorii recunosc că studiul are unele limite, având în vedere că a fost realizat într-un singur centru spitalicesc, astfel încât datele nu pot fi generalizate sau aplicate altor etnii sau ţări.
Este vorba însă despre un studiu observaţional, iar posibilitatea ca tratamentul cu vitamina D să joace vreun rol în prevenirea acestei maladii sau în ameliorarea pronosticul pacienţilor cu Covid-19 va trebui elucidată în alte cercetări de amploare aleatorii şi controlate.
„Aceste studii sunt necesare pentru a defini cu precizie rolul suplimentelor cu această vitamină în viitoarele valuri de infecţii cu SARS-CoV-2”, rezumă autorii.

Vitamina D reduce riscul de contaminare cu 54%

Un medic de la Universitatea din Boston spune că o cantitate suficientă de vitamina D poate reduce riscul de contaminare cu 54%. „Toată lumea a căutat medicamentul magic sau a așteptat vaccinul, dar nu a căutat ceva atât de simplu”, a spus dr. Michael Holick, profesor de medicină, fiziologie și biofizică la Școala de Medicină a Universității din Boston. Holick și colegii săi au studiat probele de sânge a mai mult de 190.000 de americani din toate cele 50 de state și au constatat că cei care au niveluri deficitare de vitamina D au cu 54% mai multe șanse de a primi un test Covid-19 pozitiv, comparativ cu cei cu niveluri adecvate de vitamina D în sânge.
Riscul apariției coronavirusului este mai scăzut pe măsură ce nivelurile de vitamina D sunt mai mari, arată studiul, publicat în septembrie în , articol evaluat de oamenii de știință.

Cu cât nivelul de vitamina D este mai mare, cu atât riscul este mai mic

„Cu cât nivelul de vitamina D este mai mare, cu atât riscul este mai mic”, a spus Holick. Mulți oameni au deficiențe de vitamina D, deoarece există doar cantități mici în alimente, a spus Holick. Majoritatea vitaminei D provine din expunerea la soare și mulți sunt privați de acest lucru, mai ales în lunile de iarnă. Dar « vitamina soarelui» este ușor de găsit și relativ ieftină în farmacii, iar consumul de pastile cu vitamina D nu prezintă niciun risc. „Este perfect sigur”. „Este considerat, de mulți, nutrientul deceniului”, a spus Holick.

Pozitivitatea la COVID-19 este asociată cu nivelurile de vitamina D

Pozitivitatea la COVID-19 este asociată cu nivelurile de vitamina D din sânge, indiferent de rasă, sex sau categorii de vârstă, arată studiul. Vitamina D suprimă eliberarea excesivă de citokine, o cauză comună a mortalității legate de COVID. Deficiența acestui nutrient modifică sistemul imunitar, ceea ce face îl face mai susceptibil de a dezvolta infecții ale căilor respiratorii superioare, a spus Holick.
Un adult are nevoie, în medie, de aproximativ 2.000 de unități de vitamina D pe zi, afirmă Holick. El ia 6.000 de unități pe zi de zeci de ani și este foarte sănătos.

Lipsa vitaminei D are legătură cu rata mortalității

Un alt studiu a scos la iveală legătura dintre un nivel scăzut de vitamina D în corp și o rată mai mare a mortalității în urma infectării cu coronavirus. Studiul a fost efectuat de Universitatea Anglia Ruskin din Marea Britanie și se bazează pe datele analizate de la pacienții din 20 de țări din Europa. Studiul, efectuat de doctorul Lee Smith de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU) în colaborare cu medicul Petre Cristian Ilie, urolog al spitalului Queen Elizabeth, a fost publicat în jurnalul „Aging Clinical and Experimental Research. Mai multe studii precedente au relevat o asociere între nivelurile scăzute de vitamina D și predispoziția la infecții acute ale tractului respirator. Italia și Spania au o rată a mortalității ridicată în rândul persoanelor infectate cu coronavirus. De asemenea, ambele țări au o medie scăzută de vitamina D în rândul cetățenilor față de majoritatea țărilor din nordul Europei.

Britanicii vor să introducă vitamina D în alimentele de bază

Specialiştii din Marea Britanie cer autorităților suplimentarea alimentelor de bază cu un complex de vitamina D, pentru a preveni infectarea cu virusul SARS-CoV-2. Metoda este utilizată în numeroase țări deoarece, în lipsa vitaminei D, organismul este mult mai predispus la infecţii.
Marea Britanie se confruntă cu o creştere accelerată a cazurilor de Covid-19. Încă de la începutul epidemiei, specialiştii au recomandat suplimentele cu vitamina D, pentru a sprijini sistemul imunitar în lunile reci. Totuşi, oamenii nu apelează la suplimente şi atunci specialiştii cer autorităților să adauge vitamina D în compoziţia alimentelor de bază precum pâinea şi laptele. Specialiştii în sănătate din Marea Britanie atrag atenţia cu privire la deficiența de vitamina D de care suferă aproape jumătate din populaţia ţării. Din cauza lipsei soarelui, principalul furnizor de vitamina D în organism, specialiştii recomandă suplimentele din septembrie până în martie. Practica introducerii de vitamine în compoziţia alimentelor de bază şi accesibile este des întâlnită în ţări precum Finlanda, Suedia, Australia şi Canada. În Marea Britanie, însă, Departamentul de Sănătate Publică a respins astfel de iniţiative de peste 10 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române