0.8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovÎn plin scenariu roșu: Prima întâlnire a primarului Coliban a fost cu...

În plin scenariu roșu: Prima întâlnire a primarului Coliban a fost cu directorii şcolilor

l „Pe termen scurt trebuie să ne concentrăm pe cazurile mai deosebite, astfel încât toți elevii din Brașov să poată participa la orele online“, a precizat primarul

Primarul Allen Coliban a avut o întâlnire cu conducerea Inspectoratului Școlar Județean și, online, cu directorii unităților de învățământ din municipiul Brașov, pentru a discuta despre modul în care Municipalitatea se poate implica în derularea în bune condiții a procesului de învățământ în această perioadă de pandemie. Primarul le-a promis cadrelor didactice că Municipalitatea va achiziţiona, din fonduri europene tabletele şi laptopurile necesare pentru activitatea didactică, însă a ţinut să sublinieze că acest lucru nu se va putea finaliza în acest an, în contextul unei achiziţii mari, care trebuie să respecte toate procedurile. Tot în cadrul acestei întâlniri, primarul Coliban i-a informat pe directorii unităților de învățământ că Primăria Brașov va asigura toate materialele și echipamentele necesare pentru dezinfecția unităților de învățământ și măștile pentru cadrele didactice.

Întâi, urgențele

Pentru început, primarul a solicitat o situaţie a modului în care se desfăşoară învăţământul online în municipiul Braşov şi a cerut să ştie dacă există copii care, îl lipsa echipamentelor necesare, nu pot participa la orele online. „Având în vedere că toate cursurile sunt online, vă rog să îmi comunicați în cursul zilei de astăzi dacă avem situații la nivelul unităților de învățământ din municipiul Brașov în care elevii nu pot participa la ore din cauza faptului că nu dețin echipamentele necesare. Aceasta este prioritatea, ca să putem găsi o soluție de urgență pentru aceștia, fie prin programul derulat de Ministerul Educației, fie la nivel local”, a spus Allen Coliban.

Tabletele pentru elevi şi laptopurile pentru profesori, din fonduri europene

Pe termen mediu, primarul a reamintit că Municipalitatea va achiziţiona tablete pentru elevi şi laptopuri pentru cadrele didactice.  Procedurile însă vor dura ceva timp, astfel că echipamentele vor ajunge la beneficiari abia anul viitor. „Pe termen mediu, vom putea achiziționa tablete pentru elevi și laptopuri pentru cadrele didactice, printr-o finanțare nerambursabilă europeană. Chiar în această dimineață am avut o discuție la nivelul primăriei cu privire la acest proiect și cu siguranță în luna noiembrie, la rectificarea bugetară, vom prevedea această cheltuială în bugetul municipiului. Totodată facem o analiză cu privire la posibilitatea achiziției unor tablete cu capacități tehnice mai bune, iar diferența de sumă să fie acoperită din bugetul local (conform ghidului de finanțare valoarea maximă a unei tablete este de 200 de euro + TVA, care trebuie să includă și un abonamente de internet valabil 2 ani, n.n.). Ținând cont de proceduri, de numărul foarte mare de echipamente pe care le vom achiziționa, în lipsa existenței unor astfel de stocuri, această achiziție va putea fi făcută doar anul viitor. Pe termen scurt trebuie să ne concentrăm pe cazurile mai deosebite, astfel încât toți elevii din Brașov să poată participa la orele online ”, a precizat primarul Allen Coliban, în cadrul întâlnirii.

Primăria pregăteşte documentaţia pentru achiziţia a 31.000 de tablete, laptopuri şi desktopuri

Primăria Brașov lucrează la pregătirea documentației necesare achiziției de echipamente pentru desfășurarea cursurilor în sistem online, prin fonduri nerambursabile. Finanțarea acestor achiziții se face prin Programul Operațional Competitivitate, Axa prioritară – Tehnologia In­formației și Comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă.  La nivelul municipiului Brașov sunt necesare 31.000 de tablete, laptopuri și desktopuri, pentru cei aproximativ 39.000 de elevi și preșcolari și 2.700 de cadre didactice. La acestea se adaugă camere web, proiectoare, table interactive și routere. Valoarea totală a acestei achiziții este estimată la peste 10 milioane de euro. Valorile maxime aprobate prin ordnul nr. 1.186/19.10.2020 pentru echipamentele IT sunt următoarele: laptop – 750 de euro, desktop și monitor – 700 de euro, , sistem all-in-one – 750 de euro, tabletă – 200 de euro, cameră web – 100 de euro, cameră web conferință – 500 de euro, proiector – 500 de euro, ecran proiecție – 100/200 de euro, tablă interactivă – 2.000 de euro, router wireless – 150 de euro.

Peste 8000 de tablete vor ajunge până sâmbătă în judeţ, de la Ministerul Educaţiei

Inspectoratul Şcolar aş­teap­tă din partea şcolilor, un necesar al echipamentelor, pentru elevii care nu au nicio modalitate de a intra online pentru cursur. Până aseară, directorii de şcoli au anunţat că există peste 400 de elevi în această situaţie.
Potrivit in­spectorul școlar general, Ovidiu Tripșa, până sâmbătă, vor fi livrate 8.100 de tablete către județul Brașov, în cadrul programului derulat de Ministerul Educației, iar în următoarea perioadă acestea vor ajunge la elevii care sunt într-o situație socială mai deosebită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE