9.1 C
Braşov
AcasăCititoriComemorare: preot Ioan COMȘULEA (1933-2020)/ „Părinte Ioane, roagă-te pentru noi,...

Comemorare: preot Ioan COMȘULEA (1933-2020)/ „Părinte Ioane, roagă-te pentru noi, păcătoșii!“

Autor: Virgil Borcan

„Căci de ați avea zeci de mii de învățători în Hristos, totuși nu aveți mulți părinți. Căci eu v-am născut prin Evanghelie în Iisus Hristos. Deci vă rog, să-mi fiți mie următori, precum și eu lui Hristos (I Corinteni 15-16“).

Sunt a treia oară orfan. Nepătrunse sunt judecățile Tale, Doamne! Mai întâi părinții trupești, încă din copilărie, și acum părintele duhovnicesc. Pus în mormânt chiar de ziua mea de naștere.
Parcă îl văd pe părintele Ioan Comșulea, căci despre el e vorba. În căsuța primitoare ca un cuib, fie citea, fie scria, fie se ruga. O psaltire o dată. Amintirile cu el coboară în cea mai timpurie copilărie, la capela (acum demolată) din Calea București.
Mâna care m-a încreștinat și care mi l-a dat pe Hristos atât de mulți (și totuși, cât de puțini…) ani este acum rece. Și totuși, darul lui Dumnezeu e neprețuit, fiindcă am câștigat un rugător în Cer.
Smerit fără s-o știe (pentru că smerenia este singura virtute care se ignoră pe sine), înțelept (niciodată sfaturile cucerniciei sale nu dădeau greș), rugător și luptător (pe crucea din fața mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus găsim un Comșulea din Râușor, mort cu arma în mână în Munții Făgărașului în încleștarea cu hidra roșie). Așa era părintele.
Se spune că cea mai frumoasă declarație de dragoste este“: Tu nu vei muri niciodată.” O fac și eu acum, provizoriu, până la Parusie.
„Lupta cea bună m-am luptat, călătoria am săvârșit, credința am păzit. De acum mi s-a gătit cununa dreptății, pe care Domnul îmi va da-o în ziua aceea, El, Dreptul Judecător, și nu numai mie, ci și tuturor celor ce au iubit arătarea Lui (IITimotei 7-8“). Părinte Ioane, roagă-te pentru noi, păcătoșii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române