5.4 C
Braşov
AcasăCititoriSFAT EXPRES: Cum păstrăm mâncarea în frigider

SFAT EXPRES: Cum păstrăm mâncarea în frigider

În cazul în care gătim mâncare pentru toată săptămâna, atunci împărţiţi cantitatea în jumătate, şi o parte puneţi-o în congelator, în recipiente mai mici, urmând să dezgheţaţi atât cât aveţi nevoie.
Mâncarea gătită trebuie păstrată în anumite condiţii pentru a evita eventualele probleme de sănătate.
Probabil că nu de puţine ori mâncarea gătită a stat în frigider zile la rând, pentru ca mai apoi să ne întrebăm dacă mai este sigur să o reîncălzim şi să o mâncăm, pentru a nu o irosi.
Pentru a evita eventualele probleme de sănătate ar fi indicat să urmăm câteva reguli: Indiferent de tipul de mâncare gătită resturile nu trebuie păstrate în frigider mai mult de patru zile. Astfel, în condiţiile în care frigiderul este setat la temperatura optimă, de aproximativ – 5 grade Celsius, patru zile este perioada maximă în care ar trebui să consumăm mâncarea. În cazul în care gătim mâncare pentru toată săptămâna, atunci împărţiţi cantitatea în jumătate, şi o parte puneţi-o în congelator, în recipiente mai mici, urmând să dezgheţaţi atît cît aveţi nevoie.
1. Nu lăsaţi mâncarea proaspăt gătită să se răcească timp de câteva ore la temperatura camerei, înainte de a o băga în frigider
Nu puţine sunt persoanele care pregătesc o oală mare cu ciorbă, apoi o lasă şi mai mult de două ore să se răcească pe aragaz înainte de a o băga în frigider. Mâncarea lăsată mai mult de două ore la temperatura camerei este supusă dezvoltării bacteriilor. De aceea, este mai bine să
părţiţi în două recipiente supa sau orice altă mâncare aţi pregătit şi să o băgaţi în frigider, respectiv în congelator cât mai repede, chiar dacă este încă fierbinte.
2. Depozitaţi mâncarea fierbinte în recipiente mai mici.
Recipientele de dimensiuni mai mici sunt de preferat celor mari atunci când băgaţi mâncarea caldă în frigider, pentru că cu cât acestea sunt mai mici, cu atât se va răci mai repede cantitatea de mâncare din ele.
3. Nu folosiţi orice recipiente din plastic
Este tentant să depozităm mâncarea în cutia de plastic rămasă de la o cantitate mai mare de iaurt sau de îngheþată (n.r- de tipul găletuşelor de plastic), dar dacă nu este un recipient făcut pentru a fi reutilizat, nu va păstra resturile de mâncare aşa cum trebuie.
4. Reîncălziţi mâncarea în mod corect
Nu este corect să scoatem mâncarea din cuptorul cu microunde şi să o mâncăm chiar dacă observăm că la mijloc nu s-a încălzit. Nu numai că mâncarea nu mai este la fel de gustoasă, dar studiile au arătat că temperaturile între – 5 ºi 60 de grade Celsius reprezintă un factor de risc în acest caz din cauza înmulţirii bacteriilor şi microorganismelor. De aceea, este nevoie ca mâncarea să fie reîncălzită uniform, de preferat, la peste 70 de grade Celsius şi să o amestecăm pentru a se încălzi uniform.

(sursa:www.sfaturi.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române