-1.1 C
Braşov
Acasă Cititori Topul celor mai sănătoase uleiuri pentru gătit

Topul celor mai sănătoase uleiuri pentru gătit

Dacă nu prăjeşti puţină ceapă sau dacă nu căleşti bine legumele, mâncarea nu are nici un gust. Pe de altă parte, ştim cu toţii că prăjelile sunt toxice, iar asta din cauza uleiului încins care, la o anumită temperatură, devine foarte periculos.
Iată topul celor mai rezistente uleiuri pe care le poti folosi fără grijă atunci când găteşti.

Ce este punctul de fumigaţie sau punctul de ardere
Punctul de fumigaţie sau temperatura de ardere este o caracteristică a fiecărui ulei şi trebuie să o cunoaştem deoarece, odată ce a atins-o, produsul devine toxic şi cancerigen. Evident, cel mai bun ulei pentru prăjit va fi cel care are punctul de fumigaţie cel mai ridicat, în timp ce un ulei cu o temperatură de ardere scăzută va fi periculos pentru organism.
Punctul de ardere al uleiului se referă la temperatura la care grăsimile nesaturate se descompun şi se transformă în grăsimi trans, grăsimi care pot declanşa boli grave, printre care şi mai multe tipuri de cancer. Cu alte cuvinte, punctul de ardere este temperatura la care uleiul se strică şi îţi face foarte mult rau. Atunci el începe să se ardă şi scoate fum. Potrivit specialiştilor în nutriţie, cele mai sigure uleiuri pentru prăjit sunt acelea care rezistă la o temperatură mai mare de 180 de grade Celsius, temperatura care este atinsă în tigaie, dar şi la cuptor.
Dacă foloseşti frecvent friteuza, pe blogul celor de la Hendi vei găsi mai multe informaţii despre uleiurile cele mai potrivite pentru aceasta.

Uleiuri cu punctul de fumigaţie foarte ridicat:
– Uleiul de avocado – Uleiul de avocado rafinat are un punct de ardere foarte ridicat: 271 de grade Celsius. Asta înseamnă că abia când atinge această temperatură devine periculos. Dezavantajul este că acest tip de ulei are un termen de valabilitate destul de redus, se găseşte foarte greu şi este şi foarte scump.
– Uleiul de orez – Uleiul de orez rezistă până la temperatura de 252 de grade Celsius dar, din pacate, la fel ca şi uleiul de avocado, se găseşte mai greu şi vei scoate ceva bani din buzunar dacă vrei să-l cumperi. Însă, trebuie să ştii că este foarte recomandat dacă vrei să prăjeşti alimente.
– Uleiul de palmier – Acest tip de ulei are un punct de fumigaţie care atinge temperatura de  235 de grade Celsius şi, spre deosebire de celelalte două sortimente – avocado şi orez – acesta se găseşte în orice magazin, iar preţul lui este pentru toate buzunarele.
Este mai scump decât clasicul ulei de floarea soarelui dar, totuşi, accesibil.

Uleiuri cu punctul de ardere ridicat:
– Uleiul de floarea soarelui –  Uleiul de floarea soarelui este cel mai cunoscut ulei de la noi şi cel mai folosit. Despre el trebuie să ştim că, deşi este bogat în vitamina E, prezintă un raport dezechilibrat între grasimile Omega 3 şi Omega 6.
Dacă vrei să cumperi ulei de floarea soarelui, alege produsele rafinate, care au punctul de ardere ce ating valoare de 227 grade Celsius.
Uleiurile de floarea soarelui nerafinate au un punct de fumigaţie mult mai mic şi nu sunt recomandate pentru prăjirea alimentelor.
– Uleiul de măsline – Uleiul de măsline virgin are  temperatura de ardere la 216 grade Celsius, iar cel extravirgin la 160 de grade. Deci, acesta din urmă nu este recomandat a fi folosit în tigaie, ci doar la prepararea salatelor.

Uleiuri cu punctul de ardere scazut
Nu este recomandat absolut deloc să foloseşti la prăjit ulei de cocos nerafinat! Acesta are un punct de fumigaţie scăzut, care atinge temperatura de 177 de grade Celsius.
Un alt ulei nerecomandat este şi uleiul de rapiţă nerafinat al cărui punct de fumigaţie atinge doar 107 grade Celsius.

Prăjim sau nu în unt?
Specialiştii nu recomanda prăjirea alimentelor în untul clasic, deoarece are un punct de ardere scăzut: 176 de grade Celsius.
În schimb, potrivit siteului holistica.ro, untul gheea sau untul clarificat are un punct de fumigaţie mult mai ridicat, de 252 de grade Celsius, fiind astfel una dintre grăsimile recomandate pentru gătit.

sursă: www.sfaturiutile.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

„Pensionarul“ Florin Iacob, portarul etapei a 17-a din Liga 1

Portarul brașovean a celor de la UTA, Florin Iacob, a fost desemnat portarul etapei a 17-a din Liga I, după o prestație...

Primăria Braşov începe reorganizarea Poliţiei Locale

O nouă organigramă a Poliției Locale Brașov va fi adusă spre aprobare în fața Consiliului municipal la prima ședință din acest an, a anunțat...

Statistică: 60% din colectarea separată din România se face prin pubele stradale colorate

80% dintre dintre cei care precolectează separat deșeurile consideră benefică această practică pentru mediu, iar 60% dintre ei depozitează reciclabilele în pubelele colorate. Majoritatea...

Ce-i dorea o studentă de Anul Nou, în 86, tatălui ei din Brașov: untul să fie la „kilogram“ și pâine de 15...

În 1986, Securitatea a interceptat o scrisoare în care o studentă din Cluj trimitea la Brașov, către tatăl ei, urări de Anul nou, care...

COMENTARII RECENTE

Murdărie mai repede decat curatenie on Zile de iarnă: Cum se curăță zăpada în Brașov
tudor dimulescu on S-a întâmplat la 21 decembrie