10.3 C
Braşov
AcasăNationalVot contra virus: „Alegerile trebuie să aibă loc“

Vot contra virus: „Alegerile trebuie să aibă loc“

l „Nu putem funcționa cu un Parlament fără puteri depline“, a afirmat, ieri, la Palatul Cotroceni, preşedintele României, Klaus Iohannis

„Situaţia este complicată nu doar în România, ci şi în restul statelor europene”, a amintit ieri, la Palatul Cotroceni, preşedintele României, Klaus Iohannis. El spune că cifrele raportate în România privind infectările cu noul coronavirus, dar şi decesele din cauza COVID-19 „trag un puternic semnal de alarmă de care avem toţi responsabilitatea să ţinem cont”. Pe de altă parte, șeful statului a explicat că alegerile parlamentare, programate pe 6 decembrie, trebuie să aibă loc, deoarece este nevoie de „un Parlament cu puteri depline”. „O democraţie nu funcţionează fără alegeri. Am spus aceste lucruri şi înainte de alegerile locale şi am pledat pentru organizarea alegerilor locale şi am văzut cu toţii că a funcţionat rezonabil de bine. Nu au fost incidente epidemiologice. Însă, este clar că, dacă numărul de cazuri creşte, campania electorală se va desfăşura în condiţii mai speciale decât la alegerile locale. Însă alegerile trebuie să aibă loc. Nu putem să continuăm fără un Parlament cu puteri depline”, a afirmat Iohannis.

Actualul Legislativ „expiră pe 20 decembrie”

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că mandatul actualului Parlament expiră în 20 decembrie, după care, dacă ar rămâne, nu ar mai putea da legi organice. „Acest parlament expiră pe 20 decembrie. Chiar dacă rămâne, nu mai poate da legi organice. Cu cât am putea amâna alegerile? Constituția spune maxim 3 luni. Nu cred că cineva își imaginează că situația peste trei luni situația va fi net mai bună în iarnă spre primăvară. Condițiile sunt speciale, suntem în pandemie, dar trebuie să găsim o formă prin care facem campanie mai mult online și să mergem la vot. Actul de votare în sine nu e mai periculos decât mersul după pâine, spre exemplu”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Nu procesul electoral de la locale, ci petrecerile au dus la noi îmbolnăviri

Întrebat, dacă se poate vorbi despre starea de urgenţă, având în vedere că sunt raportate aproape 3.000 de infectări pe zi şi dacă regretă vreo decizie luată împreună cu Guvernul, Klaus Iohannis a afirmat: „Cred că s-au luat deciziile bune, dar o pandemie nu e o alegere politică şi o pandemie nu e un ghinion, e o catastrofă care a venit peste noi, cu care trebuie să trăim până găsim soluţiile în a avea un vaccin sau tratament”. Iohannis a mai susținut că nu procesul electoral de la locale a dus la creşterea numărului îmbolnăvirilor, ci „e posibil să aibă legătură cu petrecerile de după alegeri”. Chestionat dacă numărul mare de îmbolnăviri are legătură cu alegerile locale, șeful statului a răspuns: „Nu cred că are legătură cu alegerile locale, e posibil să aibă legătură în unele localităţi cu petrecerile care s-au făcut după alegeri, ilegal. Au fost găsiţi şi amendaţi, dar probabil unii oameni au uitat din entuziasm că suntem în pandemie. Dar nu procesul electoral a dus la această creştere a numărului de infectări”.

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române