0.8 C
Braşov
AcasăEconomicFără garanții: Eșalonări pe 12 luni la plata taxelor, pentru firmele afectate...

Fără garanții: Eșalonări pe 12 luni la plata taxelor, pentru firmele afectate de COVID

l Cererile de eșalonare vor putea fi depuse până la 15 decembrie
l Condiția este ca debitorii să nu fi înregistrat obligații fiscale restante dinainte de starea de urgență

​Firmele care au obligații fiscale neachitate ulterior declarării stării de urgență (COVID-19) vor putea solicita eșalonarea plății acestor sume pe o perioadă de până 12 luni, fără garanții și cu un calendar de rambursare propriu, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Potrivit acestuia, ar fi fost elaborat un proiect de ordonanță de urgență în acest sens. Facilitatea se acordă pe o perioadă de 12 luni pentru obligațiile bugetare acumulate de la data intrării în starea de urgență (16 martie), cu condiția ca debitorii să nu fi înregistrat obligații fiscale restante dinainte de starea de urgență.

Eșalonarea se va acorda în termen de cel mult 5 zile, pe baza cererii

Eșalonarea se va acorda în termen de cel mult 5 zile, pe baza unei cereri la care se anexează propunerea de grafic, fără a fi necesară constituirea de garanții. „Principala preocupare a Guvernului, după sănătatea populației, o reprezintă repornirea economiei și evitarea unei recesiuni prelungite, așa cum s-a întâmplat în 2008. De aceea, preferăm să ne împrumutăm temporar mai mult la bugetul de stat și să sprijinim mediul de afaceri prin menținerea lichidităților financiare și susținerea activității. Toate statele lumii își susțin astăzi economiile naționale, conștientizând că urmează o perioadă de redefinire a business-ului și repoziționare a multinaționalelor la nivel mondial”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Grafic de eșalonare anexat, cu rate egale sau inegale

Cererile de eșalonare vor putea fi depuse până la data de 15 decembrie, inclusiv, pentru toate obligațiile bugetare acumulate începând cu 16 martie până la data depunerii cererii. În cazul companiilor care fac sau vor face obiectul unui control fiscal, eventuale sume suplimentare de plată vor intra, de asemenea, în calendarul de eșalonare. Potrivit MFP, firmele care beneficiază de eșalonarea la plată a debitele bugetare restante vor avea obligația să achite la zi toate taxele și impozitele care se vor naște și datora după primirea eșalonării. Procedura simplificată va presupune depunerea unei cereri, cu un grafic de eșalonare anexat, cu rate egale sau inegale, în funcție de cum apreciază fiecare contribuabil în parte.
O cerință pentru firmele care vor primi eșalonarea pentru 12 luni este să nu se regăsească în vreuna dintre procedurile de insolvență.

Pachetul de susţinere a economiei

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a afirmat ieri, într-o postare pe Facebook, că pachetul de susţinere a economiei va depăşi 7% din PIB până la finalul anului. El subliniază că programul masiv de stimulare a economiei a stopat declinul şi garantează creşterea puternică în 2021. „Fără precedent în România! Pachetul de susţinere a economiei o să depăşească, ATENŢIE, 7% din PIB până la finalul anului. Deja în primele 9 luni am injectat suplimentar în economie 34.5 miliarde lei (3.2% din PIB)”, scrie Cîţu pe Facebook. El susține că sumele injectate suplimentar în economie de guvernul PNL sunt: 14,4 miliarde prin măsuri fiscale; 250 de milioane lei bonificaţii la plata impozitului pe profit; 3,2 miliarde lei rambursare TVA în plus faţă de anul trecut; 6,9 miliarde lei cheltuieli cu investiţiile mai mari ca anul trecut (cea mai mare sumă din ultimii 10 ani şi mai mult decât s-a cheltuit în 2016 sau 2017 tot anul); 9,8 miliarde lei cheltuieli legate direct de COVID-19. La aceste cheltuieli de la buget se adaugă, spune Cîțu, programe de garanţii de aproximativ 30 miliarde lei – 2.9% din PIB.

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE