-3.2 C
Braşov
AcasăNationalCCR lasă alegerile la mâna Parlamentului

CCR lasă alegerile la mâna Parlamentului

Judecătorii Curţii Constituţionale au respins, ieri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi au decis că Parlamentul stabileşte data alegerilor parlamentare din acest an. Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat la CCR Legea privind organizarea alegerilor parlamentare în luna august. Potrivit sesizării de neconstituţionalitate transmisă luni CCR, Legea privind organizarea alegerilor parlamentare a fost adoptată atât de Senat cât şi Camera Deputaţilor în 27 iulie şi a fost transmisă două zile mai târziu al Preşedinţie în vederea promulgării.

Klaus Iohannis a cerut CCR să admită neconstituţionalitatea

Klaus Iohannis a cerut CCR să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că legea este neconstituţională în ansamblul său. „Similar stabilirii datei alegerilor locale, Parlamentul a optat pentru o soluţie legislativă potrivit căreia data următoarelor alegeri pentru Senat şi Camera Deputaţilor va fi stabilită de Parlament prin lege organică. Prin conţinutul normativ, această reglementare încalcă prevederile mai multor articole din Constituţie”, arăta şeful statului. În sesizare se subliniază că stabilirea datei alegerilor parlamentare prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea datei alegerilor, prin derogare, creează un cadru legislativ special doar pentru următoarele alegeri parlamentare. „Apreciem că o atare modificare, realizată cu mai puţin de 6 luni înainte de alegerile la termen, încalcă exigenţele art. 1 alin. (5) din Constituţie în dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii şi cea a securităţii raporturilor juridice”, a explicat preşedintele.

„Cel mai corupt partid din istorie poate să decidă când vor avea loc alegerile parlamentare“

Dacian Cioloș, copreședintele PLUS USR, afirmă, după decizia Curții Constituționale potrivit căreia Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare din acest an, că „cel mai corupt partid din istoria României” mai primește un cadou. „Cel mai corupt partid din istoria României, cel care a mutilat justiția, a schilodit instituțiile democratice politizându-le complet și care și-a cocoțat beizadelele și camarila în funcții publice mai primește un cadou: poate să decidă când vor avea loc alegerile parlamentare”, a scris Cioloș pe pagina sa de Facebook. El se declară convins că, „dacă ar fi după pesediști, alegerile ar avea loc noaptea, la lumina lanternelor, pe buletine deja ștampilate cu numele lor”. „Acum, va trebui să facem față și acestei ultime provocări. S-a dovedit că răbdarea și echilibrul pot câștiga alegerile, pentru că lumea s-a săturat de hoți și de incompetenți. Am experimentat destul cu tot felul de populiști care mințeau de dimineața până seara. Avem răbdare și câștigăm indiferent când se vor programa alegerile”, încheie Cioloș.

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE