3.4 C
Braşov
AcasăSanatateViţa-de-vie, energia vieții: Strugurii, fructul vedetă al toamnei

Viţa-de-vie, energia vieții: Strugurii, fructul vedetă al toamnei

l Cura cu struguri este unul dintre cele mai eficiente tratamente de detoxifiere

Strugurii, fructul vedetă al toamnei, au o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului uman. Indiferent de soi sau de forma în care sunt consumați – gem, suc, vin, stafide – efectele se vor vedea imediat. Află ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci struguri, zilnic. Cura cu struguri este unul dintre cele mai eficiente tratamente de detoxifiere. Nu degeaba viţa-de-vie se numeşte aşa, în fructele ei se află o tainică energie a vieţii. În antichitate, strugurii erau consideraţi fructe sacre. Nu numai pentru că din ei se obţinea vinul, ci şi pentru calităţile terapeutice, astfel că boabele strugurilor sunt astăzi materie primă pentru multe medicamente. Strugurele ca atare e sediul unei adevărate industrii farmaceutice.

Câți struguri este sănătos să mânânci

Porția medie recomandată zilnic de struguri este de 32 de boabe, cam câte încap într-un pumn. O cană de boabe de struguri roșii sau albi conține aproximativ 104 calorii, 1,09 grame de proteine, 0,24 grame de grăsime, 1,4 grame de fibre, 4,8 miligrame de vitamina C, 10 micrograme de vitamina A, 288 de miligrame de potasiu, 0,54 miligrame de fier și 3 micrograme de folați. Ei au în compoziție și o cantitate mare de apă, ceea ce îi ajută să mențină organismul uman hidratat. Fructele și legumele ce conțin apă din belșug sunt bogate în nutrienți și sărace în calorii. O cană de struguri înseamnă aproape 70 de mililitri de apă.

Perfect, în cura de slăbire

Dacă vrei sa scapi de câteva kilograme în plus, în prag de iarnă, strugurii sunt foarte potriviți. Cura cu struguri începe cu o perioadă de acomodare de trei zile, în care se consumă progresiv o jumătate de kilogram de struguri în prima zi, un kilogram în a doua zi, ajungându-se la 1,5 kilograme în cea de-a treia zi. Urmează 5 zile (dacă vreţi să slăbiţi drastic pot fi şi 10 zile), în care se consumă numai şi numai struguri, ca atare sau sub formă de suc (must). Nu se mănâncă mai mult de 3-4 kg de struguri pe zi, sau 2,4 litri de suc. După ultima zi de cură, organismul se va reobişnui treptat cu alimentele normale, pornind de la supe şi ceaiuri, până la alimentaţia normală, după patru zile. Cura intensă cu struguri mătură toate toxinele din organism, elimină prompt obezitatea, reglează metabolismul, întăreşte sistemul cardiovascular, înfrumuseţează tenul, ajută la vindecarea dermatozelor. În varianta blândă, cura cu struguri constă în consumarea boabelor înainte de fiecare masă, pe stomacul gol, câte două kilograme pe zi.

Cu tot cu coajă şi sâmburi

Boabele de strugure au efect tonic, remineralizant, diuretic, laxativ, scad tensiunea arterială şi nivelul colesterolului din sânge. Sunt recomandaţi şi pentru anemii (sursă de fier), reumatism, artrită (efect antiinflamator), hepatită (decongestionează ficatul), gută (ajută la eliminarea acidului uric), surmenaj (vitaminele din complexul B asigură funcţionarea optimă a sistemului nervos), litiaze biliare şi urinare, stări de convalescenţă. Dar, datorită conţinutului mare de zaharuri (în jur de 15-20%) sunt contraindicaţi persoanelor diabetice. Strugurii trebuie consumaţi cu tot cu coajă pentru a avea efectele terapeutice scontate. În coajă şi în micul strat gelatinos dintre ea şi pulpa fructului se află cele mai valoroase substanţe sub aspect terapeutic. E indicat să mestecăm şi sâmburii, care conţin un ulei gras ce reduce colesterolul şi menţine sănătatea vaselor de sânge. Strugurii trebuie să fie dulci, bine copţi, proaspeţi şi parfumaţi.

Remedii pentru frumuseţe

Stafidele, boabe uscate de struguri obţinute din soiuri fără seminţe, au un conţinut mai mare de vitamine, fier şi zaharuri decât fructele proaspete. Sunt indicate în inflamaţiile gingiilor şi ale cavităţii bucale. Mustul are efecte depurative, diuretice şi previne ateroscleroza. Un pahar de 200 ml are în jur de 150-180 calorii. Strugurii pot fi folosiţi şi ca măşti cosmetice pentru remineralizarea tenului şi prevenirea ridurilor. Cremele destinate tratării şi combaterii varicelor şi celulitei au deseori în componenţă extracte de frunze de viţă-de-vie. Cojile rămase de la sucul de struguri se aplică pe faţă timp de 10-30 de minute pe zi. Constituie un remediu redutabil pentru tratarea tenului cu pori mari (coajă de portocală) şi a dermatozelor.

Mustul,„laptele vegetal“

Mustul obţinut din struguri influenţează benefic funcţiile renale şi hepatice. Compoziţia chimică a mustului a făcut ca acesta să fie supranumit „laptele vegetal“. Vinul obţinut prin fermentarea mustului are calităţi terapeutice, în funcţie de culoare, tărie, specie şi mod de obţinere. Are reputaţia de a fi un stimulent al apetitului şi un activator al circulaţiei sângelui. Consumat frecvent, dar cu moderaţie (nu mai mult de 2 pahare pe zi), vinul natural previne infarctul. Louis Pasteur spunea: „Vinul este cea mai igienică şi mai sănătoasă dintre băuturi“. Timp de secole, vinul a servit ca bază pentru maceratele terapeutice vegetale, rezultând vinurile medicinale.

Remedii din struguri pentru anumite boli:

Sucul de struguri verzi (necopţi) ajuta la tratarea anginelor, stomatitelor, îndepărtarea stărilor febrile.
Ca uz extern, sucul de struguri verzi poate fi utilizat sub forma de loţiune pentru faţă.
Dacă se consumă zilnic 1-2 kg de struguri copţi se vor trata: constipaţia, hemoroizii, anemia, litiazele biliare şi urinare, obezitatea (în acest caz se recomandă a se consuma numai struguri pe parcursul a 14 zile), dermatozele. Acest tratament are un efect laxativ, eliminator de acid uric, diuretic. Dacă aţi hotărât să urmaţi o cură cu struguri, înainte de începerea curei propriu-zise, este de dorit să începeţi cu înlocuirea micului dejun cu struguri în felul următor: să se suprime orice alt aliment la micul dejun şi să se consume progresiv, pâna la 400 g de struguri. Se recomandă ca prînzul şi cina să înceapă cu consumarea a 200-300 g de struguri, astfel încât cantitatea consumata zilnic să fie de aproximativ 1 kg. Atenţie! în acelaşi timp, trebuie redus treptat consumul alimentelor bogate în glucide şi alimentele grele (carne de porc, cartofi prăjiți, făinoase, tocături etc.). Dacă problemele dvs. de sănătate sunt minore, vă puteţi limita la acest tratament simplu, făcut trei sau patru săptămâni. Daca aveţi afecţiuni mai grave, după câteva zile, puteţi opta pentru cura exclusivă: de la 2 până la 3 kilograme pe zi – în mai multe reprize – timp de şase zile, fără altă hrană şi fără a consuma alcool. Datorită marii sale puteri energizante, strugurii fac să dispară complet senzaţia de foame. Atunci când cura de struguri este urmată cu regularitate, rezultatele sunt excelente.
Cei care suferă de gută, reumatism şi artroză simt o uşurare evidentă, deoarece acest fruct debarasează ţesuturile de reziduurile alimentare incomplet arse. Persoanele anemice prind putere. nRegulator al tensiunii, strugurele este util pentru hipertensivi, dar şi pentru hipotensivi. Cura de struguri curăță rinichii (mai ales în caz de nefrită), diminuează aciditatea urinară, scade cantitatea de acid uric, are o acţiune benefică asupra ficatului. În bolile de nutriţie, cura de struguri este o terapie des recomandată.
Nu putem omite aparatul cardiovascular, asupra căruia cura cu struguri are o acţiune tonică vizibilă.
Diabeticii nu sunt excluşi de la aceasta cură, deoarece strugurii conţin zaharuri cu ardere lentă, care se asimilează uşor. În plus, zaharul din struguri îngraşă mai puţin decât glucidele altor alimente.
Rahiticii, persoanele care acuză frecvent stări de oboseală, cei care suferă de demineralizare, vor trebui şi ei urmeze acest tratament sănătos care este indicat, de asemenea în toate bolile de sânge şi ale aparatului circulator, în arterioscleroză etc.
În timpul curei exclusive, nu trebuie să se consume decât struguri (bine copţi). Puteţi mânca alternativ struguri albi, struguri negri şi alte soiuri.
Cu totul extraordinar este faptul că strugurele ne oferă proprietăţile sale medicinale fără a suprasolicita aparatul digestiv; este fructul cel mai bine digerat de stomac.
Zaharurile sale, care se depun în ficat şi în muşchi sub forma de glicogen, se transformă în glucoza la cea mai mică solicitare a organismului; din aceasta cauză, el este alimentul ideal al tuturor acelora, care fac sport de performanţă. Pentru această proprietate şi multe altele, strugurele este recomandat astenicilor şi copiilor.

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE