25.2 C
Braşov
AcasăStiri BrasovVotul e puterea ta: Alege o dată pentru patru ani

Votul e puterea ta: Alege o dată pentru patru ani

Autor: Mihaela Parghel

- Advertisement -

l Aproape 520.000 de brașoveni sunt așteptați duminică la urne, pentru a-și alege primarii, consilierii locali, consilierii județeni și președintele Consiliului Județean

Aproape 520.000 de brașoveni sunt așteptați duminică la urne, pentru a-și alege primarii, consilierii locali, consilierii județeni și președintele Consiliului Județean. În acest an, alegerile se desfășoară în condiții speciale, cu prevederi clare privind reducerea riscului de răspândire a infecției cu virusul SARS-CoV-2, astfel că alegătorii vor fi nevoiți să respecte procedura impusă de Biroul Electoral Central la intrarea în secțiile de votare și să poarte masca de protecție, pe care să o înlăture doar pentru a fi recunoscut de funcționarul din zona de control. Pe listele pentru Consiliul Judeţean Braşov sunt 399 de candidaţi, pentru cele 34 de mandate, iar la municipiul Braşov, pentru Consiliul Local Braşov, 334 de candidaţi se luptă pentru cele 267 de mandate. În judeţ, pentru consiliile locale şi primării, per total candidează peste 5250 de persoane.

457 de secţii de vot în tot judeţul

Conform datelor centralitate la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), în județul Brașov, la urne sunt așteptați 519.849 de alegători. Aproape jumătate dintre aceștia, adică 245.172 vor vota în municipiul Brașov pentru alegerea primarului, a Consiliului municipal, a președintelui Consiliului Județean și a consilierilor județeni. Votul pentru primar, consiliul local al unității administrativ teritoriale, pentru Consiliul Județean și președintele județului va putea fi exprimat într-una dintre cele 457 de secțiii amenajate la nivelul județului Brașov. Dintre acestea 182 se află doar în municipiul Brașov. Pentru preşedinţia Consiliului Judeţean de luptă, în ordinea de pe buletinul de vot: Mihai Mohaci (PRO ROMÂNIA), Marian Rasaliu (PSD), Toaso Imelda (UDMR), Adrian Veştea (PNL), Carolina Fernolend (FDGR), George-Adrian Antohe-Marica (PMP), Vasea Carchelan (PRM) şi Tudor Benga (Alianţa USR PLUS).

13 candidaţi la Primăria Braşov

- Advertisement -

În ceea ce privește alegerile pentru primării, cu siguranță concurența cea mai mare este la municipiul Brașov, unde s-au înscris 13 candidați. Aceștia sunt, în ordinea în care apar pe buletinul de vot: Barabas Laszlo (Uniunea Democrată Maghiară din România), Bratosin Laura-Ioana (Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat), Coliban Allen (Alianța USR-PLUS), Ialomiţianu Gheorghe (Partidul Alianța Liberalilor Și Democraților), Mihai Costel (Partidul Mișcarea Populară), Onescu Cornel-Cătălin (Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională), Orţan Ovidiu-Florin (Partidul Social Democrat), Radu Violeta-Dumitra (Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal), Scripcaru George (Partidul Național Liberal), Sîrbu Daniela-Maria (Partidul România Mare), Susanu Claudiu-Sorin (Partidul Pro România), Şindilariu Thomas (Forumul Democrat al Germanilor Din România) și Şovăială Şerban (Candidat Independent).
La polul opus, cea mai redusă concurență este la Vama Buzăului, Șinca Nouă și Poiana Mărului, unde pentru funcția de primar se bat câte doi candidați.

Alegeri în condiţii de pandemie

Alegerile din acest an se desfăşoară în condiţii speciale, din cauzat pandemiei de coronavirus. Alegătorii trebuie să poarte mască de protecţie în ineriorul secţiei de vot şi respecte regulile de distanţare fizică. Foarte important de ştiut este însă că alegătorul ca trebui să îşi îndepărteze masca de pe faţă, când va sta faâî în faţă cu un membru al secţiei de votare, pentru ca acesta să îl recunoască după actul de identitate. Apoi, la intrarea şi ieşirea din secţie alegătorul trebuie să se definfecteze cu materialele puse la dispoziţie. Tot alegătorul este cel care trebuie să îşi scaneze actul de identitate la dispozitivul din secţia de votare, o operaţiune care până acum era făcută de un funcţionar.

Cum votezi la alegerile locale din 27 septembrie

Dacă vrei să votezi în orașul în care ai și domiciliul din buletin atunci tot ce ai de făcut este să te prezinți cu un document de identitate valabil în ziua votului la secția la care este arondată adresa ta. Documentele de identitate acceptate sunt: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar. Este foarte important ca documentele să fie valabile în ziua votării.

Ce faci dacă ești imobilizat la domiciliu sau în unități speciale

Dacă nu te poți deplasa la secția de votare pentru că ești bolnav sau invalid, poți solicita urna mobilă. Pentru acest lucru trebuie să faci o cerere, împreună cu actele din care rezultă starea de sănătate și să o transmiți președintelui biroului electoral al secției de votare. Dacă ești reținut, pe baza unui mandat de arestare, sub măsura preventivă a arestului la domiciliu, sau execuți o pedeapsă privativă de libertate și nu ți-ai pierdut drepturile electorale poți solicita urna mobilă conform cu procedurile stabilite pentru acest caz de către Biroul Electoral Central.

Poți ajunge în secția de votare dar ai nevoie de ajutor pentru a aplica ștampila?

Dacă ești un cetățean cu dizabilități și te prezinți în secție și nu poți semna pe lista electorală din motive de invaliditate sau nu poți aplica ștampila pe buletin și președintele secției de votare constată acest lucru, poți fi însoțit în cabină de un însoțitor pe care îl alegi tu și care nu este din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

Vrei să votezi, dar ești diagnosticat cu Covid și te afli în carantină sau internat?

Conform declarațiilor președintelui AEP, persoanele infectate cu noul coronavirus, care se află în carantină, izolare sau internate în spital vor putea vota la alegerile locale solicitând urna mobilă. Doar pacienții internați la terapie intensivă vor avea condiții speciale. Pentru a solicita urna mobilă trebuie să faci o cerere, împreună cu actele din care rezultă starea de sănătate și să o transmiți președintelui biroului electoral al secției de votare.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ