10 C
Braşov
AcasăStiri BrasovVremuri de altădată: Tradiții și bucate alese din Șchei și Brașovechi

Vremuri de altădată: Tradiții și bucate alese din Șchei și Brașovechi

l Patrimoniul gastronomic din Şchei şi Braşovechi tradițional, cele mai vechi comunități românești din Brașov, un basm de spus în zilele noastre

Patrimoniul gastronomic tradițional al celei mai vechi comunități românești din Brașov, cea din Braşov, va fi promovat prin mai multe evenimente menite să creeze un punct de atracţie în oraş, dar şi prin materiale documentare tipărite. Muzeul Etografic Braşov, Societatea Junilor Braşovecheni, Tradiţii Braşovechene, Asociaţia „Mă implic!” şi Agenţia Metropolitană Braşov au obţinut o finanţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional, pentru proiectul „Civilizaţia mesei în Braşov. Tradiții și bucate alese din Șcheii și Brașovechi”.

Culegere cu reţete din Şchei şi Braşovechi

Iniţiativa are în vedere, pe de o parte, crearea unor evenimente gastronomice care să promoveze preparatele specifice din Şcheii Braşovului, dar şi crearea unor workshop-uri, iar pe de altă parte, realizarea unei culegeri de preparate specifice acestei zone, la anumite sărbători şi momente ale anului. „Primul eveniment este intitulat Basmul și povestea ca izvoare istorice. Bucate și preparate din basmele românesti  este  o  introducere  a  publicului în atmosfera bucătăriei de  odinioară așa cum apare aceasta din basme românești, fiind organizată o prezentare și o seară de degustare a bucatelor prezentate în poveștile românești. Participanții vor fi încurajați să se îmbrace cu costume tradiționale românești pentru a reconstitui cât mai fidel atmosfera de meselor de odinioară. Al doilea eveniment, dedicat tradiției culinare din Brașov și  intitulat Bucate și preparate alese din Scheii Brașovului este un atelier cu videoproiecție despre preparatele culinare pe care le faceau românii din cartierul brașovean la anumite sărbatori și evenimente, urmat de o  o degustare de preparate specifice”, a explicat directorul muzeului de Etnografie Brașov, Alexandru Stănescu. Un alt eveniment este dedicat dulciurilor, mai ales plăcintelor care încă din secolul al XIX-lea au o sărbătoare specifică numită „Marțea cu plăcinte”, care are loc în a treia zi de Paști. Nunta în Șchei este un alt moment ales de organizatori pentru a recrea un tablou tradițional gastronomic.  Pe mese vor fi așezate  bucate și bauturi servite în vase tradiționale, exact cum este și în descrierea nunții în Schei la 1830 pe care a făcut-o  primul etnograf roman Gheorghe Pitiș.

Atelier pentru educaţia gustului

Prin implementarea proiectului, vor mai fi organizate și două ateliere, unul de pedagogie muzeală intitulat „Alimentația în Evul Mediu, în Brașov” însoțit de o video proiecție,  iar altul pentru educatia gustului cu tema „Comorile Orientului: Mirodeniile” în care participanții vor avea parte de experimente interactive, cum sunt. degustarea de compot medieval din patru soiuri de mere cu 7 condimente, sau a căpșunilor cu piper. Scopul acestor activități este de a contribui la refacerea identității culturale și a sentimentelor de apartenență, conectare și atasare la și față de patrimoniul gastronomic și culinar tradițional localități din  Țara Bârsei, cât și la formarea gustului publicului. Consultantul istoric al proiectului, Alexandru Stănescu a menționat că broșura care se va numi „Traditii, obiceiuri si bucate alese din Scheii Brasovului si Brasovechi”, va insera pe lângă rețete și informații cu poze despre obiceiurile și ritualurile care însoțesc mâncarea în timpul anumitor sărbători și momente din an. Broșura va fi tiparită într-un tiraj de 1000 de exemplar și va fi oferită cu titlu gratuit în bibliotecile publice, scoli, publicului brașovean și național (turiști), dar și participanților la activitățile din cadrul proiectului.

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române