-3.2 C
Braşov
AcasăCititori(P) Totul despre șampanie

(P) Totul despre șampanie

Șampania este băutura alcoolică care se consumă cu plăcere în întreaga lume, fiind nelipsită de la evenimente, petreceri sau sărbători speciale. Să consumi șampanie de Revelion sau atunci când îți sărbătorești ziua de naștere sau de nume, a devenit o tradiție datorită calității speciale pe care o are această băutură.  Dar, totuși, de unde a apărut și cum se prepară șampania, vei afla din acest articol.

Istoria șampaniei

Șampania este originară din provincia franceză Champagne, unde a fost elaborată metoda tradițională denumită ”Methode Champenoise”, de producere a ei.
Șampania  a fost inventată de către Pierre Perignon, un călugăr al abației  Hautvillers, amplasată pe malul râului Marna, din centrul regiunii Champagne. El este primul om care a studiat procesul fermentării secundare în sticlă și a apreciat frumusețea bulelor perlate de dioxid de carbon emanat. Fermentarea secundară înseamnă că înainte de încheierea procesului de fermentare, vinul destinat să devină șampanie este mutat în sticle, unde continuă să fermenteze, păstrând în interior și dioxidul de carbon rezultat în urma încheierii fermentării.

Începând cu anul 1688 și până în anul 1715, la sfârșitul vieții sale, Pierre Perignon a avut funcția de viticultor și vinificator principal al abației. Lucrul cel mai interesant constă în faptul că Pierre Perignon era orb și totuși avea un gust extraordinar și o memorie impresionantă atunci când venea vorba de vinuri și de vinificație. Acesta cunoștea în detaliu toate podgoriile care aparțineau mănăstirii Hautvillers, dar și pe cele din împrejurimi.

Descoperirea șampaniei de către Perignon a fost mai degrabă un accident decât urmarea unei cercetări amănunțite. Potrivit legendei, marele vinificator a fost luat prin surprindere de o pocnitură puternică atunci când a destupat sticla de vin. Acesta și-a dat repede seama că vinul nu a fermentat suficient până la îmbuteliere, iar odată cu sosirea primăverii a început să fermenteze din nou în butelia astupată, din această cauză devenind ”spumos”.

Prepararea șampaniei

Producerea șampaniei reprezintă un proces complex, care necesită timp și implicare. După obținerea vinului de bază sunt necesare alte câteva etape pentru îndeplinirea metodei Champenoise. De regulă, pentru producerea șampaniei se folosesc 3 soiuri de struguri celebre: Pinot Meunier, Pinot Noir și Chardonnay.
Primul pas constă în alegerea vinului de bază. Aceasta conține o varietatea mai mare de struguri. Pregătirea specială presupune un amestec rezultat dintre vinul de bază și o licoare de tiraj, care conține maiaua de levuri selecționate, adică drojdii, sirop de zahăr și adjuvanții de remuaj.
Pasul doi presupune adăugarea ingredientelor. După alegerea vinului de bază denumit ”cuvee”, se adaugă zahăr și drojdie. În general se folosesc 24 de grame de zahăr la un litru de vin. Acest amestec poartă denumirea de ”tirage” și se depozitează în sticle groase sigilate. Se păstrează într-un loc răcoros, unde fermentează încet, producând alcool și dioxid de carbon. Pentru că sticlele sunt sigilate, dioxidul de carbon nu poate ieși și astfel se produc bulele șampaniei.
Procesul fermentării poate dura mai mulți ani. De altfel, cea mai bună șampanie fermentează cel puțin 5 ani.
Pasul trei are loc  după ce procesul fermentării este complet, sticla de șampanie se așează cu capul în jos într-un suport la un unghi de 75 de grade. În acest fel celulele de drojdie moarte se adună în gâtul sticlei și se scot. Procesul poartă denumirea de ”Le Remuage”.
După ce dopul care conține celule de drojdie moartă este îndepărtat, rămâne doar lichidul pur și curat. Pentru a intensifica gustul șampaniei se adaugă un mix de vin alb, coniac și zahăr. Această etapă reprezintă pasul patru. 
Pentru o băutură atât de prețioasă cum este șampania, procesul de preparare este într-adevăr de lungă durată, însă rezultatul final merită toată munca.

Servirea șampaniei

Pentru a avea parte de o experiență cu adevărat plăcută, ține cont de câteva criterii ce țin de servirea șampaniei:
• Temperatura ideală de servirea a șampaniei trebuie să fie cuprinsă între 7 și 10 grade Celsius.  Cu cât o șampanie este mai rece, cu atât va fi mai bună.
• Paharele potrivite pentru șampanie sunt cele de tip flută, cu picior lung și corp în formă de lalea. Acestea sunt cele mai recomandate pentru că păstrează în interior bulele pe o perioadă mai lungă de timp.
• Mâncarea cu care asezonezi șampania trebuie să fie una ușoară, precum brânza brie, creveți, scoici, somon, legume, foie gras sau deserturi pe bază de fructe.
Dacă ți-am stârnit pofta pentru un pahar de șampanie, te invităm pe Alcool Discount pentru a descoperi gama variată de sortimente. 

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE