19.1 C
Braşov
AcasăCititori(P) Cum să-ți ajuți copilul să se pregătească pentru teste?

(P) Cum să-ți ajuți copilul să se pregătească pentru teste?

Perioadele școlare pline de teste sunt, fără doar și poate, solicitante pentru școlari și, totodată, și pentru părinți, care le sunt alături în provocările ce pot apărea. Dacă și în viața copilului tău urmează o perioadă mai aglomerată decât de obicei, în care se anunță o mulțime de teste sau teze, cu siguranță că înțelegi perfect la ce ne referim. Iar dacă el începe să fie copleșit de emoții din cauză că simte că nu se va descurca atât de bine la unele materii, lucrurile pot părea și mai complicate.

- Advertisement -

Unele perioade sunt, într-adevăr, mai aglomerate decât altele și pot aduce mai multe sarcini zilnice decât de obicei, însă acest lucru nu ar trebui să te îngrijoreze excesiv. Important este să înveți să-ți gestionezi tu însuți (însăți) emoțiile, pentru a putea să-i fii alături celui mic și pentru a-l susține în procesul de învățare.
În articolul de astăzi îți prezentăm o serie de sfaturi esențiale de care să ții cont, pentru a-ți sprijini copilul să se pregătească pentru testele care îl așteaptă: 

Înainte de orice altceva, susține-l emoțional

Susținerea ta emoțională este, cu siguranță, cea mai importantă pentru școlarul familiei. Încurajările tale și, în general, faptul că îi ești alături îi vor da mult mai multă încredere în el și-l vor ajuta să se simtă mai stăpân pe situație. Dacă îți spune, de exemplu, că se simte foarte emoționat când se gândește la testul care îl așteaptă la o anumită materie, transmite-i că ești lângă el și că puteți căuta împreună metode de a învăța mai ușor și că ești convins(ă) că se va descurca. Poți veni, de asemenea, în sprijinul său cu materiale care să faciliteze procesul de învățare, așa cum sunt culegerile școlare
   
Ajută-l să-și facă un program de studiu

Disciplina este un factor esențial mai ales în perioadele aglomerate. Stabilirea unui program zilnic sau săptămânal s-ar putea dovedi a fi o modalitate foarte eficientă de pregătire pentru testele care se apropie. Ai putea să-i sugerezi copilului tău acest lucru. Propune-i să căutați împreună o variantă de program care să îmbine armonios timpul dedicat studiului cu timpul dedicat relaxării – pentru că pauzele, la anumite intervale, sunt binevenite și, mai mult decât atât, necesare. 
Ba chiar te-ai putea gândi la diverse activități care l-ar ajuta să se relaxeze: plimbări în parc, plimbări cu bicicleta, jocuri în afara casei sau, dacă vremea nu e tocmai prietenoasă, în casă. Cel mai bine e să-i sugerezi activități care știi că i-ar face plăcere.

Nu pune presiune pe el

- Advertisement -

Un alt sfat esențial de care să ții cont pentru a-ți sprijini copilul să se pregătească pentru teste constă în a nu presiune pe el. Cu alte cuvinte, nu-i impune să obțină un anumit rezultat, ci mai degrabă ajută-l să găsească metode eficiente prin care să învețe cât mai ușor și, pe cât posibil, relaxat. În cazul în care îi vei aminti constant că trebuie să obțină rezultatul maxim sau, cel puțin, o notă foarte mare, este posibil să se intimideze și să învețe doar cu gândul la nota respectivă.
În schimb, îl poți încuraja spunându-i că ai încredere că eforturile sale îl vor conduce către un rezultat foarte bun. Acest lucru nu îl va stresa, ci dimpotrivă: îl va motiva.

Perioadele aglomerate nu sunt, cu siguranță, extrem de ușor de gestionat. Cu toate acestea, dacă îi ești alături copilului tău, în primul rând emoțional, acesta va avea mai multă încredere în el, precum și în roadele eforturilor sale susținute. Comunică deschis cu el, află ce-l neliniștește, găsiți împreună metode de învățare și, bineînțeles, și de relaxare, iar lucrurile vor merge într-o direcție favorabilă.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ
Rammstein on Războiul din Ucraina