7.4 C
Braşov
AcasăStiri BrasovZice ministrul mediului: Braşovul poate deveni primul oraş din România cu transport...

Zice ministrul mediului: Braşovul poate deveni primul oraş din România cu transport 100% electric

l Costel Alexe a inspectat ieri personal modul în care merg pe traseele RAT din Braşov autobuzele electrice achiziţionate de Municipalitate printr-o finanţare susţinută de Administraţia Fondului de Mediu

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a inspectat ieri personal modul în care merg pe traseele din Braşov, autobuzele electrice marca SOR, achiziţionate de Municipalitate printr-o finanţare susţinută de Administraţia Fondului de Mediu. Ministrul Alexe a făcut ieri o tură cu un autobuz pe o linie de transprt public din Braşov şi spune că, din punctul său de vedere, oraşul nostru va deveni, în scurt timp, primul din ţară care va avea transport 100% electric.

A verificat autobuzele electrice ale RATBV

Braşovul este unul dintre judeţele care a beneficiat, în ultimii ani, de importante finanţări din bani publici, pentru îmbunătăţirea flotei de transport public şi înlocuirea ei cu mijloace de transport prietenoase cu mediul. „Pentru că sunt în Brașov și, având în vedere că ieri am lansat în consultare publică Ghidul privind reducercerii poluării și, evident, îmbunătățirea calității aerului, program finanțat prin AFM, de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, cu un buget aprobat pentru acest an de 480 de milioane de lei, am vrut să văd ce înseamnă beneficiile acestui program, într-o comunitate din țara noastră. Datorită și sprijinului Ministerului Mediului, Brașovul se îndreaptă astăzi cu pași repezi și, cred, că va fi primul oraș din țară cu transport electric 100%. Trebuie să recunosc că este o performanță de invidiat de toți ceilalți primari din țară. Cu ajutorul celor 480 de milioane de lei, puse la dispoziția AFM, alte 350 de mijloace de transport în comun, prietenoase cu mediu, și aici vorbim de troleibuze, tramvaie, autobuze, vor fi pe străzile din România. Fac un apel la administrațiile publice locale din România, ca așa cum avem la Brașov Planul Integrat privind Calitatea Aerului, care a reușit să reducă poluarea în municipiu și în zona metropolitană prin investiții majore în infrastructură, în mijloacele de transport în comun, în spații verzi, să facă și ele aceste investiții. Atunci când cetățenii vor vedea că primăriile sunt interesate de mediu și pun la dispoziție mijloace de transport ecologice, vor renunța la autoturismele proprii și vor utiliza transportul în comun”, a spus Ministrul Mediului.

Troleibuze din Polonia, autobuze electrice din Cehia

În acest moment, în municipiul Brașov circulă mai multe mijloace de transport prietenoase cu mediul, respectiv 26 de troleibuze Solaris, produse în Polonia, achiziționate cu o finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Regional, în parteneriat cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației ş 14 autobuze electrice marca SOR, produse în Cehia, care fac parte dintr-un lot de 52 de autobuze, finanțate de Administrația Fondului pentru Mediu.
Pe lângă acestea, alte 55 vehicule „verzi” sunt în diferite faze de furnizare sau achiziție. Este vorba despre 8 autobuze electrice, tot marca SOR, finanțate tot prin Programul Operațional Regional, în parteneriat cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, care sunt în curs de furnizare, 25 de troleibuze, finanțate tot prin POR, pentru care a depus ofertă un singur furnizor, compania poloneză Solaris şi care sunt în faza de evaluare a ofertei, 10 autobuze hibrid, cu finanțare nerambursabilă de la UE, prin POR, ce au ca termen limită de depunere a ofertelor 18 septembrie şi 12 autobuze electrice, finanțate prin POR, în cadrul unui parteneriat cu Ministerul Lucrărilor Publice şi Dezvoltării, aflate în procedură de achiziție la MLPDA. Cu un total de 133 de mijloace de transport electrice, sistemul de transport din interiorul orașul va putea fi acoperit de transportul electric, susţin reprezentanţii Municipalităţii.

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române