-3.2 C
Braşov
AcasăNationalGuvernul Orban rămâne: PSD și-a ratat moțiunea

Guvernul Orban rămâne: PSD și-a ratat moțiunea

• Marcel Ciolacu nu a reușit să adune ieri în sala de ședință a Parlamentului 233 de senatori și deputați, astfel încât moțiunea de cenzură nu a ajuns nici în dezbatere, nici la vot
PSD nu a reușit să adune ieri în sala de ședință a Parlamentului suficienți senatori și deputați astfel încât moțiunea de cenzură pe care a inițiat-o să fie dezbătută și votată. Șansele ca lista de prezență să fie completă au fost mici încă de la începutul ședinței. Cu doar 170 de parlamentari care au răspuns la apel, ședința a fost suspendată pentru o oră. A fost reluată cu un apel nominal, însă numărul parlamentarilor a fost de doar 226, insuficienți pentru dezbatere și vot. Pentru desfășurarea ședinței ar fi trebuit ca în plen să fie prezenți 233 de parlamentari.

Ciolacu este nervos: de la PSD au lipsit 5 parlamentari

De la PSD au lipsit 5 parlamentari: Carmen Dan, Cătălin Rădulescu, Adrian Todor, Ciocan Dan și Pațurcă Roxana. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat excluderea din partid a „îmbolnăviților”.   Parlamentarii PNL au anunțat din start că nu asigură cvorumul de ședință și au părăsit sala. Din sală au mai ieșit și parlamentarii USR, PMP și ai UDMR. La apelul nominal a lui Ciolacu au lipsit și toți cei 17 parlamentari ai minorităților naționale, deși pesediștii se bazau pe cel puțin 3-4 voturi de la minorități.
În acestă situație, liderul PSD, Marcel Ciolacu, președintele Camerei, a confirmat că votul şi dezbaterea la moţiunea de cenzură se ,,reprogramează“. Ba chiar a declarat că se gândește să depună o altă moțiune de cenzură în sesiunea parlamentară care începe azi. Ca urmare a eșecului PSD de a strânge cvorumul, această moțiune nu mai poate fi votată într-o altă ședință. Motivul e că în fiecare sesiune parlamentară poate fi depusă o singură moțiune, iar actuala sesiune extraordinară s-a încheiat ieri.

PSD renunță

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a declarat ieri, după suspendarea ședinței în care trebuia votată moțiunea de cenzură din lipsă de cvorum, că social democrații nu mai iau în calcul să voteze moțiunea în sesiunea ordinară care va începe azi, 1 septembrie.   „Tocmai ce am depășit o zi în care nu s-a reușit dezbaterea moțiunii. Cred că despre a discuta de o nouă moțiune este mult prea devreme. Avem această moțiune depusă în sesiune extraordinară, sesiune care se încheie astăzi. Sesiunea ordinară va începe mâine (marți), nu găsesc oportun ca această moțiune să fie dezbătută într-o altă sesiune. Este punctul meu de vedere, cred că în acest moment nu mai este oportună o discuție pe această moțiune”, a declarat liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

Premierul le-a mulțumit parlamentarilor care susțin Guvernul

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, după ce şedinţa în care urma să se dezbată moţiunea de cenzură a fost închisă din lipsă de cvorum, că ceea ce s-a întâmplat este „extrem de benefic pentru România”. Premierul a mulţumit partidelor care au susţinut Guvernul şi nu au participat la dezbatrea moţiunii. „În ceea ce ne privește, ca Guvern considerăm că ceea ce s-a întâmplat azi este extrem de benefic pentru România. Guvernul trebuie să facă față unor provocări și are nevoie de deplină capacitate de exercițiu pentru a rezolva problemele cu care se confruntă România. A existat o majoritate care ne-a sprijinit care a înțeles că România are nevoie de guvern, le mulțumesc că au fost alături de noi. Marea majoritate care au fost alături de noi sunt parlamentarii din USR, PMP UDMR, minorități care au considerat că nu este cazul să se arunce în această aventură”, a mai declarat prim-ministrul.

Barna: Azi în parlament am evitat o criză politică. Toate celelalte probleme ale țării rămân

Parlamentul României a pierdut o zi întreagă pentru ca un PSD iresponsabil să se convingă că moţiunea sa de cenzură e ridicolă şi nu poate fi votată, este reacția liderului USR, Dan Barna, după eșecul moțiunii de cenzură. „Am fi putut să petrecem mai bine ziua aceasta discutând despre lucruri utile pentru cetățenii acestei țări: reducerea taxelor pe muncă, majorarea pedepselor pentru corupție în perioada stării de urgență și alertă, creșterea finanțării medicinei de familie, organizarea alegerilor locale de anul acesta în două zile. Nu în ultimul rând, am fi putut discuta eliminarea pensiilor speciale pentru aleșii locali. Acești bani trebuie să ajungă la cei care au cu adevărat nevoie de ei.
Azi în parlament am evitat o criză politică. Toate celelalte probleme ale țării rămân”, a scris Barna, pe Facebook.

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE