4.6 C
Braşov
AcasăNationalVești bune pentru cârciumari: Restaurantele vor fi deschise de la 1 septembrie

Vești bune pentru cârciumari: Restaurantele vor fi deschise de la 1 septembrie

• Propunerile HORECA pentru redeschiderea restaurantelor: 6 oameni la masă, mască doar când intri și fără aer condiționat
Reprezentanții HORE-CA au anunțat, miercuri, după negocierile cu premierul Ludovic Orban, că s-a agreat ca toate restaurantele să se deschidă în interior, de la 1 septembrie, dar în anumite condiții.
Premierul Ludovic Or-ban a avut miercuri o întrevedere cu reprezentanții sectorului HORECA. Întâlnirea a început la ora 15 și a durat două ore.
„După 1 septembrie, în anumite condiții restaurantele se pot deschide în interior. Nu vor putea fi folosite toate mesele. Specialiștii vor stabili probabil mâine un prag care decide riscul de infectare și unde va fi depășit se va restricționa funcționarea restaurantelor în interior. Cred că după ce am învățat cum să ne comportăm în pandemie putem face acest pas. Evident nu ne întoarcem la normalitate, se vor respecta regulile, normele, dar e bine să se reia funcționarea unde e posibil”, a declarat ieri și președintele Klaus Iohannis.

Decizia o ia azi Comitetul Național pentru Situații de Urgență

Reprezentanții HORE-CA au declarat după întâlnire că au cerut la negocierile cu premierul ca toate restaurantele să fie deschise în interior, de la 1 septembrie. La întâlnire a participat și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, dar și șeful DSU, care a declarat recent că nu recomandă deschiderea restaurantelor.   „A participat și dl ministru Arafat (…) cu toții am agreat că este important să se deschidă restaurantele la interior. Inclusiv dl Arafat, inclusiv dl Tătaru, în anumite condiții. Deci, nu am întâlnit din partea dânșilor vreo opoziție definitivă. Evident, așteptăm decizia comitetului (CNSU – n.red.) de mâine (joi, nr) și așteptăm să vedem care din propunerile noastre vor fi acceptate în privința regulamentului. Pentru că regulamentul trebuie comunicat cât mai curând, astfel încât de la 1 septembrie să putem funcționa“, a spus Dragoș Petrescu, preşedintele HORA. În general, restricțiile vor putea fi relaxate în funcție de rezultatele epidemiologice.

O masă liberă, una ocupată

Petrescu   a precizat că vor fi restricții ce trebuie respectate în interior, astfel încât să fie menținută distanțarea socială. De exemplu, o masă va putea fi ocupată de clienți, în timp ce una va rămâne loberă, pentru a fi asigurată distanțarea fizică între persoane. „Vor fi restricții care vor proveni din distanțarea socială. Noi am propus să folosim o masă, o masă să fie interzisă folosirea. Ceea ce va decurge o utilizare a restaurantelor în interior de maximum 50% pentru această fază a relaxării. În funcție de condițiile epidemiologice din următoarele săptămâni, luni, evident vom adresa alte măsuri privind regulamentul de funcționare“.

Masca va fi obligatorie la intrare, nu și la masă

Dragoș Petrescu a mai precizat că toți clienții care vor intra în interiorul restaurantelor trebuie să poarte mască sanitară. Însă, odată ajuns la masp, clientul o poate da jos. „Se va purta mască exact ca la nivel european. La orice restaurant din Europa, găsești interiorul deschie. Însă tot la orice restaurant din Europa intri cu masca pe figură. Orice spațiu închis presupune masca pe figură până când te așezi la masă într-un număr limitat (…) Evident la masă nu vei sta cu mască, dar când te ridici de la masă și vrei să te duci la altă masă sau spre exteriorul restaurantului, terasă, toaletă, etc. Va trebui să porți mască și este o normalitate“. A mai spus   președintele HORA.

Închis, după miezul nopții

„Evident vor fi restricții de timp și vom începe cu restricții de timp. E normal să intrăm cu restricții la timp, dar care vor putea fi relaxate în funcție de rezultatele epidemiologice. Astăzi, la terasă, poți lua ultima comandă până la 23 și clientul poate rămâne pe terasă până la ora 24.00“, a mai precizat Dragoș Petrescu, președintele HORA.

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române