-3.8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovCurtea de Apel Brașov a stopat vânătoarea la 36 de specii de...

Curtea de Apel Brașov a stopat vânătoarea la 36 de specii de păsări sălbatice

Curtea de Apel Braşov a dispus suspendarea cotelor de vânătoare aprobate la 36 specii de păsări sălbatice, din cele 40 care se pot împuşca, pentru sezonul 2020-2021. Decizia nu este definitivă, dar este executorie, arată Societatea Ornitologică Română într-un comunicat.
,,Prin Hotărârea numărul 55/2020, pronunţată la data de 20 august, în dosarul cu nr. 326/64/2020, Curtea de Apel Brașov a admis acţiunea introdusă de Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor, în contradictoriu cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și a suspendat executarea Anexelor nr. 3, nr. 4 și nr. 5 ale Ordinului Ministerului Mediului, Apelor si Pădurilor nr. 1400/2020, (Anexe care conţin cotele de recoltă/vânătoare aprobate pentru perioada 2020-14 iunie 2021, la 36 de specii de păsări sălbatice si anume la speciile: porumbel gulerat, porumbel de scorbură, turturică, gugustiuc, ieruncă, prepeliţă, ciocârlie de câmp, graur, sturzul de vâsc, sturzul cântător, sturzul viilor, sturzul de iarnă si stăncuţă, gâscă de vară, gârliţa mare, raţă mare, raţă mică, raţă fluierătoare, raţă cu cap castaniu, raţă moţată, raţă pestriţă, raţă sunătoare, raţă lingurar, raţă suliţar, raţă cârâitoare si raţă cu cap negru lisiţă, găinusă de baltă, sitar de pădure, becaţină comună, becaţină mică, cioară grivă, cioară grivă sudică, cioară de semănătură, coţofană, gaiţă)“.
Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor a atacat în instanţă Ordinul Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr. 1400/13.07.2020 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic la care vânătoarea este permisă, pentru perioada 2020 – 2021, precum şi anexele ordinului, care conţin cotele de vânătoare aprobate pentru sezonul 2020-2021 la cele 40 de specii sălbatice de păsări care pot fi împuşcate conform legislaţiei în vigoare.
„Motivul cel mai probabil al suspendării este legat de faptul că nu există nici până în acest moment o metodologie clară a stabilirii acestor cote de vânătoare. Societatea Ornitologică Română a atras atenţia, prin nenumărate adrese către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, că nu este legală procedura prin care stabilesc cotele de vânătoare. Potrivit legii, statul român are obligaţia să calculeze cotele de vânătoare în baza unor metodologii clare, prin care să stabilească numărul de indivizi care pot fi împuşcaţi fără ca populaţia speciei respective să fie afectată”, a declarat biologul SOR, Dorin Damoc.
Hotărârea Curții de Apel Brașov este executorie de la momentul pronunțării și niciun vânător nu mai are dreptul să împuște, să recolteze, să transporte, să utilizeze sau să valorifice vreo pasăre (toate aceste activități circumscriindu-se infracțiunii de braconaj) din 36 de specii, susține la rândul său Codruț Feher, vicepreședintele Asociației Alianța pentru Combaterea Abuzurilor.

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE