15.3 C
Braşov
AcasăNationalCriza e de vină: Florin Cîțu anunță creșterea deficitului la 8,6% din...

Criza e de vină: Florin Cîțu anunță creșterea deficitului la 8,6% din PIB

• Ministrul Finanțelor spune însă că în alte țări din UE este mai rău
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat joi că deficitul bugetar e estimat să crească de la 6,7% din PIB la 8,6% din PIB, explicând că în toată Europa, „deficitele mai mari se datorează în principal scăderii veniturilor, în același timp, România a pornit cu un handicap venind cu un spațiu fiscal limitat” ca urmare „a dezmăţului făcut de PSD în ultimii ani“. „Deficitul bugetar este estimat să crească de la 6,7 la 8,6% din PIB. Acum să ne uităm de unde vine această creştere. Avem o scădere a veniturilor în buget faţă de estimat de aproape 31 miliarde lei, asta înseamnă 3 puncte procentuale. Deci din cele 5 puncte procentuale care se adaugă la dificit faţă de estimarea iniţială 3 puncte vin din faptul că economia trece prin perioadă dificilă, de criză. Cheltuielile suplimentare la buget, legate direct de criză, sunt în jur de 2 puncte procentuale. Fără această criză am fi rămas la o estimare de 3,7% din PIB și cred că am fi putut face mai bine”, a declarat ministrul Finanțelor.

- Advertisement -

„În Europa, media este de 7,7 puncte procentuale“

Ministrul de Finanţe a adăugat că în alte țări din Uniunea Europeană situația este mult mai rea. „În România, deficitul față de deficitul estimat crește cu 5 puncte procentuale. În Europa, media este de 7,7 puncte procentuale. Cele mai recente prognoze indică o înrăutățire suplimentară a deficitelor bugetare, mai ales în zona euro. Franța, de la 10, la 11,4%, Italia de la 11,1 la 11,6%. Economiile din UE scad cu procente între -7 și -8,7. În toată Europa deficitele mai mari se datorează în principal scăderii veniturile. În acelaşi timp, România a pornit cu un handicap, venind cu un spaţiul fiscal limitat, după ce deficitul a fost de peste 4 %, dar acesta este dezmăţul făcut de PSD în ultimii ani. Acestea sunt elementele principale ale rectificării bugetare. Aţi văzut deficitul, creşterea economică, influenţa asupra deficitului unde vine. Toate aceste cifre vor fi făcute publice şi le veţi putea analiza”.

Transporturile, Sănătatea și Educația vor primi bani în plus

- Advertisement -

Transporturile, Sănătatea și Educația vor primi bani în plus la rectificarea bugetară a anunțat ministrul Cîțu. „Noi am suplimentat resursele la Ministerul Transporturilor şi bugetul este unul record. La Sănătate, domeniu prioritar, am alocat mai multe reusrse. Sumele au crescut cu aproximativ 45%, față de bugetul inițial, pentru medicamente, echipamente, sporuri pentru cei din prima linie, decontare servicii medicale. Nu am lăsat stocurile zero. Ministerul Muncii are cel mai mare buget, chiar de la începutul anului. Sumele alocate în plus ajung la aproape 10 miliarde de lei. În ciuda a tot ceea ce a făcut PSD am reușit să găsim resursele pentru a plăti la timp salarii, pensii, ajutoare sociale.
Educaţia are resurse şi aş vrea aici să fac o remarcă – transportul, sănătate, educaţie sunt domenii de unde PSD a tăiat în fiecare an la rectificarea bugetară. Nu facem acest lucru, din contră suplimentăm resursele pentru aceste sectoare importante. Rectificarea, bineînţeles, este o propunere. Ea va merge vineri în şedinţa de Guvern pentru a fi aprobată“.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ
Rammstein on Războiul din Ucraina