-3.3 C
Braşov
AcasăNational15 august, zi de mare sărbătoare: Sântămăria Mare sau Paștele din mijlocul...

15 august, zi de mare sărbătoare: Sântămăria Mare sau Paștele din mijlocul verii

• Adormirea Maicii Domnului este cea mai importantă sărbătoare închinată Maicii Domnului, prilej de mare bucurie spirituală, dar nu și de petreceri
Creștinătatea ortodoxă închină ziua de 15 august sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. În popor, sărbătoarea se numește Sântămăria Mare sau, mai simplu, Sântămăria. Marea sărbătoare ortodoxă numită și Adormirea Maicii Domnului este comemorarea sfârșitului vieții pământești și nu este o sărbătoare tristă pentru creștini, pentru că semnifică de fapt începutul vieții veșnice a Maicii Domnului, în ceruri, alături de Fiul ei iubit. De Sfânta Maria, peste 1,7 milioane de români își sărbătoresc onomastica.

„Fiule, în mâinile Tale îmi dau duhul meu“

Potrivit învățăturii Bisericii, Maica Domnului a fost înștiințată printr-un înger de mutarea ei din această viață. Deși Apostolii erau răspîndiți în lume pentru a propovădui Evanghelia la toate neamurile, au fost prezenți la eveniment, Sfânta Fecioară înștiințîndu-i asupra a ceea ce avea să se petreacă. După ce și-a pregătit toate cele spre înmormântare, Maica Domnului s-a rugat, spunând: „Facă-se cu mine voia Fiului meu și Dumnezeului meu“. După ce și-a luat rămas bun de la toți cei de față, a urmat momentul în care Domnul Însuși S-a coborât spre a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt. Atunci, ea a rostit: „Fiule, în mâinile Tale îmi dau duhul meu“. Acestea zicând, își dădu duhul, ca și când ar fi căzut în somn. Era o adormire, nu o moarte, de unde și denumirea sărbătorii. Iar din acest moment multe minuni au fost: un tunet puternic s-a auzit și un vânt puternic i-a adus pe nori pe Apostolii răspândiți în lume să propovăduiască Evanghelia.
Dar cea mai mare minune a fost urcarea Maicii Domnului la cer, cu tot cu trup, dusă de îngeri. Apostolii înșiși, când au deschis mormântul, l-au găsit gol, aflând astfel primii de ridicarea cu tot cu trup a Preasfintei Fecioare la Ceruri, acolo unde se roagă de-a pururi pentru noi.

Femeile însărcinate se roagă pentru prunci sănătoși

În tradiția populară, Măicuța Domnului este socotită apărătoarea tuturor celor năpăstuiți de soartă. Deși este sărbătoare, în multe locuri, în Moldova îndeosebi, oamenii care poartă numele Sfintei Marii nu-și serbează prin petreceri ziua onomastică, deoarece consideră că pe 15 august fiind Adormirea Maicii Domnului nu e loc de petreceri, și lasă asta pentru 8 septembrie, de Sîntămăria Mică. În această zi, dar și la Sfînta Maria de pe 8 septembrie, e bine ca femeile însărcinate să se roage la Maica Domnului să le ajute să nască ușor și să aibă copii sănătoși.

„Paștele din mijlocul verii“

Mulți dintre credincioși nu știu prea bine dacă ziua de Sfînta Marie este prilej de sărbătoare sau nu, încurcați de faptul că în ziua de 15 august Maica lui Iisus a murit. Prin urmare, oamenii nu știu dacă trebuie să se bucure sau nu în această zi. „Este prilej de mare bucurie și sărbătoare, acest praznic fiind cunoscut și sub numele de «Paștele din mijlocul verii». Sunt multe zone în țară în care cu prilejul acestei sărbători se cântă Prohodul, ca în Vinerea Mare. Este cea mai importantă sărbătoare închinată Maicii Domnului, iar dacă se cheamă sărbătoare înseamnă că este prilej de mare bucurie spirituală“, a explicat părintele Constantin Stoica, reprezentant al Patriarhiei Române.

În iconografia tradițională, scena Adormirii este descrisă astfel: câte o clădire în dreapta și în stânga icoanei. În mijlocul planului frontal se află Maica Domnului întinsă pe un pat, adormită cu mâinile încrucișate pe piept. La capul Maicii Domnului se află Sfântul Apostol Petru, aplecat, ținând în mâini o cădelniță și tămâind. În partea opusă, stă Sfântul Apostol Pavel, tot aplecat, privind la Maica Domnului, cu mâna dreaptă întinsă către ea într-un gest care exprimă adâncă evlavie. Lângă fiecare dintre cei doi mai sunt alți cinci apostoli, cu expresii pline de tristețe. În spatele patului, la mijloc, se află Hristos într-o mandorlă a slavei. Este încadrat de îngeri, și, puțin mai departe, de sfinții ierarhi în veșminte liturgice. În capătul din stânga se află femei plângând. Hristos ține cu amândouă mâinile sufletul mamei Sale sub forma unui prunc înfășat. El și Maica Domnului – atât trupul cât și sufletul ei – sunt reprezentați cu aureole. La fel și îngerii. Apostolii și ierarhii sunt reprezentați fără aureole, pentru a se scoate în evidență chipurile Mântuitorului și Maicii Domnului. Din același motiv, îngerii – fețele, aureolele și veșmintele – sunt pictați în culori pale. Ierarhii, care se recunosc datorită crucilor mari de pe veșmintele lor, țin deschise Sfintele Evanghelii. Chiar dacă numele lor nu sunt încrise, după Dionisie din Furna, ei sunt Sfinții Dionisie Areopagitul, Ierotei și Timotei.

Ce se spune în popor despre această zi:

• Dacă înfloresc acum trandafirii, e semn de toamnă lungă.
• De Sântămărie, fetele mari își fac „de dragoste“ cu o buruiană numită „năvalnic“. Purtată în sân, această buruiană are, se zice, puterea magică de a aduce pețitori, aceștia dând năvală din toate părțile.
• În unele zone ale țării, Sântămăria era considerată „sărbătoarea morților“ fiind pomeniți toți cei care au numele pornind de la cel al Preacuratei și doar la Sfânta Maria Mică (8 septembrie) erau serbați cei vii cu asemenea nume.
• Acum se adună ultimele plante de leac, se tocmesc pândarii pentru vii și se leagă ciocul păsărilor pentru a nu prăda strugurii.
• Se împart struguri și prune pentru sufletul morților.
• De Sântămaria Mare se adună ultimele plante de leac, putându-se afla cum va fi toamna ce se apropie, și se culeg flori care se pun la icoana Fecioarei Maria, considerându-se că apoi sunt bune de leac.

Maria, cel mai popular nume feminin din judeţul Braşov

Aproape 70.000 de doamne din judeţul Braşov poartă numele Sfintei Marii. În pragul zilei în care calendarul ortodox marchează Adormirea Maicii Domnului, Direcţia Judeţeană Comunitară de Evidenţă a Persoanelor Braşov a făcut o scurtă evaluare a acestui nume, în judeţul Braşov. Directorul DJCEP, Ioan Curecheriu, spune că în tot judeţul sunt 78.364 de persoane cu domiciliul în diferite localităţi, care poartă nume inspirate de Sfânta Maria. Majoritatea covârşitoare sunt doamne, care poartă acest nume sau altele derivate, precum Mariana, Marinela, Marilena, Marina, Mioara, Marioara, Mărioara sau Marinica. Tot în judeţul nostru, există şi 9.780 de bărbaţi care poartă numele de Marian, Marin, Marinel sau Mărinică.

Se deschide sezonul de nunți

În tradiția populară, Sântămăria Mare este ziua de celebrare a Zeiței Mamă, ajunsă la vârsta senectuții și a morții. Cu această ocazie se deschide sezonul de nunți (16 august – 14 noiembrie), încep iarmaroacele și târgurile de toamnă, se fac praznice pentru pomenirea morților. Sântămăria Mare deschide, în Calendarul Popular, ciclul sărbătorilor de renovare a timpului, Anul Nou, celebrat în preajma echinocțiului de toamnă, Sântămăria Mică, Cârstovul Viilor, Ziua Șarpelui. După această sărbătoare încep să coboare turmele de la munte, se angajează pândarii la vii și se iau măsuri de protecție magică a podgoriilor, bărbații îşi schimba pălăria cu căciula.

Anul acesta, pelerinaj cu restricții la Sâmbăta

În țara noastră dragostea poporului și cultul pentru Maica Domnului sunt foarte puternice și de aceea i s-au închinat multe biserici și mănăstiri. Printre cele mai vestite se numără Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, Mănăstirea Putna, Mănăstirea Curtea de Argeș, Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului – Nicula, Mănăstirea Văratec, Mănăstirea Humor, Mănăstirea Tismana, Mănăstirea Polovragi. Anul acesta, din cauza pandemiei, s-au impus restricții de Sf. Maria în zona Mănăstirii Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus. Astfel, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 8.00-14.00, în interiorul lăcașului de cult și împrejurimi va fi interzis accesul autovehiculelor de orice fel. De asemenea, va fi interzisă orice activitate economică desfășurată la terase, în magazine sau la tarabe. Este obligatorie purtarea măștii de protecție în spațiile amintite.

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE