21.3 C
Braşov
AcasăSportLiga 1 va avea, foarte probabil, 16 echipe

Liga 1 va avea, foarte probabil, 16 echipe

• LPF insistă pentru această variantă în contextul în care actualul sezon a avut de suferit, pe final, din cauza cazurilor de coronavirus de la Dinamo
Finalul sezonului 2019-2020 în Liga 1 este „în aer”, neștiindu-se clar ce echipe vor retrograda, deși ultima etapă a playout-ului s-a disputat miercuri seară. Federația Română de Fotbal a anunţat, la începutul săptămânii, că barajul pentru menţinerea/promovarea în Liga I, între ocupanta locului 12 din primul eşalon şi ocupanta locului 3 (CS Mioveni) din Liga a II-a se va desfăşura la 9 şi 12 august, ceea ce înseamnă că Dinamo nu va mai putea disputa cele cinci restanţe pe care le are, din cauza cazurilor pozitive cu noul coronavirus din lot.
În acest context, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Justin Ştefan, afirmă că se impune modificarea sistemului competiţional al Ligii 1, urmând ca din sezonul următor să participe un număr de 16 echipe.
„Îmi pare rău că Federația Română de Fotbal și unele cluburi din Liga 1 au refuzat modificarea calendarului competițional în sensul mutării etapei a 14-a a play-out-ului la data de 18 august. În acest fel ar fi putut fi programate, chiar dacă la un interval foarte scurt, cele 5 meciuri restanță ale echipei Dinamo București, iar campionatul s-ar fi putut încheia pe terenul de joc. Meciul de baraj s-ar fi putut disputa într-o singură manșă, la data de 21 august, iar data de începere a sezonului următor ar fi fost 29 august. Deoarece alegerea oricărei variante de departajare rămase la îndemână determină o modificare substanțială a clasamentului final, apreciez că la finalul sezonului actual nu va putea fi întocmit un clasament bazat exclusiv pe meritul sportiv, așa încât, pentru a nu nedreptăți niciun club aflat în lupta pentru retrogradare, printr-o alegere subiectivă a unei modalități de departajare, se impune modificarea sistemului competițional al Ligii 1, urmând ca din sezonul următor în competiția organizată de LPF să participe un număr de 16 echipe”, a spus secretarul LPF. Acesta precizează că o decizie finală asupra modificării sistemului competiţional al Ligii I poate fi luată doar de către Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal, în cursul acestei săptămâni.

- Advertisement -

Cluburile ar prefera varianta cu puncte per meci în play-out

În cursul zilei de marți, cluburile din playout-ul Ligii 1 au fost înştiinţate că miercuri, de la 17.00, vor juca ultima etapă din acest sezon. Ulterior, reprezentanții echipelor au fost invitați să-și exprime punctul de vedere cu privire la unul dintre cele două scenarii propuse de LPF pentru stabilirea ierarhiei finale. Cele mai multe au ales varianta a doua supusă votului, adică puncte per meci în play-out. Au fost şapte voturi pentru această opțiune, șase şase puncte pentru prima variantă, puncte per meci în sezonul regular şi play-out, în timp ce U Craiova s-a abţinut.
Varianta aleasă de cluburi ar însemna că Dinamo București și Chindia Târgoviște ar retrograda direct iar Sepsi Sfântu Gheorghe ar juca barajul cu CS Mioveni.
Totuși, dacă se va trece la sistemul cu 16 echipe, toată lumea ar fi mulțumită. S-ar salva sigur șapte echipe din cele opt ale playout-ului, iar ultima clasată, Chindia Târgoviște, ar avea în continuare o șansă prin disputarea barajului cu CS Mioveni.

Se caută soluția cu pierderi financiare minime

- Advertisement -

Pentru a afecta cât mai puțin financiar cluburile din Liga 1 prin creșterea numărului de echipe, LPF va înainta deținătorului de drepturi TV mai multe propuneri prin care acesta să nu aibă la rândul lui prea mult de pierdut. Astfel, cluburile nu ar suporta niciun prejudiciu în urma nedisputării tuturor celor 268 de jocuri programate în aceasta ediție de campionat, valoarea contractului de drepturi TV ar rămâne în continuare 28 milioane euro + TVA / sezon, iar implementarea VAR s-ar face cel mai târziu în sezonul 2021/22, prin suportarea cheltuielilor de achiziție a echipamentului necesar de către deținătorul de drepturi TV. „Totodată, începând cu luna septembrie va deveni operațional în cadrul LPF un departament de evaluare financiară pentru a sprijini cluburile din Liga 1 să devină rentabile. O astfel de rentabilitate financiară va contribui și la creșterea performanței sportive a cluburilor în următoarele sezoane”, a mai spus Ștefan.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE