23.2 C
Braşov
AcasăStiri BrasovAdmistrația Piețelor Brașov a luat măsuri împotriva vânzătoarei care nu a purtat...

Admistrația Piețelor Brașov a luat măsuri împotriva vânzătoarei care nu a purtat mască, a fumat la tarabă și a umilit un client

  Admistrația Piețelor Brașov a prezentat fără întârziere punctul de vedere față de situația relatată în articolul ,,În Piața Astra din Brașov, o vânzătoare de fructe, fără mască și cu țigara în mână, umilește clienții..,,(  publicat în ediția online de sâmbătă, 31 iulie), și precizează că agentul economic care deține taraba de fructe a înlocuit-o pe angajata indisciplinată.

Răspunsul Adminstrației Pietelor Brașov:

- Advertisement -

„Situaţia neplăcută sesizată de dvs., prin care unui cumpărător îi sunt restrânse drepturile şi faţă de care este adoptată o atitudine ireverenţioasă, este regretabilă, fiind de natură să atragă răspunderea agentului economic în cauză. Instituţia noastră a identificat acest agent, persoana de la vânzare fiind o angajată a acestuia; la sesizarea noastră administratorul societăţii respective a luat măsura înlocuirii angajatei care se face vinovată de aceste fapte; fapta este lipsită de justificare cu atât mai mult cu cât la taraba respectivă exista un cântar electronic.
Legislaţia în vigoare prevede posibilitatea îndepărtării din cadrul pieţei în situaţia săvârşirii unor abateri mai grave ori a repetării unora de o gravitate mai mică. Serviciul nostru a avertizat comerciantul că repetarea faptei, indiferent de angajatul care ar fi implicat, va duce la îndepărtarea temporară din cadrul pieţelor braşovene.
Cu privire la aspectele de legalitate ce fac obiectul întrebărilor dvs precizăm următoarele:

1. Legislaţia în vigoare, la nivel naţional, nu prevede dreptul unui comerciant de a limita cantitatea de marfă vândută în situaţii de natura celei în discuţie; expunerea mărfii este prin ea însăşi o ofertă de vânzare fără condiţii; condiţionarea vânzării reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă, în condiţiile OG nr. 99/2000.
2.  Începând cu instituirea stării de urgenţă pe teritoriul naţional instituţia noastră a informat, în scris, în mod repetat şi în acord cu legislaţia naţională, toţi comercianţii din pieţe cu privire la faptul că au obligaţia de a purta mască în condiţiile interacţiunii cu clienţii ori cu alţi comercianţi (ceea ce presupune o distanţă sub 2 m); deşi gradul de conformare la acest imperativ este crescut, situaţia de faţă arată că norma fără sancţiune nu este întotodeauna suficient de clară. Ceea ce hotărârea nr. 18/2020 a CJSU a instituit ca obligaţie începând cu 01 aug (purtarea măştii în pieţele publice, indiferent de circumstanţe) exista şi anterior, în condiţiile de mai sus.
3.  Fumatul pe teritoriul României este reglementat de Legea nr. 349/2002, act normativ ce trebuie respectat şi la care nu se poate adăuga în mod arbitrar; platoul pieţei este un loc deschis şi ca atare fumatul este permis; autorităţile locale nu au în competenţă instituirea unor restricţii în acest sens. Interdicţia de a fuma în perimetrul pieţelor vizează doar spaţiile închise (hale). Pentru un răspuns aplicat vom afirma că atitudinea vânzătoarei nu este nelegală, ci neprincipială.

Cu privire la faptele ilegale mai sus amintite  dreptul de a aplica sancţiunile specifice aparţine organelor de poliţie (naţională sau locală); ele trebuie să fie deîndată sesizate (şi aceasta este recomandarea noastră către cetăţeni) pentru a interveni eficient în sprijinul cumpărătorului şi pentru a putea aplica sancţiunea odată cu comiterea faptei (aceasta cu atât mai mult cu cât în pieţele braşovene există permanent agenţi de poliţie locală cu misiunea de a veghea la respectarea obligaţiilor legale şi după caz, de a sancţiona conduitele incorecte).

- Advertisement -

Vă stăm la dispoziţie pentru alte detalii şi vă asigurăm că instituţia noastră depune eforturi continue pentru ca toate actele de comerţ din cadrul pieţelor să fie conform prevederilor legale şi bunelor uzanţe comerciale; atât noi, în limitele competenţelor legale, cât şi poliţia (suntem siguri) vom continua să convingem, să menţinem iar la nevoie să sancţionăm comportamente retrograde, ca cel de faţă“, se arată în răspunsul Admistrației Piețelor Brașov.

Citiți despre incidentul, de vineri, din Piața Astra aici

 

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Dan POPESCU COLIBASI on Românii nu mai vor copii