Salariul minim brut va crește la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024. Practic, de la 1 iulie 2024, salariul minim brut pe țară garantat în plată va crește de la 3.000 de lei la 3.700 de lei, potrivit unei Hotărâri de Guvern ce a fost adoptată joi. Punctul de amendă, care este legat direct de creșterea salariului minim, nu a fost încă înghețat. „Mai este răgaz până la 1 iulie”, spune purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

De asemenea, Guvernul a aprobat și OUG care prevede creșterea de 200 la 300 de lei a sumei netaxabile din salariul minim pe economie.

Pentru a putea fi aplicate, ambele acte normative trebuie publicate în Monitorul Oficial. Amintim că anterior scutirea de taxe (impozit pe venit și contribuții sociale) pentru suma de 200 de lei la salariul minim a fost introdusă prin OUG 115/2023.

 

Începând cu 1 iulie 2024, un angajat plătit cu salariul minim brut, de 3.700 de lei, va avea un salariu net de 2.363 de lei, iar salariul complet (costul total suportat de angajator) ar fi 3.777 de lei. Angajații vor primi, astfel, în plus 284 de lei pe lună față de nivelul salarial din iunie 2024.

Până acum, salariul minim brut pe țară garantat în plată era de 3.300 de lei, respectiv 2.079 lei net, costul total suportat de angajator fiind de 3.370 de lei.

De majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și de creșterea sumei neimpozabile vor beneficia peste 1,8 milioane de salariați, respectiv toți angajații care se regăsesc în intervalul de salarizare 3.300 – 3.700 de lei, susține Guvernul.

De asemenea, în ceea ce privește majorarea sumei neimpozabile din salariul minim brut, „aceasta se va aplica în cursul acestui an,începând cu drepturile salariale pentru luna iulie”, mai anunță Executivul.

Salariații plătiți cu salariul minim s-ar putea trezi cu tăieri la bonurile de masă. Constantin: Până la 1 iulie este un răgaz de dialog

HotNews.ro a solicitat purtătorului de cuvânt al Guvernului să explice ce efecte vor fi la nivelul angajaților și a angajatorilor prin faptul că de la 1 iulie cresc atât salariul minim brut, cât și suma netaxabilă,  fără să fie majorat și plafonul de 4.000 de lei până la care angajatorii pot oferi bonuri de masă, sporuri sau alte beneficii.

  • „Aceste calcule se fac la nivelul Ministerului Finanțelor, de unde avem și o primă reacție în urma unei discuții prealabile acestui briefing în care s-a specificat foarte clar că nu există nicio prevedere care să intervină în raportul dintre angajat și angajator.
  • Se vor face probabil pe fiecare firmă calcule și se va applica probabil scenariul care va fi mutual avantajos, atât pentru angajat cât și pentru angajator”, a  declarat   Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

După ce HotNews.ro a subliniat că în lipsa majorării plafonului de 4.000 de lei, angajatorii vor trebui să majoreze salariile și să plătească mai multe taxe angajaților care nu se vor mai încadra astfel în plafonul de 300 de lei netaxați din salariul minim, purtătorul de cuvânt al Guvernului a vorbit din nou despre posibilitatea unor eventuale modificări legislative până la 1 iulie.

  • „Guvernul nu poate stabili decât reguli generale privind piața muncii și piața muncii insăși își va autoregla parametrii în funcție de deciziile luate de autorități. În motivarea acestor acte normative este specificat că ele sunt rezultatul unui dialog social care a avut loc în prealabil prin Consiliul Național Tripartit (CNT), atât cu sindicatele, cât și cu patronatele.
  • Îmi imaginez că acolo este un mediu propice pentru această reacție și pentru decizia in comun acord ale unor ajustări dacă ele sunt necesare.
  • Aceste prevederi se aplică de la 1 iulie, ceea ce oferă un răgaz acestui dialog și unor eventuale ajustări”, a precizat Mihai Constantin.
Amenzile de circulație vor crește, dacă Guvernul nu va îngheța punctul de amendă

 

Pe de altă parte, aceste două măsuri nu au venit la pachet și cu înghețarea punctului de amendă până la sfârșitul acestui an, așa cum a anunțat săptămâna trecută premierul Marcel Ciolacu.

Întrebat joi despre acest aspect, purtătorul de cuvâtn al Guvernului a spus că mai este timp până la 1 iulie pentru această măsură.

  • „Premierul a comunicat această intenție. Dacă oportunitatea a fost decisă, mai este un răgaz până la 1 iulie să fie adoptată printr-un act normativ”, a declarat Constantin.

Acesta a admis că în lipsa măsurii înghețării punctului de amendă, de la 1 iulie amenzile de circulație vor crește.

 

Salariul minim în construcții, agricultură și industria alimentară

Amintim că separat, angajații din sectoarele construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare au salariu minim brut diferit de salariul minim pe țară, așa cum am mai scris pe StartupCafe.ro. Începând cu 1 noiembrie 2023, aceste salarii minime sunt:

3.436 de lei lunar pentru activitățile din sectorul agricol și industria alimentară, nivel aplicabil exclusiv domeniilor de activitate prevăzute la art. 60 pct. 7 din Codul fiscal. La acest nivel, salariul minim net (în mână) este de 2.396 lei, iar salariul complet este de 3.513 lei.

4.582 lei lunar pentru activitățile de construcții prevăzute expres la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal. La acest nivel, salariul minim net (în mână) este de 3.196 lei, iar salariul complet este de 4.685 lei.

Angajații din aceste sectoare beneficiau de o serie întreagă de facilități fiscale, care s-au mai redus de la 1 noiembrie 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!