Grota Naşterii este pustie

Grota Naşterii era pustie, fără pelerini – un lucru neobişnuit -, în contextul în care în această perioadă simbolică a anului coada de aşteptare era de mai multe ore.

”Sperăm cel puţin ca localnicii să vină (la slujba de la miezul nopţii). De obicei, din cauza rezervărilor din întreaga lume, ei nu au mult loc. Anul acesta nu mai există un sistem de rezervare, aşa că îmi imaginez că biserica va putea să primească mai mulţi localnici”, declară BFMTV un preot din parohia Sf Caterina din Betleem, Rami Asakrueh.

La Betleem, atmosfera nu este de sărbătoare, ci de doliu, iar uneori de furie.

În urmă cu mai multe zile. municipalitatea oraşului biblic a anunţat că, pentru a denunţa situaţia din Fâşia Gaza, nu instalează tradiţionalul brad de Crăciun.

- Advertisement -
Faptul religios este înlocuit de denunţarea politică

În predica sa de Crăciun, reverendul Munther Isaac, un pastor al parohiei luterane din Betleem, care a instalat personal o creşă în care Isus este învelit cun un keffieh – o eşarfă tradiţională palestiniană -, a îndemnat la ”opirea genocidului”.

”Toate persoanele văd un Isus între dărâmături, ca după un bombardament în (Fâşia) Gaza. Suntem luaţi la rost despre tăcerea lumii. Vrem să folosim atenţia acordată Betleemului în momentul Crăciunului pentru a transmite acest mesaj. O spunem inclusiv în timpul slujbei – opriţi genocidul imediat”, declară el BFMTV.

Pentru puţinii credincioşi prezenţi cu doar câteva ore înainte de Crăciun, mesajul este de asemenea clar.

”Ne-ar plăcea ca oamenii, în Franţa, şi peste tot în lume, să se gândească la noi de Crăciun, la pământul lui Isus, la creştinii din Palestina şi la locuitorii Ţării Sfinte”, subliniază un creştin din Palesina, Usama.

Războiul in Fâşia Gaza între Israel şi Hamas s-a soldat cu 20.258 de morţi în enclavă, majoritatea copii, adolescenţi şi femei, şi peste 53.000 de răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.