14.3 C
Braşov
AcasăPovestile MonitorulPrima fabrică de ciocolată din Transilvania a fost la Braşov

Prima fabrică de ciocolată din Transilvania a fost la Braşov

- Advertisement -

Prima fabrică de ciocolată din Transilvania a fost la Braşov. Ridicată acum aproape 125 de ani, fabrica de ciocolată din Brașov a ajuns cea mai mare fabrică din România interbelică. La 2 octombrie 2009 producţia de la Braşov s-a oprit, iar zidurile micului regat de ciocolată au fost dărâmate.

- Advertisement -

Ciocolată, darul zeilor cu care au fost ispițiți pe veci muritorii, a început să fie produsă şi în Transilvania, acum aproape 125 ani. Prima tabletă de ciocolată autohtonă a fost fabricată la Braşov. La „Hess Prima Fabrică de Bomboane şi Ciocolată din Transilvania“, în primaăvara anului 1899. Mii de tone de ciocolată, bomboane, halva, siropuri, şerbeturi, rahat şi alte sute de sortimente de dulciuri au ieşit pe poarta acestei fabrici în peste un secol de producţie neîntreruptă.

Fabrica Hess, devenită în anii comunismului Dezrobirea, apoi Cibo şi în final Kraft Foods Romania, a fost pentru noi, braşovenii, locul de unde se răspândeau aromele inconfundabile ale paradisului de ciocolată. Ca mai toate fabricile din România, şi cea de ciocolată s-a închis în toamna anului 2009. Astăzi, ciocolata „made in Braşov” a rămas doar o amintire.

Iată povestea dulce-amară a celei mai mari fabrici de ciocolată din România interbelică.

Cel mai dulce atelier din Braşov

Începuturile ciocolatei sunt legate de Braşov, de „Hess Prima Fabrică de Bomboane şi Ciocolată din Transilvania“, după numele înscris la registrul firmelor. Povestea acestei fabrici de mândrie pentru braşoveni a fost descoperită de Vasile Aldea şi redată în „Fabricile «Hess» şi «Stollwerck». Scurt istoric al ciocolatei braşovene“. Autorul s-a documentat prin arhive şi a aflat cum a ajuns mica afacere a unor braşoveni o mare fabrică din România interbelică.

- Advertisement -

În Braşov, dulciuri se mai produceau, însă nu şi ciocolată. Patronii fabricii cumpăraseră pe 9 aprilie 1899 atelierele de zaharicale ale saşilor Tiess şi Teutsch, de pe actuala Stradă Cuza Vodă nr. 3. Clădirile aveau să rămână, pentru 110 ani, sediul celui mai dulce loc din Braşov, fiindcă până în 2009, când fabrica s-a închis, aici se va produce doar ciocolată.

Consiliul director, format din dr. Sandor Lederer, Lukacs Verzar, Jakab Adler şi Janos Timar, a plătit 25.000 de forinţi pentru atelier. A preluat datoriile de 26.892 de forinţi. Și a cumpărat toate mărfurile existente pe stoc.

Numărul muncitorilor era mic, numai 18, dintre care doar şase erau angajaţi permanenţi. Însă aceştia produceau zilnic între 500 şi 800 kg de bomboane de ciocolată.

Comerciantul brașovean Adolf Hesshaimer devine în 1909 acționarul principal al fabricii de ciocolată de pe strada Cuza Vodă nr. 3

În 1909, acţionar principal a devenit un mare comerciant braşovean, Adolf Hesshaimer, proprietarul magazinului de coloniale şi delicatese J.L.& A. Hesshaimer din Piaţa Sfatului. Iar în 1922, a intrat în afacere şi fiul lui, Adolf jr.. Acesta a devenit ulterior preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie.

O mie de tone de ciocolată

Cu patroni saşi, fabrica de bomboane de ciocolată s-a modernizat şi s-a extins. Hess a devenit marcă înregistrată, iar delicioasa ciocolată de Braşov a ajuns tot mai căutată.

În 1923, s-au produs 258 de tone de produse de ciocolată, iar în 1926, s-a ajuns la 1.021 tone. Director al fabricii a fost numit Hans Hintz, dar printre acţionari au început să vină tot mai mulţi membri ai familiei Hesshaimer, chiar şi soţiile industriaşilor.

Hala de producție construită în 1927 de arhitectul Albert Shuller, pe strada Cuza Vodă nr. 3

Anul 1937 a fost un an de vârf în activitatea fabricii, dar marcat de decesul lui Adolf jr., la numai 45 de ani. Fusese un om de afaceri înnăscut. Membru al Clubului Călăreţilor din Braşov, a organizat concursurile anuale de călărie, desfăşurate sub înaltul patronaj al Regelui Carol al II-lea, evenimente la care asistau Regina Maria şi alţi reprezentanţi ai Casei Regale.

În raportul său din martie 1938, directorul Hintz arăta: „Cu 566 de angajaţi şi lucrători, am avut un dever de 1.186.459 kg în valoare de lei 88.160.482“. Beneficiul fabricii a fost de 941.376 lei.

În 1940, firma s-a extins la Bucureşti, cu un depozit şi o bombonerie. În acelaşi an, director a devenit Andreas Farsch. În 1942, capitalul social a fost majorat, după care Adolf senior a lăsat conducerea lui Richard Thor.

Într-o scrisoare din 5 septembrie 1942, el mărturisea: „Cu onoare vă aduc la cunoştinţă că din cauza vârstei mele înaintate, spre regretul meu, mă văd nevoit a-mi da demisia“. Fabrica s-a extins cu noi hale, un atelier de tâmplărie, o magazie, un grup sanitar, un rezervor de apă şi un atelier mecanic. Iar vechile construcţii au fost modernizate.

Bombe peste bomboane

În timpul bombardamentelor din 1944, magazinul Hess din Bucureşti a fost distrus, iar a doua zi, pe 16 aprilie, o bombă a căzut pe Strada General Prezan din Braşov, în spatele fabricii, distrugând în totalitate clădirea secţiei de spălat „cutii de tinichea“, dar suflul exploziei a afectat şi clădirea fabricii, cu tot cu utilaje şi materii prime aduse din străinătate.

Comitetul de urgenţă a luat măsuri imediate de îndepărtare a molozului şi salvare a bunurilor rămase intacte.

A evaluat pagubele la 4.600.000 lei, certificate de Primăria Braşov şi Ministerul Economiei Naţionale. Comisia de Sinistraţi, cum era denumit organul înfiinţat pentru acordarea despăgubirilor, a trimis banii fabricii de ciocolată şi astfel, în nici o săptămână, pe 23 aprilie 1944, ciocolata a început din nou să fie fabricată şi ambalată la Braşov.

Pentru evitarea pe viitor a unor astfel de pierderi, conducerea a cumpărat un spaţiu în Codlea unde a depozitat mărfuri şi utilaje şi a construit un adăpost subteran pentru 400 de persoane. Buncărul a fost proiectat de arhitectul Albert Schuler, realizat de firma Concordia şi s-a aflat în grădina de pe Strada Cuza Vodă nr. 25.

În acea primăvară, fabrica a ieşit în pierdere nu numai datorită bombardamentelor, dar şi fiindcă dulciurile trimise în Basarabia şi Moldova au dispărut pe drum.

Aprovizionarea cu boabe de cacao din Turcia, pe calea ferată, era tot mai greoaie. Producţia nu a stagnat, ba chiar a fost suplimentat parcul auto, pentru a putea livra dulciuri armatei române, dar şi celei sovietice.

Comenzi pentru Armata Roşie

Conform legilor noi, a fost numit şi la fabrica Hess un administrator de supraveghere din partea Ministerului Economiei Naţionale. Primul a fost Dumitru Vişa. Acesta a fost urmat în 1945 de Vasile Stroe.

Conform rapoartelor acestor specialişti, la sfârşitul anului 1944, la conducerea societăţii erau etnici saşi. Dintre care o parte erau stabiliţi în Elveţia şi Germania, dar cu capital în băncile româneşti.

Din cei 19 acţionari, 8 se numeau Hesshaimer şi deţineau 99,96% din capital. Cifra de afaceri pe 1944 a fost de 688 de milioane de lei. S-au produs numai 859 tone dulciuri, în condiţiile în care capacitatea era de 2.400 tone. Personalul cuprindea 375 salariaţi, dintre care 97 erau funcţionari şi 278 lucrători.

În anii de după război, situaţia fabricii s-a înrăutăţit. Au fost reduse drastic cheltuielile, s-au sistat livrările pe credit, balurile de caritate şi chiar şi abonamentele la ziare şi reviste.

În dese rânduri, conducerea a cerut ajutor de la minister. În special pentru aprovizionarea cu glucoză, cacao şi zahăr.

Un astfel de memoriu se încheia cu fraze ca: „Rugăm să ţineţi seama de faptul că fabrica noastră a executat toate comenzile pentru Armata Roşie şi în viitor îşi pune ca scop să execute toate comenzile sovietice“. Sau: „Fabrica Hess este cea mai mare fabrică de bomboane şi marmeladă din ţară. Capacitatea de producţie a acestei fabrici este de circa 200.000 kg de produse pe lună, iar cota de zahăr necesară acestei producţii este de circa 15 vagoane a 10 tone pe lună. Fabrica astăzi nu mai dispune decât de 10.000 kg de zahăr, cât pentru două zile lucrătoare“.

Cum ministerul nu a găsit nicio soluţie, personalul a fost înjumătăţit. Pe 6 noiembrie 1945, au fost concediaţi toţi angajaţii, mai puţin „15-20 de specialişti fără de care fabrica nu s-ar putea redeschide în caz când va dispune din nou de materii prime“.

Cererea de sponsorizare a PCR a fost refuzată

Fabrica n-a falimentat, conducerea alegând în locul concedierii masive concediile neplătite pe termen limitat. Foametea cuprinsese întreaga ţară, dar conducerea fabricii n-a putut să îşi abandoneze angajaţii. În perioada interbelică, aceştia erau înscrişi în „Transifac“, Sindicatul Fabricilor de Ciocolată, Cacao şi Bomboane din Ardeal şi Banat.

Muncitorii cei mai săraci au fost ajutoraţi prin acţiuni sociale, chiar credite la Banca Ardeleană din Braşov. La propunerea comitetului de femei din fabrică, a fost amenajat un cămin de zi pentru 25 de copii ai salariaţilor, în clădirea proprie de pe strada General Prezan nr. 59, unde micuţii erau găzduiţi şi hrăniţi gratuit.

Muncitorii mâncau la cantina fabricii, cu o capacitate de 300 de persoane, iar trei sferturi din preţul prânzului era suportat de fabrică. Deşi în Braşov, penuria de alimente atinsese cote maxime, salariaţii de la Hess primeau cinci zile pâine şi două zile mălai, plus câte două kg de marmeladă lunar fără niciun ban. Iar uleiul, carnea, untura, lemnele erau oferite la preţ redus. Tot în această perioadă, pentru angajaţi a fost amenajată o sală culturală, cu bibliotecă şi mese pentru şah şi tenis.

Mai mult, pe 3 februarie 1947, documentele firmei precizau că a fost aprobată suma de 25.000 de lei pentru fiecare salariat „drept manoperă pentru întreţinerea de încălţăminte şi câte o talpă pentru pingele în natură, lunar“.

În acelaşi timp, bani cereau şi diferite organizaţii, iar fabrica Hess a decis să le acorde subvenţii în limita bugetului, mai puţin Partidului Comunist Român. În schimb, a acordat ajutor financiar spitalelor braşovene şi Comitetului de ajutor al regiunilor secetoase din judeţ.

Văduvei lui Hess i s-a tăiat pensia

La începutul dominaţiei bolşevice, fabrica Hess a fost trecută în subordinea Casei de Administrare şi Supraveghere a Bunurilor Inamice, de pe lângă reprezentanţa comercială a URSS. În consiliul de administraţie au fost numiţi şi muncitori. Au apărut divergenţe în luarea deciziilor.

De exemplu, familiile celor trimişi la muncă obligatorie în URSS primeau 50% din salariul angajatului. Iar la întoarcere, acesta urma să fie reîncadrat. Noul comitet de conducere a cerut radierea acestor muncitori de pe statele de plată. A cerut chiar şi „să se înceteze plata pensiei pentru doamna Edith Hesshaimer“, văduva directorului care formase cea mai puternică fabrică de ciocolată din România.

În aprilie 1948, cu toate că femeia nu avea niciun venit, iar în casa ei din Dârste se instalase fără chirie Frontul Plugarilor, i s-a recomandat să se încadreze în câmpul muncii, „pentru ca prin munca ei să-şi câştige existenţa“ chiar la fabrica Hess.

În şedinţa din 6 iunie 1948, ultima înainte de naţionalizare, directorul general, inginerul Victor Simonis, s-a plâns că în administraţia fabricii există „unele defecţiuni“. Drept răspuns, s-a decis crearea unui colectiv de conducere comunist care să consilieze conducerea propriu-zisă.

La 23 august 1948, circulara de la Ministerul Finanţelor anunţa că „toţi deţinătorii de acţiuni ai societăţilor naţionalizate sunt obligaţi a depune acţiunile, eliberându-se deponenţilor chitanţe de primire a lor“. Aceasta a fost ultima zi a celei mai bune ciocolate româneşti din perioada interbelică, punctul terminus al industriei private la Braşov.

Regina Maria, în vizită la fabrica Stollwerck
Automate de ciocolată „Fraţii Stollwerck“

În ultimii 26 de ani de existenţă, ciocolata Hess a concurat cu produsele unei alte fabrici braşovene, renumita „Fraţii Stollwerck“, înfiinţată la 24 iunie 1922. Din colectivul ei de conducere făceau parte pe lângă fraţii Stollwerck, proprietarii unui concern puternic din Germania, şi medicul Gheorghe Baiulescu şi George Stănescu, fabricant de petrol.

În obiectul de activitate al unităţii nou înfiinţate erau incluse producţia de ciocolată, cacao, marţipan, „mărfuri de zahăr de tot felul“, biscuiţi, fructe candite, lapte condensat şi alte produse din lapte. S-au alăturat şi alţi acţionari braşoveni, printre care industriaşii Schiel, Scherg, Schmutzler şi Czell.

Carol Reinerth a fost numit director şi a stat în funcţie timp de 20 de ani. Societatea Anonimă Fabrica de Ciocolată, Cacao şi Zaharicale „Fraţii Stollwerck“ a funcţionat pe Strada de Mijloc nr. 34, azi nr. 37 A. Spaţiile s-au extins, iar construcţiile modernizate. S-a înfiinţat o bombonerie şi în Bucureşti, pe Calea Victoriei. Au fost instalate automate cu monede în mai multe oraşe din ţară, după modelul practicat de fabrica-mamă din Germania.

O caramea sau o ciocolată mică cu mentă costa un leu, de doi lei primeai o cantitate triplă. Anii de vârf ai producţiei au fost 1938 şi 1939, cu câte 165 de tone de ciocolată. În 1942, fabrica a fost acuzată de propagandă pro-maghiară, fiindcă hârtia în care erau împachetate bomboanele ar fi avut elemente care aminteau de drapelul Ungariei.

Deşi ancheta a stabilit că sulurile de hârtie erau de provenienţă germană, s-a dispus distrugerea lor. Inclusiv a ambalajelor deja folosite. Au fost retrase de pe piaţă toate bomboanele învelite în acea hârtie care dăduse naştere la interpretări.

Prima fabrică de ciocolată din Transilvania a fost demolată după mai bine de un secol și în locul ei a răsarit un kipermarket
Dezrobirea, Cibo, Poiana

În anii războiului, fabrica Stollwerck a dus-o tot mai prost. De la 165, s-a ajuns la 2 tone de ciocolată în 1942, iar în 1943, nu s-a produs nimic. Producţia de bomboane şi drajeuri a scăzut de la 70 la 7 tone. Numărul salariaţilor a ajuns la o treime. Întrucât printre acţionari era şi un german, acesta a fost obligat să cedeze capitalul său sovieticilor.

În 1946, fabrica produsese 62 tone bomboane fără ciocolată, 6 tone marmeladă, o tonă sirop de zmeură şi 5 tone de bomboane cu surogat de ciocolată. Activele şi acţiunile fabricii Stollwerck au fost trecute în proprietatea URSS şi astfel, spre deosebire de Hess, Stollwerck a scăpat de naţionalizare. Nu pentru mult timp.

În 1953 a trecut în proprietatea statului român, care a unit cele două fabrici, în 1954, sub denumirea Întreprinderea de Produse Zaharoase „Dezrobirea“, în cadrul căreia funcţionau Unitatea 1 (fosta fabrică Hess) şi Unitatea 2 (fabrica Stollwerck, sediul din str. Lungă nr. 106). Producţia era imensă, circa 175 de sortimente de dulciuri, de la ciocolată, bomboane cu fructe, siropuri, şerbet, rahat, la bomboane de tuse.

Lucrătoare la secţia de ambalat bomboane, în anii ’50

În 1966, fabrica şi-a schimbat denumirea în Cibo, un nume cu renume, chiar şi în străinătate, mai ales pentru sortimentele de ciocolată cu lapte, coniac, vanilie, fructe. Rafinata ciocolată Postăvarul era un deliciu foarte căutat. După ciocolata comunistă, Cibo a trecut la o ciocolată mai bună şi mai diversă, sub nume Sc Poiana-Produse Zaharoase SA.

În februarie 1994, compania americană Kraft Foods International a achiziţionat 82% din acţiuni de la Fondul Proprietăţii de Stat. A schimbat numele firmei în Kraft Jacobs Suchard Romania SA. Au apărut şi cafeaua Nova Brasilia, apoi Jacobs, ciocolatele Milka, Toblerone, Suchardine şi Africana, batonul Smash.

Ciocolată și bomboane fabricate de-a lungul timpului la Brașov

În 2005, ciocolata „Poiana“ era lider pe piaţă cu peste 25 de sortimente. În 10 ani s-au fabricat 36.000 de tone de ciocolată (320 de milioane de tablete de ciocolată), din care 10% erau exportate în 15 ţări. Evident, conducerea a dorit să-şi extindă spaţiul de producţie. Însă Braşovul nu-i oferea ceea ce-şi dorea, cu toate că primăria Braşov i-a pus la dispoziţie gratuit un teren. În aceste condiţii, Kraft Foods Romania a ales să mute fabrica la Svoge în Bulgaria.

Poiana, un brand de ciocolată românesc, dar fabricat în Bulgaria

La 2 octombrie 2009 producţia la Braşov s-a oprit. Câțiva ani mai târziu zidurile micului regat de ciocolată au fost dărâmate. Pe locul fostei fabrici a răsărit un modern hipermarket. În care poți găsi ce ciocolată poftești. Dar niciuna nu mai este fabricată la Brașov.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov

COMENTARII RECENTE

SDA Servicii de Depozitare și Arhivare oferă soluții complete și de înaltă calitate pentru depozitarea și consultarea documentelor arhivate, cu respectarea normelor în vigoare și a condițiilor de siguranță impuse prin LEGEA ARHIVELOR NAȚIONALE NR. 16/1996.

Arhivare și depozitare documente în maximă siguranță

Firma dispune de două depozite proprii, situate în București și Brașov, echipate cu spații de arhivare documente și depozitare conform standardelor internaționale. În plus, SDA Servicii de Depozitare și Arhivare oferă servicii complete de arhivare, inclusiv depozitarea documentelor, prelucrarea arhivistică, scanarea documentelor, transportul și distrugerea securizată a acestora.

SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare pune la dispoziția clienților săi spații de depozitare dotate cu sisteme automate de supraveghere video, alarmare și stingere a incendiilor, controlul umidității și microclimatului, pază umană asigurată de echipe specializate 24/24h. De asemenea, soluția software complexă și echipamentele IT de ultimă generație monitorizează în permanență parametrii mediului de depozitare și asigură trasabilitatea, securitatea și integritatea documentelor.

Consultarea rapidă a documentelor arhivate

Documentele pot fi consultate fie în mod electronic – acestea fiind trimise prin e-mail- fie în format fizic la sediul SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare, fie la sediul clientului. În acest ultim caz, documentele sunt expediate pentru consultare prin servicii de curierat sau transport prin flotă proprie cu vehicule specializate și monitorizate prin GPS. În plus, compania oferă sali individuale de consultare documente echipate cu tehnologie de ultimă generație pentru copierea și scanarea documentelor.

SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare are în vedere dezvoltarea continuă și inovația tehnologică pentru a asigura un parteneriat de durată cu clienții săi. Firma are certificat Sistemului de Management al Securității Informației conform standardului internațional SR ISO/IEC 27.001: 2018, fiind de asemenea certificată conform standardelor ISO 9001:2015 – Sistemul de Management al Calității, ISO 14.001: 2016 – Sistemul de Management de Mediu și ISO 45.001:2018 – Sistemul de Management al Sănătății și Securității Ocupaționale.

Prin certificarea conform standardelor ISO mentionate mai sus, SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare demonstrează preocuparea pentru dezvoltare și inovație tehnologică continuă, precum și angajamentul pentru calitate, mediu, sănătate și securitate ocupatională.

SDA – SERVICII DE DEPOZITARE ȘI ARHIVARE se remarcă prin soluții complete, securizate și accesibile pentru depozitarea și consultarea documentelor arhivate, fiind un partener de încredere pentru orice business care își dorește să aibă acces rapid și sigur la informațiile sale.

De ce sa apelezi la un detectiv particular Iasi ? Pentru ca viata este scurta si nu merita sa te framanti, sa iti faci zile amare si sa nu ajungi la niciun rezultat. Pentru ca un detectiv particular Iasi are experienta, metodologia si gadgeturile necesare pentru a descoperi raspunsurile la intrebarile tale si, uneori, chiar si solutiile.

Esti persoana fizica si o problema cu una sau mai multe necunoscute nu te lasa sa dormi? Apeleaza la un detectiv particular Iasi! Esti o companie si crezi ca cineva iti spioneaza afacerea sau ai o oferta care te intriga? Apeleaza la un detectiv privat Iasi! Esti avocat si clientul tau are nevoie de dovezi? Apeleaza la un detectiv Iasi! Stii zicala “a nu vedea padurea de copaci”? Uneori avem nevoie de o viziune noua, din exterior.

In plus, cautand adevarul de unul singur, mai ales in cazurile personale, esti subiectiv. Un detectiv privat este obiectiv, el nu este afectat emotional de cazul pe care il preia. Ramane mereu focusat pe obiectivul anchetei si pe rezultate.

Salvezi timp si resurse cu un detectiv particular Iasi

Munca de detectiv particular Iasi implica mai mult decat urmarirea suspectilor, implica tactici moderne si o inalta pregatire, inclusiv in investigatie digitala. Astazi, o parte din infractiuni sau actiuni care iti pot aduce prejudicii sunt operate din spatele unui telefon, a unei tablete sau a unui computer. Tocmai de aceea, cu experienta si profesionalismul dobandite in ani de studii si practica, detectivii particulari descopera rapid ADEVARUL.

In plus, tu ramai anonim. Detectivul, care poate fi un barbat sau o femeie, in fuctie de natura cazului, este bine pregatit si va obtine informatii fara ca cei vizati sa banuiasca vreo clipa ceva. Tocmai de aceea este important sa iti alegi un detectiv particular Iasi cu experienta si o conduita profesionala fara cusur.

Care este cea mai buna agentie de detectivi particulari din Iasi?

Raspunsul este simplu. Este aceea care iti rezolva cazul repede si cu tarife onorabile. Indiferent de natura spetei, experienta, reputatia si integritatea sunt cele ma bune unitati de masura.

Keto Diet, Detonic, Alkozeron, Insumed, Clean Vision si Urotrin sunt suplimente alimentare cu rezultate confirmate de clienti.

1. Toate cele de mai sus sunt suplimente alimentare, remedii 100% naturale care au rezultate bune in tratarea diverselor afectiuni cu care cei mai multi dintre noi ne luptam zi de zi.
2. Toate informatiile de care aveti nevoie legate de aceste medicamente organice sunt descrise cu lux de amanunte (prospect, pret, recenzii, formule active) si obiectivitate pe Evonet, un motor de cautare pentru suplimente alimentare, medicamente naturiste si remedii sigure si testate.
3. Sunt suplimente alimentare care pot fi achizitionate din Romania, direct de la distribuitorii autorizati.

Suplimentele alimentare sunt o solutie de intretinere sau tratament usor de administrat si fara efecte negative, fara compusi periculosi, blande, cu efect rapid si de lunga durata. Stresul, anxietatea, lipsa timpului liber, grijile de zi cu zi, lipsa activitatilor sportive, alimentele de proasta calitate sau mult prea procesate s.a.m.d. ne degradeaza fizic si psihic.

Cu vitaminele si mineralele ne-am obisnuit deja, dar se pare ca nu este suficient. Este nevoie de o sustinere mai mare a organismului si asta cu tinte exacte. Tocmai de aceea au aparut suplimente alimentare dedicate unor disfunctionalitati sau unor probleme care pot fi tinute sub control sau pot fi corectate, chiar vindecate.

Evonet aduna in acelasi loc toate informatiile care pot fi de folos pacientilor, celor care cauta solutii alternative la o problema de sanatate, medicilor din diverse ramuri deschisi catre medicamente 100% naturale si tuturor celor care vor sa fie informati.

Va propun o scurta trecere in revista a celor mai apreciate suplimente alimentare, atat din punct de vedere al recenziilor adunate de la pacienti si specialisti cat si din punct de vedere al comenzilor inregistrate de distribuitorii autorizati de producatori.

Keto Diet, capsule pentru slabit

Dieta Keto, datorita eficientei si a unui regim usor de urmat si-a gasit repede adepti. Rezultatele obtinute i-au mobilizat pe cercetatori care au dezvoltat Keto Diet capsule, un supliment alimentar natural care sa ii ajute sa slabeasca pe cei supraponderali sau pe cei care doresc sa renunte la cateva kilograme fara efort.

Conform datelor adunate de Evonet, poti slabi de la cateva kilograme pana la 14-20 de kilograme pe luna. La prima vedere pare foarte mult, utilizatorii povestind de topirea grasimilor rapida dupa ce starea de cetoza se instaleaza in organism.
Obezitatea este un factor de risc din multe puncte de vedere, motiv pentru care orice ajutor este bine-venit.

Detonic, medicament pudra pentru hipertensiune

Foarte multi oameni sunt hipertensivi si asta se datoreaza mediului in care traim si stresului la care suntem supusi zi de zi. Tocmai de aceea, in UK s-au facut studii si s-a recomandat consumul de Detonic persoanelor cu predispozitie la AVC.

Imbunatatirea functiilor cardiace intr-un mod natural este un pas mare atat pentru cercetatori cat si pentru pacietii care pot recurge la acest medicament sub forma de pudra care reduce natural hipertensiunea.

Inca o problema in care pudra naturala Detonic ajuta, este combaterea aparitiei aterosclerozei, medicamentul fiind un aliat de nadejde in curatarea vaselor de sange si oxigenarea excelenta a creierului.

Era si timpul ca cercetarile in domeniu sa scoata la lumina un medicament natural de intretinere a inimii si functiilor ei.

Alkozeron, tratament alcoolism

Vedem foarte des reclame la suplimente alimentare pentru ficat in care este atins si consumul de alcool. Sa recunoastem ca situtia este mai grava decat dramatizarea din reclamele TV si ca era nevoie de un medicament care sa lupte impotriva dependentei e alcool.

Consumul de alcool este o problema atat pentru persoana dependenta cat si pentru cei din jur, mai ales pentru familia consumatorului. Cele mai multe acte de violenta se desfasoara pe sub efectul consumului de alcool, violenta domestica fiind inca o problema care trebuie privita cu maxima seriozitate.

Dependenta este o boala si trebuie tratata ca atare, acesta este motivul pentru care cercetatorii au lucrat ani de zile la o formula terapeutica naturala care sa inhibe pofta de alcool si il ajute ce cel dependent sa scape de acest viciu. Evonet a strans toate datele si recenziile pentru ava informa corect despre Akkozon, medicament care ajuta la tratarea alcoolismului.

Insumed, reduce zaharul din sange

Conform ultimelor statistici Diabetul a devenit o problema de sanatate atat in cazul celor trecuti de prima tinerete cat si in cazul celor mai tineri, chiar si in randul copiilor. Consumul de alimente dulci, sucuri si junk food are si un revers al medaliei, si anume, Diabetul.

Insumed capsule pentru diabet este o solutie naturala si eficienta pentru reducerea nivelului glicemic si pentru normalizarea acestuia. Diabetul poate avea consecinte grave, schimbarea stilului de viata fiind prima masura care este recomandata pacientului suferind sau celui cu glicemia ridicata aproape de valorile acestei afectiuni.

Curele cu Insumed pastile, conform recenziilor adunate de la pacienti, medici in nutritie, diabet si endocrinologie au ajutat multi pacienti cu mentinerea sub control a glicemiei. Insumed poate fi consumat si preventiv de persoanele care au in familie cazuri de diabet, Evonet fiind locul de unde va puteti informa corect.

Clean Vision, medicament pentru vedere

Vederea este inca o functie a organismului nostru greu incercata. Petrecem din ce in ce ai mult timp cu ochii in ecranul telefonului, in monitoare sau privind la TV. Ochii nostri au nevoie de pauze, au nevoie de odihna si somn, altfel veti ajunge sa purtati ochelari.

Medicamentele pe baza de luteina ajuta, iar daca vorbim de suplimente alimentare naturale, cu compusi organici, este si mai bine. Clean Vision capsule pentru ochi actioneaza asupra prediunii aflate la nivelul globilor oculari si sustine vederea de la interior catre exterior.

Imbunatatirea vederii intr-un mod natural si neinvaziv nu poate fi decat o veste buna pentru pacientii cu plobleme de vedere.

Urotrin tablete naturale pentru prostata

Tabletele pentru prostata nu sunt o moda, sunt necesare pentru ca functiile acesteia sa fie complete pentru ca altfel, aceasta problema de ordin medical isi intinde plasa catre partea psihologica si produce dezechilibre pe mai multe planuri. Urotrin tablete pentru prostata este un medicament natural pentru barbati si problemele lor specifice.

Vedem des la TV reclame la tot felul de remedii pentru prostata. Pentru barbati, functionarea prostatei la un nivel optim este direct propotionala cu o viata sexuala normala. Problemele legate de prostata pot duce la erectii slabe, la ejaculari premature si chiar la infertilitate si impotenta.

Urotrin pentru prostatita este destinat barbatilor atat pentru vindecarea inflamatiilor la nivelul aparatului uro-genital cat si pentru imbunatatirea performantelor in viata intima. Pentru orice problema exista o solutie.

Concluzie

Legatura dintre Keto Diet, Detonic, Alkozeron, Insumed, Clean Vision si Urotrin o reprezinta Evonet, site-ul in care se regasesc toate informatiile despre aceste suplimente alimentare. Prospect, pret, recenzii, pareri de pe forumuri, indicatii si contraindicatii, toate pot fi gasite intr-o sursa de incredere: www.evonet.ro.

Noi, brașovenii, suntem obișnuiți cu turiștii, îi vedem la fiecare pas făcut în centru, îi recunoaștem după interesul cu care privesc în jur și după obiectivele aparatelor foto. Orașul abundă de unități de cazare cu 3 și 4 stele, dar mulți turiști preferă cazarea în regim hotelier Brașov.

Citisem într-un articol despre cât de profitabilă este închirierea artamentelor în regim hotelier. Oare chir așa să fie? Oare totul se reduce la profit? Cum rămâne cu toate investiția făcută de proprietar? Cum rămâne cu confortul care de multe ori este peste cel oferit de hoteluri cu multe stele? Cele mai multe apartamente sau garsoniere care sunt oferite spre închiriere în regim hotelier sunt amenajate modern și oferă condiții de lux.

Eu am un apartament mic, motiv pentru care, atunci când îmi vin prietenii din Sibiu sau Timișoara în vizită, caut rapid cazare în regim hotelier care, dacă mă mulțumește pe mine, îi va mulțumi și pe ei. În astfel de momente am descoperit apartamentele Promenada Studios, mai exact studiouri în regim hotelier Brașov.

Lux și bun gust

Eu le-am văzut pozele pe site, dar cum am o coastă împrumutată tocmai de la Toma Necredinciosu’, m-am dus să mă conving. Apartamentele se află într-un bloc nou, aproape de Coresi, lucru care m-a bucurat enorm. E liniște și ai un sentiment de intimitate, apropierea de mall fiind ca bomboana pe colivă.

Fiind un bloc nou, te simți binevenit de la intrare, din casa scării. Intrarea în apartament se face cu cartelă, nu cu cheie. Încă de la primii pași, apartamentul te încânta prin design și calitatea obiectelor folosite. Nici nu știi unde să te uiți prima dată.
Aici sigur este mâna unui designer de interior, îmi dau seama după culori, după obiectele de mobilier, după nuanța lemnlui sau textura tapetului.

Electocasnice hi-tech în bucătărie

Nu cred că se vor omorî prietenii mei cu gătitul, dar eu una nu am așa ceva acasă și îmi doresc. Nu știu câți dintre clienți folosesc plita și cumptorul, dar pentru cei care vor să își gătească ceva în casă, în bucătărie se găsesc toate cele necesare, ba chiar mai mult. Ai cafetieră, ai cană termică, ai vase și ustensile de cea mai bună calitate. Aproape că îți e milă să le folosești.

Camera este open space și ai, pe lângă canapeaua soft, un birou de la care poți lucre oricând. Insula care desparte elegant bucătăria de living, este un mare televizor. Totul este la superlativ.

Dormitor cu parfum de somn ușor

Știi ce nu suport eu la cele mai multe hoteluri? Paturile! Sunt mici și , de cele mai multe ori, au saltelele uzate. La Promenada Studios totul este nou, camerele au început să fie închiriate în regim hotelier în urmă cu câteva luni.
Lenjeria de pat este albă și miroase a proaspăt spălat. Pernele par confortabile, deși nu le-am testat. Draperiile sunt opace, tapetul de bun gust și lumina poate fi reglată.

Baie mare cu produse de igienă

Știți prospapele moi, halatele și papucii de unică folosință de la hoteluri? Sunt și aici, ambalate frumos și așezate elegant. Încă o bilă albă îi dau acestui studio destinat cazării în regim hotelier pentru produsele de igienă din baie. Nici la hoteluri de 4 stele nu am întâlnit o gamă de produse de îngrijire de calitate superioară.

Îmi place totul! Sincer, i-aș lasă pe prietenii mei să stea la mine și eu m-aș muta câteva zile într-unul din apartamentele închiriate în regim hotelier Promenada Studios.

Daca unii dintre noi au intrat intr-un concediu prelungit, altii, pe fondul prezentei virusului pandemic, au muncit mai mult decat oricand si este firesc sa simta nevoia unei pauze, al unui concediu fara a se limita la propriul apartament. Nu stiu in ce masura turismul are portile deschise dar stiu o solutie sigura: inchiriere autorulota Brasov.

Daca locuiesti intr-un oras la munte nu inseamna ca esti in concediu. Oricat de minunat ar fi Brasovul de sarbatori sau in timpul anului, simti nevoia sa evadezi, sa pleci o perioada, sa descoperi un colt de rai uitat de lume sau sa te retragi undeva unde la orele 11 sa nu fii nevoit sa tragi zavoarele.

Eu am descoperit ca pot avea libertatea de a petrece un concediu alaturi de familie daca apelez la o firma care sa imi ofere servicii de inchiriere autorulota Brasov, servicii de calitate si extinse, facilitati multiple si preturi de Romania, nu de Europa.

Care sunt avantajele serviciilor de inchiriere autorulota Brasov?

1. Libertatea de miscare
Daca inchiriezi o autorulota, poti petrece concediul departe de casa si izolat in acelasi timp. Poti campa la marginea unei paduri sau pe malul unui lac si te poti reconecta cu natura, cu cerul si pamantul si nu in ultimul rand, cu familia pe care cu siguranta ai neglijat-o putin din cauza timpului scurt petrecut impreuna.

2. Siguranta
Acum, mai mult decat oricand, datorita numarului tot mai mare de imbolnaviri vrei sa fii in siguranta. Poti campa intr-un loc izolat, departe de orice “picior de om”, fara a fi nevoit sa parcurgi distante mari fata de Brasov.
Daca tot vorbim despre siguranta, permite-mi sa te asigur, din proprie experienta, ca dupa fiecare serviciu de inchiriere autorulota, aceasta este igienizata temeinic, tocmai pentru a oferi siguranta impotriva colectarii de virusuri si bacterii.

3. Facilitati
Daca te numeri printre cei care au nevoie de caldura, curent, de baie si bucatarie cu apa calda, poti sta linistit, vei avea parte de ele 🙂 Vei avea si smart TV pentru emisiunile preferate, frigider si tot ce inseamna o bucatarie echipata modern, doar ca la dimensiuni mai mici. Inchipuie-ti ca ai facut rezervare la un mini hotel cu servicii de self catering accommodation.

Daca vrei sa-ti surprinzi iubita, apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov. Ai grija sa pui in frigider cate ceva de ale gurii, un vin bun si cateva dulciuri, fructe si inghetata. Nu va trebuie multe, puteti campa sau opri oriunde are voie si un autoturism, puteti chiar sa va faceti aprovizionarea de la un supermarket aflat in drumurile voastre.

4. Fara program
Un lucru care pe mine ma irita putin la hoteluri si pensiuni este programul. Nu imi plac vacantele in care cineva imi face program de masa sau pentru alte activitati. Vreau sa ma trezesc cand am chef, sa mananc cand am chef si sa imi fac bagajele la plecare fara sa bata cineva la usa mea in ideea in care vrea sa se apuce de curatenie pentru urmatorii turisti cazati.

5. Fara noaptea de Revelion la fereastra
Nu stiu sincer cum va fi noaptea dintre ani. Mai sunt cateva zile pana atunci si lucrurile nu se anunta prea incurajator. Multi dintre noi vom sarbatori in familie, fara uratori, fara vizite la cei dragi, fara prieteni. Ma intristez la simplul gand, nici nu imi mai vine sa scriu.

Daca nu vrei sa fii printre cei care se vor zgai la cer pentru a vedea artificiile, daca nu vrei sa te numeri printre cei care isi vor lipi nasurile de fereastra rece si vor inchina un pahar de sampanie privind la vecinii de vis a vis, fugi in natura. Apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov si petrece altfel mini-vacanta de sarbatori. Sper din tot sufletul sa gasesti o autorulota de inchiriat, sunt convinsa ca nu sunt singura care s-a gandit la aceasta posibilitate.

In incheiere nu-mi ramane decat sa iti urez un an mai bun, mai frumos si cu rezultate negative la teste ;).

Acum, mai mult decât oricând cred că ai conștientizat cât de important este să ai un apartament cu 3 camere în Brașov. Punând de cele mai multe ori cheltuielile pentru întreținere deasupra confortului, sau diferența de preț dintre 2 și 3 camere, mulți dintre oamenii aflați în căutarea unui apartament s-au îndreptat către cele cu 2 camere. Până în martie, când mulți dintre noi am fost nevoiți să lucrăm de acasă, nu am înțeles cât de util ar fi fost să avem un apartament cu 3 camere.

Apartamente 3 camere Brașov finalizate și gata de mutare

În contextual pandemiei cu care ne confruntăm acum, o cameră este sală de clasă și o cameră a devenit birou. Dacă ai 2 copii, atunci biroul tău se mută în bucătărie. Mai în glumă, mai în serios, cred că o camera în plus este mai mult decât utilă.

Dacă vorbim însă de apartamente noi, cheltuielile de întreținere de la 2 camere la 3 camere sunt nesemnificative. Nu e târziu să faci pasul nici acum, deja sunt zvonuri că în curând vom lucra iar de acasă. O să zici că multe apartamente se vând în stadiu de proiect și că până te vei muta se va termina și nebunia asta. Ei bine, eu știu din surse sigure că există apartamente cu 3 camere finalizate în Brașov, numai bune să te muți în ele.

Ce dezvoltator imobiliar mai are disponibile pe piața imobiliară apartamente noi cu 3 camere Brașov? Mosaic Residence este cel care îți poate pune la dispoziție apartamente cu 3 camere finalizate chiar în vecinătatea mall-ului Coresi. Și nu orice fel de apartamente, ci unele spațioase, bine compartimentate și izolate pentru cele 5-6 luni de iarnă, câte sunt de obicei în Brașov.

Credibilitatea dezvoltatorului imobiliar trage la cântar

Mosaic Residence nu este la primul bloc construit, așa că, dacă ai nevoie de feedback, ai de unde să-l obții. În plus, apartamentele sunt finisate cu tot ce este mai bun în materie de parchet, gresie, faianță, tâmplărie PVC, uși sau obiecte sanitare. Calitatea nu este doar un cuvânt, ea se vede în materialele folosite și se simte atunci când vine vorba de confort.

Cei mai mulți dintre cunoscuții mei s-au mutat în noile blocuri de lângă Coresi, unii chiar în apartamente construite de Mosaic Residence. Mi-ar fi spus dacă ar fi întâmpinat vreo neplăcere… Dacă vrei și tu să faci acest pas, achiziționează un apartament nou cu 3 camere Brașov, finalizat și finisat, adică la cheie. Lasă în urmă și fără nici un regret micul apartament constuit în “anii de glorie” și mută-te într-un apartament spațios, căduros, modern și bine poziționat.

Birou sau dormitor pentru oaspeți, o cameră în plus înseamnă mai mult confort. Ai multiple avantaje la care aș mai adăuga și faptul că nu mai sunt necesare renovări sau intervenții în următorii ani, asta dacă ai ales un apartament nou în Brașov.

Brazi în ghiveci sau brazi tăiați de Craciun? Iată o întrebare care pe care și-o pun cei care nu sunt interesați de brazii de palstic și preferă naturalul.

Deși este noiembrie, în acest an parcă nici Crăciunul nu se anunța cu același avant ca în anii trecuți. Dacă în alți ani vitrinele magazinelor te orbeau și muzica cu tematică îți zgâria urechile înainte de căderea frunzelor, acum, ca efect secundar al pandemiei, e liniște și pace.

Dragii mei, acum, mai mult decât oricând, avem nevoie de Crăciun, avem nevoie de magie, de speranță și de brad împodobit. Dacă nu sunteți adeptii brazilor artificiali, aveți de ales între brazii gata tăiați și cei în ghiveci. Puteți să vă îndreptați către marile magazine sau direct către o pepinieră Brașov.

Brazi tăiați livrați la domiliu

Chiar și cei care nu erau adepții cumpărăturilor online s-au obișnuit deja cu livrările. Nu știu cum e în alte orase, dar în Brașov , Pepiniera Brazi Argintii livrează coniferele gata tăiate, pe mai multe înălțimi și categorii (economic, standard și premium).

Eu sper din toată inima că astfel, tăierile masive de brazi și molizi sunt reduse sau chiar stopate. Mulți vor spune că nici așa nu e bine, că e o risipă și că obiceiul bradului de Crăciun o crimă împotriva naturii. Personal, eu sunt împotriva plasticului, cei mai mulți brazi artificiali sunt confectionati din plastic și cred că sunt un pericol mult mai mare pentru natură. Fără brad Crăciunul ar fi incomplet…

Brazii crescuți în pepiniere cu scopul de a fi tăiați de Crăciun nu afectează natura, nu implică defrișare, tăiere ilegală și nu au legatură cu fauna. Este drept ca nu vor opri peste noapte tăierile ilegale, dar nici folosirea brazilor artificiali nu va avea acest efect, cei care se ocupă cu astfel de „îndeletniciri” nu sunt activi doar de Crăciun și nu sunt focusați doar pe brazi.

Vorbim despre brazi sau conifere crescute fix cu scopul de a fi tăiate în preajma Crăciunului pentru a împodobi casele celor care își doresc să respecte tradițiile. Achiziționând un brad argintiu sau unul obișnuit de la o pepinieră Brașov veți fi siguri de proveniența acestuia și veți susține o aface locală. Este momentul să avem grijă de cei de lângă noi.

De acasă sau de birou, puteți acum să comandați bradul dorit și pepiniera Brașov Brazi Argintii îl va livra GRATUIT în ziua și la ora stabilită.

Brazi în ghiveci pentru Crăciun

De ceva ani încoace, eu cumpăr câte un braduț în ghiveci și apoi, după sărbători, încep să îmi sun prietenii care stau la casă spre a vedea cine vrea sa îl găzduiască într-o curte pentru restul vieții.

Cred ca soluția brazilor în ghiveci împacă pe toata lumea, nu se taie și apoi nu se aruncă nici un brad. Este dezolant peisajul de după sărbători, o multime de brazi stau aruncați pe langă tomberoanele din oraș. Brazii în ghiveci achizitionați de la pepiniere vin și cu garanția că vor putea fi plantați și vor rezista la temeraturile locale.

Eu sper că ne vom bucura de aceste sărbători și că vom avea parte de bucurii, de familie, de prieteni și de tradiții.