1.8 C
Braşov
AcasăPovestile MonitorulBrașovenii au fost oameni cu măsură

Brașovenii au fost oameni cu măsură

- Advertisement -

Brașovenii au fost oameni cu măsură. Iar măsurile lor erau vadra, iugărul, lanţul, câbla.Sau  cotul, poşta şi ferdeaua. Unităţi de măsură care au funcţionat în Braşovul medieval

- Advertisement -

Până acum 150 de ani, oamenii măsurau după etaloane diferite celor cunoscute azi.  Măsuri care nu se potriveau de la o regiune la alta. Și de aici, o serie de încurcături şi neînţelegeri. În schimb, existau regulamente şi legi drastice care-i pedepseau pe negustorii necinstiţi.   Monitorul Expres vă invită la o călătorie prin istoria unităţilor de măsură folosite în Braşovul de odinioară.

Ghid pentru explicarea unităților de măsură în funcție de marfă
Ghid pentru explicarea unităților de măsură în funcție de marfă
Teutonii au primit 30 de pluguri în Ţara Bârsei

 

Vreme de peste 2.000 de ani, până la introducerea sistemului metric în 1866, în spaţiul românesc s-au folosit numeroase unităţi de măsură. Autohtone sau adaptate după cele de largă circulaţie.  Braşovul era un oraş în care negoţul era activitate principală.  Instrumentele de măsurat şi unităţile de măsură erau, în principal, importate din Vestul Europei.

- Advertisement -

Spre deosebire de cele din Ţara Românească şi Moldova. Unde se foloseau unele autohtone. Diferenţele erau semnificative. Prima unitate de măsură legată de Braşov e consemnată în 1225. În documentul prin care regele Andrei al II-lea a dăruit cavalerilor teutoni 30 de pluguri de teren în actuala Ţară a Bârsei. Plugul era o unitate de măsură pentru suprafeţe mari. Nu se ştie exact cam câţi metri însemna. Dar e cert că un plug, adică atâta pământ cât poate ara o pereche de boi într-o zi, se vindea la 1230 cu 6 mărci şi jumătate.  Adică o avere.

Un  plug, 150 de iugăre

În 1514, s-a statornicit mărimea plugului la 150 de iugăre.  adică 107,490 hectare. Iugărul era o măsură de origine romană. Dar în Transilvania se numea holdă, deoarece terenul era păzit de un holdes (paznic). La 1877, George Bariţiu explica paritatea dintre iugăr şi unităţile de măsură din celelalte provincii.  „Ceea ce se zice în Muntenia pogon, în limba poporului Transilvaniei se numeşte holdă, pe alocurea falce, în termen oficial iugeru sau jugu“.

O găleată de pământ arabil

 

Braşovenii au mai măsurat suprafeţele mari şi în stânjeni pătraţi (3,5966 mp, la 1.875). Iugărul unguresc avea 0,4316 hectare, cel austriac (cadastral) echivala cu 0,5755 hectare. Falcea (suprafaţa care putea fi secerată de un om într-o zi) era o măsură folosită în Oltenia, dar necunoscută prin părţile noastre.

Când terenurile erau prea mari, măsurătoarea se făcea din ochi. În timp ce prin Ţara Românească şi Moldova, pământul se măsura cu unităţi de tipul „cât aruncă omul cu toporul“, securea, băţul sau măciuca, cât trage cu săgeata sau cu puşca, la noi, terenul arabil se măsura cu găleata. Mai precis, după cantitatea de cereale însămânţate, iar seminţele erau dozate în găleţi.

 

În Braşov, se folosea „lanţul măsurătoriu“

 

Astfel, în 1721, în satele din zona Făgăraş, se apreciau locurile arabile în câble sau găleţi, fiecare localitate având între 65 şi 2.381 de câble. O astfel de găleată însemna cam o jumătate de iugăr, deci cam un sfert de hectar. Sfertul galeţii era ferdeaua. Tot în această zonă, fâneţele erau evaluate în care de fân, satele întinzându-se pe suprafeţe de la 25 la 653 care de fân. Moşiile se măsurau uneori, numai pe lungime, cu funia, astfel că, în Evul Mediu, operaţia de măsurare se numea „funit“. În Braşov, se folosea „lanţul măsurătoriu“, care, conform Aşezământului pentru cadastru al Împăratului Franz Iosif al II-lea, avea 10 stânjeni.

Măsurători cu palma

 

Pentru lungime, în Braşovul anului 1755, s-a folosit pasul, ca unitate de măsură chiar şi pentru înălţimea clădirilor. Stânjenul regal era reglementat la 1514 la 2,88 metri.

În documente, se spune că, în 1726, podul de la Făgăraş era lung de 59 de stânjeni regali. La 1875, se folosea stânjenul austriac (1,89 m). Măsurile de un stânjen se confecţionau din lemn sau fier şi erau divizate în opt părţi numite degete. Pentru evitarea confuziilor, pe documentele de hotărnicie se desena conturul palmei folosite la confecţionarea stânjenului. Palma, o altă unitate de măsură pentru lungimi mici, însemna distanţa între vârfurile degetelor mare şi mic, când palma e deschisă la maximum.

Ce se măsura cu cotul

Palma a fost mai puţin folosită la Braşov, aceasta deoarece stânjenul avea submultiplii lui: ţolul (0,03m) şi piciorul sau urma (0,316m). Bariţiu aprecia înălţimea Muntelui Ineu la 7.159 de urme. Se mai folosea şi degetul. La 1783, se indica semănarea grâului la o adâncime de cel mult trei degete. Şchioapa, adică distanţa între degetele mare şi arătător, măsura cam 20 de centimetri.

Latul de palmă însemna cât are palma când cele patru degete sunt lipite, iar pumnul, ca unitate de măsură, era de 10,536 cm. Cel mai utilizat, însă, era cotul (aproximativ o jumătate de metru), ca unitate de măsură pentru postavuri, pomenit în scrieri încă din secolul XIII. La Braşov, vama pentru pânzeturi şi stofe se calcula după numărul de coţi. Cotul (ulna, cubitus sau sing) era etalonat după cel de la Buda, în 1405.

La 1793, comunitatea centumvirală din Braşov solicita schimbarea statutelor breslei ţesătorilor de lână, deoarece cotul cu care se măsura la acea dată era mai mare cu un ţol decât cel din 1693 şi 1708, 50 de coţi vechi fiind egali cu 48 de coţi noi, diferenţa fiind de 3 centimetri. O vreme au fost folosite două feluri de coţi. La 1764, 50 de coţi de Transilvania erau egali cu 40 de coţi de Viena. Ştiri sigure despre mărimea cotului apar pentru prima oară într-un privilegiul comercial acordat negustorilor braşoveni: 0,623 m.

 

Şapte poşte de la Braşov la Sibiu

 

Distanţele mari aveau şi ele unităţi de măsură specifice, altele decât cele pentru lungimi mici. Paradoxal, distanţele se măsurau cu unităţi de timp, cum era ceasul de mers (4.000 de stânjeni, adică 4,5 km). Concomitent, s-a folosit şi mila (1.000 de paşi sau 1.472,5 m). Aceasta era specifică numai Transilvaniei, în celelalte provincii nu se auzise de „miluri de pământ“.

Poşta era distanţa la care se schimbau caii poştalionului, adică între 15 şi 20 km. Între Sibiu şi Cluj erau 10 poşte, de la Braşov la Sibiu, 7. Pentru greutate, în Moldova şi Ţara Românească se foloseau ca unităţi de măsură sacul, carul, povara, în timp ce la Braşov se ştia la 1778 de tonă (125 ocale). Pentru povara unui cal, la Braşov, se plătea a zecea parte din taxa percepută pentru un vas de vin.

 

Greutăţi, unităţi de mãsurã din secolele XVII-XVIII
Greutăţi, unităţi de mãsurã din secolele XVII-XVIII
Greutățile erau turceşti, de Viena, de Transilvania şi de Buda

 

Greutăţile cu care se echilibrau cântarele, denumite maje, au fost de mai multe feluri de cântare (maje): turceşti, de Viena, de Transilvania şi de Buda. La 1793, un comerciant a cerut marelui negustor Mihai Ţumbru să-i cântărească ceara cu „maja cetăţii Braşov“, extrem de uzuală la acea vreme. Ca instrument de măsurat, cântarul (cumpăna) era prezent în toate prăvăliile negustorilor. Conducerea oraşelor avea drept de control asupra cântarelor şi greutăţilor de măsurat. Aveau pe inventar instrumente etalon de măsurat.

Cântărirea la cântarul oficial se plătea, taxele aducând venituri importante conducerii. Un negustor a cântărit în 1452 un chintal de piper, marfă scumpă, deoarece costa cât salariul pe un an al rectorului şcolii din Braşov.

Principala unitate de măsurat greutăţi era libra sau fontul. Era folosită pentru cântărirea slăninei, metalelor, cerii, peşte, carne, brânză, caş, fibre textile, vopseluri. Fontul era a suta parte a unei maje. Doi fonţi făceau cât o oca din Ţara Românească. O libră avea 32 de loţi. La 1875, lotul de Viena avea 17,5 grame. La 1786, o săsoaică a cântărit pentru sine la cântarul oraşului Braşov 132 de funţi de bumbac.

Vadră pentru lichide, unitate de mãsurã din secolele XVII-XVIII expusă la Muzeul Civilizației Urbane
Vadră pentru lichide, unitate de mãsurã din secolele XVII-XVIII expusă la Muzeul Civilizației Urbane
Limonadă, cu vadra şi ciubărul

 

În secolul XIII, braşovenii măsurau lichidele cu butea, un vas mare de lemn. Butea mare avea 80 de vedre, iar cea medie, 40 sau 50.

Buriul era un butoi mai mic. Negustorii din Şcheii Braşovului transportau vinul cu buţile până la Câmpina, până unde se putea merge cu carul. Aici, mutau vinul în burii şi plecau către Braşov, cu calul de povară. Buriile aveau 8-30 de vedre, adică 1-3,6 hectolitri. La sfârşitul secolului XVIII, mierea se măsura cu berbânţa. O astfel de măsură de miere costa 12 florini, iar o berbânţă de brânză doi zloţi.

Deseori, vasele pentru măsurarea capacităţii nu se potriveau. Un document din 13 septembrie 1697 arată că doi negustori din Braşov erau nemulţumiţi de faptul că nişte buţi luate de la comercianţii din Câmpulung „n-au ieşit la măsurătoare precum le-au dat ei, ci au ieşit lipsă“. La 1769, pentru confecţionarea butiilor, se plătea în funcţie de câte vedre intrau în ea, adică 10 parale pentru fiecare vadră.

Ciubărul de Braşov avea 34 de cofe

Ciubărul de Braşov avea 34 de cofe (trei vedre şi jumătate). Acăul era o unitate de măsurat volumul de vin, submultiplul fiind măsura. Vadra se mai numea hidrie sau urnă şi a circulat în trei variante, cea românească, cea ungurească şi cea austriacă (40 de cupe), de cinci ori mai mare decât cea ardeleană. În secolul XV, o vadră de vin costa 32 de dinari. Ca instrument de măsurat, era făcută din doage de lemn şi întărită cu cercuri de fier. În secolul XVIII, magistratura din Braşov dispunea de o vadră etalon care cuprindea 10 cofe.

Vadra era prevăzută cu o linie până la care trebuia să ajungă lichidul, pentru a i se socoti „plinătatea“. Cupa, folosită numai în Transilvania, era a opta parte a vedrei. La sfârşitul secolului trecut era egală cu litrul. La 1726, la Făgăraş, oţetul şi alunele se măsurau cu eitelul, care era tot o cupă. Ocaua din Moldova avea 1,52 l, litra 0,38 l, iar dramul 0,0038 l. Însă pe la noi, nu erau unităţi de măsură uzuale. Echivalentul ocalei era cofa, cu care se măsurau la Braşov vin, limonadă, zeamă de lămâie.

 

Câţi snopi avea o claie de fân?

 

Pentru măsurarea cerealelor, tot braşoveanul ştia de câblă, echivalentul chilei din Oltenia. În câble îşi plăteau iobagii dijma. Câbla sau găleata era folosită şi pentru lichide şi chiar pentru fân. La 1820, la Făgăraş, „10 care de fân fac vreo 10 gălete“.

Capacitatea găleţii s-a tot schimbat de-a lungul timpului. Uneori nu avea mai mult de patru palme în înălţime, alteori era estimată de la 40 la 80 de litri. Braşovenii foloseau câbla săsească (83 l), de două ori mai mică decât cea de la Cluj. Documente braşovene spun că în perioada 1795-1832, găleata avea 54, 57, 60 sau 62 de ocale. Submultiplul găleţii era merţa sau vica, utilizată la măsuratul cerealelor. Avea 16 cupe, adică 22,5 litri. Uneori, găleata avea 4 merţe, alteori opt.

În Transilvania, nu s-au folosit obrocul şi baniţa

În Transilvania, nu s-au folosit obrocul şi baniţa, deşi uneori merţa era confundată cu baniţa. În schimb, ferdela era o măsură foarte populară, La 1700, fiecare casă trebuia să dea preotului satului câte o ferdelă de ovăz. Cu ea se măsurau şi merele sau răşina. Cu timpul, ferdela a devenit submultiplu al găleţii, patru ferdele însemnând o găleată. De aceea, în actele redactate în latină, ferdela se mai numea şi quartal, iar popular i se spunea pătrar. Ofiţerii austriaci din Făgăraş, însă, cereau cinci ferdele pentru o găleată.

La Drăguş, o câblă făcea cât două ferdele. Etalonul se păstra la Sibiu, în 1785, şi se numea ferdelă săsească (22-23 l). În alte documente, la 1840, brănenii considerau că ferdela era cât două vedre (22 litri). Farmaciştii aveau propriul sistem de greutăţi, unitatea fiind uncia, 16 uncii alcătuind o mină (500 g). Pentru volume solide, se folosea stogul în secolul XIII, iar pentru grâne secerate, claia, ai cărei submultipli erau snopii. În Făgăraş, claia de grâu avea 25 de snopi. Lemnele de foc se măsurau în stânjeni cubici. La 1728, o astfel de măsură costa 1 galben împărătesc şi avea cam 1,942 mc.

Cântarul oraşului aducea bani buni la buget

 

În 1714, Dieta de la Sibiu a hotărât ca în toată Transilvania să se folosească oficial aceleaşi unităţi de măsură. În Braşov, un funcţionar numit şi judele târgului veghea ca legea să fie aplicată în târguri şi muşteriii să nu fie înşelaţi. Primul cântar al oraşului este consemnat într-un document din 1786. Se afla în capela Sfântului Laurenţiu, demolată în secolul XVIII, actualmente Piaţa Sfatului nr. 18. Pe aici trebuiau să treacă toţi comercianţii, pentru marfa cântărită urmând să plătească vigesima, adică taxa de 20% din valoarea mărfii.

Într-un document din 1786, se arată că în registrul oraşului se precizau, la fiecare cântărire: numele negustorului şi locul de origine, numele cumpărătorului, felul şi cantitatea mărfii, taxa de cântar. Negustorul primea o ţidulă care atesta felul şi cantitatea mărfurilor comercializate. Din registrele cu „socoteala mărfurilor“, aflăm că se cântăreau: băcănii, braşovenii, bumbac, seu, lămâi, mohair, orez, cizme, mătase, brâie, hamuri, piper, ceară, bogasie, peşti vii din Turcia, porci. Periodic, mărfurile obţinute din vigesimă erau vândute la licitaţie, în clădirea de pe fosta Uliţă a Vămii, astăzi Mureşenilor nr. 12.

Bugetul oraşului sporea considerabil prin aceste taxe. În 1785, s-au obţinut 27 de florini renani şi 18 creiţari din taxa pe cântar. Cântarele şi greutăţile din Braşovul de odinioară s-au păstrat şi pot fi văzute în Muzeul Civilizaţiei Urbane. Dacă doriţi să le vedeţi, puteţi vizita sala destinată acestor vestigii, unde veţi găsi şi documente care consemnează numele negustorilor şi vechiul regulament de protecţie a consumatorului, care ar fi eficient şi actual şi în zilele noastre.

 

Reguli care protejau consumatorul braşovean în 1713

 

  • În 1713, Judele Târgului din Braşov comunica negustorilor o serie de reguli şi pedepse în cazul în care îşi înşelau cumpărătorii:

„Să nu faceţi nedreptate la măsurarea cu cotul, cu povara şi cu măsura, să aveţi cumpene drepte, greutăţi drepte şi măsuri drepte“

„Pe cine va scutura la măsurare să se îndese, pe acela mânia lui Dumnezeu îl va scutura.“

„Greutatea falsă şi cântărirea falsă aduc pedepsele şi urgiile lui Dumnezeu“

„Cu cotul prea lung sau prea scurt furi pe aproapele său.“

„Inul şi cânepa sunt ştreanguri pentru sufletul celui care înşeală. Dacă nu măsori cinstit, să-ţi fie ştreangul de suflet.“

„Cu măsura cu care măsuraţi voi, măsoară Dumnezeu. Să nu uitaţi asta.“

În Protocolul judelui târgului din Braşov, e precizată şi atenţionarea: „Vă vede Dumnezeu şi scrie în registrul său“.

 

 

Metrul a împlinit 148 de ani

 

  • Încă din antichitate, Socrate atrăgea atenţia asupra iluziilor la care ne expunem, dacă ne bazăm numai pe simţurile noastre şi nu recurgem la măsurări. Unităţile de măsură au fost raportate la timp (pentru distanţe) sau la lungimile unor părţi ale corpului (pentru lungimi). Dar acestea erau etaloane subiective, variabile de la om la om. Se pare că egiptenii şi babilonienii au fost primele civilizaţii care au creat standarde de greutate (mina) şi lungime (cotul egiptean).  S-a ajuns la concluzia că trebuie creat un etalon la care să se alinieze toată lumea.
  • Primele încercări de soluţionare a acestei probleme au condus la definirea yard-ului în raport cu distanţa dintre nasul şi braţul regelui. În acest sens a rămas celebru yard-ul introdus în anul 1101 de către Henric I al Angliei.  După Revoluţia Franceză (1789) s-a dezvoltat ideea unificării măsurilor de lungime, concomitent cu introducerea sistemului de multipli şi submultipli zecimali, iar metrul a fost stabilit convenţional ca a 40.000.000-a parte a meridianului pământesc. În iunie 1799, a fost adoptat sistemul metric. Noua unitate de masă, gramul, a fost raportată la masa unui metru cub de apă.
  • În 1875, s-a instituit Biroul Internaţional al Greutăţilor şi Lungimilor. În Principatele Române, sistemul metric de măsuri şi greutăţi a fost introdus la 1 ianuarie 1866, iar în Transilvania, în 1877. În mediul rural multe din vechile măsuri se mai folosesc şi astăzi. Actual sistemul internaţional de unităţi este utilizat de toate ţările lumii, cu excepţia Marii Britanii, SUA, Liberia şi Myanmar. Ziua Internaţională a Metrologiei, ştiinţa măsurării, a fost stabilită pe 20 mai, dată la care, în 1875, a fost semnată Convenţia Metrului.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov

COMENTARII RECENTE

Dacă eșți că mine și adori gusturile autentice, cu siguranță trebuie să încerci acest produs din carne, Salam Poiana Mărului! De fiecare dată când vreau să mă răsfăț cu ceva tradițional, ușor afumat, acest salam afumat e pe lista mea. De ce? Pentru că este preparat cu grijă și responsabilitate față de consumator.

Salam Poiana Marului, un produs cu gust autentic

Salamul Poiana Mărului este rezultatul unui proces îndelungat. Povestea începe în regiunea Poiana Mărului, unde aerul curat de munte și lemnul de esență tare îi oferă acea aromă specifică, pe care nu o găseșți oriunde. Practic, gustul te poartă direct într-un peisaj de munte, unde totul este făcut cu răbdare și iubire pentru tradiție.

De ce este atât de iubit acest produs din carne, Salam Poiana Mărului?

Imaginează-ți că mușți dintr-o felie subțire de salam afumat. Gustul delicat de carne de cea mai bună calitate, combinat cu aroma ușor picantă a condimentelor… Ei bine, Salam Poiana Mărului face exact asta! Și nu doar eu zic asta. Are chiar și certificare IGP (Indicație Geografică Protejată), ceea ce înseamnă că e recunoscut la nivel european pentru calitatea și autenticitatea lui.

Sala Poiana Marului certificat IGP
Felii delicioase de Salam Poiana Marului, certificat IGP

Dar Poiana Mărului nu este singura surpriză pe care o găsești în gama Sergiana. Aceștia au o întreagă selecție de mezeluri care îți vor lăsă gura apă. De la salamul clasic Sergiana până la alte variante de salamuri afumate, toate sunt pregătite cu aceeași atenție la detalii. Și cel mai fain lucru? Dacă ajungi la prăvălia Sergiana, te poți bucura de ele direct de la sursă! Sau le poți comanda online!

Ce este special la Salam IGP?

Salamul IGP este un exemplu perfect de produs românesc, care respectă rețeta autentică și toate standardele de calitate europene. Fiecare produs din gama Sergiana este pregătit cu o combinație de tehnici vechi și moderne, pentru a pastra acea savoare inconfundabilă care îți aduce aminte de gustul de odinioară.

Un gust ce te poartă în copilărie

Ți-e dor de gustul din copilărie, când mama iți pregătea sandvișul pentru scoală? Ei bine, Salamul Poiana Mărului are fix acel gust! Perfect pentru un mic dejun rapid, o gustare între mese sau chiar pentru o masă festivă cu prietenii. Și știi ce e cel mai bine? Nu trebuie să faci compromisuri la calitate, pentru că fiecare produs este 100% natural și preparat cu grijă.

Dacă nu ai încercat încă Salam Poiana Mărului, e momentul să o faci!

SDA Servicii de Depozitare și Arhivare oferă soluții complete și de înaltă calitate pentru depozitarea și consultarea documentelor arhivate, cu respectarea normelor în vigoare și a condițiilor de siguranță impuse prin LEGEA ARHIVELOR NAȚIONALE NR. 16/1996.

Arhivare și depozitare documente în maximă siguranță

Firma dispune de două depozite proprii, situate în București și Brașov, echipate cu spații de arhivare documente și depozitare conform standardelor internaționale. În plus, SDA Servicii de Depozitare și Arhivare oferă servicii complete de arhivare, inclusiv depozitarea documentelor, prelucrarea arhivistică, scanarea documentelor, transportul și distrugerea securizată a acestora.

SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare pune la dispoziția clienților săi spații de depozitare dotate cu sisteme automate de supraveghere video, alarmare și stingere a incendiilor, controlul umidității și microclimatului, pază umană asigurată de echipe specializate 24/24h. De asemenea, soluția software complexă și echipamentele IT de ultimă generație monitorizează în permanență parametrii mediului de depozitare și asigură trasabilitatea, securitatea și integritatea documentelor.

Consultarea rapidă a documentelor arhivate

Documentele pot fi consultate fie în mod electronic – acestea fiind trimise prin e-mail- fie în format fizic la sediul SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare, fie la sediul clientului. În acest ultim caz, documentele sunt expediate pentru consultare prin servicii de curierat sau transport prin flotă proprie cu vehicule specializate și monitorizate prin GPS. În plus, compania oferă sali individuale de consultare documente echipate cu tehnologie de ultimă generație pentru copierea și scanarea documentelor.

SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare are în vedere dezvoltarea continuă și inovația tehnologică pentru a asigura un parteneriat de durată cu clienții săi. Firma are certificat Sistemului de Management al Securității Informației conform standardului internațional SR ISO/IEC 27.001: 2018, fiind de asemenea certificată conform standardelor ISO 9001:2015 – Sistemul de Management al Calității, ISO 14.001: 2016 – Sistemul de Management de Mediu și ISO 45.001:2018 – Sistemul de Management al Sănătății și Securității Ocupaționale.

Prin certificarea conform standardelor ISO mentionate mai sus, SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare demonstrează preocuparea pentru dezvoltare și inovație tehnologică continuă, precum și angajamentul pentru calitate, mediu, sănătate și securitate ocupatională.

SDA – SERVICII DE DEPOZITARE ȘI ARHIVARE se remarcă prin soluții complete, securizate și accesibile pentru depozitarea și consultarea documentelor arhivate, fiind un partener de încredere pentru orice business care își dorește să aibă acces rapid și sigur la informațiile sale.

De ce sa apelezi la un detectiv particular Iasi ? Pentru ca viata este scurta si nu merita sa te framanti, sa iti faci zile amare si sa nu ajungi la niciun rezultat. Pentru ca un detectiv particular Iasi are experienta, metodologia si gadgeturile necesare pentru a descoperi raspunsurile la intrebarile tale si, uneori, chiar si solutiile.

Esti persoana fizica si o problema cu una sau mai multe necunoscute nu te lasa sa dormi? Apeleaza la un detectiv particular Iasi! Esti o companie si crezi ca cineva iti spioneaza afacerea sau ai o oferta care te intriga? Apeleaza la un detectiv privat Iasi! Esti avocat si clientul tau are nevoie de dovezi? Apeleaza la un detectiv Iasi! Stii zicala “a nu vedea padurea de copaci”? Uneori avem nevoie de o viziune noua, din exterior.

In plus, cautand adevarul de unul singur, mai ales in cazurile personale, esti subiectiv. Un detectiv privat este obiectiv, el nu este afectat emotional de cazul pe care il preia. Ramane mereu focusat pe obiectivul anchetei si pe rezultate.

Salvezi timp si resurse cu un detectiv particular Iasi

Munca de detectiv particular Iasi implica mai mult decat urmarirea suspectilor, implica tactici moderne si o inalta pregatire, inclusiv in investigatie digitala. Astazi, o parte din infractiuni sau actiuni care iti pot aduce prejudicii sunt operate din spatele unui telefon, a unei tablete sau a unui computer. Tocmai de aceea, cu experienta si profesionalismul dobandite in ani de studii si practica, detectivii particulari descopera rapid ADEVARUL.

In plus, tu ramai anonim. Detectivul, care poate fi un barbat sau o femeie, in fuctie de natura cazului, este bine pregatit si va obtine informatii fara ca cei vizati sa banuiasca vreo clipa ceva. Tocmai de aceea este important sa iti alegi un detectiv particular Iasi cu experienta si o conduita profesionala fara cusur.

Care este cea mai buna agentie de detectivi particulari din Iasi?

Raspunsul este simplu. Este aceea care iti rezolva cazul repede si cu tarife onorabile. Indiferent de natura spetei, experienta, reputatia si integritatea sunt cele ma bune unitati de masura.

Keto Diet, Detonic, Alkozeron, Insumed, Clean Vision si Urotrin sunt suplimente alimentare cu rezultate confirmate de clienti.

1. Toate cele de mai sus sunt suplimente alimentare, remedii 100% naturale care au rezultate bune in tratarea diverselor afectiuni cu care cei mai multi dintre noi ne luptam zi de zi.
2. Toate informatiile de care aveti nevoie legate de aceste medicamente organice sunt descrise cu lux de amanunte (prospect, pret, recenzii, formule active) si obiectivitate pe Evonet, un motor de cautare pentru suplimente alimentare, medicamente naturiste si remedii sigure si testate.
3. Sunt suplimente alimentare care pot fi achizitionate din Romania, direct de la distribuitorii autorizati.

Suplimentele alimentare sunt o solutie de intretinere sau tratament usor de administrat si fara efecte negative, fara compusi periculosi, blande, cu efect rapid si de lunga durata. Stresul, anxietatea, lipsa timpului liber, grijile de zi cu zi, lipsa activitatilor sportive, alimentele de proasta calitate sau mult prea procesate s.a.m.d. ne degradeaza fizic si psihic.

Cu vitaminele si mineralele ne-am obisnuit deja, dar se pare ca nu este suficient. Este nevoie de o sustinere mai mare a organismului si asta cu tinte exacte. Tocmai de aceea au aparut suplimente alimentare dedicate unor disfunctionalitati sau unor probleme care pot fi tinute sub control sau pot fi corectate, chiar vindecate.

Evonet aduna in acelasi loc toate informatiile care pot fi de folos pacientilor, celor care cauta solutii alternative la o problema de sanatate, medicilor din diverse ramuri deschisi catre medicamente 100% naturale si tuturor celor care vor sa fie informati.

Va propun o scurta trecere in revista a celor mai apreciate suplimente alimentare, atat din punct de vedere al recenziilor adunate de la pacienti si specialisti cat si din punct de vedere al comenzilor inregistrate de distribuitorii autorizati de producatori.

Keto Diet, capsule pentru slabit

Dieta Keto, datorita eficientei si a unui regim usor de urmat si-a gasit repede adepti. Rezultatele obtinute i-au mobilizat pe cercetatori care au dezvoltat Keto Diet capsule, un supliment alimentar natural care sa ii ajute sa slabeasca pe cei supraponderali sau pe cei care doresc sa renunte la cateva kilograme fara efort.

Conform datelor adunate de Evonet, poti slabi de la cateva kilograme pana la 14-20 de kilograme pe luna. La prima vedere pare foarte mult, utilizatorii povestind de topirea grasimilor rapida dupa ce starea de cetoza se instaleaza in organism.
Obezitatea este un factor de risc din multe puncte de vedere, motiv pentru care orice ajutor este bine-venit.

Detonic, medicament pudra pentru hipertensiune

Foarte multi oameni sunt hipertensivi si asta se datoreaza mediului in care traim si stresului la care suntem supusi zi de zi. Tocmai de aceea, in UK s-au facut studii si s-a recomandat consumul de Detonic persoanelor cu predispozitie la AVC.

Imbunatatirea functiilor cardiace intr-un mod natural este un pas mare atat pentru cercetatori cat si pentru pacietii care pot recurge la acest medicament sub forma de pudra care reduce natural hipertensiunea.

Inca o problema in care pudra naturala Detonic ajuta, este combaterea aparitiei aterosclerozei, medicamentul fiind un aliat de nadejde in curatarea vaselor de sange si oxigenarea excelenta a creierului.

Era si timpul ca cercetarile in domeniu sa scoata la lumina un medicament natural de intretinere a inimii si functiilor ei.

Alkozeron, tratament alcoolism

Vedem foarte des reclame la suplimente alimentare pentru ficat in care este atins si consumul de alcool. Sa recunoastem ca situtia este mai grava decat dramatizarea din reclamele TV si ca era nevoie de un medicament care sa lupte impotriva dependentei e alcool.

Consumul de alcool este o problema atat pentru persoana dependenta cat si pentru cei din jur, mai ales pentru familia consumatorului. Cele mai multe acte de violenta se desfasoara pe sub efectul consumului de alcool, violenta domestica fiind inca o problema care trebuie privita cu maxima seriozitate.

Dependenta este o boala si trebuie tratata ca atare, acesta este motivul pentru care cercetatorii au lucrat ani de zile la o formula terapeutica naturala care sa inhibe pofta de alcool si il ajute ce cel dependent sa scape de acest viciu. Evonet a strans toate datele si recenziile pentru ava informa corect despre Akkozon, medicament care ajuta la tratarea alcoolismului.

Insumed, reduce zaharul din sange

Conform ultimelor statistici Diabetul a devenit o problema de sanatate atat in cazul celor trecuti de prima tinerete cat si in cazul celor mai tineri, chiar si in randul copiilor. Consumul de alimente dulci, sucuri si junk food are si un revers al medaliei, si anume, Diabetul.

Insumed capsule pentru diabet este o solutie naturala si eficienta pentru reducerea nivelului glicemic si pentru normalizarea acestuia. Diabetul poate avea consecinte grave, schimbarea stilului de viata fiind prima masura care este recomandata pacientului suferind sau celui cu glicemia ridicata aproape de valorile acestei afectiuni.

Curele cu Insumed pastile, conform recenziilor adunate de la pacienti, medici in nutritie, diabet si endocrinologie au ajutat multi pacienti cu mentinerea sub control a glicemiei. Insumed poate fi consumat si preventiv de persoanele care au in familie cazuri de diabet, Evonet fiind locul de unde va puteti informa corect.

Clean Vision, medicament pentru vedere

Vederea este inca o functie a organismului nostru greu incercata. Petrecem din ce in ce ai mult timp cu ochii in ecranul telefonului, in monitoare sau privind la TV. Ochii nostri au nevoie de pauze, au nevoie de odihna si somn, altfel veti ajunge sa purtati ochelari.

Medicamentele pe baza de luteina ajuta, iar daca vorbim de suplimente alimentare naturale, cu compusi organici, este si mai bine. Clean Vision capsule pentru ochi actioneaza asupra prediunii aflate la nivelul globilor oculari si sustine vederea de la interior catre exterior.

Imbunatatirea vederii intr-un mod natural si neinvaziv nu poate fi decat o veste buna pentru pacientii cu plobleme de vedere.

Urotrin tablete naturale pentru prostata

Tabletele pentru prostata nu sunt o moda, sunt necesare pentru ca functiile acesteia sa fie complete pentru ca altfel, aceasta problema de ordin medical isi intinde plasa catre partea psihologica si produce dezechilibre pe mai multe planuri. Urotrin tablete pentru prostata este un medicament natural pentru barbati si problemele lor specifice.

Vedem des la TV reclame la tot felul de remedii pentru prostata. Pentru barbati, functionarea prostatei la un nivel optim este direct propotionala cu o viata sexuala normala. Problemele legate de prostata pot duce la erectii slabe, la ejaculari premature si chiar la infertilitate si impotenta.

Urotrin pentru prostatita este destinat barbatilor atat pentru vindecarea inflamatiilor la nivelul aparatului uro-genital cat si pentru imbunatatirea performantelor in viata intima. Pentru orice problema exista o solutie.

Concluzie

Legatura dintre Keto Diet, Detonic, Alkozeron, Insumed, Clean Vision si Urotrin o reprezinta Evonet, site-ul in care se regasesc toate informatiile despre aceste suplimente alimentare. Prospect, pret, recenzii, pareri de pe forumuri, indicatii si contraindicatii, toate pot fi gasite intr-o sursa de incredere: www.evonet.ro.

Noi, brașovenii, suntem obișnuiți cu turiștii, îi vedem la fiecare pas făcut în centru, îi recunoaștem după interesul cu care privesc în jur și după obiectivele aparatelor foto. Orașul abundă de unități de cazare cu 3 și 4 stele, dar mulți turiști preferă cazarea în regim hotelier Brașov.

Citisem într-un articol despre cât de profitabilă este închirierea artamentelor în regim hotelier. Oare chir așa să fie? Oare totul se reduce la profit? Cum rămâne cu toate investiția făcută de proprietar? Cum rămâne cu confortul care de multe ori este peste cel oferit de hoteluri cu multe stele? Cele mai multe apartamente sau garsoniere care sunt oferite spre închiriere în regim hotelier sunt amenajate modern și oferă condiții de lux.

Eu am un apartament mic, motiv pentru care, atunci când îmi vin prietenii din Sibiu sau Timișoara în vizită, caut rapid cazare în regim hotelier care, dacă mă mulțumește pe mine, îi va mulțumi și pe ei. În astfel de momente am descoperit apartamentele Promenada Studios, mai exact studiouri în regim hotelier Brașov.

Lux și bun gust

Eu le-am văzut pozele pe site, dar cum am o coastă împrumutată tocmai de la Toma Necredinciosu’, m-am dus să mă conving. Apartamentele se află într-un bloc nou, aproape de Coresi, lucru care m-a bucurat enorm. E liniște și ai un sentiment de intimitate, apropierea de mall fiind ca bomboana pe colivă.

Fiind un bloc nou, te simți binevenit de la intrare, din casa scării. Intrarea în apartament se face cu cartelă, nu cu cheie. Încă de la primii pași, apartamentul te încânta prin design și calitatea obiectelor folosite. Nici nu știi unde să te uiți prima dată.
Aici sigur este mâna unui designer de interior, îmi dau seama după culori, după obiectele de mobilier, după nuanța lemnlui sau textura tapetului.

Electocasnice hi-tech în bucătărie

Nu cred că se vor omorî prietenii mei cu gătitul, dar eu una nu am așa ceva acasă și îmi doresc. Nu știu câți dintre clienți folosesc plita și cumptorul, dar pentru cei care vor să își gătească ceva în casă, în bucătărie se găsesc toate cele necesare, ba chiar mai mult. Ai cafetieră, ai cană termică, ai vase și ustensile de cea mai bună calitate. Aproape că îți e milă să le folosești.

Camera este open space și ai, pe lângă canapeaua soft, un birou de la care poți lucre oricând. Insula care desparte elegant bucătăria de living, este un mare televizor. Totul este la superlativ.

Dormitor cu parfum de somn ușor

Știi ce nu suport eu la cele mai multe hoteluri? Paturile! Sunt mici și , de cele mai multe ori, au saltelele uzate. La Promenada Studios totul este nou, camerele au început să fie închiriate în regim hotelier în urmă cu câteva luni.
Lenjeria de pat este albă și miroase a proaspăt spălat. Pernele par confortabile, deși nu le-am testat. Draperiile sunt opace, tapetul de bun gust și lumina poate fi reglată.

Baie mare cu produse de igienă

Știți prospapele moi, halatele și papucii de unică folosință de la hoteluri? Sunt și aici, ambalate frumos și așezate elegant. Încă o bilă albă îi dau acestui studio destinat cazării în regim hotelier pentru produsele de igienă din baie. Nici la hoteluri de 4 stele nu am întâlnit o gamă de produse de îngrijire de calitate superioară.

Îmi place totul! Sincer, i-aș lasă pe prietenii mei să stea la mine și eu m-aș muta câteva zile într-unul din apartamentele închiriate în regim hotelier Promenada Studios.

Daca unii dintre noi au intrat intr-un concediu prelungit, altii, pe fondul prezentei virusului pandemic, au muncit mai mult decat oricand si este firesc sa simta nevoia unei pauze, al unui concediu fara a se limita la propriul apartament. Nu stiu in ce masura turismul are portile deschise dar stiu o solutie sigura: inchiriere autorulota Brasov.

Daca locuiesti intr-un oras la munte nu inseamna ca esti in concediu. Oricat de minunat ar fi Brasovul de sarbatori sau in timpul anului, simti nevoia sa evadezi, sa pleci o perioada, sa descoperi un colt de rai uitat de lume sau sa te retragi undeva unde la orele 11 sa nu fii nevoit sa tragi zavoarele.

Eu am descoperit ca pot avea libertatea de a petrece un concediu alaturi de familie daca apelez la o firma care sa imi ofere servicii de inchiriere autorulota Brasov, servicii de calitate si extinse, facilitati multiple si preturi de Romania, nu de Europa.

Care sunt avantajele serviciilor de inchiriere autorulota Brasov?

1. Libertatea de miscare
Daca inchiriezi o autorulota, poti petrece concediul departe de casa si izolat in acelasi timp. Poti campa la marginea unei paduri sau pe malul unui lac si te poti reconecta cu natura, cu cerul si pamantul si nu in ultimul rand, cu familia pe care cu siguranta ai neglijat-o putin din cauza timpului scurt petrecut impreuna.

2. Siguranta
Acum, mai mult decat oricand, datorita numarului tot mai mare de imbolnaviri vrei sa fii in siguranta. Poti campa intr-un loc izolat, departe de orice “picior de om”, fara a fi nevoit sa parcurgi distante mari fata de Brasov.
Daca tot vorbim despre siguranta, permite-mi sa te asigur, din proprie experienta, ca dupa fiecare serviciu de inchiriere autorulota, aceasta este igienizata temeinic, tocmai pentru a oferi siguranta impotriva colectarii de virusuri si bacterii.

3. Facilitati
Daca te numeri printre cei care au nevoie de caldura, curent, de baie si bucatarie cu apa calda, poti sta linistit, vei avea parte de ele 🙂 Vei avea si smart TV pentru emisiunile preferate, frigider si tot ce inseamna o bucatarie echipata modern, doar ca la dimensiuni mai mici. Inchipuie-ti ca ai facut rezervare la un mini hotel cu servicii de self catering accommodation.

Daca vrei sa-ti surprinzi iubita, apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov. Ai grija sa pui in frigider cate ceva de ale gurii, un vin bun si cateva dulciuri, fructe si inghetata. Nu va trebuie multe, puteti campa sau opri oriunde are voie si un autoturism, puteti chiar sa va faceti aprovizionarea de la un supermarket aflat in drumurile voastre.

4. Fara program
Un lucru care pe mine ma irita putin la hoteluri si pensiuni este programul. Nu imi plac vacantele in care cineva imi face program de masa sau pentru alte activitati. Vreau sa ma trezesc cand am chef, sa mananc cand am chef si sa imi fac bagajele la plecare fara sa bata cineva la usa mea in ideea in care vrea sa se apuce de curatenie pentru urmatorii turisti cazati.

5. Fara noaptea de Revelion la fereastra
Nu stiu sincer cum va fi noaptea dintre ani. Mai sunt cateva zile pana atunci si lucrurile nu se anunta prea incurajator. Multi dintre noi vom sarbatori in familie, fara uratori, fara vizite la cei dragi, fara prieteni. Ma intristez la simplul gand, nici nu imi mai vine sa scriu.

Daca nu vrei sa fii printre cei care se vor zgai la cer pentru a vedea artificiile, daca nu vrei sa te numeri printre cei care isi vor lipi nasurile de fereastra rece si vor inchina un pahar de sampanie privind la vecinii de vis a vis, fugi in natura. Apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov si petrece altfel mini-vacanta de sarbatori. Sper din tot sufletul sa gasesti o autorulota de inchiriat, sunt convinsa ca nu sunt singura care s-a gandit la aceasta posibilitate.

In incheiere nu-mi ramane decat sa iti urez un an mai bun, mai frumos si cu rezultate negative la teste ;).

Acum, mai mult decât oricând cred că ai conștientizat cât de important este să ai un apartament cu 3 camere în Brașov. Punând de cele mai multe ori cheltuielile pentru întreținere deasupra confortului, sau diferența de preț dintre 2 și 3 camere, mulți dintre oamenii aflați în căutarea unui apartament s-au îndreptat către cele cu 2 camere. Până în martie, când mulți dintre noi am fost nevoiți să lucrăm de acasă, nu am înțeles cât de util ar fi fost să avem un apartament cu 3 camere.

Apartamente 3 camere Brașov finalizate și gata de mutare

În contextual pandemiei cu care ne confruntăm acum, o cameră este sală de clasă și o cameră a devenit birou. Dacă ai 2 copii, atunci biroul tău se mută în bucătărie. Mai în glumă, mai în serios, cred că o camera în plus este mai mult decât utilă.

Dacă vorbim însă de apartamente noi, cheltuielile de întreținere de la 2 camere la 3 camere sunt nesemnificative. Nu e târziu să faci pasul nici acum, deja sunt zvonuri că în curând vom lucra iar de acasă. O să zici că multe apartamente se vând în stadiu de proiect și că până te vei muta se va termina și nebunia asta. Ei bine, eu știu din surse sigure că există apartamente cu 3 camere finalizate în Brașov, numai bune să te muți în ele.

Ce dezvoltator imobiliar mai are disponibile pe piața imobiliară apartamente noi cu 3 camere Brașov? Mosaic Residence este cel care îți poate pune la dispoziție apartamente cu 3 camere finalizate chiar în vecinătatea mall-ului Coresi. Și nu orice fel de apartamente, ci unele spațioase, bine compartimentate și izolate pentru cele 5-6 luni de iarnă, câte sunt de obicei în Brașov.

Credibilitatea dezvoltatorului imobiliar trage la cântar

Mosaic Residence nu este la primul bloc construit, așa că, dacă ai nevoie de feedback, ai de unde să-l obții. În plus, apartamentele sunt finisate cu tot ce este mai bun în materie de parchet, gresie, faianță, tâmplărie PVC, uși sau obiecte sanitare. Calitatea nu este doar un cuvânt, ea se vede în materialele folosite și se simte atunci când vine vorba de confort.

Cei mai mulți dintre cunoscuții mei s-au mutat în noile blocuri de lângă Coresi, unii chiar în apartamente construite de Mosaic Residence. Mi-ar fi spus dacă ar fi întâmpinat vreo neplăcere… Dacă vrei și tu să faci acest pas, achiziționează un apartament nou cu 3 camere Brașov, finalizat și finisat, adică la cheie. Lasă în urmă și fără nici un regret micul apartament constuit în “anii de glorie” și mută-te într-un apartament spațios, căduros, modern și bine poziționat.

Birou sau dormitor pentru oaspeți, o cameră în plus înseamnă mai mult confort. Ai multiple avantaje la care aș mai adăuga și faptul că nu mai sunt necesare renovări sau intervenții în următorii ani, asta dacă ai ales un apartament nou în Brașov.

Brazi în ghiveci sau brazi tăiați de Craciun? Iată o întrebare care pe care și-o pun cei care nu sunt interesați de brazii de palstic și preferă naturalul.

Deși este noiembrie, în acest an parcă nici Crăciunul nu se anunța cu același avant ca în anii trecuți. Dacă în alți ani vitrinele magazinelor te orbeau și muzica cu tematică îți zgâria urechile înainte de căderea frunzelor, acum, ca efect secundar al pandemiei, e liniște și pace.

Dragii mei, acum, mai mult decât oricând, avem nevoie de Crăciun, avem nevoie de magie, de speranță și de brad împodobit. Dacă nu sunteți adeptii brazilor artificiali, aveți de ales între brazii gata tăiați și cei în ghiveci. Puteți să vă îndreptați către marile magazine sau direct către o pepinieră Brașov.

Brazi tăiați livrați la domiliu

Chiar și cei care nu erau adepții cumpărăturilor online s-au obișnuit deja cu livrările. Nu știu cum e în alte orase, dar în Brașov , Pepiniera Brazi Argintii livrează coniferele gata tăiate, pe mai multe înălțimi și categorii (economic, standard și premium).

Eu sper din toată inima că astfel, tăierile masive de brazi și molizi sunt reduse sau chiar stopate. Mulți vor spune că nici așa nu e bine, că e o risipă și că obiceiul bradului de Crăciun o crimă împotriva naturii. Personal, eu sunt împotriva plasticului, cei mai mulți brazi artificiali sunt confectionati din plastic și cred că sunt un pericol mult mai mare pentru natură. Fără brad Crăciunul ar fi incomplet…

Brazii crescuți în pepiniere cu scopul de a fi tăiați de Crăciun nu afectează natura, nu implică defrișare, tăiere ilegală și nu au legatură cu fauna. Este drept ca nu vor opri peste noapte tăierile ilegale, dar nici folosirea brazilor artificiali nu va avea acest efect, cei care se ocupă cu astfel de „îndeletniciri” nu sunt activi doar de Crăciun și nu sunt focusați doar pe brazi.

Vorbim despre brazi sau conifere crescute fix cu scopul de a fi tăiate în preajma Crăciunului pentru a împodobi casele celor care își doresc să respecte tradițiile. Achiziționând un brad argintiu sau unul obișnuit de la o pepinieră Brașov veți fi siguri de proveniența acestuia și veți susține o aface locală. Este momentul să avem grijă de cei de lângă noi.

De acasă sau de birou, puteți acum să comandați bradul dorit și pepiniera Brașov Brazi Argintii îl va livra GRATUIT în ziua și la ora stabilită.

Brazi în ghiveci pentru Crăciun

De ceva ani încoace, eu cumpăr câte un braduț în ghiveci și apoi, după sărbători, încep să îmi sun prietenii care stau la casă spre a vedea cine vrea sa îl găzduiască într-o curte pentru restul vieții.

Cred ca soluția brazilor în ghiveci împacă pe toata lumea, nu se taie și apoi nu se aruncă nici un brad. Este dezolant peisajul de după sărbători, o multime de brazi stau aruncați pe langă tomberoanele din oraș. Brazii în ghiveci achizitionați de la pepiniere vin și cu garanția că vor putea fi plantați și vor rezista la temeraturile locale.

Eu sper că ne vom bucura de aceste sărbători și că vom avea parte de bucurii, de familie, de prieteni și de tradiții.