27 C
Braşov
AcasăPovestile Monitorul„Comunismul a fost un avorton istoric“: Medicul decrețeilor din Brașov

„Comunismul a fost un avorton istoric“: Medicul decrețeilor din Brașov

l Adrian Sângeorzan, ginecolog la Maternitatea din Braşov în Epoca de Aur, acum apreciat scriitor și medic în SUA, povesteşte despre perioada când în România avortul se plătea cu închisoarea sau viaţa

- Advertisement -

Au acum cam 56 de ani, sunt oameni în toată firea, dar cu un destin aparte: le-a fost dat săvină pe lume la comanda lui Ceauşescu. Li se spune decreţei, fiindcă s-au născut pentru împlinirea scopului aberant de creştere demografică prin orice mijloace. Chiar şi cu preţul vieţii a 10.000 de femei. Sunt cam două milioane de astfel de români. Din 1966 până în 1990, Decretul 770 le-a terorizat şi pe femeile din Braşov. La Maternitate, medicul consulta de faţă cu miliţia şi securitatea. Nimeni nu scăpa, copiii trebuiau să se nască. Între ştiinţă medicală şi legi inumane, ginecologul Adrian Sângeorzan a trăit acei ani de oroare la Braşov. Comparând cu sistemul din America, unde lucrează acum, are impresia că regimul comunist n-a fost altceva decât un avorton istoric.

Medic în „Valea Morţii“

Adrian Sângeorzan avea 24 de ani când a ajuns în Braşov, repartizat ca absolvent de medicină. „Eram prima generaţie care nu a mai fost trimisă la ţară. Ceauşeştii deciseseră dintr-o dată că nivelul de pregătire al doctorilor e prea scăzut şi că de-acum vor face trei ani de stagiatură numai în oraşe mari. Când m-au trimis la Spitalul Judeţean din Braşov, am fost sigur că l-am prins pe Dumnezeu de picior“, mărturiseşte Adrian Sângeorzan. Din 1981, a lucrat la Maternitate. Istoria acelor ani a scris-o în volumul „Între două lumi. Povestirile unui doctor de femei“, o carte-mărturie, probabil singura istorie a epocii decretului trăită şi povestită de un ginecolog. Secţia de avorturi septice o numeau „Valea Morţii“. Adică cinci saloane cu câte două femei într-un pat care aşteptau controlul ginecologic. De medic, întotdeauna asistat de miliţie, depindea verdictul: „a fi sau a nu fi chiuretată, a fi sau a nu fi operată de avort septic, a scăpa sau nu cu viaţă după aceea, a fi sau a nu fi interogate de miliţie, a fi sau a nu fi arestate, a fi sau nu în stare să mai aibă copii sau a rămâne sterile pe viaţă“. Aproape oricare variantă era o tragedie. „Îmi alesesem specialitatea asta pentru că era vorba despre viaţă, însă în România comunistă ajunsese să fie vorba mai mult despre moarte şi minciună“, spune Sângeorzan.

Medicină fără mănuşi

- Advertisement -

A fi medic în Braşovul Epocii de Aur însemna a practica medicina ca acum peste 100 de ani, fără materialele necesare, înlocuind „testele de sarcină cu teste pe broscoi, antibioticele cu comprese cu varză, anestezia generală cu cea locală, catgutul cu aţă, mâncarea cu răbdarea“. Urina femeilor presupus gravide, şi toate erau gravide până la proba contrarie, se injecta în cloaca unui broscoi. Dacă acesta elibera spermă în urină, testul Galli-Mainini erapozitiv. Această metodă pare, pentru medicii de azi, desprinsă din cărţile de istorie. Animalele erau folosite până la epuizare. Şi totuşi, într-o bună zis-au terminat și broscoii. Până și țiganii preferau să-i mănânce decât să-i mai vândă spitalului. Foamea era mare și nu se mai găsea nimic. Medicii au rămas şi fără mănuşi. „Resterilizate la nesfârşit, se rupeau şi ne trezeam cu degetele goale în burţile femeilor“. S-au descurcat cum au putut, folosind mănuşi de coafor. Când se lua lumina, operau şi la lampa cu petrol.

„Fiecare braşoveancă avea acasă o sondă“

„Contracepţia dispăruse, iar avortul provocat devenise singura contracepţie care le mai rămăsese femeilor. Cine avea bani şi relaţii, amândouă obligatorii, putea fi chiuretate pe viu, în vreun garaj sau pe o masă de bucătărie, uneori, chiar de un ginecolog“. Cele mai multe învăţaseră să-şi provoace singure avorturi cu sonde vezicale introduse în uter şi prin care îşi injectau cele mai bizare soluţii: tinctură de iod, ceai de muşeţel, muştar fiert, sodă, dero, ceai de leandru. „O glumă macabră spunea că româncele sunt cele mai bogate femei. Fiecare are acasă o sondă“. În cazul sarcinilor mari îşi rupeau membranele cu andrele de croşetat sau pixuri. „Odată am găsit într-un uter vârful rupt al unui termometru cu mercur şi o tulpină de muşcată. Nu veneau la spital decât atunci când moartea le dădea târcoale. Uneori reuşeam să le chiuretăm şi atunci simţeam în ceafă respiraţia căpitanului de miliţie. Conspiram şi noi cum puteam, încercam să le protejăm şi puneam în eprubetele de patologie doar cheaguri, aruncând bucăţile de sarcină în găleată. Fără dovezi nu puteau fi legal urmărite“, povestește Sângeorzan.

Consulturi pe bandă rulantă

„Ceea ce nu se reuşise în zootehnie se încerca acum pe bietele femei. Sexul devenise o aventură periculoasă în România. Partidul nu făcea nimic să ne crească apetitul. Iarna mai ales când toate se agravau, până şi cel mai sănătos libidou putea muri îngheţat“, spune ginecologul. În fiecare marţi, era chemat la uzina „6 Martie“ Zărneşti. „Când intram în fabrică, un tip înarmat mă lua sub escorta lui până la cabinetul medical. Toată lumea ştia că fabrica de biciclete e o mare uzină de armament. Acolo trebuia eu să fac săptămânal controlul ginecologic la mii de femei“. Controlul era programat în pauza de prânz. Sângeorzan ajungea să consulte în numai două ore, între 40 şi 60 de femei, de la 18 la 42 de ani. „Maistrul care avea lista celor programate le încolona şi le aducea la cabinetul medical. Refuzurile erau rare căci altfel nu-şi primeau chenzina. Adevăratul motiv pentru care era organizată mascarada cu pretext uman era depistarea sarcinilor ascunse. Fiecare fabrică din oraş era supusă acestui triaj macabru. Una ieşea, alta intra. De pe peretele opus ne urmărea pe toţi, cu privirea lui goală, marele supraveghetor. Poza lui Ceauşescu nu lipsea din nicio încăpere publică. El a fost cel care a spus la unul dintre congresele partidului, că fetusul din burta mamei este proprietate de stat“.

26 de avorturi într-o zi

Când descoperea câte vreo muncitoare gravidă, Sângeorzan dicta asistentei „uter de mărime normală“. Le păstra secretul sarcinii. Unele femei îl căutau la cabinetul cu plată, unde îl mai cadoriseau cu câte un cuţit de vânătoare, fabricat pe sub mână la uzina aşa-zis de biciclete. „Ajunsesem posesorul unui adevărat arsenal de cuţite“, îşi aminteşte medicul. Avea un salariu modest din care abia îşi plătea chiria garsonierei. La început, i se repartizau doar ţigănci, paciente de la care nu primea nimic, cel mult câte un coş cu ciuperci sau cu fructe de pădure. Aşa că, a fost bucuros să aibă 4 ore la cabinetul cu plată, unde mulţi medici îşi riscau libertatea făcând întreruperi de sarcini. „Se plăteau sume uriaşe şi ştiam că unii din colegii mei o fac. Din când în când, câte unul era prins şi dispărea cu anii în spatele gratiilor. Miliţia era pe urmele noastre şi până la proba contrarie toţi eram potenţiali sabotori ai politicii demografice“, spune Sângeorzan. După Revoluţie, Maternitatea s-a umplut de braşovence fericite că puteau scăpa legal de o sarcină nedorită. „Într-o zi de februarie din 1990, în fostul meu spital din Braşov, am făcut cu mâna mea 26 de întreruperi de sarcină. Acesta este recordul meu la avorturi şi nu sunt deloc mândru de el“, mărturiseşte cel ce azi este un aprciat medic specialist în obstetrică şi ginecologie în New York.

Frică de nepăsarea din unele spitale

După 7 ani în care a practicat un simulacru de medicină în Braşov, a emigrat, în 1990 în SUA. Aici, medicul Sângeorzan face altfel de medicină. Una a timpurilor noi. Multe paciente sunt din România. Unele pentru că vor ca bebeluşii lor să aibă cetăţenie americană, altele pentru motive personale. „Pacientele fără asigurări, care au nevoie de tratamente şi operaţii costisitoare pentru care spitalele de aici percep sume mari, pleacă în România. Una s-a întors fără uter, ovare, trompe şi jumătate din vagin. I se scosese totul la 32 de ani pentru o leziune precanceroasă care putea fi tratată relativ simplu în cabinet. Cel care a operat-o era un reputat chirurg. Operaţia, una din cele mai dificile, fusese făcută magistral, doar atât că nu era necesară“, povesteşte Sângeorzan, cu amărăciune, un caz de acum mai bine de 10 ani. Și cazul doctorului Ciomu l-a îngrozit. „În România, dar şi în alte locuri, oamenilor le e frică de neglijenţa şi nepăsarea doctorilor şi a personalului din multe spitale“, crede Sângeorzan.

În America, pregătirea e pe brânci

„Pot să spun, acum după ce am văzut şi restul lumii, că nu mi-a fost niciodată ruşine că m-am format în România, nici ca medic, nici ca om. Mi-e ruşine doar de faptul că regimul comunist, calamitatea noastră, a reuşit să ne aducă într-o stare de abrutizare de care nu mai eram conştienţi“. A făcut patru ani de rezidenţă în New York. A înţeles că trăieşte în altă lume. „În Bucureşti, după 2 ani de rezidenţă, făcusem ca mâna întâi doar 2-3 cezariene şi tot atâtea operaţii ginecologice. A trebuit să plec la Braşov ca să pot avea acces la sala de operaţii. Mulţi terminau rezidenţa fără a fi adevăraţi specialişti. În America, un rezident face 100 de cezariene pe an şi dacă nu e în stare să fie pe picioarele lui repede, nu e promovat. În spitalele din România, cel mai important era să fim dimineaţa la raportul de gardă. În America, rezidenţii trăiesc mai mult în spitale, muncesc între 80 şi 120 de ore pe săptămână“, explică ginecologul.

„Născuţi la comandă“

Documentarul „Născuţi la comandă. Decreţeii“, regizat de Florin Iepan şi produs de Lucia Hossu – Longin, a fost finalizat în 2004, fiind rezultatul unei munci de aproape şase ani, prin colaborarea unor mari specialişti din industria de film documentar. În scenariu sunt incluse şi amintirile lui Adrian Sângeorzan, povestite chiar de el. Premiera mondială aavut loc în noiembrie 2004, în Olanda, la cel mai mare festival internaţionalde film documentar din Europa, IDFA. În 2005, documentarul a câştigat Premiul Publicului şi Menţiunea Specială a Juriului la Festivalul Internaţional de Film Documentar Zagreb Dox, din Croaţia.

Decretul nr. 770 din 01/10/1966

Art. 1. Întreruperea cursului sarcinii este interzisă.

Art. 2. În mod cu totul excepţional, întreruperea cursului sarcinii va fi autorizată potrivit prevederilor art. 5, în cazurile în care:

a) sarcina pune viaţa femeii într-o stare de pericol care nu poate fi înlăturat printr-un alt mijloc;

b) unul dintre părinţi suferă de o boala gravă, care se transmite ereditar sau care determină malformaţiuni congenitale grave;

c) femeia însărcinată prezintă invalidităţi grave fizice, psihice sau senzoriale;

d) femeia este în vârstă de peste 45 de ani;

e) femeia a născut patru copii şi îi are în îngrijire;

f) sarcina este urmarea unui viol sau a unui incest.

Art. 3. Întreruperea în cazurile prevăzute la art. 2 se poate efectua în primele trei luni ale sarcinii. În caz excepţional, când se constată o stare patologică gravă care pune în pericol viaţa femeii, întreruperea cursului sarcinii se poate face până la şase luni. Decretul a fost semnat de Nicolae Ceauşescu şi urmărea creşterea demografică a României cu 10 milioane de persoane, într-o perioadă de 24 de ani.

Legi absurde din România comunistă

– 1957: exista o taxă pe avort de 30 de lei (aproximativ doi dolari), din care jumătate revenea medicului. În perioada 1959-1965, s-a dublat numărul de avorturi, de la aproximativ 500.000 la peste un milion; 80% din sarcini erau întrerupte.

– În 1985 a fost interzisă vânzarea de anticoncepţionale în farmacii.

– Decretul 411 din 1985 a urcat vârsta-limită a avorturilor legale la 45 de ani şi la cinci numărul de copii aflaţi în îngrijire pentru a cere legal un avort.

– Tot prin lege s-a stabilit că toţi tinerii peste 25 de ani să fie penalizaţi cu 10% din salariu dacă nu erau căsătoriţi, iar cuplurile erau amendate dacă nu aveau cel puţin un copil după doi ani de la căsătorie.

– Ceausescu a interzis şi educaţia sexuală, iar cărţile despre reproducerea umană erau clasificate drept secrete de stat şi folosite doar ca manuale medicale.

– Acces la contraceptive aveau doar nevestele membrilor de partid, sportivele, nevestele sportivilor şi stewardesele.

– Primul guvern de după căderea regimului comunist aanulat Decretul 770 încă din prima zi a mandatului, 26 decembrie 1989.

Consecinţele decretului

– 1967: numărul de naşteri s-a dublat, de la 14,3 la mia de locuitori, în 1966, la 27,4. În 1983 s-a ajuns la aceeaşi cifră a natalităţii ca în 1966, potrivit unui studiu.

– numărul de decese materne din cauza avorturilor a crescut de la 64, în 1966, la 192 în 1968.

– în 1989, rata naşterilor ajunsese la 16 la mia de locuitori, însă rata mortalităţii a crescut pînă la 170 de decese materne la suta de mii de naşteri, de zece ori mai mult decât cea mai mare rată înregistrată vreodată în Europa.

– un milion dintre cele 5,2 milioane de femei de vârstă reproductivă din România ar putea fi acum sterile, conform unor specialişti.

– dintre copiii nedoriţi, 29 la mie mureau înainte să fie înregistraţi, alte câteva mii ajungeau în centre de plasament şi mulţi sufereau de afecţiuni neurologice şi psihologice.

– liberalizarea întreruperilor de sarcină a dus la cifra record de un milion de avorturi înregistrate în 1990.

– în 2004 s-a înregistrat cea mai scăzută rată a avorturilor din România postcomunistă, 0,8 sarcini întrerupte la o naştere, comparativ cu trei avorturi la o naştere în 1990.

Doctor de femei şi de suflete

Adrian Sângeorzan s-a născut la 1 ianuarie 1954, la Bistriţa. A terminat Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca. În perioada 1978 -1981, a făcut stagiatura la Spitalul Judeţean din Braşov. Între 1983 -1990 a fost medic principal specialist la Maternitatea din Braşov. Din 1990 trăieşte în SUA, e căsătorit cu scriitoarea Carmen Firan, cu care are o fiică, Doris. Este specialist în obstetrică-ginecologie în New York, dar şi scriitor.
A publicat colecții de eseuri și povestiri, printre care Între două lumi – povestirile unui doctor de femei, Bătaia pe umăr, Judecata și Drumuri, (Scrisul Românesc). Este autorul volumelor de poezie în ediție ­bilingvă româno-engleză: Pe viu, Tatuaje pe marmură, Anatomia lunii, Voci pe muchie de cuțit (exquisite corpse cu Carmen Firan), Ținere de minte, precum și al volumului Geografia lucrurilor, apărut la Charmides. La Curtea Veche Publishing a publicat volumele Între femei Circul din faţa casei, Certificat de virginitate și Vitali. În anul 2020 i‑a apărut volumul de versuri Lume mascată, iar în 2022 romanul The Circus in Front of My House i‑a fost publicat în engleză, la New Meridian Arts. Volumul Lume Mascată a fost publicat deja, în limbile germană și chineză (mandarină).
Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Bibliotecii Internaționale a Poeților din SUA. Fragmente din scrierile sale au fost traduse în antologii apărute în Europa și America. Este membru al Mișcării mondiale de poezie Poetas del Mundo, la invitația vicepreședintelui pentru Asia a acestei mișcări, Kuei-ShienLee. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Bibliotecii Internaționale a Poeților din SUA.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov

COMENTARII RECENTE

SDA Servicii de Depozitare și Arhivare oferă soluții complete și de înaltă calitate pentru depozitarea și consultarea documentelor arhivate, cu respectarea normelor în vigoare și a condițiilor de siguranță impuse prin LEGEA ARHIVELOR NAȚIONALE NR. 16/1996.

Arhivare și depozitare documente în maximă siguranță

Firma dispune de două depozite proprii, situate în București și Brașov, echipate cu spații de arhivare documente și depozitare conform standardelor internaționale. În plus, SDA Servicii de Depozitare și Arhivare oferă servicii complete de arhivare, inclusiv depozitarea documentelor, prelucrarea arhivistică, scanarea documentelor, transportul și distrugerea securizată a acestora.

SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare pune la dispoziția clienților săi spații de depozitare dotate cu sisteme automate de supraveghere video, alarmare și stingere a incendiilor, controlul umidității și microclimatului, pază umană asigurată de echipe specializate 24/24h. De asemenea, soluția software complexă și echipamentele IT de ultimă generație monitorizează în permanență parametrii mediului de depozitare și asigură trasabilitatea, securitatea și integritatea documentelor.

Consultarea rapidă a documentelor arhivate

Documentele pot fi consultate fie în mod electronic – acestea fiind trimise prin e-mail- fie în format fizic la sediul SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare, fie la sediul clientului. În acest ultim caz, documentele sunt expediate pentru consultare prin servicii de curierat sau transport prin flotă proprie cu vehicule specializate și monitorizate prin GPS. În plus, compania oferă sali individuale de consultare documente echipate cu tehnologie de ultimă generație pentru copierea și scanarea documentelor.

SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare are în vedere dezvoltarea continuă și inovația tehnologică pentru a asigura un parteneriat de durată cu clienții săi. Firma are certificat Sistemului de Management al Securității Informației conform standardului internațional SR ISO/IEC 27.001: 2018, fiind de asemenea certificată conform standardelor ISO 9001:2015 – Sistemul de Management al Calității, ISO 14.001: 2016 – Sistemul de Management de Mediu și ISO 45.001:2018 – Sistemul de Management al Sănătății și Securității Ocupaționale.

Prin certificarea conform standardelor ISO mentionate mai sus, SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare demonstrează preocuparea pentru dezvoltare și inovație tehnologică continuă, precum și angajamentul pentru calitate, mediu, sănătate și securitate ocupatională.

SDA – SERVICII DE DEPOZITARE ȘI ARHIVARE se remarcă prin soluții complete, securizate și accesibile pentru depozitarea și consultarea documentelor arhivate, fiind un partener de încredere pentru orice business care își dorește să aibă acces rapid și sigur la informațiile sale.

De ce sa apelezi la un detectiv particular Iasi ? Pentru ca viata este scurta si nu merita sa te framanti, sa iti faci zile amare si sa nu ajungi la niciun rezultat. Pentru ca un detectiv particular Iasi are experienta, metodologia si gadgeturile necesare pentru a descoperi raspunsurile la intrebarile tale si, uneori, chiar si solutiile.

Esti persoana fizica si o problema cu una sau mai multe necunoscute nu te lasa sa dormi? Apeleaza la un detectiv particular Iasi! Esti o companie si crezi ca cineva iti spioneaza afacerea sau ai o oferta care te intriga? Apeleaza la un detectiv privat Iasi! Esti avocat si clientul tau are nevoie de dovezi? Apeleaza la un detectiv Iasi! Stii zicala “a nu vedea padurea de copaci”? Uneori avem nevoie de o viziune noua, din exterior.

In plus, cautand adevarul de unul singur, mai ales in cazurile personale, esti subiectiv. Un detectiv privat este obiectiv, el nu este afectat emotional de cazul pe care il preia. Ramane mereu focusat pe obiectivul anchetei si pe rezultate.

Salvezi timp si resurse cu un detectiv particular Iasi

Munca de detectiv particular Iasi implica mai mult decat urmarirea suspectilor, implica tactici moderne si o inalta pregatire, inclusiv in investigatie digitala. Astazi, o parte din infractiuni sau actiuni care iti pot aduce prejudicii sunt operate din spatele unui telefon, a unei tablete sau a unui computer. Tocmai de aceea, cu experienta si profesionalismul dobandite in ani de studii si practica, detectivii particulari descopera rapid ADEVARUL.

In plus, tu ramai anonim. Detectivul, care poate fi un barbat sau o femeie, in fuctie de natura cazului, este bine pregatit si va obtine informatii fara ca cei vizati sa banuiasca vreo clipa ceva. Tocmai de aceea este important sa iti alegi un detectiv particular Iasi cu experienta si o conduita profesionala fara cusur.

Care este cea mai buna agentie de detectivi particulari din Iasi?

Raspunsul este simplu. Este aceea care iti rezolva cazul repede si cu tarife onorabile. Indiferent de natura spetei, experienta, reputatia si integritatea sunt cele ma bune unitati de masura.

Keto Diet, Detonic, Alkozeron, Insumed, Clean Vision si Urotrin sunt suplimente alimentare cu rezultate confirmate de clienti.

1. Toate cele de mai sus sunt suplimente alimentare, remedii 100% naturale care au rezultate bune in tratarea diverselor afectiuni cu care cei mai multi dintre noi ne luptam zi de zi.
2. Toate informatiile de care aveti nevoie legate de aceste medicamente organice sunt descrise cu lux de amanunte (prospect, pret, recenzii, formule active) si obiectivitate pe Evonet, un motor de cautare pentru suplimente alimentare, medicamente naturiste si remedii sigure si testate.
3. Sunt suplimente alimentare care pot fi achizitionate din Romania, direct de la distribuitorii autorizati.

Suplimentele alimentare sunt o solutie de intretinere sau tratament usor de administrat si fara efecte negative, fara compusi periculosi, blande, cu efect rapid si de lunga durata. Stresul, anxietatea, lipsa timpului liber, grijile de zi cu zi, lipsa activitatilor sportive, alimentele de proasta calitate sau mult prea procesate s.a.m.d. ne degradeaza fizic si psihic.

Cu vitaminele si mineralele ne-am obisnuit deja, dar se pare ca nu este suficient. Este nevoie de o sustinere mai mare a organismului si asta cu tinte exacte. Tocmai de aceea au aparut suplimente alimentare dedicate unor disfunctionalitati sau unor probleme care pot fi tinute sub control sau pot fi corectate, chiar vindecate.

Evonet aduna in acelasi loc toate informatiile care pot fi de folos pacientilor, celor care cauta solutii alternative la o problema de sanatate, medicilor din diverse ramuri deschisi catre medicamente 100% naturale si tuturor celor care vor sa fie informati.

Va propun o scurta trecere in revista a celor mai apreciate suplimente alimentare, atat din punct de vedere al recenziilor adunate de la pacienti si specialisti cat si din punct de vedere al comenzilor inregistrate de distribuitorii autorizati de producatori.

Keto Diet, capsule pentru slabit

Dieta Keto, datorita eficientei si a unui regim usor de urmat si-a gasit repede adepti. Rezultatele obtinute i-au mobilizat pe cercetatori care au dezvoltat Keto Diet capsule, un supliment alimentar natural care sa ii ajute sa slabeasca pe cei supraponderali sau pe cei care doresc sa renunte la cateva kilograme fara efort.

Conform datelor adunate de Evonet, poti slabi de la cateva kilograme pana la 14-20 de kilograme pe luna. La prima vedere pare foarte mult, utilizatorii povestind de topirea grasimilor rapida dupa ce starea de cetoza se instaleaza in organism.
Obezitatea este un factor de risc din multe puncte de vedere, motiv pentru care orice ajutor este bine-venit.

Detonic, medicament pudra pentru hipertensiune

Foarte multi oameni sunt hipertensivi si asta se datoreaza mediului in care traim si stresului la care suntem supusi zi de zi. Tocmai de aceea, in UK s-au facut studii si s-a recomandat consumul de Detonic persoanelor cu predispozitie la AVC.

Imbunatatirea functiilor cardiace intr-un mod natural este un pas mare atat pentru cercetatori cat si pentru pacietii care pot recurge la acest medicament sub forma de pudra care reduce natural hipertensiunea.

Inca o problema in care pudra naturala Detonic ajuta, este combaterea aparitiei aterosclerozei, medicamentul fiind un aliat de nadejde in curatarea vaselor de sange si oxigenarea excelenta a creierului.

Era si timpul ca cercetarile in domeniu sa scoata la lumina un medicament natural de intretinere a inimii si functiilor ei.

Alkozeron, tratament alcoolism

Vedem foarte des reclame la suplimente alimentare pentru ficat in care este atins si consumul de alcool. Sa recunoastem ca situtia este mai grava decat dramatizarea din reclamele TV si ca era nevoie de un medicament care sa lupte impotriva dependentei e alcool.

Consumul de alcool este o problema atat pentru persoana dependenta cat si pentru cei din jur, mai ales pentru familia consumatorului. Cele mai multe acte de violenta se desfasoara pe sub efectul consumului de alcool, violenta domestica fiind inca o problema care trebuie privita cu maxima seriozitate.

Dependenta este o boala si trebuie tratata ca atare, acesta este motivul pentru care cercetatorii au lucrat ani de zile la o formula terapeutica naturala care sa inhibe pofta de alcool si il ajute ce cel dependent sa scape de acest viciu. Evonet a strans toate datele si recenziile pentru ava informa corect despre Akkozon, medicament care ajuta la tratarea alcoolismului.

Insumed, reduce zaharul din sange

Conform ultimelor statistici Diabetul a devenit o problema de sanatate atat in cazul celor trecuti de prima tinerete cat si in cazul celor mai tineri, chiar si in randul copiilor. Consumul de alimente dulci, sucuri si junk food are si un revers al medaliei, si anume, Diabetul.

Insumed capsule pentru diabet este o solutie naturala si eficienta pentru reducerea nivelului glicemic si pentru normalizarea acestuia. Diabetul poate avea consecinte grave, schimbarea stilului de viata fiind prima masura care este recomandata pacientului suferind sau celui cu glicemia ridicata aproape de valorile acestei afectiuni.

Curele cu Insumed pastile, conform recenziilor adunate de la pacienti, medici in nutritie, diabet si endocrinologie au ajutat multi pacienti cu mentinerea sub control a glicemiei. Insumed poate fi consumat si preventiv de persoanele care au in familie cazuri de diabet, Evonet fiind locul de unde va puteti informa corect.

Clean Vision, medicament pentru vedere

Vederea este inca o functie a organismului nostru greu incercata. Petrecem din ce in ce ai mult timp cu ochii in ecranul telefonului, in monitoare sau privind la TV. Ochii nostri au nevoie de pauze, au nevoie de odihna si somn, altfel veti ajunge sa purtati ochelari.

Medicamentele pe baza de luteina ajuta, iar daca vorbim de suplimente alimentare naturale, cu compusi organici, este si mai bine. Clean Vision capsule pentru ochi actioneaza asupra prediunii aflate la nivelul globilor oculari si sustine vederea de la interior catre exterior.

Imbunatatirea vederii intr-un mod natural si neinvaziv nu poate fi decat o veste buna pentru pacientii cu plobleme de vedere.

Urotrin tablete naturale pentru prostata

Tabletele pentru prostata nu sunt o moda, sunt necesare pentru ca functiile acesteia sa fie complete pentru ca altfel, aceasta problema de ordin medical isi intinde plasa catre partea psihologica si produce dezechilibre pe mai multe planuri. Urotrin tablete pentru prostata este un medicament natural pentru barbati si problemele lor specifice.

Vedem des la TV reclame la tot felul de remedii pentru prostata. Pentru barbati, functionarea prostatei la un nivel optim este direct propotionala cu o viata sexuala normala. Problemele legate de prostata pot duce la erectii slabe, la ejaculari premature si chiar la infertilitate si impotenta.

Urotrin pentru prostatita este destinat barbatilor atat pentru vindecarea inflamatiilor la nivelul aparatului uro-genital cat si pentru imbunatatirea performantelor in viata intima. Pentru orice problema exista o solutie.

Concluzie

Legatura dintre Keto Diet, Detonic, Alkozeron, Insumed, Clean Vision si Urotrin o reprezinta Evonet, site-ul in care se regasesc toate informatiile despre aceste suplimente alimentare. Prospect, pret, recenzii, pareri de pe forumuri, indicatii si contraindicatii, toate pot fi gasite intr-o sursa de incredere: www.evonet.ro.

Noi, brașovenii, suntem obișnuiți cu turiștii, îi vedem la fiecare pas făcut în centru, îi recunoaștem după interesul cu care privesc în jur și după obiectivele aparatelor foto. Orașul abundă de unități de cazare cu 3 și 4 stele, dar mulți turiști preferă cazarea în regim hotelier Brașov.

Citisem într-un articol despre cât de profitabilă este închirierea artamentelor în regim hotelier. Oare chir așa să fie? Oare totul se reduce la profit? Cum rămâne cu toate investiția făcută de proprietar? Cum rămâne cu confortul care de multe ori este peste cel oferit de hoteluri cu multe stele? Cele mai multe apartamente sau garsoniere care sunt oferite spre închiriere în regim hotelier sunt amenajate modern și oferă condiții de lux.

Eu am un apartament mic, motiv pentru care, atunci când îmi vin prietenii din Sibiu sau Timișoara în vizită, caut rapid cazare în regim hotelier care, dacă mă mulțumește pe mine, îi va mulțumi și pe ei. În astfel de momente am descoperit apartamentele Promenada Studios, mai exact studiouri în regim hotelier Brașov.

Lux și bun gust

Eu le-am văzut pozele pe site, dar cum am o coastă împrumutată tocmai de la Toma Necredinciosu’, m-am dus să mă conving. Apartamentele se află într-un bloc nou, aproape de Coresi, lucru care m-a bucurat enorm. E liniște și ai un sentiment de intimitate, apropierea de mall fiind ca bomboana pe colivă.

Fiind un bloc nou, te simți binevenit de la intrare, din casa scării. Intrarea în apartament se face cu cartelă, nu cu cheie. Încă de la primii pași, apartamentul te încânta prin design și calitatea obiectelor folosite. Nici nu știi unde să te uiți prima dată.
Aici sigur este mâna unui designer de interior, îmi dau seama după culori, după obiectele de mobilier, după nuanța lemnlui sau textura tapetului.

Electocasnice hi-tech în bucătărie

Nu cred că se vor omorî prietenii mei cu gătitul, dar eu una nu am așa ceva acasă și îmi doresc. Nu știu câți dintre clienți folosesc plita și cumptorul, dar pentru cei care vor să își gătească ceva în casă, în bucătărie se găsesc toate cele necesare, ba chiar mai mult. Ai cafetieră, ai cană termică, ai vase și ustensile de cea mai bună calitate. Aproape că îți e milă să le folosești.

Camera este open space și ai, pe lângă canapeaua soft, un birou de la care poți lucre oricând. Insula care desparte elegant bucătăria de living, este un mare televizor. Totul este la superlativ.

Dormitor cu parfum de somn ușor

Știi ce nu suport eu la cele mai multe hoteluri? Paturile! Sunt mici și , de cele mai multe ori, au saltelele uzate. La Promenada Studios totul este nou, camerele au început să fie închiriate în regim hotelier în urmă cu câteva luni.
Lenjeria de pat este albă și miroase a proaspăt spălat. Pernele par confortabile, deși nu le-am testat. Draperiile sunt opace, tapetul de bun gust și lumina poate fi reglată.

Baie mare cu produse de igienă

Știți prospapele moi, halatele și papucii de unică folosință de la hoteluri? Sunt și aici, ambalate frumos și așezate elegant. Încă o bilă albă îi dau acestui studio destinat cazării în regim hotelier pentru produsele de igienă din baie. Nici la hoteluri de 4 stele nu am întâlnit o gamă de produse de îngrijire de calitate superioară.

Îmi place totul! Sincer, i-aș lasă pe prietenii mei să stea la mine și eu m-aș muta câteva zile într-unul din apartamentele închiriate în regim hotelier Promenada Studios.

Daca unii dintre noi au intrat intr-un concediu prelungit, altii, pe fondul prezentei virusului pandemic, au muncit mai mult decat oricand si este firesc sa simta nevoia unei pauze, al unui concediu fara a se limita la propriul apartament. Nu stiu in ce masura turismul are portile deschise dar stiu o solutie sigura: inchiriere autorulota Brasov.

Daca locuiesti intr-un oras la munte nu inseamna ca esti in concediu. Oricat de minunat ar fi Brasovul de sarbatori sau in timpul anului, simti nevoia sa evadezi, sa pleci o perioada, sa descoperi un colt de rai uitat de lume sau sa te retragi undeva unde la orele 11 sa nu fii nevoit sa tragi zavoarele.

Eu am descoperit ca pot avea libertatea de a petrece un concediu alaturi de familie daca apelez la o firma care sa imi ofere servicii de inchiriere autorulota Brasov, servicii de calitate si extinse, facilitati multiple si preturi de Romania, nu de Europa.

Care sunt avantajele serviciilor de inchiriere autorulota Brasov?

1. Libertatea de miscare
Daca inchiriezi o autorulota, poti petrece concediul departe de casa si izolat in acelasi timp. Poti campa la marginea unei paduri sau pe malul unui lac si te poti reconecta cu natura, cu cerul si pamantul si nu in ultimul rand, cu familia pe care cu siguranta ai neglijat-o putin din cauza timpului scurt petrecut impreuna.

2. Siguranta
Acum, mai mult decat oricand, datorita numarului tot mai mare de imbolnaviri vrei sa fii in siguranta. Poti campa intr-un loc izolat, departe de orice “picior de om”, fara a fi nevoit sa parcurgi distante mari fata de Brasov.
Daca tot vorbim despre siguranta, permite-mi sa te asigur, din proprie experienta, ca dupa fiecare serviciu de inchiriere autorulota, aceasta este igienizata temeinic, tocmai pentru a oferi siguranta impotriva colectarii de virusuri si bacterii.

3. Facilitati
Daca te numeri printre cei care au nevoie de caldura, curent, de baie si bucatarie cu apa calda, poti sta linistit, vei avea parte de ele 🙂 Vei avea si smart TV pentru emisiunile preferate, frigider si tot ce inseamna o bucatarie echipata modern, doar ca la dimensiuni mai mici. Inchipuie-ti ca ai facut rezervare la un mini hotel cu servicii de self catering accommodation.

Daca vrei sa-ti surprinzi iubita, apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov. Ai grija sa pui in frigider cate ceva de ale gurii, un vin bun si cateva dulciuri, fructe si inghetata. Nu va trebuie multe, puteti campa sau opri oriunde are voie si un autoturism, puteti chiar sa va faceti aprovizionarea de la un supermarket aflat in drumurile voastre.

4. Fara program
Un lucru care pe mine ma irita putin la hoteluri si pensiuni este programul. Nu imi plac vacantele in care cineva imi face program de masa sau pentru alte activitati. Vreau sa ma trezesc cand am chef, sa mananc cand am chef si sa imi fac bagajele la plecare fara sa bata cineva la usa mea in ideea in care vrea sa se apuce de curatenie pentru urmatorii turisti cazati.

5. Fara noaptea de Revelion la fereastra
Nu stiu sincer cum va fi noaptea dintre ani. Mai sunt cateva zile pana atunci si lucrurile nu se anunta prea incurajator. Multi dintre noi vom sarbatori in familie, fara uratori, fara vizite la cei dragi, fara prieteni. Ma intristez la simplul gand, nici nu imi mai vine sa scriu.

Daca nu vrei sa fii printre cei care se vor zgai la cer pentru a vedea artificiile, daca nu vrei sa te numeri printre cei care isi vor lipi nasurile de fereastra rece si vor inchina un pahar de sampanie privind la vecinii de vis a vis, fugi in natura. Apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov si petrece altfel mini-vacanta de sarbatori. Sper din tot sufletul sa gasesti o autorulota de inchiriat, sunt convinsa ca nu sunt singura care s-a gandit la aceasta posibilitate.

In incheiere nu-mi ramane decat sa iti urez un an mai bun, mai frumos si cu rezultate negative la teste ;).

Acum, mai mult decât oricând cred că ai conștientizat cât de important este să ai un apartament cu 3 camere în Brașov. Punând de cele mai multe ori cheltuielile pentru întreținere deasupra confortului, sau diferența de preț dintre 2 și 3 camere, mulți dintre oamenii aflați în căutarea unui apartament s-au îndreptat către cele cu 2 camere. Până în martie, când mulți dintre noi am fost nevoiți să lucrăm de acasă, nu am înțeles cât de util ar fi fost să avem un apartament cu 3 camere.

Apartamente 3 camere Brașov finalizate și gata de mutare

În contextual pandemiei cu care ne confruntăm acum, o cameră este sală de clasă și o cameră a devenit birou. Dacă ai 2 copii, atunci biroul tău se mută în bucătărie. Mai în glumă, mai în serios, cred că o camera în plus este mai mult decât utilă.

Dacă vorbim însă de apartamente noi, cheltuielile de întreținere de la 2 camere la 3 camere sunt nesemnificative. Nu e târziu să faci pasul nici acum, deja sunt zvonuri că în curând vom lucra iar de acasă. O să zici că multe apartamente se vând în stadiu de proiect și că până te vei muta se va termina și nebunia asta. Ei bine, eu știu din surse sigure că există apartamente cu 3 camere finalizate în Brașov, numai bune să te muți în ele.

Ce dezvoltator imobiliar mai are disponibile pe piața imobiliară apartamente noi cu 3 camere Brașov? Mosaic Residence este cel care îți poate pune la dispoziție apartamente cu 3 camere finalizate chiar în vecinătatea mall-ului Coresi. Și nu orice fel de apartamente, ci unele spațioase, bine compartimentate și izolate pentru cele 5-6 luni de iarnă, câte sunt de obicei în Brașov.

Credibilitatea dezvoltatorului imobiliar trage la cântar

Mosaic Residence nu este la primul bloc construit, așa că, dacă ai nevoie de feedback, ai de unde să-l obții. În plus, apartamentele sunt finisate cu tot ce este mai bun în materie de parchet, gresie, faianță, tâmplărie PVC, uși sau obiecte sanitare. Calitatea nu este doar un cuvânt, ea se vede în materialele folosite și se simte atunci când vine vorba de confort.

Cei mai mulți dintre cunoscuții mei s-au mutat în noile blocuri de lângă Coresi, unii chiar în apartamente construite de Mosaic Residence. Mi-ar fi spus dacă ar fi întâmpinat vreo neplăcere… Dacă vrei și tu să faci acest pas, achiziționează un apartament nou cu 3 camere Brașov, finalizat și finisat, adică la cheie. Lasă în urmă și fără nici un regret micul apartament constuit în “anii de glorie” și mută-te într-un apartament spațios, căduros, modern și bine poziționat.

Birou sau dormitor pentru oaspeți, o cameră în plus înseamnă mai mult confort. Ai multiple avantaje la care aș mai adăuga și faptul că nu mai sunt necesare renovări sau intervenții în următorii ani, asta dacă ai ales un apartament nou în Brașov.

Brazi în ghiveci sau brazi tăiați de Craciun? Iată o întrebare care pe care și-o pun cei care nu sunt interesați de brazii de palstic și preferă naturalul.

Deși este noiembrie, în acest an parcă nici Crăciunul nu se anunța cu același avant ca în anii trecuți. Dacă în alți ani vitrinele magazinelor te orbeau și muzica cu tematică îți zgâria urechile înainte de căderea frunzelor, acum, ca efect secundar al pandemiei, e liniște și pace.

Dragii mei, acum, mai mult decât oricând, avem nevoie de Crăciun, avem nevoie de magie, de speranță și de brad împodobit. Dacă nu sunteți adeptii brazilor artificiali, aveți de ales între brazii gata tăiați și cei în ghiveci. Puteți să vă îndreptați către marile magazine sau direct către o pepinieră Brașov.

Brazi tăiați livrați la domiliu

Chiar și cei care nu erau adepții cumpărăturilor online s-au obișnuit deja cu livrările. Nu știu cum e în alte orase, dar în Brașov , Pepiniera Brazi Argintii livrează coniferele gata tăiate, pe mai multe înălțimi și categorii (economic, standard și premium).

Eu sper din toată inima că astfel, tăierile masive de brazi și molizi sunt reduse sau chiar stopate. Mulți vor spune că nici așa nu e bine, că e o risipă și că obiceiul bradului de Crăciun o crimă împotriva naturii. Personal, eu sunt împotriva plasticului, cei mai mulți brazi artificiali sunt confectionati din plastic și cred că sunt un pericol mult mai mare pentru natură. Fără brad Crăciunul ar fi incomplet…

Brazii crescuți în pepiniere cu scopul de a fi tăiați de Crăciun nu afectează natura, nu implică defrișare, tăiere ilegală și nu au legatură cu fauna. Este drept ca nu vor opri peste noapte tăierile ilegale, dar nici folosirea brazilor artificiali nu va avea acest efect, cei care se ocupă cu astfel de „îndeletniciri” nu sunt activi doar de Crăciun și nu sunt focusați doar pe brazi.

Vorbim despre brazi sau conifere crescute fix cu scopul de a fi tăiate în preajma Crăciunului pentru a împodobi casele celor care își doresc să respecte tradițiile. Achiziționând un brad argintiu sau unul obișnuit de la o pepinieră Brașov veți fi siguri de proveniența acestuia și veți susține o aface locală. Este momentul să avem grijă de cei de lângă noi.

De acasă sau de birou, puteți acum să comandați bradul dorit și pepiniera Brașov Brazi Argintii îl va livra GRATUIT în ziua și la ora stabilită.

Brazi în ghiveci pentru Crăciun

De ceva ani încoace, eu cumpăr câte un braduț în ghiveci și apoi, după sărbători, încep să îmi sun prietenii care stau la casă spre a vedea cine vrea sa îl găzduiască într-o curte pentru restul vieții.

Cred ca soluția brazilor în ghiveci împacă pe toata lumea, nu se taie și apoi nu se aruncă nici un brad. Este dezolant peisajul de după sărbători, o multime de brazi stau aruncați pe langă tomberoanele din oraș. Brazii în ghiveci achizitionați de la pepiniere vin și cu garanția că vor putea fi plantați și vor rezista la temeraturile locale.

Eu sper că ne vom bucura de aceste sărbători și că vom avea parte de bucurii, de familie, de prieteni și de tradiții.