-9 C
Braşov
AcasăPovestile MonitorulA schimbat cursul istoriei: Brașoveanul care l-a înfuriat pe Napoleon

A schimbat cursul istoriei: Brașoveanul care l-a înfuriat pe Napoleon

l În 1809, în Munții Alpi, căpitanul Friedrich Hensel din Brașov a ținut piept armatei franceze. Memoria strategului militar este cinstită și azi de italieni și austrieci, însă în Brașov nu s-a auzit nimic de eroul de la Malborghetto

- Advertisement -

Acum aproape 214 ani, Napoleon devenise stăpânul absolut al Europei. După victoria de la Austerlitz (1805), când a înfrânt armatele aliate ale Prusiei, Austriei și Rusiei, Împăratul a rămas practic fără niciun inamic. Însă, avea să se lovească de geniul militar al brașoveanului Friedrich Hensel care, în Munții Alpi, a reușit să țină piept armatei franceze mai mult decât se aștepta marele Napoleon. În loc de câteva ore, bătălia a durat patru zile. Din cauza acestui căpitan curajos și încăpățânat, corpul de armată francez a ajuns prea târziu pe câmpul de luptă de la Aspern-Essling și astfel Napoleon a fost înfrânt. A fost prima din seria înfrângerilor care aveau să prăbușească imperiul. Practic, decăderea lui Napoleon a început la Malborghetto, în Italia, unde brașoveanul i-a nimicit armata. Nici astăzi, italienii din această comună nu l-au uitat pe eroul brașovean. Aduc flori la monumentul lui, au deschis un muzeu, iar generalii de orice naționalitate, ori de câte ori trec prin Malborghetto, se opresc să dea onorul căpitanului Friedrich Hensel. O unitate militară și fortul pe care l-a construit îi poartă numele, iar absolvenții Academiei Militare din Viena, cea mai veche din lume, îl declară mentorul lor. Numai în Brașov nu s-a auzit de numele lui Friedrich Hensel. Monitorul Expres își face o datorie de onoare din a vă povesti cine a fost Friedrich Hensel, brașoveanul care a schimbat cursul istoriei mondiale. 

Bătălia de la Malborghetto, de Albrecht Adam

Ofițer brașovean în armata austriacă

Malborghetto este o comună în provincia Udine din Italia, la granița cu Austria. Din șoseaua principală, pe drumul care se abate către Alpii Carnic, se pot vedea și astăzi ruinele unei construcții militare, ridicată de căpitanul și inginerul român Friedrich Hensel, în timpul războaielor napoleoniene. Amplasarea construcției pe o coastă abruptă, în trepte, cu cazemate și puncte de tragere îngropate în stâncă, amintește de cetățile transilvănene. Din spatele acestor ziduri, ostașii austrieci conduși de Hensel au reușit să țină în loc armata napoleoniană. Abia la capătul a patru zile de lupte crâncene, francezii au reușit să treacă de Malborghetto, spre disperarea lui Napoleon care aștepta întăriri la Aspern-Essling. Dar cine a fost acest comandant atât de brav și abil? Dacă veți întreba un localnic, vă va spune totul despre eroul lor, Friedrich Hansel. A fost un ofițer de geniu din armata austriacă, dar care s-a născut la Brașov, pe 13 august 1781, într-o casă de pe Strada Nicolae Bălcescu. Ofițerii garnizoanei austro-ungare din Brașov au montat o placă memorială pe această casă, în 1893, însă, cu timpul, plăcuța a dispărut, și o dată cu ea, singura dovadă că Hensel are o legătură cu Brașovul. După ce a absolvit Gimnaziul Honterus, tatăl său a murit. La numai 15 ani, Hansel a plecat la Viena și s-a înscris la Academia de Geniu, pe data de 11 mai 1796. Așa a început o carieră strălucită în domeniul armelor. 

Fortul lui Hensel

- Advertisement -

Hensel a fost avansat ca locotenent major pe 1 septembrie 1802, iar în ianuarie 1807 era deja căpitan. În 1808, Arhiducele Johann de Austria, comandantul general al trupelor de geniu și fortificații din armata austriacă, a dat ordin să fie construit un fort la Malborghetto. L-a numit șef de șantier pe căpitanul Friedrich Hensel. Valea Canalului și Pasul Predil erau zone cheie la granița de sud a imperiului austriac, unde arhiducele trebuia să se apere împotriva trupelor lui Napoleon I, iar situația politică a momentului anunța izbucnirea iminentă a războiului între Austria și Franța. Lucrările de fortificație au fost întrerupte în iarna anilor 1808/1809, dar au fost reluate la sfârșitul lunii aprilie 1809, când înfrângerea de la Regensburg a schimbat în mod dramatic situația strategică a monarhiei dunărene, nevoită să-și retragă armata de sud înspre interiorul Austriei. De aceea, lucrările de fortificație la Malborghetto au primit o importanță deosebită pentru asigurarea retragerii și pentru o încetinire a înaintării trupelor napoleoniene. Ceea ce s-a și întâmplat. Hensel, care se afla din 11 mai 1809 din nou la Malborghetto, a condus lucrările de finalizare a fortificației, concepute și executate după planurile sale. Iar la auzul veștii că se apropie francezii, i-a cerut arhiducelui comanda apărării fortului. Arhiducele nu și-a făcut griji: „Hensel a construit fortul, va ști cum să-l apere“. 

„Am ordin să mă apăr, nu să negociez“

Brașoveanul avea în subordine doar trei companii, adică 290 de infanteriști și artileriști, dintre care șapte ofițeri și 50 de trăgători. Trupele franceze (cel puțin 50.000 de soldați, 150.000 după unele surse), se aflau sub comanda lui Eugene de Beauharnais, fiul adoptiv al lui Napoleon, vicerege al Italiei. Un prinț care își câștigase renumele de cuceritor și scandalagiu. Primul atac a venit pe 14 mai 1809, dar austriecii au rezistat, chiar dacă aveau doar 10 obuziere și un singur tun. Poziția strategică a fortului și terenul în pantă le-au oferit un avantaj. Beauharnais i-a trimis vorbă căpitanului Hensel să se predea, având în vedere că nici nu apucase să termine construcția fortului și că n-avea mari șanse de izbândă. Dar Hensel i-a răspuns: „Am ordin să mă apăr, nu să negociez“. Nerăbdător și furios, viceregele a încercat mai multe tertipuri și ambuscade, inclusiv atacul nocturn, prin surprindere. Dar vigilentul Hensel i-a dejucat toate planurile. Atacurile repetate ale francezilor erau urmate de retrageri, neputând să spargă baricadele fortului. Până pe 17 mai, adică timp de patru zile, francezii au tot încercat să treacă de Hensel. N-au reușit decât luând cu asalt cetatea din două părți. Și numai la a treia încercare. Ocuparea fortului a însemnat moartea a 75 de austrieci din cei 290, dar dintre francezi au pierit, numai în ultima zi, 1.300. Se estimează că Eugene de Beauharnais a pierdut la Malborghetto de vreo 50 de ori mai mulți oameni decât Hensel. La apusul soarelui, o treime din oamenii brașoveanului erau morți, o treime erau grav răniți și o treime au căzut prizonieri. Mai târziu, morții au fost îngropați în curtea parohiei Malborghetto, unde se odihnesc și astăzi. 

Imagini din micul muzeu dedicat căpitanului Hensel

Moartea eroică a căpitanului Hensel

Deși cu puține resurse, apărarea s-a dovedit eficientă, întârziind armata franceză la întâlnirea cu Napoleon, pe câmpul de la Aspern-Essling. Francezii au pierdut în fața arhiducelui Carol al Austriei. O mare și dureroasă înfrângere pentru marele general Bonaparte. În ultima zi de lupte la Malborghetto, a pierit și comandantul Hensel. După ce francezii au pătruns în fortăreață, au trecut la masacru. Un glonț l-a nimerit pe Hensel în cap. Chiar și grav rănit, a continuat să comande. Ofițerul inamic care i-a cerut capitularea l-a recunoscut și, deși Hensel era pe moarte, l-a înjunghiat cu baioneta. În ziua următoare a căzut, la Pasul Predil, și prietenul apropiat al brașoveanului, căpitanul de geniu Johann Hermann von Hermannsdorf. O jumătate de secol mai târziu, Împăratul Ferdinand I al Austriei le-a dedicat câte o placă comemorativă (care este îngrijită și astăzi de autoritățile italiene) deoarece, cu curajul lor, au înlesnit prima victoria împotriva lui Napoleon, la Aspern, pe 21 mai 1809. Monumentul este vizitat de două secole nu numai de turiști și localnici, ci și de armata italiană. „Leul din Hensel“ este numele sub care e cunoscută statueta de fier care reprezintă un leu străpuns de o suliță, așa cum a murit și Hensel. Placa de pe monument precizează în limba germană: „În memoria morții eroice a căpitanului de geniu cezaro-crăiesc Friedrich Hensel, în 17 mai 1809, și a tovarășilor lui de luptă, care au căzut cu el. Împăratul Ferdinand I.“ 

Comparat cu Leonida, regele Spartei

Fortul început de Hensel și distrus de francezi a fost terminat în 1866, când numele i-a fost schimbat din Malborghetto în Fortul Hensel, în onoarea celui ce l-a apărat cu prețul vieții. A fost reconstruit între 1881-1883 și modernizat în 1906. Construcția e atât de bine gândită și amplasată, iar zona e de o importanță strategică atât de mare încât și astăzi custodia ruinelor o are tot armata. În timpul Primului Război Mondial, aici s-a construit și o fabrică. Existau pasarele, un restaurant, bucătărie, toalete, sistem de ventilație și bineînțeles, depozite de muniții și locuri de tragere. Garnizoana adăpostea 588 de ofițeri și soldați. Construcția era atât de solidă încât, ziarul Carintia din 17 februarie 1916 scria că „la data de 30 iunie a anului precedent, inamicul a tras la Fort Hensel 1.000 de focuri și nici astăzi fortul nu este dărâmat“. Cât despre tânărul căpitan care a preluat sarcina aparent fără speranță de a opri o armată numeroasă și aparent invincibilă, istoricul Heinrich Zillich îl numea în 1967 „un Leonida german“. Leonida I a fost regele Spartei între 490 și 480 î.H. În calitate de comandant, la Termopile, în 480 î. H, a ținut în loc puternica armată persană a lui Xerxes I. Există multe asemănări între Bătălia de la Termopile și cea de la Malborghetto. Ambele lupte au durat patru zile. Cucerirea fortăreței a fost posibilă tot prin atacarea din două direcții. Armata care apăra fortificația era depășită numeric de cea a cuceritorilor. Ambii conducători au murit împreună cu soldații pe care-i conduceau. Se pare că însuși Hensel ar fi spus în prima zi a confruntării, privind fortăreața: „Aici e un mormânt superb pentru Leonida și spartanii săi de la Termopile“. 

Ghiulea lansată de soldații francezi

„Învinșii au câștigat admirația învingătorilor!“

Scriitorii antici și contemporani folosesc bătălia de la Termopile ca exemplu de situație militară în care o armată mică luptă cu dârzenie și patriotism pentru apărarea propriului teritoriu. Termopile este și exemplu al avantajelor pe care le oferă pregătirea, echipamentul și folosirea inteligentă a terenului împotriva unei armate superioare ca număr. Termopile și Malborghetto sunt simboluri ale curajului în fața sorții neprielnice. Căpitanul Hensel a rămas în istorie ca o pildă de curaj și ambiție. Chiar inamicul i-a adus un omagiu. Generalul de divizie Jean-Jacques Germain Pelet-Clozeau, un critic al strategiei de la Aspern-Essling, scria în lucrarea sa despre campania franceză din 1809: „Îi cinstesc pe austriacii curajoși, căpitanul Hensel și ofițerii săi, care s-au acoperit de glorie, cu o defensivă genială. Învinșii au câștigat admirația învingătorilor!“. Generațiile care au urmat nu l-au uitat pe Hensel. O cazarmă din localitatea italiană Villach poartă numele lui încă din 1912. La Academia Militară Tereziană din Viena, prima din lume, care pregătește ofițerii armatei austriece, există o placă memorială care pomenește eroismul lui Hensel. Căpitanul brașovean a fost numit „Nașul“ promoției din 1970, ofițerii alegându-l drept călăuză spirituală în carierele lor. 

Fort-Hensel în Primul Război Mondial

Ce a mâncat căpitanul la ultima cină?

În Malborghetto există un restaurant în care găsim un mic muzeu dedicat Fortului Hensel și comandantului lui, cu artefacte din acea vreme, inclusiv masa la care a mâncat brașoveanul pentru ultima oară. La „Trattoria Da Giusi“, se servesc „Meniul Căpitanului“ și „L’ultima cena del Capitano Hensel“. „Supa Căpitanului Hensel“ este o tocană de carne și cereale, foarte picantă, despre care se spune că este preparată conform rețetei originale. Ca desert, se servește, ironic, „Prăjitura lui Napoleon“, cu migdale și ciocolată. Italianul care a avut această inițiativă ar fi vrut să ia în custodie și Fortul Hensel, pentru a-l transforma în obiectiv turistic, dar autoritățile l-au refuzat: „acest fort se află astăzi în posesia militarilor și toate negocierile de a-l reda comunității nu au reușit până în prezent. Ar trebui investiți cam un milion de euro pentru a-l consolida“. Tot în Malborghetto, la numărul 71, turiștii mai pot vedea casa care a fost lovită de o ghiulea trimisă spre Fortul Hensel de armata franceză, pe 17 mai 1809. Un alt element este placa memorială dedicată soldatului Jgnaz Rauch, unul dintre puținii supraviețuitori care au scăpat de masacrul de la Fort Hensel în 1809. Dar cel mai important monument rămâne piramida pe care e scris numele lui Friedrich Hensel. Românii nu știu de Fortul Hensel, nu știu nici măcar că a existat un Hensel care i-a dat o lecție lui Napoleon. Doar sașii brașoveni mai merg în excursie la monumentul din Malborghetto. Faimosul inamic al lui Bonaparte s-a născut în Brașov. Ar trebui să știm că a existat și să ne mîndrim cu el.

Bonaparte, cel mai mare general francez

Napoleon Bonaparte (15 august 1769, Ajaccio, Corsica-d. 5 mai 1821, insula Sfânta Elena), a fost un lider politic și militar al Franței, ale cărui acțiuni au influențat puternic politica europeană de la începutul secolului XIX. Ofițerul de artilerie a ajuns la putere printr-o lovitură de stat, în 1799, când s-a autoproclamat Prim Consul. Cinci ani mai tîrziu s-a încoronat ca împărat al francezilor. A făcut alianțe și a cucerit, pe rând, toate puterile europene, mai puțin Rusia. În 1814, a fost forțat să abdice și să plece în exil pe insula Elba. În mai puțin de un an, a scăpat de pe Elba și s-a întors la putere, însă a fost învins în bătălia de la Waterloo din iunie 1815. Și-a petrecut ultimii șase ani ai vieții sub supraveghere britanică pe insula Sfânta Elena. Autopsia a arătat că a murit de cancer la stomac, deși mulți oameni de știință continuă să susțină că a fost otrăvit cu arsenic. Napoleon a avut și renume de amorez. Prima lui soție, Josefina, văduva lui Alexandre Beauharnais, a fost înlocuită cu poloneza Maria Walewska, care i-a dăruit un copil, Alexandru Walevski. S-a recăsătorit cu Maria-Luiza, arhiducesă de Austria. Au avut un singur copil, Napoleon Charles Joseph Francois, care a murit fără să domnească vreodată. Napoleon I a condus Franța doar 16 ani, dar, în acest timp, s-a dovedit un geniu militar. În 1810, Imperiul Francez a ajuns la cea mai mare întindere teritorială din istorie. În onoarea victoriilor sale, s-a construit Arcul de Triumf din centrul Parisului. Campaniile lui sunt studiate la academii miltare din întreaga lume. Deși considerat un tiran de către oponenții săi, el a rămas în istorie și datorită creării Codului Napoleonian, care a pus fundațiile legislației administrative și judiciare în majoritatea țărilor Europei de Vest.

Bătălia de la Aspern-Essling, începutul sfârșitului

Bătălia de la Aspern-Essling (21-22 mai 1809), lângă Viena, s-a purtat între armata franceză condusă de Napoleon I Bonaparte și armata austriacă. Francezii au încercat să treacă Dunărea, dar fără succes. După două zile de lupte, armata franceză a fost înfrântă. Ambele tabere au pornit în luptă cu efective aproximativ egale (100.000 de soldați) și au înregistrat același număr de morți (circa 25.000). Austriecii au fost conduși de arhiducele Carol al Austriei. Istoricii consideră că, pe data de 22 mai 1809, a avut loc prima înfrângere importantă a lui Napoleon. Bătălia se încadrează în ceea ce se numește Războiul celei de-a Cincea Coaliții, din cele șapte care au stat la baza a tot atâtor campanii militare napoleoniene.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

2 COMENTARII

  1. Felicitari ptr. initiativa ziarului Monitorul Expres ar trebui sa se redescopere casa de pe Strada Nicolae Bălcescu si sa monteze o placa memoriala.
    Acest lucru nu depinde de ziar ci de autoritatile locale care sunt azi mult mai interesate să cumpere Unirea Shopping Center nu de ce s-a intimplat in 1809 cu căpitanul Hensel

  2. Felicitari ptr. initiativa ziarului Monitorul Expres ar trebui sa se redescopere casa de pe Strada Nicolae Bălcescu si sa monteze o placa memoriala.
    Acest lucru nu depinde de ziar ci de autoritatile locale care sunt azi mult mai interesate să cumpere Unirea Shopping Center nu de ce s-a intimplat in 1809 cu căpitanul Hensel

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov

COMENTARII RECENTE

1. Toate cele de mai sus sunt suplimente alimentare, remedii 100% naturale care au rezultate bune in tratarea diverselor afectiuni cu care cei mai multi dintre noi ne luptam zi de zi.
2. Toate informatiile de care aveti nevoie legate de aceste medicamente organice sunt descrise cu lux de amanunte (prospect, pret, recenzii, formule active) si obiectivitate pe Evonet, un motor de cautare pentru suplimente alimentare, medicamente naturiste si remedii sigure si testate.
3. Sunt suplimente alimentare care pot fi achizitionate din Romania, direct de la distribuitorii autorizati.

Suplimentele alimentare sunt o solutie de intretinere sau tratament usor de administrat si fara efecte negative, fara compusi periculosi, blande, cu efect rapid si de lunga durata. Stresul, anxietatea, lipsa timpului liber, grijile de zi cu zi, lipsa activitatilor sportive, alimentele de proasta calitate sau mult prea procesate s.a.m.d. ne degradeaza fizic si psihic.

Cu vitaminele si mineralele ne-am obisnuit deja, dar se pare ca nu este suficient. Este nevoie de o sustinere mai mare a organismului si asta cu tinte exacte. Tocmai de aceea au aparut suplimente alimentare dedicate unor disfunctionalitati sau unor probleme care pot fi tinute sub control sau pot fi corectate, chiar vindecate.

Evonet aduna in acelasi loc toate informatiile care pot fi de folos pacientilor, celor care cauta solutii alternative la o problema de sanatate, medicilor din diverse ramuri deschisi catre medicamente 100% naturale si tuturor celor care vor sa fie informati.

Va propun o scurta trecere in revista a celor mai apreciate suplimente alimentare, atat din punct de vedere al recenziilor adunate de la pacienti si specialisti cat si din punct de vedere al comenzilor inregistrate de distribuitorii autorizati de producatori.

Keto Diet, capsule pentru slabit

Dieta Keto, datorita eficientei si a unui regim usor de urmat si-a gasit repede adepti. Rezultatele obtinute i-au mobilizat pe cercetatori care au dezvoltat Keto Diet capsule, un supliment alimentar natural care sa ii ajute sa slabeasca pe cei supraponderali sau pe cei care doresc sa renunte la cateva kilograme fara efort.

Conform datelor adunate de Evonet, poti slabi de la cateva kilograme pana la 14-20 de kilograme pe luna. La prima vedere pare foarte mult, utilizatorii povestind de topirea grasimilor rapida dupa ce starea de cetoza se instaleaza in organism.
Obezitatea este un factor de risc din multe puncte de vedere, motiv pentru care orice ajutor este bine-venit.

Detonic, medicament pudra pentru hipertensiune

Foarte multi oameni sunt hipertensivi si asta se datoreaza mediului in care traim si stresului la care suntem supusi zi de zi. Tocmai de aceea, in UK s-au facut studii si s-a recomandat consumul de Detonic persoanelor cu predispozitie la AVC.

Imbunatatirea functiilor cardiace intr-un mod natural este un pas mare atat pentru cercetatori cat si pentru pacietii care pot recurge la acest medicament sub forma de pudra care reduce natural hipertensiunea.

Inca o problema in care pudra naturala Detonic ajuta, este combaterea aparitiei aterosclerozei, medicamentul fiind un aliat de nadejde in curatarea vaselor de sange si oxigenarea excelenta a creierului.

Era si timpul ca cercetarile in domeniu sa scoata la lumina un medicament natural de intretinere a inimii si functiilor ei.

Alkozeron, tratament alcoolism

Vedem foarte des reclame la suplimente alimentare pentru ficat in care este atins si consumul de alcool. Sa recunoastem ca situtia este mai grava decat dramatizarea din reclamele TV si ca era nevoie de un medicament care sa lupte impotriva dependentei e alcool.

Consumul de alcool este o problema atat pentru persoana dependenta cat si pentru cei din jur, mai ales pentru familia consumatorului. Cele mai multe acte de violenta se desfasoara pe sub efectul consumului de alcool, violenta domestica fiind inca o problema care trebuie privita cu maxima seriozitate.

Dependenta este o boala si trebuie tratata ca atare, acesta este motivul pentru care cercetatorii au lucrat ani de zile la o formula terapeutica naturala care sa inhibe pofta de alcool si il ajute ce cel dependent sa scape de acest viciu. Evonet a strans toate datele si recenziile pentru ava informa corect despre Akkozon, medicament care ajuta la tratarea alcoolismului.

Insumed, reduce zaharul din sange

Conform ultimelor statistici Diabetul a devenit o problema de sanatate atat in cazul celor trecuti de prima tinerete cat si in cazul celor mai tineri, chiar si in randul copiilor. Consumul de alimente dulci, sucuri si junk food are si un revers al medaliei, si anume, Diabetul.

Insumed capsule pentru diabet este o solutie naturala si eficienta pentru reducerea nivelului glicemic si pentru normalizarea acestuia. Diabetul poate avea consecinte grave, schimbarea stilului de viata fiind prima masura care este recomandata pacientului suferind sau celui cu glicemia ridicata aproape de valorile acestei afectiuni.

Curele cu Insumed pastile, conform recenziilor adunate de la pacienti, medici in nutritie, diabet si endocrinologie au ajutat multi pacienti cu mentinerea sub control a glicemiei. Insumed poate fi consumat si preventiv de persoanele care au in familie cazuri de diabet, Evonet fiind locul de unde va puteti informa corect.

Clean Vision, medicament pentru vedere

Vederea este inca o functie a organismului nostru greu incercata. Petrecem din ce in ce ai mult timp cu ochii in ecranul telefonului, in monitoare sau privind la TV. Ochii nostri au nevoie de pauze, au nevoie de odihna si somn, altfel veti ajunge sa purtati ochelari.

Medicamentele pe baza de luteina ajuta, iar daca vorbim de suplimente alimentare naturale, cu compusi organici, este si mai bine. Clean Vision capsule pentru ochi actioneaza asupra prediunii aflate la nivelul globilor oculari si sustine vederea de la interior catre exterior.

Imbunatatirea vederii intr-un mod natural si neinvaziv nu poate fi decat o veste buna pentru pacientii cu plobleme de vedere.

Urotrin tablete naturale pentru prostata

Tabletele pentru prostata nu sunt o moda, sunt necesare pentru ca functiile acesteia sa fie complete pentru ca altfel, aceasta problema de ordin medical isi intinde plasa catre partea psihologica si produce dezechilibre pe mai multe planuri. Urotrin tablete pentru prostata este un medicament natural pentru barbati si problemele lor specifice.

Vedem des la TV reclame la tot felul de remedii pentru prostata. Pentru barbati, functionarea prostatei la un nivel optim este direct propotionala cu o viata sexuala normala. Problemele legate de prostata pot duce la erectii slabe, la ejaculari premature si chiar la infertilitate si impotenta.

Urotrin pentru prostatita este destinat barbatilor atat pentru vindecarea inflamatiilor la nivelul aparatului uro-genital cat si pentru imbunatatirea performantelor in viata intima. Pentru orice problema exista o solutie.

Concluzie

Legatura dintre Keto Diet, Detonic, Alkozeron, Insumed, Clean Vision si Urotrin o reprezinta Evonet, site-ul in care se regasesc toate informatiile despre aceste suplimente alimentare. Prospect, pret, recenzii, pareri de pe forumuri, indicatii si contraindicatii, toate pot fi gasite intr-o sursa de incredere: www.evonet.ro.

Noi, brașovenii, suntem obișnuiți cu turiștii, îi vedem la fiecare pas făcut în centru, îi recunoaștem după interesul cu care privesc în jur și după obiectivele aparatelor foto. Orașul abundă de unități de cazare cu 3 și 4 stele, dar mulți turiști preferă cazarea în rezim hotelier Brașov.
Citisem într-un articol despre cât de profitabilă este închirierea artamentelor în regim hotelier. Oare chir așa să fie? Oare totul se reduce la profit? Cum rămâne cu toate investiția făcută de proprietar? Cum rămâne cu confortul care de multe ori este peste cel oferit de hoteluri cu multe stele? Cele mai multe apartamente sau garsoniere care sunt oferite spre închiriere în regim hotelier sunt amenajate modern și oferă condiții de lux.
Eu am un apartament mic, motiv pentru care, atunci când îmi vin prietenii din Sibiu sau Timișoara în vizită, caut rapid cazare în regim hotelier care, dacă mă mulțumește pe mine, îi va mulțumi și pe ei. În astfel de momente am descoperit apartamentele Promenada Studios, mai exact studiouri în regim hotelier Brașov.
Lux și bun gust
Eu le-am văzut pozele pe site, dar cum am o coastă împrumutată tocmai de la Toma Necredinciosu’, m-am dus să mă conving. Apartamentele se află într-un bloc nou, aproape de Coresi, lucru care m-a bucurat enorm. E liniște și ai un sentiment de intimitate, apropierea de mall fiind ca bomboana pe colivă.
Fiind un bloc nou, te simți binevenit de la intrare, din casa scării. Intrarea în apartament se face cu cartelă, nu cu cheie. Încă de la primii pași, apartamentul te încânta prin design și calitatea obiectelor folosite. Nici nu știi unde să te uiți prima dată.
Aici sigur este mâna unui designer de interior, îmi dau seama după culori, după obiectele de mobilier, după nuanța lemnlui sau textura tapetului. 
Electocasnice hi-tech în bucătărie
Nu cred că se vor omorî prietenii mei cu gătitul, dar eu una nu am așa ceva acasă și îmi doresc. Nu știu câți dintre clienți folosesc plita și cumptorul, dar pentru cei care vor să își gătească ceva în casă, în bucătărie se găsesc toate cele necesare, ba chiar mai mult. Ai cafetieră, ai cană termică, ai vase și ustensile de cea mai bună calitate. Aproape că îți e milă să le folosești. 
Camera este open space și ai, pe lângă canapeaua soft, un birou de la care poți lucre oricând. Insula care desparte elegant bucătăria de living, este un mare televizor. Totul este la superlativ.
Dormitor cu parfum de somn ușor
Știi ce nu suport eu la cele mai multe hoteluri? Paturile! Sunt mici și , de cele mai multe ori, au saltelele uzate. La Promenada Studios totul este nou, camerele au început să fie închiriate în regim hotelier în urmă cu câteva luni.
Lenjeria de pat este albă și miroase a proaspăt spălat. Pernele par confortabile, deși nu le-am testat. Draperiile sunt opace, tapetul de bun gust și lumina poate fi reglată.
Baie mare cu produse de igienă
Știți prospapele moi, halatele și papucii de unică folosință de la hoteluri? Sunt și aici, ambalate frumos și așezate elegant. Încă o bilă albă îi dau acestui studio destinat cazării în regim hotelier pentru produsele de igienă din baie. Nici la hoteluri de 4 stele nu am întâlnit o gamă de produse de îngrijire de calitate superioară.
Îmi place totul! Sincer, i-aș lasă pe prietenii mei să stea la mine și eu m-aș mută câteva zile într-unul din apartamentele închiriate în regim hotelier Promenada Studios.

Daca unii dintre noi au intrat intr-un concediu prelungit, altii, pe fondul prezentei virusului pandemic, au muncit mai mult decat oricand si este firesc sa simta nevoia unei pauze, al unui concediu fara a se limita la propriul apartament. Nu stiu in ce masura turismul are portile deschise dar stiu o solutie sigura: inchiriere autorulota Brasov.

Daca locuiesti intr-un oras la munte nu inseamna ca esti in concediu. Oricat de minunat ar fi Brasovul de sarbatori sau in timpul anului, simti nevoia sa evadezi, sa pleci o perioada, sa descoperi un colt de rai uitat de lume sau sa te retragi undeva unde la orele 11 sa nu fii nevoit sa tragi zavoarele.

Eu am descoperit ca pot avea libertatea de a petrece un concediu alaturi de familie daca apelez la o firma care sa imi ofere servicii de inchiriere autorulota Brasov, servicii de calitate si extinse, facilitati multiple si preturi de Romania, nu de Europa.

Care sunt avantajele serviciilor de inchiriere autorulota Brasov?

1. Libertatea de miscare
Daca inchiriezi o autorulota, poti petrece concediul departe de casa si izolat in acelasi timp. Poti campa la marginea unei paduri sau pe malul unui lac si te poti reconecta cu natura, cu cerul si pamantul si nu in ultimul rand, cu familia pe care cu siguranta ai neglijat-o putin din cauza timpului scurt petrecut impreuna.

2. Siguranta
Acum, mai mult decat oricand, datorita numarului tot mai mare de imbolnaviri vrei sa fii in siguranta. Poti campa intr-un loc izolat, departe de orice “picior de om”, fara a fi nevoit sa parcurgi distante mari fata de Brasov.
Daca tot vorbim despre siguranta, permite-mi sa te asigur, din proprie experienta, ca dupa fiecare serviciu de inchiriere autorulota, aceasta este igienizata temeinic, tocmai pentru a oferi siguranta impotriva colectarii de virusuri si bacterii.

3. Facilitati
Daca te numeri printre cei care au nevoie de caldura, curent, de baie si bucatarie cu apa calda, poti sta linistit, vei avea parte de ele 🙂 Vei avea si smart TV pentru emisiunile preferate, frigider si tot ce inseamna o bucatarie echipata modern, doar ca la dimensiuni mai mici. Inchipuie-ti ca ai facut rezervare la un mini hotel cu servicii de self catering accommodation.
Daca vrei sa-ti surprinzi iubita, apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov. Ai grija sa pui in frigider cate ceva de ale gurii, un vin bun si cateva dulciuri, fructe si inghetata. Nu va trebuie multe, puteti campa sau opri oriunde are voie si un autoturism, puteti chiar sa va faceti aprovizionarea de la un supermarket aflat in drumurile voastre.

4. Fara program
Un lucru care pe mine ma irita putin la hoteluri si pensiuni este programul. Nu imi plac vacantele in care cineva imi face program de masa sau pentru alte activitati. Vreau sa ma trezesc cand am chef, sa mananc cand am chef si sa imi fac bagajele la plecare fara sa bata cineva la usa mea in ideea in care vrea sa se apuce de curatenie pentru urmatorii turisti cazati.

5. Fara noaptea de Revelion la fereastra
Nu stiu sincer cum va fi noaptea dintre ani. Mai sunt cateva zile pana atunci si lucrurile nu se anunta prea incurajator. Multi dintre noi vom sarbatori in familie, fara uratori, fara vizite la cei dragi, fara prieteni. Ma intristez la simplul gand, nici nu imi mai vine sa scriu.
Daca nu vrei sa fii printre cei care se vor zgai la cer pentru a vedea artificiile, daca nu vrei sa te numeri printre cei care isi vor lipi nasurile de fereastra rece si vor inchina un pahar de sampanie privind la vecinii de vis a vis, fugi in natura. Apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov si petrece altfel mini-vacanta de sarbatori. Sper din tot sufletul sa gasesti o autorulota de inchiriat, sunt convinsa ca nu sunt singura care s-a gandit la aceasta posibilitate.

In incheiere nu-mi ramane decat sa iti urez un an mai bun, mai frumos si cu rezultate negative la teste ;).

Acum, mai mult decât oricând cred că ai conștientizat cât de important este să ai un apartament cu 3 camere în Brașov. Punând de cele mai multe ori cheltuielile pentru întreținere deasupra confortului, sau diferența de preț dintre 2 și 3 camere, mulți dintre oamenii aflați în căutarea unui apartament s-au îndreptat către cele cu 2 camere. Până în martie, când mulți dintre noi am fost nevoiți să lucrăm de acasă, nu am înțeles cât de util ar fi fost să avem un apartament cu 3 camere.
În contextual pandemiei cu care ne confruntăm acum, o cameră este sală de clasă și o cameră a devenit birou. Dacă ai 2 copii, atunci biroul tău se mută în bucătărie. Mai în glumă, mai în serios, cred că o camera în plus este mai mult decât utilă.
Dacă vorbim însă de apartamente noi, cheltuielile de întreținere de la 2 camere la 3 camere sunt nesemnificative. Nu e târziu să faci pasul nici acum, deja sunt zvonuri că în curând vom lucra iar de acasă. O să zici că multe apartamente se vând în stadiu de proiect și că până te vei muta se va termina și nebunia asta. Ei bine, eu știu din surse sigure că există apartamente cu 3 camere finalizate în Brașov, numai bune să te muți în ele.
Ce dezvoltator imobiliar mai are disponibile pe piața imobiliară apartamente noi cu 3 camere Brașov? Mosaic Residence este cel care îți poate pune la dispoziție apartamente cu 3 camere finalizate chiar în vecinătatea mall-ului Coresi. Și nu orice fel de apartamente, ci unele spațioase, bine compartimentate și izolate pentru cele 5-6 luni de iarnă, câte sunt de obicei în Brașov.
Credibilitatea dezvoltatorului imobiliar trage la cântar
Mosaic Residence nu este la primul bloc construit, așa că, dacă ai nevoie de feedback, ai de unde să-l obții. În plus, apartamentele sunt finisate cu tot ce este mai bun în materie de parchet, gresie, faianță, tâmplărie PVC, uși sau obiecte sanitare. Calitatea nu este doar un cuvânt, ea se vede în materialele folosite și se simte atunci când vine vorba de confort.
Cei mai mulți dintre cunoscuții mei s-au mutat în noile blocuri de lângă Coresi, unii chiar în apartamente construite de Mosaic Residence. Mi-ar fi spus dacă ar fi întâmpinat vreo neplăcere… Dacă vrei și tu să faci acest pas, achiziționează un apartament nou cu 3 camere Brașov, finalizat și finisat, adică la cheie. Lasă în urmă și fără nici un regret micul apartament constuit în “anii de glorie” și mută-te într-un apartament spațios, căduros, modern și bine poziționat.
Birou sau dormitor pentru oaspeți, o cameră în plus înseamnă mai mult confort. Ai multiple avantaje la care aș mai adăuga și faptul că nu mai sunt necesare renovări sau intervenții în următorii ani, asta dacă ai ales un apartament nou în Brașov.

Deși este noiembrie, în acest an parcă nici Crăciunul nu se anunța cu același avant ca în anii trecuți. Dacă în alți ani vitrinele magazinelor te orbeau și muzica cu tematică îți zgâria urechile înainte de căderea frunzelor, acum, ca efect secundar al pandemiei, e liniște și pace.
Dragii mei, acum, mai mult decât oricând, avem nevoie de Crăciun, avem nevoie de magie, de speranță și de brad împodobit. Dacă nu sunteți adeptii brazilor artificiali, aveți de ales între brazii gata tăiați și cei în ghiveci. Puteți să vă îndreptați către marile magazine sau direct către o pepinieră Brașov.
Brazi tăiați livrați la domiliu
Chiar și cei care nu erau adepții cumpărăturilor online s-au obișnuit deja cu livrările. Nu știu cum e în alte orase, dar în Brașov , Pepiniera Brazi Argintii livrează coniferele gata tăiate, pe mai multe înălțimi și categorii (economic, standard și premium).
Eu sper din toată inima că astfel, tăierile masive de brazi și molizi sunt reduse sau chiar stopate. Mulți vor spune că nici așa nu e bine, că e o risipă și că obiceiul bradului de Crăciun o crimă împotriva naturii. Personal, eu sunt împotriva plasticului, cei mai mulți brazi artificiali sunt confectionati din plastic și cred că sunt un pericol mult mai mare pentru natură. Fără brad Crăciunul ar fi incomplet…
Brazii crescuți în pepiniere cu scopul de a fi tăiați de Crăciun nu afectează natura, nu implică defrișare, tăiere ilegală și nu au legatură cu fauna. Este drept ca nu vor opri peste noapte tăierile ilegale, dar nici folosirea brazilor artificiali nu va avea acest efect, cei care se ocupă cu astfel de „îndeletniciri” nu sunt activi doar de Crăciun și nu sunt focusați doar pe brazi.
Vorbim despre brazi sau conifere crescute fix cu scopul de a fi tăiate în preajma Crăciunului pentru a împodobi casele celor care își doresc să respecte tradițiile. Achiziționând un brad argintiu sau unul obișnuit de la o pepinieră Brașov veți fi siguri de proveniența acestuia și veți susține o aface locală. Este momentul să avem grijă de cei de lângă noi.
De acasă sau de birou, puteți acum să comandați bradul dorit și pepiniera Brașov Brazi Argintii îl va livra GRATUIT în ziua și la ora stabilită.
Brazi în ghiveci pentru Crăciun
De ceva ani încoace, eu cumpăr câte un braduț în ghiveci și apoi, după sărbători, încep să îmi sun prietenii care stau la casă spre a vedea cine vrea sa îl găzduiască într-o curte pentru restul vieții.
Cred ca soluția brazilor în ghiveci împacă pe toata lumea, nu se taie și apoi nu se aruncă nici un brad. Este dezolant peisajul de după sărbători, o multime de brazi stau aruncați pe langă tomberoanele din oraș. Brazii în ghiveci achizitionați de la pepiniere vin și cu garanția că vor putea fi plantați și vor rezista la temeraturile locale.
Eu sper că ne vom bucura de aceste sărbători și că vom avea parte de bucurii, de familie, de prieteni și de tradiții.