14.3 C
Braşov
AcasăPovestile MonitorulO viaţă de roman: Air Force One, pilotat de un român

O viaţă de roman: Air Force One, pilotat de un român

- Advertisement -

l Aeronava cu care a venit Nixon în România în 1969 a fost pilotată de Nick Tamposi, un american de origine română
l El a ales Braşovul pentru reuniunea de familie, la 50 de ani de la emigrarea în SUA

- Advertisement -

Puţini au fost piloţii care au ajuns la manşa celebrului Air Force One, cel mai securizat avion din lume. Doar 15 la număr din 1944 încoace, de când preşedintelui american i-a fost repartizată o aeronavă exclusivă. Printre aceşti piloţi de top, s-a aflat şi un român. Este un fapt deloc cunoscut în România că, atunci când Richard Nixon a aterizat la Bucureşti, în istorica sa vizită în România, Air Force One a fost pilotat de Nick Tamposi, un român al cărui tată emigrase în 1907 în SUA. A fost selectat pentru că era unul dintre cei mai buni căpitani americani. A fost un pionier al aviaţiei comerciale, a fondat o şcoală de pilotaj şi a predat aeronautică la Harvard. Nick Tamposi a inaugurat liniile aeriene New York-Moscova şi New York-Bucureşti, legând astfel, pentru prima oară, în plin Război Rece, America de două ţări comuniste. Cu acest prilej şi-a întâlnit şi rudele rămase în ţară. Reuniunea de familie a avut loc la Braşov şi a fost transmisă de zeci de jurnalişti americani. Iată povestea lui Nick Tamposi, cel mai bun pilot român de peste Ocean.

Ferma care îi hrănea pe Aliaţi

Familia Tamposi se trage din Munţii Pindului, dintr-o comunitate de aromâni, Avdela. De aici a plecat Nasi, tatăl celui ce avea să piloteze avionul preşedintelui SUA. După cum avea să declare mai târziu, cei din neamul Tamposi se considerau români dobrogeni. În satul natal, Nasi a lucrat în restaurantul tatălui său. La vârsta de 15 ani, s-a despărţit de fratele lui, Spiridon, îmbarcându-se din Constanţa pe un vapor care l-a dus în America. În New York a încercat să facă aceeaşi muncă la un hotel, dar nu i-a plăcut oraşul, aşa că, în acelaşi an, s-a mutat în Nashua, statul New Hampshire, unde se stabiliseră şi alţi prieteni. În 1907, când a sosit în America, nu ştia boabă englezeşte, a învăţat abia în zece ani. În anii crizei, n-a găsit nimic de lucru. A muncit la o fermă care s-a închis în câteva luni, apoi la o fabrică de pantofi, pe un salariu foarte mic. A ajuns cu timpul şef de atelier. A încercat să pună la punct o instalaţie de prelucrare a bumbacului, apoi să deschidă o fabrică textilă, apoi a trecut la prelucrarea pieilor. În cinci ani, a ajuns să aibă mai multe fabrici de încălţăminte la Nashua şi în alte localităţi. În 1921, a cumpărat o fermă de 34 de hectare la Pine Hill Road, lângă aeroport. „Nu ştiam cum se pune hamul la cal“, mărturisea bătrânul Tamposi. Dar a învăţat singur cum merg treburile la fermă, studiind buletinele agricole. Astfel că, dacă la început producea 10 tone de fân, după 21 de ani, ajunsese la o producţie de 50 de tone. Avea şi 17 vite de lapte, 2 hectare de porumb dulce şi 100 de piersici şi meri. „Sper ca în acest an să iasă mai multe mere şi mai mult lapte, ca să câştige războiul SUA şi Aliaţii“, declara el în interviul din 1942. Iar jurnalistul a adăugat: „Familia şi ferma lui contribuie la victoria SUA“. 

Cei mai bogaţi din statul New Hampshire

În 1916, Nasi s-a căsătorit cu o româncă, Aspasia Caragiani, cu care a avut cinci copii: Martha, Nicholas, James, Victoria şi Samuel. Cu toţii şi-au adus contribuţia la război: Nick, ca pilot de bombardier, James ca mecanic la aeroport, Sam producând hrană pentru armată, iar fetele făcând muncă de caritate. În 1947, împreună cu cercetaşele din Nashua, au trimis seminţe de legume în Europa, inclusiv în România. Au primit scrisori de mulţumire în 13 limbi. Pe cele în româneşte le-a tradus Nasi. În anii 1942-1946, fermei Tamposi i se dusese vestea că are cele mai productive vaci Holstein. Timp de trei ani consecutivi, ferma a fost numărul unu în district, pentru păşuni, animale bine hrănite şi cea mai mare eficienţă. Sam (foto medalion), fiul cel mic, a fost cel care s-a dedicat agriculturii, dar şi-a luat şi licenţa de pilot pe avioane comerciale. În 1948, a început să vândă aspiratoare şi a devenit lider zonal. Anul următor, a devenit broker, dar n-a renunţat nici la munca la fermă. În 1951, s-a căsătorit cu Barbara St. Pierre. Peste un an a vândut asigurări de viaţă de o jumătate de milion de dolari. În 1955 a fondat Broad Acres, devenind cel mai mare dezvoltator imobiliar, pe terenurile sale din New Hampshire şi Florida. Între 1960 şi 1970, a construit câte o jumătate de kilometru pătrat de obiective comerciale şi industriale pe an, ceea ce a reprezentat aproape jumătate din creşterea economică a statului New Hampshire. Senatorul Warren Rudman spunea despre el că „a adus mai multe locuri de muncă în stat decât toate instituţiile economice din toate oraşele puse împreună“. Sam a fost unul dintre cei mai bogaţi americani. 

Turnul din Nashua poartã numele românului Nick Tampos


Scandalul Tamposi la Casa Albă

- Advertisement -

Sam Tamposi (1924-1955) a cumpărat acţiunile celebrei echipe de baseball Red Sox din Boston. Microbist înrăit, mergea cu echipa prin turnee. La fel ca întreaga familie Tamposi, a fost activ susţinător al Partidului Republican. Fiica lui, Elizabeth, a ajuns asistent secretar de stat în administraţia Bush, şefa Biroului Departamentului de Stat al Afacerilor Consulare, unde se acordau vizele. Numele ei e legat de un mare scandal. În timpul campaniei prezidenţiale din 1992, a supervizat operaţiunile de studiere a paşapoartelor contracandidatului Bill Clinton şi al mamei sale. Ea a spus că aşa a primit ordin, Bush nu a recunoscut, aşa că a fost concediată. James s-a implicat în dezvoltarea învăţământului aeronautic fiind unul dintre fondatorii Colegiului „Daniel Webster“ din Nashua. Pentru americani, Tamposi a fost şi este un nume respectabil, chiar dacă imensa avere s-a diminuat în urma falimentului răsunător din anii ’90. Cert e că aceşti români şi-au împlinit visul pe pământul american. Însă primii Tamposi au avut mereu gândul la cei rămaşi acasă. Nasi a reuşit să-şi aducă mama (Despa), enoriaşă activă în jurul Bisericii Sf. Nicolae din Nashua. Tatăl lui fusese ucis în război. Dar celelalte rude au rămas în România. În 1966, Nick avea să povestească într-un interviu acordat cotidianului „The Telegraph“: „La cîţiva ani după ce tatăl meu a emigrat din România, a trimis după bunica şi cei doi fraţi ai mei, Petre şi George. Petre a rămas să-şi termine liceul. Dar Primul Război Mondial a schimbat regulile şi n-a mai putut pleca. S-a angajat la o bancă, a avut trei fii şi a aşteptat ziua când va putea să-şi vadă mama, fraţii, verii, nepoţii şi nepoatele din SUA. Ocazia n-a mai venit niciodată, România alăturîndu-se Axei în al Doilea Răboi Mondial şi intrând în tabăra comunistă. Fratele meu a pierdut orice speranţă de a ne revedea“. 

Cel mai tânăr comandant la Pan American

Nicholas şi James s-au remarcat în domeniul aviaţiei, fiind trecuţi pe lista pionierilor zborului comercial în America. Încă din copilărie, fiindcă ferma lor era lângă aeroport, Nick  (foto medalion) a urmărit fascinat avioanele. Născut pe 18 februarie 1918, a zburat pentru prima oară cu un monoplan la vârsta de 15 ani. La 17 ani a început să piloteze, iar la 19 ani, după absolvirea liceului din Nashua, şi-a luat brevetul de pilot, după 75 de ore de zbor. În 1938, a primit şi licenţa radio, apoi pe cea în domeniul instrumentelor de zbor. Dar a avut avionul lui personal încă de la vârsta de 5 ani. Jurnaliştii americani scriau despre el că, la numai 21 de ani, avea deja o „considerabilă experienţă de zbor“. Aceasta pentru că familia Tamposi deţinea încă din 1925 Nashua Aviation, cu o flotă de 18 avioane de diferite tipuri. Din 1925 până în 1940, fraţii Tamposi au deţinut controlul complet al aeroportului. Nashua Aviation nu a avut nicio aeronavă avariată sau pierdută timp de 15 ani. De pierderi umane nici nu putea fi vorba. În decembrie 1939, tânărul Nick Tamposi, pilot angajat de un an la Wiggins Airways din Boston, a fost selectat să iniţieze în tainele zborului studenţii de la Institutul de Tehnologie din Massachussetts şi de la Universitatea Harvard. În anii războiului, a pilotat un bombardier. În 1964 a zburat cu primul Boeing 707. În 1965 avea 20.000 de ore de zbor. În 1972, s-a retras în aviaţia comercială, după ce 30 de ani a zburat pentru Pan American Airways. Atunci când s-a angajat, la 22 de ani, era cel mai tânăr comandant din istoria acestei companii. 

A legat America de România

În perioada cît a pilotat pentru Pan American, şefi de state şi mari oameni de afaceri l-au solicitat la manşa avioanelor personale, atunci când era vorba de zboruri considerate dificile sau de securitate sporită. L-a dus pe preşedintele Braziliei deasupra pădurilor Amazonului, în Matto Grosso, ţinutul rămas şi azi necunoscut. Compania l-a ales pentru un zbor istoric: inaugurarea liniilor New York- Moscova şi New York-Bucureşti, în 1967. Până atunci, nu existaseră zboruri regulate între cele două ţări din cauza Războiului Rece. Nick era perfect pentru această misiune, vorbea româneşte şi era familiarizat cu cultura părinţilor săi. Dar, de departe cel mai important zbor din cariera lui Nick Tamposi a fost cel în care a pilotat Air Force One. În august 1970, l-a adus pe Richard Nixon la Bucureşti în istorica vizită a unui preşedinte american în România comunistă. Deşi Casa Albă avea pentru Air Force One propriii săi piloţi experimentaţi, însuşi preşedintele american l-a cerut de la Pan American pe Nick Tamposi. N-a fost unica dată când Nick a aterizat pe pământ românesc cu un şef de stat. Îl atrăgea ţara natală şi, ori de cîte ori avea ocazia, nu refuza să meargă în Estul Europei. Autorităţile române îl cunoşteau deja şi îl tratau cu respect, iar românii îl iubeau şi-l numeau „Lindbergh-ul nostru“. Stelian Tambosi, un văr de-al pilotul care locuia în Constanţa, povestea că s-a întâlnit cu Nick de trei ori în România. „Prima oară, l-am aşteptat toate rudele. Ne-a invitat la bord, ne-a prezentat aparatele, apoi ne-am dus cu toţii la primărie, unde Nick a oferit primarului Bucureştiului cheia oraşului New York, iar acesta i-a dat cheia capitalei României s-o ducă primarului Lindsay din New York. Nick a prezentat şi nişte albume cu România văzută din satelit, imagini incredibile la acea oră. A doua zi, din partea Ambasadei SUA şi a Pan American, s-a dat o recepţie la Intercontinental“. 

Vizita președintelui american Richard Nixon
în România (1969)

Memorii la Ceauşescu şi Maurer

A doua vizită a lui Nick în România a fost atunci când a aterizat avîndu-l la bord pe Sukarno, primul preşedinte al Indoneziei. „Cu ocazia aceasta, a făcut demersuri pentru a-l aduce pe tatăl meu în SUA. Până atunci, Securitatea refuzase. După mai multe tergiversări, memorii la Maurer şi la Ceauşescu, Nick a reuşit. În 24 de ore, tata a primit paşaportul şi viza“, povestea Stelian, vărul căpitanului. A treia venire a lui Nick a stârnit mare vâlvă şi a fost amplu descrisă în presa americană, fiindcă, „auzind că e o reunire de familie după 50 de ani, reporterii ne-au însoţit peste tot în România“. Într-o scrisoare trimisă cotidianului din Nashua, Nick Tamposi a povestit cum a fost întîlnirea cu rudele din România. „Am aterizat la Bucureşti luni, pe ploaie, târziu în noapte, după un zbor lung via Londra, Frankfurt, Viena. Am rezolvat toate formalităţile în 30 de minute“, scria el, uimit de cât de amabili au fost cei de la „Biroul de Turism al Guvernului“. Descrierea călătoriei continuă cu detalii despre frumuseţile României pe care voia să le cunoască şi cititorii americani. „Marţi ne-am plimbat prin Bucureşti, un oraş frumos, supranumit «Micul Paris». Am vizitat rudele prietenilor din Nashua. Miercuri dimineaţa am plecat la Constanţa, la 273 km către Marea Naegră. Cu o maşină închiriată, am condus cinci ore printre sate şi cătune, înainte de a ne îmbarca pentru a traversa Dunărea. O oră mai târziu am ajuns la Constanţa, iar întâlnirea cu unchiul Petre şi familia lui a fost o fericire pe care nu o pot descrie în cuvinte“. 

Reuniune de familie în Poiana Braşov

„Mîine plecăm spre Vest, pentru câteva zile, în Munţii Transilvaniei“, erau ultimele rânduri scrise de Nick către jurnalul american. În data de 25 mai 1966, însoţit de rude, Nick a venit la Poiana Braşov. „Am fost şi eu atunci, au fost două zile frumoase, o reuniune de familie foarte plăcută. Ne-am plimbat, am fost la restaurant. Vremea a fost frumoasă. Lui Nick i-a plăcut mult Braşovul. Reporterii s-au ţinut scai după noi, comentând tot ce făceam la întâlnirea de 50 de ani“, povestea Stelian. „Eu şi soţia mea, Meredith, ne-am bucurat de fiecare moment din cele 10 zile petrecute în România“, mărturisea Nick, cel descris de ziarişti „un bărbat prezentabil, cu păr negru, un pic grizonat la tâmple, cunoscător al artelor, vinului şi delicatesurilor culinare internaţionale“. Jurnaliştii nu l-au slăbit nici la vizita din 1971. De fapt, ştiind cît de apreciat e în România, au ţinut să nu lipsească de la contactul unui american capitalist cu rudele lui comuniste din tară. Pe 7 iunie 1971, ziarele americane decretau că primirea lui Nick Tamposi „a fost de departe mai entuziastă decât cea a lui Nixon“. Mii de oameni l-au întîmpinat la aeroport, cu fanfară şi ansambluri de dansuri populare, „de parcă omul ăsta ar fi avut mii de susţinători în România“, după cum scria uimit jurnalistul John Stylianos. Crede că explicaţia e complexă: „În primul rând pasărea albă Pan American e un punct de atracţie. Apoi ruta New York-Bucureşti e ceva fără precedent. Apoi, turiştii americani sunt rari în această ţară şi oamenii au venit curioşi să ne vadă. Dar mai e şi pilotul, un mare pilot, născut în New Hampshire, dar român după tată“. 

Premieră în aviaţie: căpitanul a coborât primul

Cu ocazia primului zbor SUA-România, procedurile standard ale aviaţiei au fost încălcate. Căpitanul a luat microfonul şi a ţinut un discurs memorabil: „Bună ziua, sunt căpitanul vostru, Nick N. Tamposi. Acum 50 de ani, doi fraţi adolescenţi din România s-au despărţit. Unul, tatăl meu, a venit în SUA, celălalt a rămas în România. Azi, unchiul Spiro şi cei trei fii ai lui Justin, Nicolae şi Stelian, mă aşteaptă la aeroport. Mă tem că va fi o mică ceremonie după ce vom coborî din avion şi sper să nu vă supăraţi“. Câteva minute mai târziu, cineva din partea Pan American a anunţat călătorii că, dată fiind situaţia inedită, căpitanul Tamposi va coborî primul din avion, înaintea pasagerilor. „Cred că e pentru prima oară în istoria aviaţiei când căpitanul nu părăseşte ultimul nava“, se mira jurnalistul american. Primirea i s-a părut impresionantă, ca la un şef de stat. Acest pilot deosebit a murit pe 10 octombrie 1975, într-un spital din Nashua, după o boală grea. Doi ani mai tîrziu, soţia lui, Meredith a participat la inaugurarea unei plăcuţe memoriale la Aero Space Center, în prezenţa unor mari personalităţi ale aeronauticii. Şcoala de Pilotaj înfiinţată de el la Nashua, unde s-au format sute de piloţi şi zeci de instructori de zbor, şi Turnul de Control al aeroportului, îi poartă numele. Odată cu el, legăturile familiei Tamposi cu România s-au rărit. Poate de aceea, în ţara în care îşi are originile nu e deloc cunoscut. Astfel că Monitorul Expres v-a spus acum povestea lui Nick Tamposi, un mare nume în istoria aviaţiei şi un bun ambasador al României în lume.

Piloţii preşedintelui

Preşedintele României nu mai are avion prezidenţial. Dar, de-a lungul timpului, preşedintele SUA a fost purtat doar cu Air Force One, aeronava la manşa căreia au fost doar 14 piloţi oficiali. Numele pilotului lui Joe Biden, cel de al 15-lea, nu e public la acest moment. 

1. Lt. Col. Henry Tift „Hank“ Myers (foto): iunie 1944 (Franklin Roosevelt) – ianuarie 1948 (Harry Truman)
2. Col. Francis W. Williams: ianuarie 1948 – ianuarie 1953 (Harry Truman)
3. Col. William G. Draper: ianuarie 1953 – ianuarie 1961 (Dwight Eisenhower)
4. Col. James Swindal: ianuarie 1961 – noiembrie 1963 (J.F. Kennedy) şi noiembrie 1963 – iulie 1965 (Lyndon B. Johnson)
5. Col. James Underwood Cross: iulie 1965 – mai 1968 (Lyndon Johnson)
6. Lt. Col. Paul Thornhill: mai 1968 – ianuarie 1969 (Lyndon Johnson)
7. Col. Ralph D. Albertazzie: ianuarie 1969 – august 1974 (Richard Nixon)

8. Col. Lester C. McClelland:  august 1974 – ianuarie 1977 (James Ford) şi  ianuarie 1977 – aprilie 1980 (Jimmy Carter)
9. Col. Robert E. Ruddick: aprilie 1980 – ianuarie 1981 (Jimmy Carter) şi ianuarie 1981 – ianuarie 1989 (Ronald Reagan)
10. Col. Robert D. „Danny“ Barr: ianuarie 1989 – ianuarie 1993 (George H. W. Bush) şi ianuarie 1993 – ianuarie 1997 (Bill Clinton)
11. Col. Mark S. Donnelly: ianuarie 1997 – ianuarie 2001 (Bill Clinton) şi ianuarie 2001 -iunie 2001 (George W. Bush)
12. Col. Mark W. Tillman: iunie 2001 – ianuarie 2009 (George W. Bush)
13. Col. Scott Turner (foto): ianuarie 2009 -prezent (Barack Obama)
14. Col. Dave Banholzer ( Barack Obama, Donald Trump)

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov

COMENTARII RECENTE

SDA Servicii de Depozitare și Arhivare oferă soluții complete și de înaltă calitate pentru depozitarea și consultarea documentelor arhivate, cu respectarea normelor în vigoare și a condițiilor de siguranță impuse prin LEGEA ARHIVELOR NAȚIONALE NR. 16/1996.

Arhivare și depozitare documente în maximă siguranță

Firma dispune de două depozite proprii, situate în București și Brașov, echipate cu spații de arhivare documente și depozitare conform standardelor internaționale. În plus, SDA Servicii de Depozitare și Arhivare oferă servicii complete de arhivare, inclusiv depozitarea documentelor, prelucrarea arhivistică, scanarea documentelor, transportul și distrugerea securizată a acestora.

SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare pune la dispoziția clienților săi spații de depozitare dotate cu sisteme automate de supraveghere video, alarmare și stingere a incendiilor, controlul umidității și microclimatului, pază umană asigurată de echipe specializate 24/24h. De asemenea, soluția software complexă și echipamentele IT de ultimă generație monitorizează în permanență parametrii mediului de depozitare și asigură trasabilitatea, securitatea și integritatea documentelor.

Consultarea rapidă a documentelor arhivate

Documentele pot fi consultate fie în mod electronic – acestea fiind trimise prin e-mail- fie în format fizic la sediul SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare, fie la sediul clientului. În acest ultim caz, documentele sunt expediate pentru consultare prin servicii de curierat sau transport prin flotă proprie cu vehicule specializate și monitorizate prin GPS. În plus, compania oferă sali individuale de consultare documente echipate cu tehnologie de ultimă generație pentru copierea și scanarea documentelor.

SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare are în vedere dezvoltarea continuă și inovația tehnologică pentru a asigura un parteneriat de durată cu clienții săi. Firma are certificat Sistemului de Management al Securității Informației conform standardului internațional SR ISO/IEC 27.001: 2018, fiind de asemenea certificată conform standardelor ISO 9001:2015 – Sistemul de Management al Calității, ISO 14.001: 2016 – Sistemul de Management de Mediu și ISO 45.001:2018 – Sistemul de Management al Sănătății și Securității Ocupaționale.

Prin certificarea conform standardelor ISO mentionate mai sus, SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare demonstrează preocuparea pentru dezvoltare și inovație tehnologică continuă, precum și angajamentul pentru calitate, mediu, sănătate și securitate ocupatională.

SDA – SERVICII DE DEPOZITARE ȘI ARHIVARE se remarcă prin soluții complete, securizate și accesibile pentru depozitarea și consultarea documentelor arhivate, fiind un partener de încredere pentru orice business care își dorește să aibă acces rapid și sigur la informațiile sale.

De ce sa apelezi la un detectiv particular Iasi ? Pentru ca viata este scurta si nu merita sa te framanti, sa iti faci zile amare si sa nu ajungi la niciun rezultat. Pentru ca un detectiv particular Iasi are experienta, metodologia si gadgeturile necesare pentru a descoperi raspunsurile la intrebarile tale si, uneori, chiar si solutiile.

Esti persoana fizica si o problema cu una sau mai multe necunoscute nu te lasa sa dormi? Apeleaza la un detectiv particular Iasi! Esti o companie si crezi ca cineva iti spioneaza afacerea sau ai o oferta care te intriga? Apeleaza la un detectiv privat Iasi! Esti avocat si clientul tau are nevoie de dovezi? Apeleaza la un detectiv Iasi! Stii zicala “a nu vedea padurea de copaci”? Uneori avem nevoie de o viziune noua, din exterior.

In plus, cautand adevarul de unul singur, mai ales in cazurile personale, esti subiectiv. Un detectiv privat este obiectiv, el nu este afectat emotional de cazul pe care il preia. Ramane mereu focusat pe obiectivul anchetei si pe rezultate.

Salvezi timp si resurse cu un detectiv particular Iasi

Munca de detectiv particular Iasi implica mai mult decat urmarirea suspectilor, implica tactici moderne si o inalta pregatire, inclusiv in investigatie digitala. Astazi, o parte din infractiuni sau actiuni care iti pot aduce prejudicii sunt operate din spatele unui telefon, a unei tablete sau a unui computer. Tocmai de aceea, cu experienta si profesionalismul dobandite in ani de studii si practica, detectivii particulari descopera rapid ADEVARUL.

In plus, tu ramai anonim. Detectivul, care poate fi un barbat sau o femeie, in fuctie de natura cazului, este bine pregatit si va obtine informatii fara ca cei vizati sa banuiasca vreo clipa ceva. Tocmai de aceea este important sa iti alegi un detectiv particular Iasi cu experienta si o conduita profesionala fara cusur.

Care este cea mai buna agentie de detectivi particulari din Iasi?

Raspunsul este simplu. Este aceea care iti rezolva cazul repede si cu tarife onorabile. Indiferent de natura spetei, experienta, reputatia si integritatea sunt cele ma bune unitati de masura.

Keto Diet, Detonic, Alkozeron, Insumed, Clean Vision si Urotrin sunt suplimente alimentare cu rezultate confirmate de clienti.

1. Toate cele de mai sus sunt suplimente alimentare, remedii 100% naturale care au rezultate bune in tratarea diverselor afectiuni cu care cei mai multi dintre noi ne luptam zi de zi.
2. Toate informatiile de care aveti nevoie legate de aceste medicamente organice sunt descrise cu lux de amanunte (prospect, pret, recenzii, formule active) si obiectivitate pe Evonet, un motor de cautare pentru suplimente alimentare, medicamente naturiste si remedii sigure si testate.
3. Sunt suplimente alimentare care pot fi achizitionate din Romania, direct de la distribuitorii autorizati.

Suplimentele alimentare sunt o solutie de intretinere sau tratament usor de administrat si fara efecte negative, fara compusi periculosi, blande, cu efect rapid si de lunga durata. Stresul, anxietatea, lipsa timpului liber, grijile de zi cu zi, lipsa activitatilor sportive, alimentele de proasta calitate sau mult prea procesate s.a.m.d. ne degradeaza fizic si psihic.

Cu vitaminele si mineralele ne-am obisnuit deja, dar se pare ca nu este suficient. Este nevoie de o sustinere mai mare a organismului si asta cu tinte exacte. Tocmai de aceea au aparut suplimente alimentare dedicate unor disfunctionalitati sau unor probleme care pot fi tinute sub control sau pot fi corectate, chiar vindecate.

Evonet aduna in acelasi loc toate informatiile care pot fi de folos pacientilor, celor care cauta solutii alternative la o problema de sanatate, medicilor din diverse ramuri deschisi catre medicamente 100% naturale si tuturor celor care vor sa fie informati.

Va propun o scurta trecere in revista a celor mai apreciate suplimente alimentare, atat din punct de vedere al recenziilor adunate de la pacienti si specialisti cat si din punct de vedere al comenzilor inregistrate de distribuitorii autorizati de producatori.

Keto Diet, capsule pentru slabit

Dieta Keto, datorita eficientei si a unui regim usor de urmat si-a gasit repede adepti. Rezultatele obtinute i-au mobilizat pe cercetatori care au dezvoltat Keto Diet capsule, un supliment alimentar natural care sa ii ajute sa slabeasca pe cei supraponderali sau pe cei care doresc sa renunte la cateva kilograme fara efort.

Conform datelor adunate de Evonet, poti slabi de la cateva kilograme pana la 14-20 de kilograme pe luna. La prima vedere pare foarte mult, utilizatorii povestind de topirea grasimilor rapida dupa ce starea de cetoza se instaleaza in organism.
Obezitatea este un factor de risc din multe puncte de vedere, motiv pentru care orice ajutor este bine-venit.

Detonic, medicament pudra pentru hipertensiune

Foarte multi oameni sunt hipertensivi si asta se datoreaza mediului in care traim si stresului la care suntem supusi zi de zi. Tocmai de aceea, in UK s-au facut studii si s-a recomandat consumul de Detonic persoanelor cu predispozitie la AVC.

Imbunatatirea functiilor cardiace intr-un mod natural este un pas mare atat pentru cercetatori cat si pentru pacietii care pot recurge la acest medicament sub forma de pudra care reduce natural hipertensiunea.

Inca o problema in care pudra naturala Detonic ajuta, este combaterea aparitiei aterosclerozei, medicamentul fiind un aliat de nadejde in curatarea vaselor de sange si oxigenarea excelenta a creierului.

Era si timpul ca cercetarile in domeniu sa scoata la lumina un medicament natural de intretinere a inimii si functiilor ei.

Alkozeron, tratament alcoolism

Vedem foarte des reclame la suplimente alimentare pentru ficat in care este atins si consumul de alcool. Sa recunoastem ca situtia este mai grava decat dramatizarea din reclamele TV si ca era nevoie de un medicament care sa lupte impotriva dependentei e alcool.

Consumul de alcool este o problema atat pentru persoana dependenta cat si pentru cei din jur, mai ales pentru familia consumatorului. Cele mai multe acte de violenta se desfasoara pe sub efectul consumului de alcool, violenta domestica fiind inca o problema care trebuie privita cu maxima seriozitate.

Dependenta este o boala si trebuie tratata ca atare, acesta este motivul pentru care cercetatorii au lucrat ani de zile la o formula terapeutica naturala care sa inhibe pofta de alcool si il ajute ce cel dependent sa scape de acest viciu. Evonet a strans toate datele si recenziile pentru ava informa corect despre Akkozon, medicament care ajuta la tratarea alcoolismului.

Insumed, reduce zaharul din sange

Conform ultimelor statistici Diabetul a devenit o problema de sanatate atat in cazul celor trecuti de prima tinerete cat si in cazul celor mai tineri, chiar si in randul copiilor. Consumul de alimente dulci, sucuri si junk food are si un revers al medaliei, si anume, Diabetul.

Insumed capsule pentru diabet este o solutie naturala si eficienta pentru reducerea nivelului glicemic si pentru normalizarea acestuia. Diabetul poate avea consecinte grave, schimbarea stilului de viata fiind prima masura care este recomandata pacientului suferind sau celui cu glicemia ridicata aproape de valorile acestei afectiuni.

Curele cu Insumed pastile, conform recenziilor adunate de la pacienti, medici in nutritie, diabet si endocrinologie au ajutat multi pacienti cu mentinerea sub control a glicemiei. Insumed poate fi consumat si preventiv de persoanele care au in familie cazuri de diabet, Evonet fiind locul de unde va puteti informa corect.

Clean Vision, medicament pentru vedere

Vederea este inca o functie a organismului nostru greu incercata. Petrecem din ce in ce ai mult timp cu ochii in ecranul telefonului, in monitoare sau privind la TV. Ochii nostri au nevoie de pauze, au nevoie de odihna si somn, altfel veti ajunge sa purtati ochelari.

Medicamentele pe baza de luteina ajuta, iar daca vorbim de suplimente alimentare naturale, cu compusi organici, este si mai bine. Clean Vision capsule pentru ochi actioneaza asupra prediunii aflate la nivelul globilor oculari si sustine vederea de la interior catre exterior.

Imbunatatirea vederii intr-un mod natural si neinvaziv nu poate fi decat o veste buna pentru pacientii cu plobleme de vedere.

Urotrin tablete naturale pentru prostata

Tabletele pentru prostata nu sunt o moda, sunt necesare pentru ca functiile acesteia sa fie complete pentru ca altfel, aceasta problema de ordin medical isi intinde plasa catre partea psihologica si produce dezechilibre pe mai multe planuri. Urotrin tablete pentru prostata este un medicament natural pentru barbati si problemele lor specifice.

Vedem des la TV reclame la tot felul de remedii pentru prostata. Pentru barbati, functionarea prostatei la un nivel optim este direct propotionala cu o viata sexuala normala. Problemele legate de prostata pot duce la erectii slabe, la ejaculari premature si chiar la infertilitate si impotenta.

Urotrin pentru prostatita este destinat barbatilor atat pentru vindecarea inflamatiilor la nivelul aparatului uro-genital cat si pentru imbunatatirea performantelor in viata intima. Pentru orice problema exista o solutie.

Concluzie

Legatura dintre Keto Diet, Detonic, Alkozeron, Insumed, Clean Vision si Urotrin o reprezinta Evonet, site-ul in care se regasesc toate informatiile despre aceste suplimente alimentare. Prospect, pret, recenzii, pareri de pe forumuri, indicatii si contraindicatii, toate pot fi gasite intr-o sursa de incredere: www.evonet.ro.

Noi, brașovenii, suntem obișnuiți cu turiștii, îi vedem la fiecare pas făcut în centru, îi recunoaștem după interesul cu care privesc în jur și după obiectivele aparatelor foto. Orașul abundă de unități de cazare cu 3 și 4 stele, dar mulți turiști preferă cazarea în regim hotelier Brașov.

Citisem într-un articol despre cât de profitabilă este închirierea artamentelor în regim hotelier. Oare chir așa să fie? Oare totul se reduce la profit? Cum rămâne cu toate investiția făcută de proprietar? Cum rămâne cu confortul care de multe ori este peste cel oferit de hoteluri cu multe stele? Cele mai multe apartamente sau garsoniere care sunt oferite spre închiriere în regim hotelier sunt amenajate modern și oferă condiții de lux.

Eu am un apartament mic, motiv pentru care, atunci când îmi vin prietenii din Sibiu sau Timișoara în vizită, caut rapid cazare în regim hotelier care, dacă mă mulțumește pe mine, îi va mulțumi și pe ei. În astfel de momente am descoperit apartamentele Promenada Studios, mai exact studiouri în regim hotelier Brașov.

Lux și bun gust

Eu le-am văzut pozele pe site, dar cum am o coastă împrumutată tocmai de la Toma Necredinciosu’, m-am dus să mă conving. Apartamentele se află într-un bloc nou, aproape de Coresi, lucru care m-a bucurat enorm. E liniște și ai un sentiment de intimitate, apropierea de mall fiind ca bomboana pe colivă.

Fiind un bloc nou, te simți binevenit de la intrare, din casa scării. Intrarea în apartament se face cu cartelă, nu cu cheie. Încă de la primii pași, apartamentul te încânta prin design și calitatea obiectelor folosite. Nici nu știi unde să te uiți prima dată.
Aici sigur este mâna unui designer de interior, îmi dau seama după culori, după obiectele de mobilier, după nuanța lemnlui sau textura tapetului.

Electocasnice hi-tech în bucătărie

Nu cred că se vor omorî prietenii mei cu gătitul, dar eu una nu am așa ceva acasă și îmi doresc. Nu știu câți dintre clienți folosesc plita și cumptorul, dar pentru cei care vor să își gătească ceva în casă, în bucătărie se găsesc toate cele necesare, ba chiar mai mult. Ai cafetieră, ai cană termică, ai vase și ustensile de cea mai bună calitate. Aproape că îți e milă să le folosești.

Camera este open space și ai, pe lângă canapeaua soft, un birou de la care poți lucre oricând. Insula care desparte elegant bucătăria de living, este un mare televizor. Totul este la superlativ.

Dormitor cu parfum de somn ușor

Știi ce nu suport eu la cele mai multe hoteluri? Paturile! Sunt mici și , de cele mai multe ori, au saltelele uzate. La Promenada Studios totul este nou, camerele au început să fie închiriate în regim hotelier în urmă cu câteva luni.
Lenjeria de pat este albă și miroase a proaspăt spălat. Pernele par confortabile, deși nu le-am testat. Draperiile sunt opace, tapetul de bun gust și lumina poate fi reglată.

Baie mare cu produse de igienă

Știți prospapele moi, halatele și papucii de unică folosință de la hoteluri? Sunt și aici, ambalate frumos și așezate elegant. Încă o bilă albă îi dau acestui studio destinat cazării în regim hotelier pentru produsele de igienă din baie. Nici la hoteluri de 4 stele nu am întâlnit o gamă de produse de îngrijire de calitate superioară.

Îmi place totul! Sincer, i-aș lasă pe prietenii mei să stea la mine și eu m-aș muta câteva zile într-unul din apartamentele închiriate în regim hotelier Promenada Studios.

Daca unii dintre noi au intrat intr-un concediu prelungit, altii, pe fondul prezentei virusului pandemic, au muncit mai mult decat oricand si este firesc sa simta nevoia unei pauze, al unui concediu fara a se limita la propriul apartament. Nu stiu in ce masura turismul are portile deschise dar stiu o solutie sigura: inchiriere autorulota Brasov.

Daca locuiesti intr-un oras la munte nu inseamna ca esti in concediu. Oricat de minunat ar fi Brasovul de sarbatori sau in timpul anului, simti nevoia sa evadezi, sa pleci o perioada, sa descoperi un colt de rai uitat de lume sau sa te retragi undeva unde la orele 11 sa nu fii nevoit sa tragi zavoarele.

Eu am descoperit ca pot avea libertatea de a petrece un concediu alaturi de familie daca apelez la o firma care sa imi ofere servicii de inchiriere autorulota Brasov, servicii de calitate si extinse, facilitati multiple si preturi de Romania, nu de Europa.

Care sunt avantajele serviciilor de inchiriere autorulota Brasov?

1. Libertatea de miscare
Daca inchiriezi o autorulota, poti petrece concediul departe de casa si izolat in acelasi timp. Poti campa la marginea unei paduri sau pe malul unui lac si te poti reconecta cu natura, cu cerul si pamantul si nu in ultimul rand, cu familia pe care cu siguranta ai neglijat-o putin din cauza timpului scurt petrecut impreuna.

2. Siguranta
Acum, mai mult decat oricand, datorita numarului tot mai mare de imbolnaviri vrei sa fii in siguranta. Poti campa intr-un loc izolat, departe de orice “picior de om”, fara a fi nevoit sa parcurgi distante mari fata de Brasov.
Daca tot vorbim despre siguranta, permite-mi sa te asigur, din proprie experienta, ca dupa fiecare serviciu de inchiriere autorulota, aceasta este igienizata temeinic, tocmai pentru a oferi siguranta impotriva colectarii de virusuri si bacterii.

3. Facilitati
Daca te numeri printre cei care au nevoie de caldura, curent, de baie si bucatarie cu apa calda, poti sta linistit, vei avea parte de ele 🙂 Vei avea si smart TV pentru emisiunile preferate, frigider si tot ce inseamna o bucatarie echipata modern, doar ca la dimensiuni mai mici. Inchipuie-ti ca ai facut rezervare la un mini hotel cu servicii de self catering accommodation.

Daca vrei sa-ti surprinzi iubita, apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov. Ai grija sa pui in frigider cate ceva de ale gurii, un vin bun si cateva dulciuri, fructe si inghetata. Nu va trebuie multe, puteti campa sau opri oriunde are voie si un autoturism, puteti chiar sa va faceti aprovizionarea de la un supermarket aflat in drumurile voastre.

4. Fara program
Un lucru care pe mine ma irita putin la hoteluri si pensiuni este programul. Nu imi plac vacantele in care cineva imi face program de masa sau pentru alte activitati. Vreau sa ma trezesc cand am chef, sa mananc cand am chef si sa imi fac bagajele la plecare fara sa bata cineva la usa mea in ideea in care vrea sa se apuce de curatenie pentru urmatorii turisti cazati.

5. Fara noaptea de Revelion la fereastra
Nu stiu sincer cum va fi noaptea dintre ani. Mai sunt cateva zile pana atunci si lucrurile nu se anunta prea incurajator. Multi dintre noi vom sarbatori in familie, fara uratori, fara vizite la cei dragi, fara prieteni. Ma intristez la simplul gand, nici nu imi mai vine sa scriu.

Daca nu vrei sa fii printre cei care se vor zgai la cer pentru a vedea artificiile, daca nu vrei sa te numeri printre cei care isi vor lipi nasurile de fereastra rece si vor inchina un pahar de sampanie privind la vecinii de vis a vis, fugi in natura. Apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov si petrece altfel mini-vacanta de sarbatori. Sper din tot sufletul sa gasesti o autorulota de inchiriat, sunt convinsa ca nu sunt singura care s-a gandit la aceasta posibilitate.

In incheiere nu-mi ramane decat sa iti urez un an mai bun, mai frumos si cu rezultate negative la teste ;).

Acum, mai mult decât oricând cred că ai conștientizat cât de important este să ai un apartament cu 3 camere în Brașov. Punând de cele mai multe ori cheltuielile pentru întreținere deasupra confortului, sau diferența de preț dintre 2 și 3 camere, mulți dintre oamenii aflați în căutarea unui apartament s-au îndreptat către cele cu 2 camere. Până în martie, când mulți dintre noi am fost nevoiți să lucrăm de acasă, nu am înțeles cât de util ar fi fost să avem un apartament cu 3 camere.

Apartamente 3 camere Brașov finalizate și gata de mutare

În contextual pandemiei cu care ne confruntăm acum, o cameră este sală de clasă și o cameră a devenit birou. Dacă ai 2 copii, atunci biroul tău se mută în bucătărie. Mai în glumă, mai în serios, cred că o camera în plus este mai mult decât utilă.

Dacă vorbim însă de apartamente noi, cheltuielile de întreținere de la 2 camere la 3 camere sunt nesemnificative. Nu e târziu să faci pasul nici acum, deja sunt zvonuri că în curând vom lucra iar de acasă. O să zici că multe apartamente se vând în stadiu de proiect și că până te vei muta se va termina și nebunia asta. Ei bine, eu știu din surse sigure că există apartamente cu 3 camere finalizate în Brașov, numai bune să te muți în ele.

Ce dezvoltator imobiliar mai are disponibile pe piața imobiliară apartamente noi cu 3 camere Brașov? Mosaic Residence este cel care îți poate pune la dispoziție apartamente cu 3 camere finalizate chiar în vecinătatea mall-ului Coresi. Și nu orice fel de apartamente, ci unele spațioase, bine compartimentate și izolate pentru cele 5-6 luni de iarnă, câte sunt de obicei în Brașov.

Credibilitatea dezvoltatorului imobiliar trage la cântar

Mosaic Residence nu este la primul bloc construit, așa că, dacă ai nevoie de feedback, ai de unde să-l obții. În plus, apartamentele sunt finisate cu tot ce este mai bun în materie de parchet, gresie, faianță, tâmplărie PVC, uși sau obiecte sanitare. Calitatea nu este doar un cuvânt, ea se vede în materialele folosite și se simte atunci când vine vorba de confort.

Cei mai mulți dintre cunoscuții mei s-au mutat în noile blocuri de lângă Coresi, unii chiar în apartamente construite de Mosaic Residence. Mi-ar fi spus dacă ar fi întâmpinat vreo neplăcere… Dacă vrei și tu să faci acest pas, achiziționează un apartament nou cu 3 camere Brașov, finalizat și finisat, adică la cheie. Lasă în urmă și fără nici un regret micul apartament constuit în “anii de glorie” și mută-te într-un apartament spațios, căduros, modern și bine poziționat.

Birou sau dormitor pentru oaspeți, o cameră în plus înseamnă mai mult confort. Ai multiple avantaje la care aș mai adăuga și faptul că nu mai sunt necesare renovări sau intervenții în următorii ani, asta dacă ai ales un apartament nou în Brașov.

Brazi în ghiveci sau brazi tăiați de Craciun? Iată o întrebare care pe care și-o pun cei care nu sunt interesați de brazii de palstic și preferă naturalul.

Deși este noiembrie, în acest an parcă nici Crăciunul nu se anunța cu același avant ca în anii trecuți. Dacă în alți ani vitrinele magazinelor te orbeau și muzica cu tematică îți zgâria urechile înainte de căderea frunzelor, acum, ca efect secundar al pandemiei, e liniște și pace.

Dragii mei, acum, mai mult decât oricând, avem nevoie de Crăciun, avem nevoie de magie, de speranță și de brad împodobit. Dacă nu sunteți adeptii brazilor artificiali, aveți de ales între brazii gata tăiați și cei în ghiveci. Puteți să vă îndreptați către marile magazine sau direct către o pepinieră Brașov.

Brazi tăiați livrați la domiliu

Chiar și cei care nu erau adepții cumpărăturilor online s-au obișnuit deja cu livrările. Nu știu cum e în alte orase, dar în Brașov , Pepiniera Brazi Argintii livrează coniferele gata tăiate, pe mai multe înălțimi și categorii (economic, standard și premium).

Eu sper din toată inima că astfel, tăierile masive de brazi și molizi sunt reduse sau chiar stopate. Mulți vor spune că nici așa nu e bine, că e o risipă și că obiceiul bradului de Crăciun o crimă împotriva naturii. Personal, eu sunt împotriva plasticului, cei mai mulți brazi artificiali sunt confectionati din plastic și cred că sunt un pericol mult mai mare pentru natură. Fără brad Crăciunul ar fi incomplet…

Brazii crescuți în pepiniere cu scopul de a fi tăiați de Crăciun nu afectează natura, nu implică defrișare, tăiere ilegală și nu au legatură cu fauna. Este drept ca nu vor opri peste noapte tăierile ilegale, dar nici folosirea brazilor artificiali nu va avea acest efect, cei care se ocupă cu astfel de „îndeletniciri” nu sunt activi doar de Crăciun și nu sunt focusați doar pe brazi.

Vorbim despre brazi sau conifere crescute fix cu scopul de a fi tăiate în preajma Crăciunului pentru a împodobi casele celor care își doresc să respecte tradițiile. Achiziționând un brad argintiu sau unul obișnuit de la o pepinieră Brașov veți fi siguri de proveniența acestuia și veți susține o aface locală. Este momentul să avem grijă de cei de lângă noi.

De acasă sau de birou, puteți acum să comandați bradul dorit și pepiniera Brașov Brazi Argintii îl va livra GRATUIT în ziua și la ora stabilită.

Brazi în ghiveci pentru Crăciun

De ceva ani încoace, eu cumpăr câte un braduț în ghiveci și apoi, după sărbători, încep să îmi sun prietenii care stau la casă spre a vedea cine vrea sa îl găzduiască într-o curte pentru restul vieții.

Cred ca soluția brazilor în ghiveci împacă pe toata lumea, nu se taie și apoi nu se aruncă nici un brad. Este dezolant peisajul de după sărbători, o multime de brazi stau aruncați pe langă tomberoanele din oraș. Brazii în ghiveci achizitionați de la pepiniere vin și cu garanția că vor putea fi plantați și vor rezista la temeraturile locale.

Eu sper că ne vom bucura de aceste sărbători și că vom avea parte de bucurii, de familie, de prieteni și de tradiții.