Municipalitatea a finalizat planul de proiect pentru noul spital de pneumoftiziologie și boli infecțioase care ar urma să fie construit la Brașov. Primarul Coliban i-a invitat pe Brașoveni la prezentarea proiectului, care va avea loc sâmbătă la cinematograful Astra și în on-line. Monitorul Expres vă prezintă, în premieră, acest proiect :
CONSTRUIRE SPITAL CLINIC DE PNEUMOFTIZIOLOGIE SI BOLI INFECTIOASE, BRASOV
1. Date generale:
Amplasament: Strada Institutului, nr. 35, Municipiul Brașov, Județul Brașov
Ordonator principal de credite/investitor: Municipiul Brașov
Ordonator de credite (secundar/tertiar): Municipiul Brașov
Beneficiarul Investitiei: Municipiul Brașov
Surse de finantare :
Fonduri europene nerambursabile
Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR)
Eventuale cofinanțări de la bugetul local
Status :
Aprobare Indicatori tehnico economici faza SF august 2022 .Durata de execuție a investiției: 36 luni
Amplasamentul obiectivului:
Terenul pe care urmează să fie amplasat viitorul spital, se află în vecinătatea centurii ocolitoare a Municipiului Brașov si a străzii Institutului.
Imobilele, în suprafață de 53944 mp, respectiv 22837, au nr. cadastrale 169876 si 169873 și sunt situate în intravilan, având categoria de folosință de teren arabil.
Dreptul de proprietate aparține Municipiului Brașov – domenu public, imobilele aflându-se în administrarea Consiliului Local al Municipiului Brașov, conform înscrisurilor din Cartile Funciare. Amplasamentul este liber de construcții.
În apropiere se află campusul Institutului de Cercetare Dezvoltare a Universității Transilvania și Centru de Afaceri Transfer Tehnologic şi Incubator de Afaceri. De asemenea, pe terenul de 18 ha aflat în vecinătate, urmează să se construiască viitorul Spital Clinic Regional de Urgență Brașov.
2. Indicatorii tehnico-economici:
2.1. Valoarea totală a investiției (cu TVA) 747.526.663,12 lei din care C+M (cu TVA) 452.590.707,10 lei
2.2. Cost specific
Curs = 4,9454 lei/euro
Capacitățile noului Spital de Boli infecțioase și Pneumoftiziologie Brașov vor fi formate din zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare și tratament, un bloc operator de dimensiuni reduse și un Centru de recuperare, medicină fizică și balneologie. Spitalul va avea, deasemenea, și un compartiment pentru primiri urgențe, cu camere de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale deservite, cabinet pentru vaccinuri și spații pentru deservirea funcției educaționale (sală conferințe, săli studiu, camere pentru rezidenți, etc).
În general, organizarea fizică de succes a fiecărui grup funcțional major implică co-localizarea funcțiilor atât pentru a minimaliza transportul inutil de persoane și materiale, cât și pentru a concentra utilizarea intensivă a capitalului, a spațiului și a echipamentului.
În plus, anumite componente necesită relații strânse cu celelalte din unul sau mai multe motive (ex. accesibilitate, flexibilitate în viitor, etc.). Aproape fiecare aspect al activității clinice ce are loc într-un spital modern necesită acces la serviciile de diagnosticare, astfel relația dintre zona primiri urgențe, ambulatorul, saloanele de spitalizare continuă și cele de spitalizare de zi, este critică pentru întregul model funcțional al spitalului.
Organizarea spațiilor va fi flexibilă, în așa fel încât anumite saloane să poată acomoda câte 2 paturi în cazuri excepționale, în situații de necesitate. În mod curent, spitalul va avea un număr total de 275 paturi, putând fi suplimentate până la 317 în cazuri de necesitate. Dintre acestea, 20 de paturi sunt prevăzute în regim de spitalizare de zi și 11 paturi pentru terapie intensivă.
Acestea vor fi organizate și împărțite între specialitățile medicale, după cum urmează:
Structura funcțională va permite astfel o flexibilitate mare, asigurând utilizarea la maximum a capacităților tehnice şi a resurselor umane, precum și circuite corecte din punct de vedere epidemiologic. Organizarea spațial-funcțonală va permite ca numărul de paturi alocate diferitelor secții să fie flexibil, iar zona dedicată ATI sa poată fi extinsă în caz de necesitate (epidemii, pandemii). Aceasta va fi detaliată în următoarele faze de proiectare.
Pentru Secțiile de Boli infecțioase – spitalizare continuă, saloanele vor fi realizate in sistem izolator, cu diferite grade de biosecuritate.
– izolatoare de inalt grad de biosecuritate, prevăzute cu: sas acces si echipare personal (comun pentru 2 izolatoare alaturate), sas acces pacienti, cu uși ce nu se deschid concomitent, și, comune pentru 2 izolatoare alaturate, hol, sas pentru evacuare deșeuri/murdare și sas ieșire/dezechipare personal cu nișa pentru decontaminare. Izolatoarele se vor menține în presiune negativă față de camerele cu care comunică.
– izolatoare dotate cu sisteme de menținere a presiunii negative, cu sas în suprapresiune și grup sanitar propriu.
Izolatoarele vor fi realizate pentru 1 pat, iar parte dintre ele vor fi dimensionate pentru a putea acomoda 2 paturi, în funcție de necesitate.
Secțiile de pneumologie și TBC vor avea paturile dispuse în saloane cu 1 pat, antecamere, prevăzute cu sisteme de menținere a presiunii negative a aerului în salon, și în saloane cu câte 2 paturi. Pentru pacienții imunocompromisi se va utiliza un sistem de presiune pozitivă.
Toate izolatoarele și saloanele vor fi prevăzute cu grup sanitar propriu. Toate spațiile vor fi prevăzute cu lămpi UV compatibile a fi utilizate simultan cu prezența persoanelor (în sasuri, grupuri sanitare, izolatoare).
Sectorul de spitalizare de zi va cuprinde 20 de paturi în izolatoare individuale, cu grup sanitar propriu, menținute în presiune negativă, cu sas și grupuri sanitare proprii, dezinfectate cu lampi UV compatibile cu persoane la interior.
Facilitățile vor respecta standardele internaționale de calitate, izolare și siguranță.
Se va urmări separarea circuitelor personalului echipat față de cel al personalului neechipat și crearea unor zone pentru personalul neechipat.
-Spitalul va avea în cadrul său un Compartiment pentru primiri urgențe, ce va cuprinde spațiu pentru triaj clinic, zona pentru primirea, stabilizarea și monitorizarea pacienților, spațiu tratament, izolatoare și câte o cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale deservite.
-Spitalul va cuprinde un Ambulator integrat, cu cabinete pentru fiecare dintre specialități (pneumologie adulți și copii, boli infecțioase adulți și copii, recuperare medicală respiratorie, cardiologie, chirurgie toracică, cabinet vaccinuri, consultații HIV/SIDA), precum și săli de tratamente, explorări, conform Tabelului alocare spații ( parte a prezentului studiu de prefezabilitate). Ambulatorul va avea acces facil din exterior.
-Pentru a oferi servicii medicale complete în specialitățile vizate, noua clădire va cuprinde, pe lângă serviciile necesare tratamentului pacienților, și serviciile necesare diagnosticului (imagistică, explorări funcționale, endoscopie bronșică și digestivă). Acestea vor deservi atât sectoarele de spitalizare, precum și compartimentul de primiri urgențe și ambulatorul integrat.
-Dispensarul TBC va funcționa independent de spital, fiind dotat cu aparatură Rx dedicată.
-A fost prevăzut un bloc operator de dimensiuni reduse, cu 2 săli, pentru chirurgie toracică, cu spațiu dedicat sterilizării instrumentarului. Acesta va deservi situațiile în care un pacient infecțios va avea nevoie de operație urgentă, ce nu poate suporta amânare până la momentul în care nu mai este contagios.
-În cadrul noului spital se va înființa un Centru de recuperare, medicină fizică și balneologie, în cadrul căruia personalul medical specializat va veni in ajutorul pacienților, oferind o gama diversă de servicii medicale de reabilitare completă, cu ajutorul unei aparaturi de înaltă performanță: servicii de recuperare fizică (kinetoterapie), electrofototerapie, pneumoterapie și recuperare respiratorie, psihoterapie și ergoterapie, precum și terapii complementare.
-Se va lua in calcul realizarea unui compartiment de Recuperare timpurie, usor accesibil pacienților internați pe sectia de Recuperare medicala respiratorie. Astfel, acestia vor putea începe recuperarea cât mai curând, urmând ca, după externare, să continue în regim ambulator în Centrul de Recuperare, medicina fizica si balneologie ce va functiona in regim ambulator.
ALTE SPATII PENTRU SERVICII COMPLEMENTARE CELOR MEDICALE:
SERVICII GENERALE, cuprinzând:
– zona de acces și servicii publice ( recepție, spații așteptare, cafenea, spațiu comercial, camera ruugăciuni)
– birouri internări / externări, cu legătură facilă cu camerele de gardă și sectorul spitalizare de zi
– spații pentru personal și medici rezidenți (vestiare pe categorii de personal, sala de mese și odihnă pentru personal)
-Blocul administrativ, ce cuprinde spațiile birourilor pentru departamentele necesare funcționării și administrării unității medicale: executiv, financiar-contabil, resurse umane, juridic, etc.
-Spitalul va include spații adecvate pentru învățământ și cercetare clinică. Mai precis, va cuprinde un amfiteatru, săli de cursuri și săli de studiu, cercetare pentru studenți și rezidenți.
SERVICII SUPORT, cuprinzând:
– farmacie centrală (cu zonă de preparare și prelucrare, depozitare, recepție marfă, eliberare medicamente către spital și spații pentru personal și suport);
– Sterilizare centrală
Pentru viitoarele faze de proiectare se va lua in calcul optiunea externalizarii serviciului, respectiv utilizarea sterilizarii centrale a SRU Brasov, situat in imediata vecinatate.
– laborator analize, inclusiv TBC și biologie moleculară, HIV
– Bloc alimentar
Transportul alimentelor preparate de la oficiul blocului alimentar la oficiile alimentare ale secţiilor de spitalizare se va face direct cu ascensoare de alimente (tip monte-charge).
Pentru viitoarele faze de proiectare se va lua in calcul optiunea externalizarii serviciului, respectiv utilizarea blocului alimentar al SRU Brasov, situat in imediata vecinatate.
– Spălătorie
Lenjeria va fi schimbată printr-un sistem de schimbare a căruciorului zilnic, eliminând astfel necesitatea unui spațiu de depozitare de dimensiuni mari în spital.
Pentru secţiile de boli infecțioase şi TBC, se va organiza un circuit complet distinct de al celorlalte secţii ale spitalului, cu compartimentarea corespunzătoare a spaţiilor pe întregul traseu de procesare a rufelor.
Diferenţierea, pe întregul flux tehnologic, a liniilor de utilaje pentru rufele pacienţilor copii faţă de cele pentru rufele pacienţilor adulţi.
Distribuirea îmbrăcămintei pentru personal va fi centralizată.
– bloc tehnic și logistic (cuprinde spațiile necesare depozitărilor de materiale medicale și nemedicale în cadrul spitalului, ateliere de reparații, centrala de dezinfecție paturi);
– zona gestionare deșeuri
Spațiile destinate depozitării deșeurilor se recomandă a fi fi amplasate la subsol şi vor include următoarele zone:
.zona centrală pentru deșeuri, compusa din spatii pentru depozitare cărucioare, depozitare și procesare a deșeurilor medicale, depozitare pentru deșeuri reciclabile necontaminate, deșeuri menajere și o zonă în exterior pentru containere deșeuri;
.zona pentru depozitarea și curăţarea cărucioarelor murdare;
.zona destinată personalului angajat ce cuprinde birou, vestiar și toalete;
.încăperi destinate depozitării deșeurilor vor fi amplasate în fiecare departament, de unde deşeurile vor fi colectate zilnic. Deşeurilor medicale vor fi colectate în conformitate cu normele actuale în vigoare, pe categorii de deșeuri. (medicale periculoase, reciclabile necontaminate, nereciclabile menajere).
PARCARE
276 locuri parcare autorurisme, distribuite în parcaj subteran și parcaje la sol.
Numărul necesar de locuri de parcare calculat conform Regulamentului General de Urbanism, aprobat prin HG 525/1996, este, după cum urmează:
Funcţiuni de sănătate: câte un loc de parcare la 4 persoane angajate, cu un spor de 10%,
rezultând un total necesar de minim 231 locuri parcare. (pentru un total de 840 persoane angajate)
Numarul total de locuri de parcare asigurat este de 276 locuri, 79 locuri in parcajul subteran si 197 la sol.
SPAȚII VERZI EXTERIOARE
Conform Regulamentului general de Urbanism, aprobat prin HG 525/1996, pentru construcțiile de sănătate se vor prevedea spații verzi, după cum urmează: aliniamente simple sau duble cu rol protecție
Conform Ordinului 914/2016 , este necesar a se aloca minim 20mp/pat de spitalizare, respectiv un minim de 6340 mp. În cadrul proiectului este prevăzută o suprafață de spații verzi de 12313.5 mp destinată Spitalului de Pneumoftiziologie și Boli infecțioase.
Pentru buna desfășurare a activității, terenul din jurul clădirii noi edificate se va sistematiza, propunându-se accese carosabile, alei pietonale, zone verzi și iluminat exterior.