4.1 C
Braşov
AcasăPovestile MonitorulIstorii neștiute: Cel mai bun postav românesc s-a fabricat la Brașov

Istorii neștiute: Cel mai bun postav românesc s-a fabricat la Brașov

- Advertisement -

l Fabrica Scherg a început cu un singur război de ţesut şi a ajuns, la începutul secolului XX, cea mai înfloritoare din România
l Afacerea a fost condusă de calfe, ingineri şi chiar de femei, a ajuns în ruină de câteva ori, dar a continuat să producă cele mai bune stofe de la Viena până la Istanbul

- Advertisement -

„Pe 11 noiembrie 1923 se repetează a suta oară ziua care se poate considera ziua naşterii firmei Wilhelm Scherg&Cie din Braşov“. Aşa începe cuvântul de deschidere al conducerii fabricii, la împlinirea a 100 de ani de când primul război manual al lui Michael Scherg a început să ţeasă. Cine ar fi crezut că atelierul postăvarului neamţ se va transforma în cea mai mare fabrică de profil din România interbelică? Sau că stofele lui Scherg, denumite brassave, vor fi renumite până în Austria şi Istanbul, iar industriaşii occidentali se vor întrece în a-i imita etichetele ca să poată vinde şi ei măcar pe sfert din cât postav vindea braşoveanul? Anii de aur ai fabricii s-au dus. Denumită mai târziu „Partizanul Roşu“, apoi „Carpatex“, faimoasa fabrică de stofe Scherg a dispărut astăzi cu totul. Braşovenii îşi amintesc că a fost cândva o întreprindere Scherg, dar Monitorul Expres vă prezintă acum ceea ce n-aţi ştiut despre această fabrică, aşa cum reiese din „Memoriul“ scris chiar de celebrii proprietari ai celei mai longevive fabrici din istoria Braşovului. 

Cei mai buni pesmeţi

Începuturile familiei Scherg sunt legate de Michael Schurge care, „după cum mărturiseşte matricula bisericească, a emigrat ca «Wollenzieher» (probabil torcător de lână pe o roată de tors cu mâna) din Langenols (Prusia Sileziană) în Braşov“. De fapt, pe emigrant îl chema Schirch, nume greu de pronunţat de localnici. Cu timpul, numele lui a devenit Schurge, ca în final să ajungă Scherg, începând cu a doua generaţie. În „Memoriu“, se precizează că Michael a avut un fiu, Gottfried, pânzar. Acesta, la rândul lui, a avut doi gemeni, Josef şi Michael (tâmplar, apoi brutar). „În Prundul Rozelor, unde este astăzi brutăria Siegen purta noua sa meserie şi se făcu cunoscut, departe, peste hotarele oraşului nostru, prin cei mai buni pesmeţi ce se produceau.“ Căsătorit în 14 noiembrie 1797 cu Rosa, văduva lui Johann Sterns, Michael a avut trei băieţi: Michael, Fritz şi Georg. Cel mare, Michael, a învăţat meseria de postăvărit şi a întemeiat firma Scherg, ceilalţi doi s-au făcut măcelari. Michael s-a născut la 7 octombrie 1798. La 14 ani, a intrat ca ucenic la un postăvar, tocmit pe patru ani, pentru care tatăl său a plătit 64 Rfl. W.W. (florini renani – valută vieneză), doi colaci de 1 Rfl. şi şase cupe de vin de câte 16 groşiţe. La 2 ani după terminarea uceniciei, în 23 septembrie 1818, urmând obiceiul meseriei de atunci, a plecat în lume până în 1821. 

Primul Scherg a cerşit prin Europa

Tot ce făcea calfa Michael Scherg trebuia înscris în „Cartea de pribegie a calfei de postăvar Michael Scherg din Braşov, Transilvania“, emisă de Sfatul din Budissin (Oberlausitz), în 1818. Aici scrie că în cei trei ani a lucrat în şase oraşe şi a cutreierat şi a cerşit prin 212 oraşe ale Germaniei, Austriei şi Franţei. Autorităţile i-au scris în carte „să se păzească de orice hoinărit fără rost şi mai ales de cerşit“, dar el n-a respectat instrucţiunile. În Celle (Hannover) poliţia a notat: „A fost găsit cerşind, deşi obţinuse un viaticum (bani de drum) şi pentru aceea fu pedepsit cu un arest de 24 de ore“. Şi-a vizitat şi rudele din Langenols. A zăcut 48 de zile bolnav la Teschen, apoi s-a întors acasă şi a intrat la un postăvar din Braşov. Pe 8 decembrie 1823, s-a cununat cu Johanna Elisabeth Hornung. În acelaşi an, pe 11 noiembrie s-a înscris în breasla postăvarilor din Braşov, depunând 280 Rfl., 3 colaci şi 6 cupe de vin. Tatăl său îi cumpărase deja un război de ţesut. Familia consideră că 11 noiembrie este şi ziua fondării întreprinderii. Acest Michael Scherg era un om foarte muncitor, „dar şi evlavios şi cu frica lui Dumnezeu“. Începea ziua de muncă la atelier la 5 dimineaţa, se întrerupea pentru scurt timp ca să mănânce la micul dejun şi la prânz şi termina lucrul la 9 seara. Duminica şi în zilele de sărbători avea liber şi mergea la biserică. Ştia toate cântările bisericeşti pe de rost. 

- Advertisement -

Un sediu cu chirie şi credit cu camătă

La început fabrica nu era mare, fiindcă nici nu existau fabrici de mari dimensiuni în România la ora aceea, iar în Braşov, nu erau nici măcar fabrici mici. Statutele breslelor interziceau maiştrilor să lucreze la mai mult de 2-3 războaie şi să ţină mai mult de 2-3 calfe. Aşa că, afacerea lui Scherg a început cu un singur război, o singură presă şi o căldare de vopsit. Sediul era în casa închiriată de la pantofarul Michael Gross din Strada Nouă De Sus, pentru care Scherg plătea o chirie anuală de 230 Rfl. Peste câţiva ani, a mărit atelierul, adăugând o scărmănătoare. Lâna pieptănată o aducea gata toarsă cu mâna în satele din apropiere. Opt femei duceau lâna pieptănată acasă, cu ocaua, o torceau şi o aduceau înapoi. Abia la începutul anilor 1860 a cumpărat un darac şi o maşină de tors cu mâna, olandeză, cu 60 de fuse. În sfârşit, putea obţine torcături netede. Mai mult nu se putea dezvolta din cauza regulilor severe ale breslelor şi a lipsei de bani. În 1825 a cumpărat de la românul din Săcele Radu Barbu, cu preţul de 4.600 Rfl., casa acestuia , unde şi-a mutat atelierul piesă cu piesă. A făcut rost de bani împrumutând de la Stefan von Closius, punând ca zălog casa cumpărată şi pe cea a tatălui său. A înapoiat creditul în rate, cu 6% camătă pe an. Ultima rată a fost în 1841, deci abia după 16 ani. După cum reiese din evidenţele contabile, socotelile lui Scherg erau foarte complicate, dar ţinute în cea mai mare rânduială. Plătea în ţvelneri şi creiţari, groşiţe, sfanţi sau rfl. Lâna de oaie o cumpăra numai de la mocanii din Săcele, care ofereau lână tunsă la Braşov. 

Femeia, „industriaş şi negustor într-o persoană“

În 20 octombrie 1850, după 27 de ani de căsnicie, i-a murit soţia, cea care jucase rolul de „stăpână“ a atelierului. Lipsit de ajutor, după un an şi jumătate, Scherg s-a recăsătorit, la 54 de ani, cu văduva Katharina Bohm, născută Schmidts, de 28 de ani. S-a dovedit o alegere inspirată, mariajul durând 21 de ani. În 1841, Michael Scherg a fost ales membru al comunităţii orăşeneşti şi apoi „Tată de vecin“, titluri de mare onoare la vremea aceea, pe care le va purta ani îndelungaţi. A murit pe 6 februarie 1873, la 75 de ani. Afacerea a fost preluată de văduvă, foarte devotată şi neobosită. Se trezea în zori, înaintea servitorilor, şi mai termina treaba seara târziu. Ea se îngrijea de cumpărarea lânii, de sortarea şi spălarea ei şi de toate operaţiunile necesare până la obţinerea postavului. Ea se ocupa şi de vânzarea mărfurilor, „pe scurt, ea era și industriaş şi negustor într-o persoană“. Pe lângă fabrică, era şi gospodină, făcând de mâncare pentru calfe şi servitori. „Femeia aceasta lucrează mai mult decât zece măieştri“, spuneau oamenii. Cu Katharina, Michael a avut trei copii: Johanna (n. 2 decembrie 1852), soţia de mai târziu a coproprietarului firmei Josef Schreiber, Wilhelm (n. 17 ianuarie 1855), director al întreprinderii în perioada interbelică, şi Ida (n. 31 mai 1860), soţia coproprietarului fabricii, Georg Schmutzler. 

Prima instalaţie cu aburi din România

Singurul băiat a urmat meseria tatălui, începând să muncească de la vârste fragede, „ca să se obicinuiască de timpuriu cu munca“. „În timp ce ceilalţi şcolari alergau liberi  pe câmpii şi pe livezi, în vacanţe, Wilhelm trebuia să şadă lângă suculă şi să-şi facă pensumul“. Uneori, băiatul era recompensat cu câte un creiţar la o suveică. Era un băiat slăbuţ, înalt şi bolnăvicios, dar a trăit 74 de ani. În 1912, într-un accident de tramvai în Budapesta, şi-a rupt ambele picioare şi a suferit şi alte leziuni grave, pentru care a stat la pat luni de zile. După ce a terminat 4 clase primare şi 3 reale, la 14 ani, a fost primit ucenic pe patru ani de şeful breslei (Zunftmeister). În acest timp, a făcut patru ani la seral de şcoală gremială germană de comerţ. Când a dat proba de calfă, care însemna să ţeasă la războiul de mână fără greşeală, a dus trei cupe de vin şi doi colaci examinatorilor (Schaumeister). A fost primit în frăţia postăvarilor. Totul a continuat aşa până când o lege a desfiinţat breslele şi a dat avânt industriei. După moartea tatălui, la 18 ani, Wilhelm a plecat în Germania, cu gândul să facă o şcoală specială pentru industria textilă. Împreună cu un prieten, a ales Şcoala de Ţesătorie din Grunberg. Aici a învăţat timp de un an bazele ţesătoriei, dar şi tot fluxul tehnologic. După absolvire, a intrat ca practicant la firma H.&A. Gleim din Melsungen. Abia acum s-a considerat pregătit să preia povara mamei sale care conducea deja o instalaţie cu aburi. Prima din România.

„Cuconu’ Seppi“

După întoarcerea acasă, Scherg a cumpărat o maşină cu aburi de 10 CP şi şase războaie mecanice în locul celor două de mână de până atunci. „Acestea erau cele dintâi războaie mecanice din Transilvania şi Ungaria, fiind admirate din toate părţile ca adevărate mari evenimente“. Instalaţia modernă a funcţionat timp de nouă ani. Scherg a cumpărat încă două case vecine. Chiar şi aşa, cu 3 clădiri şi dotare modernă, fabrica nu mai avea unde să se extindă, iar acesta era un imperativ, atâta vreme cât postavul Scherg era la mare căutare şi comenzile nu mai conteneau. Printr-o întâmplare, spălătoria de lână de lângă Canalul Timişului din Blumăna era de vînzare. Locul de 35.000 mp, proprietate a lui Albert Schmidt, era foarte potrivit pentru o fabrică în plină dezvoltare. Împreună cu Joseph Schreiber, cumnatul său, Scherg a cumpărat această parcelă în 1883, pe care a ridicat o clădire impunătoare. Întreprinderea şi-a schimbat numele în Wilhelm Scherg&Cie. La 1 aprilie 1884, noua firmă a fost înscrisă în registrul comercial din Braşov, cu trei acţionari: Scherg, văduva Katharina şi Schreiber. Noul asociat al firmei, născut în 2 iunie 1842, era un ţesător de lînă, însă s-a ocupat mai mult de comerţul cu această materie primă. A fost mană cerească pentru afacere, deoarece era bun cunoscător al lânei şi ştia cei mai buni furnizori, proprietari de turme şi negustori, toţi români din Săcele, care îl numeau „cuconu’ Seppi“ şi-l apreciau în mod deosebit. 

Şase ani de război vamal

În primăvara anului 1884, a început construirea clădirii noii fabrici de postav (40 m lungime şi 2 etaje), în care au fost instalate maşinile vechi plus o maşină cu aburi de 50 CP cu un cazan corespunzător, un selfactor (maşină de tors) cu 400 de fuse, două războaie noi pe lângă cele 16 vechi, instalaţie de boiangerie şi apretură şi alte utilaje auxiliare. În 1887, a venit în firmă şi Georg Schmutzler (n. 8 martie 1856), căsătorit din 1885 cu Ida, sora lui Scherg. Bun comerciant, a preluat frâiele comerciale ale întreprinderii. Se ocupa şi de contactele în străinătate, iar faima postavului braşovean în Ungaria lui i se datorează. Cei trei cumnaţi colaborau excelent, astfel că întreprinderea familială a prosperat. Pe 24 mai 1884, Wilhelm Scherg s-a căsătorit cu Iulie Stenner, fiica maistrului postăvar Paul Stenner, cel care a ajutat cu bani fabrica. În 1886 a izbucnit războiul vamal între România şi Austro-Ungaria, care a însemnat „o lovitură extraordinar de grea şi o încercare aspră şi neprevăzută“. Până atunci, produsele din Braşov erau vândute în România, care „fiindcă lâncezise ani îndelungaţi sub stăpânirea turcească, aproape nu avea nicio tagmă de meseriaşi şi nicio industrie“. În România, crescuseră enorm taxele pe marfa de import. Austro-Ungaria a răspuns şi ea cu aceleaşi suprataxe la cereale. Acest război a durat şase ani, „nimicind industria braşoveană“.

„Cele dintâi stofe fine din Ungaria“

Până la acest episod, în Bucureşti exista „Strada Braşovenilor“, unde se vindeau exclusiv mărfuri produse la Braşov. Singura marfă care a supravieţuit, ba chiar a avut şi mai mare căutare, a fost postavul Scherg. Războiul vamal a alungat mulţi industriaşi braşoveni pe Valea Prahovei. Astfel, Wilhelm Rhein şi Peter Scheeser, cu sprijinul Casei Regale, au înfiinţat o fabrică de postav la Azuga, iar fraţii Karl şi Samuel Schiel, fabrica de hârtie de la Buşteni şi alte întreprinderi cu renume. Fabrica Scherg nu s-a mutat din Braşov. Paguba financiară avea să fie compensată de orientarea producţiei spre mărfuri căutate în lumea bună. Până atunci, Scherg produsese aproape exclusiv postavuri ţărăneşti şi flaneluri unicolore. Războiul vamal a dat un impuls producţiei de postavuri fine şi de modă. Schimbarea a fost o idee strălucită, postavurile au ajuns la mare căutare în Ungaria, „fiindcă erau cele dintâi stofe mai fine de modă din Ungaria“. Ca să nu renunţe nici la postavurile ţărăneşti, Scherg s-a dus în Bulgaria şi a încheiat legături comerciale cu negustorii, care au dus astfel mărfurile braşovene până în Turcia, ţară în care acest postav se găsea greu. Comenzile au început să curgă din toate colţurile Turciei: Constantinopol, Smirna, Trapezunt, Salonic. Apoi, Scherg a încheiat contracte direct cu comercianţii. Postavul de Braşov a ajuns, pe spatele cămilelor, şi în Persia şi chiar mai departe. 

Brassavele, râvnite şi copiate

Aceste postavuri de Braşov erau cunoscute sub denumirea de „Brassova“. Brandul era de neînvins, practic orice alt postav ţărănesc era net inferior celui braşovean. Industriaşii germani, austrieci şi englezi au ajuns la un pas de faliment, aşa că au recurs la măsuri disperate. Au copiat postavurile produse la Braşov, dar clienţii care deja cunoşteau originalul nu puteau fi păcăliţi. Aşa că au fabricat şi etichete „de o imitaţie fidelă în culoare şi formă şi cu aceleaşi plombe de plumb, cu cari stofele noastre fuseseră înzestrate decenii de-a rândul“. Comerţul în Turcia a fost înfloritor pentru întreprinderea braşoveană. Până când a izbucnit Primul Război Mondial şi astfel, în 1914, exportul către Turcia a încetat. Dar a fost reluat pe timp de pace, turcii nu puteau uita marfa de calitate Brassova Scherg. După 20 de ani, cererea era la fel de mare ca înainte de război. Stofele de modă se vindeau excelent în Ungaria. În perioada 1888-1892, au fost achiziţionate noi maşini, însă chiar şi extinsă, fabrica nu mai făcea faţă cererii. În 1892 a început construirea celui de-al doilea corp de clădire, tot de 40 m lungime şi cu două etaje. S-au adus o maşină cu aburi mai puternică, de 150 CP, 16 războaie şi alte maşini textile. În august 1894, industriaşii au cumpărat încă o parcelă, situată vizavi de fabrică şi de Canalul Timişului, între Strada Fântînii şi Strada Timişului. Aici, în două case şi magazii funcţionase o spălătorie de lână. Întreprinderea a intrat într-o nouă etapă de prosperitate.

Scherg a cumpărat câteva fabrici

Pe 6 noiembrie 1897, la 73 de ani, a murit Katharina Scherg, nu înainte de a cere să fie dusă la ultimul etaj al fabricii ca să privească pentru ultima oară imperiul pe care-l crease. Fiind o creştină evlavioasă, a mai apucat să înfiinţeze şi o cantină pentru cei nevoiaşi, aşa numita „bucătărie poporală“. În zorii zilei de 31 iulie 1898, duminica, a ars clădirea cea nouă a fabricii împreună cu utilajele. A mai putut fi recuperată doar maşina cu aburi. Câteva zile, focul a mocnit în ruinele depozitelor cu marfă finită. Fără să se descurajeze, proprietarii, la numai două săptămâni de la catastrofă, au comandat maşini noi: selfactori, sucală, războaie, maşini de tuns. Până la sosirea utilajelor, clădirea a fost refăcută, de data aceasta din beton armat şi ciment, de către firma Demeter Gartner&Comp., care a adăugat şi un etaj. În ianuarie, Scherg a cumpărat Fabrica de Postav Bacon&Comp, de pe Valea Timişului, pe care a dezvoltat-o şi cu care a avut producţie până în 1916, la izbucnirea războiului, când a fost dezmembrată de armată. Pe 26 martie 1900, a murit Josef Schreiber, la numai 58 de ani. Ultima lui dorinţă a fost ca la conducerea fabricii să intre fiii lui, Josef (23 ani) şi Wilhelm (20 ani). Josef absolvise şcoala specială textilă din Brunn, a lucrat un an la fabrica de postav din Rheinpfalz, astfel că, la Scherg, a devenit director tehnic. Din păcate, a murit la 13 septembrie 1917, la numai 41 de ani. Wilhelm, fratele lui, absolvise  Academia Comercială din Graz. La Scherg, s-a ocupat de comerţ. Numai la Constantinopol a călătorit de 12 ori în interes de afaceri. 

Stofe pentru uniforme militare

În decembrie 1900, industriaşii au cumpărat maşinile şi stocul fabricii de postav Martin H. Lang. În 1903, au cumpărat încă 21.000 mp, în „Livada Sfîntului Ioan“. În primăvara lui 1904, au mai cumpărat şi Fabrica de Postav şi Tricotaj August Schwabe, de la Dîrste, care a funcţionat până în 1917, an în care materii prime nu se mai puteau procura din cauza războiului. În decembrie 1904, s-a făcut o nouă achiziţie: Moara Binder şi Hugel din vecinătatea fabricii. Utilajele au fost vândute, iar clădirea a fost amenajată cu locuinţe pentru muncitori şi funcţionari. După restaurarea de mai târziu, puterea morii a fost transferată fabricii de postav, prin intermediul unei instalaţii de turbini. Cu toate extinderile, fabrica nu mai prididea să-şi satisfacă clienţii care cereau stofe fine, mai ales Kammgarn de modă, apreciat în Ungaria, Austria, România şi Turcia. Se cereau şi stofe „pentru uniformele armatei austro-ungare, pentru honfezimea maghiară şi pentru jandarmerie, pentru ceferişti şi toate celelalte instituţii ale statului şi particulare“. În 1907, s-a construit din beton şi fier o clădire de 71 metri şi 3 etaje. S-au adus o nouă maşină de aburi de 570 CP, un nou cazan Tischbein, 30 de războaie şi numeroase maşini auxiliare. La sfârşitul anului 1907, Scherg s-a asociat cu firma braşoveană Portland Kugler&Co., ajutând această fabrică de ciment să se menţină şi să se mărească. În anul următor, pentru limpezirea apei utilizată în procesul de fabricaţie, s-au construit trei bazine de beton, cu un volum de 3.600 mc. 

Pierderi uriaşe, nicio despăgubire

În 1912, s-au achiziţionat un Leviathan modern (maşină de spălat lână), 3 scărmănătoare, 4 selfactori, 45 de războaie, astfel că Scherg ajunge una dintre primele cinci mari fabrici de postav ale fostei Ungarii. În 1912, arhitecţii Schuller &Goldschmidt au proiectat un sediu pentru birouri, executat de aceeaşi firmă de construcţii Demeter Gartner& Comp. La parter erau birourile şi depozitele de postav, iar la celelalte două etaje, materiile brute. În iunie 1913, s-a cumpărat casa din Strada Porţii nr. 14, apoi cea din Piaţa Libertăţii, colţul Târgul Cailor, unde încă din 1890 era magazinul de desfacere al fabricii Scherg. În cei 15 ani de după incendiu, după o perioadă înfloritoare, a venit războiul. Guvernul maghiar a sistat aprovizionarea cu materii prime. În 1915 s-au închis filialele din Timişul de Jos şi din Dârste, iar activitatea fabricii din Braşov a fost considerabil redusă. S-a oprit producţia de stofe de modă, din stocul de materiale s-au făcut uniforme militare. În august 1916, când trupele române au intrat în Braşov, în fabrică s-au instalat soldaţii, care au vegheat ca stocurile să nu fie prădate. Le-au trimis la Bucureşti, armatei române. Pagubele au fost de mai bine de 2 milioane de coroane de aur, dar proprietarii n-au primit nicio despăgubire, situaţia financiară a statului român fiind grav afectată de război. După o pauză de cinci luni, fără materii prime, fabrica şi-a reluat activitatea. 

O fabrică de 100.000 mp

În 1918, a izbucnit revoluţia din Ungaria şi mai multe vagoane încărcate cu stofe militare în valoare de 2 milioane de coroane au fost jefuite înainte de a ajunge la Budapesta. Nici statul ungar nu a plătit pagube. În plus, conducerea fabricii a trebuit să doneze statului român sume mari de bani, sub formă de împrumut de război, iar guvernul austro-ungar a rămas dator, nemaiachitându-şi datoriile faţă de Scherg. Cu toate pierderile, fabrica nu a capitulat. După război, a început să se extindă, cu un nou corp de clădire şi zeci de utilaje moderne comandate la Aachen. În 1923, la împlinirea a o sută de ani, Scherg dispunea de clădiri de 150 m lungime şi trei etaje. Suprafaţa totală ocupată de fabrică era de 96.000 mp, din care 22.500 mp erau clădirile. Fabrica lucra cu 200 de războaie. Director era de 37 de ani Johann Schachl. Tot el a dispus să fie tipărit acest „Memoriu“. În 1927 întreprinderea a devenit societate anonimă cu 24 de acţionari, conducerea rămânând în mâna foştilor proprietari. Chiar şi în anii crizei economice, războaiele de ţesut ale fabricii Scherg nu au amuţit, mânuite de 850 de angajaţi. În anii din preajma celui de-al Doilea Război Mondial, întreprinderea s-a ridicat din nou, capitalul sporind serios. La 11 iunie 1948 a fost naţionalizată primind numele de „Partizanul Roşu“. Ceea ce a urmat, e deja cunoscut. Producţia a crescut, fabrica n-a stat nicio clipă, chiar dacă s-a numit apoi „Fabrica de stofe Braşov“ sau „Carpatex“, după privatizarea din 1990. Producea anual 4 milioane mp de ţesături, din care trei sferturi mergeau la export. Cu toate acestea, astăzi, după aproape 200 de ani de la înfiinţare, din glorioasa fabrică de stofe n-a mai rămas nimic. Istoria fabricii Scherg e importantă pentru Braşov. Azi, cât trecutul încă nu s-a îndepărtat prea mult, e bine să aruncăm această „privire asupra veacului expirat“.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov

COMENTARII RECENTE

SDA Servicii de Depozitare și Arhivare oferă soluții complete și de înaltă calitate pentru depozitarea și consultarea documentelor arhivate, cu respectarea normelor în vigoare și a condițiilor de siguranță impuse prin LEGEA ARHIVELOR NAȚIONALE NR. 16/1996.

Arhivare și depozitare documente în maximă siguranță

Firma dispune de două depozite proprii, situate în București și Brașov, echipate cu spații de arhivare documente și depozitare conform standardelor internaționale. În plus, SDA Servicii de Depozitare și Arhivare oferă servicii complete de arhivare, inclusiv depozitarea documentelor, prelucrarea arhivistică, scanarea documentelor, transportul și distrugerea securizată a acestora.

SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare pune la dispoziția clienților săi spații de depozitare dotate cu sisteme automate de supraveghere video, alarmare și stingere a incendiilor, controlul umidității și microclimatului, pază umană asigurată de echipe specializate 24/24h. De asemenea, soluția software complexă și echipamentele IT de ultimă generație monitorizează în permanență parametrii mediului de depozitare și asigură trasabilitatea, securitatea și integritatea documentelor.

Consultarea rapidă a documentelor arhivate

Documentele pot fi consultate fie în mod electronic – acestea fiind trimise prin e-mail- fie în format fizic la sediul SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare, fie la sediul clientului. În acest ultim caz, documentele sunt expediate pentru consultare prin servicii de curierat sau transport prin flotă proprie cu vehicule specializate și monitorizate prin GPS. În plus, compania oferă sali individuale de consultare documente echipate cu tehnologie de ultimă generație pentru copierea și scanarea documentelor.

SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare are în vedere dezvoltarea continuă și inovația tehnologică pentru a asigura un parteneriat de durată cu clienții săi. Firma are certificat Sistemului de Management al Securității Informației conform standardului internațional SR ISO/IEC 27.001: 2018, fiind de asemenea certificată conform standardelor ISO 9001:2015 – Sistemul de Management al Calității, ISO 14.001: 2016 – Sistemul de Management de Mediu și ISO 45.001:2018 – Sistemul de Management al Sănătății și Securității Ocupaționale.

Prin certificarea conform standardelor ISO mentionate mai sus, SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare demonstrează preocuparea pentru dezvoltare și inovație tehnologică continuă, precum și angajamentul pentru calitate, mediu, sănătate și securitate ocupatională.

SDA – SERVICII DE DEPOZITARE ȘI ARHIVARE se remarcă prin soluții complete, securizate și accesibile pentru depozitarea și consultarea documentelor arhivate, fiind un partener de încredere pentru orice business care își dorește să aibă acces rapid și sigur la informațiile sale.

De ce sa apelezi la un detectiv particular Iasi ? Pentru ca viata este scurta si nu merita sa te framanti, sa iti faci zile amare si sa nu ajungi la niciun rezultat. Pentru ca un detectiv particular Iasi are experienta, metodologia si gadgeturile necesare pentru a descoperi raspunsurile la intrebarile tale si, uneori, chiar si solutiile.

Esti persoana fizica si o problema cu una sau mai multe necunoscute nu te lasa sa dormi? Apeleaza la un detectiv particular Iasi! Esti o companie si crezi ca cineva iti spioneaza afacerea sau ai o oferta care te intriga? Apeleaza la un detectiv privat Iasi! Esti avocat si clientul tau are nevoie de dovezi? Apeleaza la un detectiv Iasi! Stii zicala “a nu vedea padurea de copaci”? Uneori avem nevoie de o viziune noua, din exterior.

In plus, cautand adevarul de unul singur, mai ales in cazurile personale, esti subiectiv. Un detectiv privat este obiectiv, el nu este afectat emotional de cazul pe care il preia. Ramane mereu focusat pe obiectivul anchetei si pe rezultate.

Salvezi timp si resurse cu un detectiv particular Iasi

Munca de detectiv particular Iasi implica mai mult decat urmarirea suspectilor, implica tactici moderne si o inalta pregatire, inclusiv in investigatie digitala. Astazi, o parte din infractiuni sau actiuni care iti pot aduce prejudicii sunt operate din spatele unui telefon, a unei tablete sau a unui computer. Tocmai de aceea, cu experienta si profesionalismul dobandite in ani de studii si practica, detectivii particulari descopera rapid ADEVARUL.

In plus, tu ramai anonim. Detectivul, care poate fi un barbat sau o femeie, in fuctie de natura cazului, este bine pregatit si va obtine informatii fara ca cei vizati sa banuiasca vreo clipa ceva. Tocmai de aceea este important sa iti alegi un detectiv particular Iasi cu experienta si o conduita profesionala fara cusur.

Care este cea mai buna agentie de detectivi particulari din Iasi?

Raspunsul este simplu. Este aceea care iti rezolva cazul repede si cu tarife onorabile. Indiferent de natura spetei, experienta, reputatia si integritatea sunt cele ma bune unitati de masura.

Keto Diet, Detonic, Alkozeron, Insumed, Clean Vision si Urotrin sunt suplimente alimentare cu rezultate confirmate de clienti.

1. Toate cele de mai sus sunt suplimente alimentare, remedii 100% naturale care au rezultate bune in tratarea diverselor afectiuni cu care cei mai multi dintre noi ne luptam zi de zi.
2. Toate informatiile de care aveti nevoie legate de aceste medicamente organice sunt descrise cu lux de amanunte (prospect, pret, recenzii, formule active) si obiectivitate pe Evonet, un motor de cautare pentru suplimente alimentare, medicamente naturiste si remedii sigure si testate.
3. Sunt suplimente alimentare care pot fi achizitionate din Romania, direct de la distribuitorii autorizati.

Suplimentele alimentare sunt o solutie de intretinere sau tratament usor de administrat si fara efecte negative, fara compusi periculosi, blande, cu efect rapid si de lunga durata. Stresul, anxietatea, lipsa timpului liber, grijile de zi cu zi, lipsa activitatilor sportive, alimentele de proasta calitate sau mult prea procesate s.a.m.d. ne degradeaza fizic si psihic.

Cu vitaminele si mineralele ne-am obisnuit deja, dar se pare ca nu este suficient. Este nevoie de o sustinere mai mare a organismului si asta cu tinte exacte. Tocmai de aceea au aparut suplimente alimentare dedicate unor disfunctionalitati sau unor probleme care pot fi tinute sub control sau pot fi corectate, chiar vindecate.

Evonet aduna in acelasi loc toate informatiile care pot fi de folos pacientilor, celor care cauta solutii alternative la o problema de sanatate, medicilor din diverse ramuri deschisi catre medicamente 100% naturale si tuturor celor care vor sa fie informati.

Va propun o scurta trecere in revista a celor mai apreciate suplimente alimentare, atat din punct de vedere al recenziilor adunate de la pacienti si specialisti cat si din punct de vedere al comenzilor inregistrate de distribuitorii autorizati de producatori.

Keto Diet, capsule pentru slabit

Dieta Keto, datorita eficientei si a unui regim usor de urmat si-a gasit repede adepti. Rezultatele obtinute i-au mobilizat pe cercetatori care au dezvoltat Keto Diet capsule, un supliment alimentar natural care sa ii ajute sa slabeasca pe cei supraponderali sau pe cei care doresc sa renunte la cateva kilograme fara efort.

Conform datelor adunate de Evonet, poti slabi de la cateva kilograme pana la 14-20 de kilograme pe luna. La prima vedere pare foarte mult, utilizatorii povestind de topirea grasimilor rapida dupa ce starea de cetoza se instaleaza in organism.
Obezitatea este un factor de risc din multe puncte de vedere, motiv pentru care orice ajutor este bine-venit.

Detonic, medicament pudra pentru hipertensiune

Foarte multi oameni sunt hipertensivi si asta se datoreaza mediului in care traim si stresului la care suntem supusi zi de zi. Tocmai de aceea, in UK s-au facut studii si s-a recomandat consumul de Detonic persoanelor cu predispozitie la AVC.

Imbunatatirea functiilor cardiace intr-un mod natural este un pas mare atat pentru cercetatori cat si pentru pacietii care pot recurge la acest medicament sub forma de pudra care reduce natural hipertensiunea.

Inca o problema in care pudra naturala Detonic ajuta, este combaterea aparitiei aterosclerozei, medicamentul fiind un aliat de nadejde in curatarea vaselor de sange si oxigenarea excelenta a creierului.

Era si timpul ca cercetarile in domeniu sa scoata la lumina un medicament natural de intretinere a inimii si functiilor ei.

Alkozeron, tratament alcoolism

Vedem foarte des reclame la suplimente alimentare pentru ficat in care este atins si consumul de alcool. Sa recunoastem ca situtia este mai grava decat dramatizarea din reclamele TV si ca era nevoie de un medicament care sa lupte impotriva dependentei e alcool.

Consumul de alcool este o problema atat pentru persoana dependenta cat si pentru cei din jur, mai ales pentru familia consumatorului. Cele mai multe acte de violenta se desfasoara pe sub efectul consumului de alcool, violenta domestica fiind inca o problema care trebuie privita cu maxima seriozitate.

Dependenta este o boala si trebuie tratata ca atare, acesta este motivul pentru care cercetatorii au lucrat ani de zile la o formula terapeutica naturala care sa inhibe pofta de alcool si il ajute ce cel dependent sa scape de acest viciu. Evonet a strans toate datele si recenziile pentru ava informa corect despre Akkozon, medicament care ajuta la tratarea alcoolismului.

Insumed, reduce zaharul din sange

Conform ultimelor statistici Diabetul a devenit o problema de sanatate atat in cazul celor trecuti de prima tinerete cat si in cazul celor mai tineri, chiar si in randul copiilor. Consumul de alimente dulci, sucuri si junk food are si un revers al medaliei, si anume, Diabetul.

Insumed capsule pentru diabet este o solutie naturala si eficienta pentru reducerea nivelului glicemic si pentru normalizarea acestuia. Diabetul poate avea consecinte grave, schimbarea stilului de viata fiind prima masura care este recomandata pacientului suferind sau celui cu glicemia ridicata aproape de valorile acestei afectiuni.

Curele cu Insumed pastile, conform recenziilor adunate de la pacienti, medici in nutritie, diabet si endocrinologie au ajutat multi pacienti cu mentinerea sub control a glicemiei. Insumed poate fi consumat si preventiv de persoanele care au in familie cazuri de diabet, Evonet fiind locul de unde va puteti informa corect.

Clean Vision, medicament pentru vedere

Vederea este inca o functie a organismului nostru greu incercata. Petrecem din ce in ce ai mult timp cu ochii in ecranul telefonului, in monitoare sau privind la TV. Ochii nostri au nevoie de pauze, au nevoie de odihna si somn, altfel veti ajunge sa purtati ochelari.

Medicamentele pe baza de luteina ajuta, iar daca vorbim de suplimente alimentare naturale, cu compusi organici, este si mai bine. Clean Vision capsule pentru ochi actioneaza asupra prediunii aflate la nivelul globilor oculari si sustine vederea de la interior catre exterior.

Imbunatatirea vederii intr-un mod natural si neinvaziv nu poate fi decat o veste buna pentru pacientii cu plobleme de vedere.

Urotrin tablete naturale pentru prostata

Tabletele pentru prostata nu sunt o moda, sunt necesare pentru ca functiile acesteia sa fie complete pentru ca altfel, aceasta problema de ordin medical isi intinde plasa catre partea psihologica si produce dezechilibre pe mai multe planuri. Urotrin tablete pentru prostata este un medicament natural pentru barbati si problemele lor specifice.

Vedem des la TV reclame la tot felul de remedii pentru prostata. Pentru barbati, functionarea prostatei la un nivel optim este direct propotionala cu o viata sexuala normala. Problemele legate de prostata pot duce la erectii slabe, la ejaculari premature si chiar la infertilitate si impotenta.

Urotrin pentru prostatita este destinat barbatilor atat pentru vindecarea inflamatiilor la nivelul aparatului uro-genital cat si pentru imbunatatirea performantelor in viata intima. Pentru orice problema exista o solutie.

Concluzie

Legatura dintre Keto Diet, Detonic, Alkozeron, Insumed, Clean Vision si Urotrin o reprezinta Evonet, site-ul in care se regasesc toate informatiile despre aceste suplimente alimentare. Prospect, pret, recenzii, pareri de pe forumuri, indicatii si contraindicatii, toate pot fi gasite intr-o sursa de incredere: www.evonet.ro.

Noi, brașovenii, suntem obișnuiți cu turiștii, îi vedem la fiecare pas făcut în centru, îi recunoaștem după interesul cu care privesc în jur și după obiectivele aparatelor foto. Orașul abundă de unități de cazare cu 3 și 4 stele, dar mulți turiști preferă cazarea în regim hotelier Brașov.

Citisem într-un articol despre cât de profitabilă este închirierea artamentelor în regim hotelier. Oare chir așa să fie? Oare totul se reduce la profit? Cum rămâne cu toate investiția făcută de proprietar? Cum rămâne cu confortul care de multe ori este peste cel oferit de hoteluri cu multe stele? Cele mai multe apartamente sau garsoniere care sunt oferite spre închiriere în regim hotelier sunt amenajate modern și oferă condiții de lux.

Eu am un apartament mic, motiv pentru care, atunci când îmi vin prietenii din Sibiu sau Timișoara în vizită, caut rapid cazare în regim hotelier care, dacă mă mulțumește pe mine, îi va mulțumi și pe ei. În astfel de momente am descoperit apartamentele Promenada Studios, mai exact studiouri în regim hotelier Brașov.

Lux și bun gust

Eu le-am văzut pozele pe site, dar cum am o coastă împrumutată tocmai de la Toma Necredinciosu’, m-am dus să mă conving. Apartamentele se află într-un bloc nou, aproape de Coresi, lucru care m-a bucurat enorm. E liniște și ai un sentiment de intimitate, apropierea de mall fiind ca bomboana pe colivă.

Fiind un bloc nou, te simți binevenit de la intrare, din casa scării. Intrarea în apartament se face cu cartelă, nu cu cheie. Încă de la primii pași, apartamentul te încânta prin design și calitatea obiectelor folosite. Nici nu știi unde să te uiți prima dată.
Aici sigur este mâna unui designer de interior, îmi dau seama după culori, după obiectele de mobilier, după nuanța lemnlui sau textura tapetului.

Electocasnice hi-tech în bucătărie

Nu cred că se vor omorî prietenii mei cu gătitul, dar eu una nu am așa ceva acasă și îmi doresc. Nu știu câți dintre clienți folosesc plita și cumptorul, dar pentru cei care vor să își gătească ceva în casă, în bucătărie se găsesc toate cele necesare, ba chiar mai mult. Ai cafetieră, ai cană termică, ai vase și ustensile de cea mai bună calitate. Aproape că îți e milă să le folosești.

Camera este open space și ai, pe lângă canapeaua soft, un birou de la care poți lucre oricând. Insula care desparte elegant bucătăria de living, este un mare televizor. Totul este la superlativ.

Dormitor cu parfum de somn ușor

Știi ce nu suport eu la cele mai multe hoteluri? Paturile! Sunt mici și , de cele mai multe ori, au saltelele uzate. La Promenada Studios totul este nou, camerele au început să fie închiriate în regim hotelier în urmă cu câteva luni.
Lenjeria de pat este albă și miroase a proaspăt spălat. Pernele par confortabile, deși nu le-am testat. Draperiile sunt opace, tapetul de bun gust și lumina poate fi reglată.

Baie mare cu produse de igienă

Știți prospapele moi, halatele și papucii de unică folosință de la hoteluri? Sunt și aici, ambalate frumos și așezate elegant. Încă o bilă albă îi dau acestui studio destinat cazării în regim hotelier pentru produsele de igienă din baie. Nici la hoteluri de 4 stele nu am întâlnit o gamă de produse de îngrijire de calitate superioară.

Îmi place totul! Sincer, i-aș lasă pe prietenii mei să stea la mine și eu m-aș muta câteva zile într-unul din apartamentele închiriate în regim hotelier Promenada Studios.

Daca unii dintre noi au intrat intr-un concediu prelungit, altii, pe fondul prezentei virusului pandemic, au muncit mai mult decat oricand si este firesc sa simta nevoia unei pauze, al unui concediu fara a se limita la propriul apartament. Nu stiu in ce masura turismul are portile deschise dar stiu o solutie sigura: inchiriere autorulota Brasov.

Daca locuiesti intr-un oras la munte nu inseamna ca esti in concediu. Oricat de minunat ar fi Brasovul de sarbatori sau in timpul anului, simti nevoia sa evadezi, sa pleci o perioada, sa descoperi un colt de rai uitat de lume sau sa te retragi undeva unde la orele 11 sa nu fii nevoit sa tragi zavoarele.

Eu am descoperit ca pot avea libertatea de a petrece un concediu alaturi de familie daca apelez la o firma care sa imi ofere servicii de inchiriere autorulota Brasov, servicii de calitate si extinse, facilitati multiple si preturi de Romania, nu de Europa.

Care sunt avantajele serviciilor de inchiriere autorulota Brasov?

1. Libertatea de miscare
Daca inchiriezi o autorulota, poti petrece concediul departe de casa si izolat in acelasi timp. Poti campa la marginea unei paduri sau pe malul unui lac si te poti reconecta cu natura, cu cerul si pamantul si nu in ultimul rand, cu familia pe care cu siguranta ai neglijat-o putin din cauza timpului scurt petrecut impreuna.

2. Siguranta
Acum, mai mult decat oricand, datorita numarului tot mai mare de imbolnaviri vrei sa fii in siguranta. Poti campa intr-un loc izolat, departe de orice “picior de om”, fara a fi nevoit sa parcurgi distante mari fata de Brasov.
Daca tot vorbim despre siguranta, permite-mi sa te asigur, din proprie experienta, ca dupa fiecare serviciu de inchiriere autorulota, aceasta este igienizata temeinic, tocmai pentru a oferi siguranta impotriva colectarii de virusuri si bacterii.

3. Facilitati
Daca te numeri printre cei care au nevoie de caldura, curent, de baie si bucatarie cu apa calda, poti sta linistit, vei avea parte de ele 🙂 Vei avea si smart TV pentru emisiunile preferate, frigider si tot ce inseamna o bucatarie echipata modern, doar ca la dimensiuni mai mici. Inchipuie-ti ca ai facut rezervare la un mini hotel cu servicii de self catering accommodation.

Daca vrei sa-ti surprinzi iubita, apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov. Ai grija sa pui in frigider cate ceva de ale gurii, un vin bun si cateva dulciuri, fructe si inghetata. Nu va trebuie multe, puteti campa sau opri oriunde are voie si un autoturism, puteti chiar sa va faceti aprovizionarea de la un supermarket aflat in drumurile voastre.

4. Fara program
Un lucru care pe mine ma irita putin la hoteluri si pensiuni este programul. Nu imi plac vacantele in care cineva imi face program de masa sau pentru alte activitati. Vreau sa ma trezesc cand am chef, sa mananc cand am chef si sa imi fac bagajele la plecare fara sa bata cineva la usa mea in ideea in care vrea sa se apuce de curatenie pentru urmatorii turisti cazati.

5. Fara noaptea de Revelion la fereastra
Nu stiu sincer cum va fi noaptea dintre ani. Mai sunt cateva zile pana atunci si lucrurile nu se anunta prea incurajator. Multi dintre noi vom sarbatori in familie, fara uratori, fara vizite la cei dragi, fara prieteni. Ma intristez la simplul gand, nici nu imi mai vine sa scriu.

Daca nu vrei sa fii printre cei care se vor zgai la cer pentru a vedea artificiile, daca nu vrei sa te numeri printre cei care isi vor lipi nasurile de fereastra rece si vor inchina un pahar de sampanie privind la vecinii de vis a vis, fugi in natura. Apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov si petrece altfel mini-vacanta de sarbatori. Sper din tot sufletul sa gasesti o autorulota de inchiriat, sunt convinsa ca nu sunt singura care s-a gandit la aceasta posibilitate.

In incheiere nu-mi ramane decat sa iti urez un an mai bun, mai frumos si cu rezultate negative la teste ;).

Acum, mai mult decât oricând cred că ai conștientizat cât de important este să ai un apartament cu 3 camere în Brașov. Punând de cele mai multe ori cheltuielile pentru întreținere deasupra confortului, sau diferența de preț dintre 2 și 3 camere, mulți dintre oamenii aflați în căutarea unui apartament s-au îndreptat către cele cu 2 camere. Până în martie, când mulți dintre noi am fost nevoiți să lucrăm de acasă, nu am înțeles cât de util ar fi fost să avem un apartament cu 3 camere.

Apartamente 3 camere Brașov finalizate și gata de mutare

În contextual pandemiei cu care ne confruntăm acum, o cameră este sală de clasă și o cameră a devenit birou. Dacă ai 2 copii, atunci biroul tău se mută în bucătărie. Mai în glumă, mai în serios, cred că o camera în plus este mai mult decât utilă.

Dacă vorbim însă de apartamente noi, cheltuielile de întreținere de la 2 camere la 3 camere sunt nesemnificative. Nu e târziu să faci pasul nici acum, deja sunt zvonuri că în curând vom lucra iar de acasă. O să zici că multe apartamente se vând în stadiu de proiect și că până te vei muta se va termina și nebunia asta. Ei bine, eu știu din surse sigure că există apartamente cu 3 camere finalizate în Brașov, numai bune să te muți în ele.

Ce dezvoltator imobiliar mai are disponibile pe piața imobiliară apartamente noi cu 3 camere Brașov? Mosaic Residence este cel care îți poate pune la dispoziție apartamente cu 3 camere finalizate chiar în vecinătatea mall-ului Coresi. Și nu orice fel de apartamente, ci unele spațioase, bine compartimentate și izolate pentru cele 5-6 luni de iarnă, câte sunt de obicei în Brașov.

Credibilitatea dezvoltatorului imobiliar trage la cântar

Mosaic Residence nu este la primul bloc construit, așa că, dacă ai nevoie de feedback, ai de unde să-l obții. În plus, apartamentele sunt finisate cu tot ce este mai bun în materie de parchet, gresie, faianță, tâmplărie PVC, uși sau obiecte sanitare. Calitatea nu este doar un cuvânt, ea se vede în materialele folosite și se simte atunci când vine vorba de confort.

Cei mai mulți dintre cunoscuții mei s-au mutat în noile blocuri de lângă Coresi, unii chiar în apartamente construite de Mosaic Residence. Mi-ar fi spus dacă ar fi întâmpinat vreo neplăcere… Dacă vrei și tu să faci acest pas, achiziționează un apartament nou cu 3 camere Brașov, finalizat și finisat, adică la cheie. Lasă în urmă și fără nici un regret micul apartament constuit în “anii de glorie” și mută-te într-un apartament spațios, căduros, modern și bine poziționat.

Birou sau dormitor pentru oaspeți, o cameră în plus înseamnă mai mult confort. Ai multiple avantaje la care aș mai adăuga și faptul că nu mai sunt necesare renovări sau intervenții în următorii ani, asta dacă ai ales un apartament nou în Brașov.

Brazi în ghiveci sau brazi tăiați de Craciun? Iată o întrebare care pe care și-o pun cei care nu sunt interesați de brazii de palstic și preferă naturalul.

Deși este noiembrie, în acest an parcă nici Crăciunul nu se anunța cu același avant ca în anii trecuți. Dacă în alți ani vitrinele magazinelor te orbeau și muzica cu tematică îți zgâria urechile înainte de căderea frunzelor, acum, ca efect secundar al pandemiei, e liniște și pace.

Dragii mei, acum, mai mult decât oricând, avem nevoie de Crăciun, avem nevoie de magie, de speranță și de brad împodobit. Dacă nu sunteți adeptii brazilor artificiali, aveți de ales între brazii gata tăiați și cei în ghiveci. Puteți să vă îndreptați către marile magazine sau direct către o pepinieră Brașov.

Brazi tăiați livrați la domiliu

Chiar și cei care nu erau adepții cumpărăturilor online s-au obișnuit deja cu livrările. Nu știu cum e în alte orase, dar în Brașov , Pepiniera Brazi Argintii livrează coniferele gata tăiate, pe mai multe înălțimi și categorii (economic, standard și premium).

Eu sper din toată inima că astfel, tăierile masive de brazi și molizi sunt reduse sau chiar stopate. Mulți vor spune că nici așa nu e bine, că e o risipă și că obiceiul bradului de Crăciun o crimă împotriva naturii. Personal, eu sunt împotriva plasticului, cei mai mulți brazi artificiali sunt confectionati din plastic și cred că sunt un pericol mult mai mare pentru natură. Fără brad Crăciunul ar fi incomplet…

Brazii crescuți în pepiniere cu scopul de a fi tăiați de Crăciun nu afectează natura, nu implică defrișare, tăiere ilegală și nu au legatură cu fauna. Este drept ca nu vor opri peste noapte tăierile ilegale, dar nici folosirea brazilor artificiali nu va avea acest efect, cei care se ocupă cu astfel de „îndeletniciri” nu sunt activi doar de Crăciun și nu sunt focusați doar pe brazi.

Vorbim despre brazi sau conifere crescute fix cu scopul de a fi tăiate în preajma Crăciunului pentru a împodobi casele celor care își doresc să respecte tradițiile. Achiziționând un brad argintiu sau unul obișnuit de la o pepinieră Brașov veți fi siguri de proveniența acestuia și veți susține o aface locală. Este momentul să avem grijă de cei de lângă noi.

De acasă sau de birou, puteți acum să comandați bradul dorit și pepiniera Brașov Brazi Argintii îl va livra GRATUIT în ziua și la ora stabilită.

Brazi în ghiveci pentru Crăciun

De ceva ani încoace, eu cumpăr câte un braduț în ghiveci și apoi, după sărbători, încep să îmi sun prietenii care stau la casă spre a vedea cine vrea sa îl găzduiască într-o curte pentru restul vieții.

Cred ca soluția brazilor în ghiveci împacă pe toata lumea, nu se taie și apoi nu se aruncă nici un brad. Este dezolant peisajul de după sărbători, o multime de brazi stau aruncați pe langă tomberoanele din oraș. Brazii în ghiveci achizitionați de la pepiniere vin și cu garanția că vor putea fi plantați și vor rezista la temeraturile locale.

Eu sper că ne vom bucura de aceste sărbători și că vom avea parte de bucurii, de familie, de prieteni și de tradiții.