0.8 C
Braşov
AcasăPovestile MonitorulIstorii uitate: Scheiul celor 26 de mori

Istorii uitate: Scheiul celor 26 de mori

- Advertisement -

l Acum  peste 160 de ani, în vechiul cartier al Braşovului funcţionau 26 de mori, în paralel cu cea a lui Seewaldt, prima moară industrială din Transilvania

- Advertisement -

Odată cu primele case din Şchei, au apărut şi morile. Ape curgătoare erau destule, astfel că, la 1859, în vechiul cartier funcţionau nici mai mult, nici mai puţin de 26 de mori, grupate pe strada denumită cândva Valea Morilor. Cam câte una la fiecare 50 de metri. Căruţele încărcate cu cereale urcau înşiruite pe cărări înguste şi ieşeau din moară încărcate cu saci de mălai. Sute de ani au uruit morile în Şchei, până pe la 1911, când au amuţit. Dar s-au dezvoltat altele, dotate cu instalaţii industriale, fabricile Seewaldt şi From, mai jos, în Cetate. Astăzi, nici urmă de mori în Şchei. Eugen Moga (foto medalion), neobositul cronicar al Şcheiului, a refăcut harta celor 26 de mori, le-a desenat după vechi ilustrate şi le prezintă aşa cum a reuşit să le reconstituie, din spusele bătrânilor. 

Zeci de pârâiașe şi tot atâtea mori

Moara e o construcţie care transformă grânele în făină. Fără mori, oamenii n-ar fi putut face pâine, astfel că şi în Şchei, cel mai vechi cartier al Braşovului, au apărut mori încă de la prima comunitate. Cartierul este aşezat într-o vale adâncă şi lungă, „de aceea, Şcheiul, satul dintre munţi, n-a dus niciodată lipsă de apă“, spune Eugen Moga. Şi unde e apă, sunt şi mori. Sau cel puţin au fost în vremea când oamenii aveau de măcinat cereale. Braşoveanul a studiat hărţi şi documente vechi şi a pornit pe urma morilor din Şchei, realizând ceea ce el numeşte un inventar al acestora. O muncă deloc uşoară, fiindcă zona nu mai e străbătută de zecile de ape curgătoare: Ţâpul lui Meşotă, Fîntîna lui Ştiubei, La Pietrele lui Solomon, Pe Valea cu Apă, Pe Valea Rece, În Varişte, Pe Valea Tei, Pe Valea Oului, La Fântânița Popii, La Podul Dracului. Din cele care au rămas, braşovenii vin din toate colţurile cu sticle să-şi ia acasă această apă curată, despre care se spune că e dătătoare de sănătate, fiindcă provine din „izvoare de apă vie“. De la Pietrele lui Solomon în jos, Şcheiul era străbătut de două ape importante, una naturală şi alta care curgea printr-un canal special săpat pentru mori, pe sub poalele dealului, de la „Dintre Pietre“, până la Varişte şi Poarta Şchei. Aici firul apei se împărţea în două: unul către moara din Poartă şi altul o lua pe după Turnul Graft. Mai jos de Valea Rece, fosta Vale Putredă, se pot vedea şi astăzi, pe partea dreaptă, urmele canalului. 

De la moară, la cuptor

- Advertisement -

Principalul şi cel mai complet document care l-a ajutat pe Eugen Moga să reconstituie harta morilor a apărut în 1859, când municipalitatea a întocmit un plan al apelor şi morilor. În schiţa „Situaţia tuturor morilor de la Stâncile lui Solomon până la Poarta Cetăţii“, el a identificat 26 de mori, un număr impresionant dacă luăm în calcul suprafaţa cartierului. Erau plasate de-a lungul arterelor de circulaţie care legau Prundul de Pietrele lui Solomon. Din acest motiv, strada Principală se numea „Valea Morilor“. Diferenţele de nivel de la o moară la alta erau de 5 metri. Dar de ce aveau nevoie braşovenii de atît de multe mori? Fiindcă aveau ce măcina. La vremea aceea, pâinea fiecărei familii se făcea acasă. „Populaţia Şcheiului avea nevoie de cel puţin 2-3 mori, câte una pentru grîu, porumb şi păsat (mei), cele trei cereale care formau baza alimentaţiei. Localnicii aduceau grânele de la piaţă în schimbul produselor proprii. Duceau la vânzare fructe, brânzeturi, păsări vii şi aduceau produse care nu se cultivau pe aici“, explică Ionel Moldoveanu, urmaş al morarului Abri Mihali. Aluatul pregătit acasă era copt în cuptoare. Cel puţin 15 cuptoare erau în Şchei. Unele aveau şi brutării. Renumite erau „La Domnişoarele“ şi „La Papp“ de pe strada Vasile Saftu. „Femeile aduceau aluatul frământat în moldă la cuptor, iar copiii aşteptau să se coacă pâinea şi să primească un donţ. Din mălaiul proaspăt se hrăneau toţi ai casei, dar şi porcii de îngrăşat, precum şi puii mici. Pâinea se făcea ca să ajungă o săptămînă“, mai spune colonelul Moldoveanu, amintindu-şi de minunata pâine de Braşov, cu cartofi, care rămânea proaspătă câte 4-5 zile. Şi mămăliga era un aliment de bază: „Nu este mămăligă mai gustoasă, dulce şi plăcut mirositoare ca cea obţinută din mălai proaspăt măcinat, adus atunci de la moară“. 

Roata primei mori se învârtea la Pietrele lui Solomon

„Prima moară de care îşi amintesc bătrânii a fost lângă Pietrele lui Solomon, pe locul unde acum e casa de pe str. Podul Creţului nr. 123“, îşi începe povestea Eugen Moga. În această zonă, denumită de şcheieni „Între Chietre“, au funcţionat de-a lungul timpului patru mori, uneori câte trei simultan. Aici, Moga a găsit fragmente de piatră de moară. A desenat moara după o vedere veche din 1890. A doua, Moara lui Şerban, era lângă fostul restaurant „Pietrele lui Solomon“, iar cu 50 de metri mai jos, era o a treia moară. La Podul Creţului nr. 117, pe unde trecea canalul „La Păstăi“ şi unde azi e un podeţ, se afla o altă moară. La Podul Creţului nr. 106, altă moară, iar pe locul unde e Şcoala Teologică „Dumitru Stăniloaie“, a funcţionat încă o moară. În capătul de jos al străzii Vâlcelu mai era o moară. Cea numită „La Chiuă“ era la intersecţia străzilor Valea Tei cu Vasile Saftu. Lista morilor din Şchei continuă cu cea de la intersecţia străzii Latină cu Pajiştei, Moara Papp Vâjoiu, şi una în Piaţa Prundului. Pe Valea Putredă au mai fost alte două mori. Pe o hartă din 1880, „Plan Von Kronstadt“, sunt menţionate doar 8 mori. Dar cea mai amănunţită schiţă, cea din 4 noiembrie 1859, aminteşte: Piua pentru păsat şi mei a lui Thomas Muller, morile de măcinat ale lui Kiss Sandor, Sorbun Gyorgy, Dragomir Andras, Sorban Andras, Sorban David, o moară a oraşului, cea a lui Pojer Janos, mori ale breslelor, mori comunale. Unele erau pive pentru postav, altele mori de făină. 

Cea mai mare era Moara lui Mayer

Traseul morilor continuă pe Valea Putredă (azi Valea Rece), unde „am descoperit fundaţia unei mori, chiar la intrare, moara lui Pojer Janos, dar pe hartă apar alte două însemne de moară: Tuchmacher Innung şi Csizmenmacher Innung“, spune şcheianul. Unde a funcţionat restaurantul „Trocadero“, a fost moara notată pe hartă Walkmuhle der Wollenweber Innung. Dar cea mai mare şi mai modernă era cunoscută ca Moara lui Mayer, de pe strada Podul Creţului nr. 106. Pe frontispiciu scria: Turbinen, Kunst Walz-Muhle, adică numele proprietarului Mayer, moară cu valţuri artificiale, turbină cu aburi. Moara Mayer a fost construită cam pe la 1890, astfel încât să fie folosită şi forţa apei, şi cea a aburului. Avea două etaje. Azi, clădirea refăcută e locuită de mai multe familii. În timpul Primului Război Mondial, nu mai funcţiona. „Cazanul de aburi însă era folosit pentru apa fierbinte necesară spălării cazarmamentului, echipamentului, lenjeriei şi a pansamentului aduse de la spital: deci moara devenise spălătorie publică. Iar în al doilea război, roata a fost folosită la lemn de foc“. Era o roată mare, cu un diametru de 4 metri. Pietrele aveau şi ele vreo doi metri în diametru, dar erau de mai multe feluri. Perechea de pietre se schimba după felul grânelor: grâu, porumb, orzul de arpacaş, mei din care şcheiencele făceau celebra ciorbă de mei cu zeamă de varză.

Ultima moară

„Pe frontispiciul morii care se găsea mai jos cu circa 50 de metri de fosta cabană Pietrele lui Solomon, vedem într-o fotografie de epocă o interesantă emblemă. Încadrată într-un cerc, o roată de moară bătută cu ţinte susţinută de doi lei, iar în interiorul roţii, o cruce. Leii simbolizează puterea, iar cel ce deţine roata are imperiul sub puterea sa. Deasupra distingem literele T şi B, între ele un 8 răsturnat care poate simboliza infinitul. Dedesubt, anul 1790, probabil anul în care a început să funcţioneze moara, despărţită de un cerc mai mic plasat puţin excentric“, explica în urmă cu ceva ani Eugen Moga, cel mai bun ghid al Şcheiului. Moara a fost dărâmată cu puţin înainte de anul 1916. Moara lui Friederich Pellionis avea şi ea mare căutare. „Era construită în locul cel mai rău posibil, acolo unde se adunau torenţii după o ploaie zdravănă, unde drumul era foarte îngust şi paralel cu valea. Construită pe la 1800, Pellionis era sas, nu grec. Plata se făcea cu uiumul de mălai, cantităţile se măsurau cu baniţa sau vadra de măsurat“, spune Ionel Moldoveanu. Tot el îşi aminteşte că „ultima moară în deplină bunăstare pe care am văzut-o încă în funcţiune în anii 1929-1935, era tocmai prima ca aşezare pe firul apei, adică cea Dintre Chietri“. O clădire din lemn acoperită cu ţiglă. „Când roata se învârtea, tremura toată casa şi scârțâia din încheieturi, de aceea morarii foloseau lemnul, nu cărămida. În anii de care îmi amintesc, stăpânii ei erau Lanii Maria şi fiica ei, Etelka, ultimii proprietari fiind familia Stinghe“. 

Moara cu noroc

Nu toate morile din Şchei au fost moştenite. Cele transmise din tată în fiu cu siguranţă au fost morile: Abri, Papp, Toth, Kovacs, Vereş. Morarii erau oameni respectabili în comunitate. Locuiau cu întreaga familie în moară. Ionel Moldoveanu povestea că mama lui s-a născut în moară. „Biata bunică-mea ridicase un sac mai greu pentru a-l turna în coşul morii şi pe loc au apucat-o durerile facerii. Nu era nimeni primprejur care să o ajute, dar nici nu a strigat, că tot nu ar fi auzit nimeni, de huruiala pietrelor care începuseră a se freca una de alta, semn de golire a coşului“. Povestea s-a întâmplat în 1909, la moara ridicată de străbunicul şcheianului prin 1858. Moara a rezistat până la 1911. „După ce s-a desfiinţat, bunica s-a mutat în altă casă, iar de la moară au adus materialele care puteau fi folosite, printre care cele două pietre, pe care le-a făcut praguri în faţa porţii şi a casei. Celelalte mori au rămas întregi, dar s-au transformat în locuinţe ale morarilor“. Astăzi, şi acele case au dispărut, astfel că din zecile de mori au mai rămas doar câteva pietre şi şanţul prin care apa intra în moara lui Mayer. 

Când n-a mai venit apa la mori

Activitatea morilor din Şchei a încetat în 1911, când au fost captate principalele cursuri de apă, pentru reţeaua de apă potabilă a oraşului. Eugen Moga spunea că acest moment s-a asociat cu cel al declanşării războiului vamal din 1889 dintre România şi Austro-Ungaria. „Prin majorarea exagerată a taxelor de import pentru grâul românesc, industria morăritului din regiune n-a putut concura cu întreprinderile similare din Ungaria, mai performante, care se puteau aproviziona cu grâu mai ieftin. Din lipsa altor surse de apă şi a gradului avansat de uzură, s-a ajuns ca spre sfârşitul secolului XIX, aceste mori să-şi înceteze activitatea, sarcina lor fiind preluată de morile din Braşov: Seewaldt şi From (strada Avram Iancu) şi a celor din comunele învecinate, cum ar fi cea de la Ghimbav“. „Prin curtea ambelor mori trecea calea ferată. Pentru o vreme, ţăranii cu cantităţi mai mici de grâne au continuat să urce pe străzile înguste şi repezite ale Şcheiului“, completează Ionel Moldoveanu. În 1904 erau 12 morari, în 1927 rămăseseră 4. Cărăuşii erau cei care transportau la moară grâul şi făina. Renumiţi erau Nicu Gal din Pajişte, Nicolae de pe Tocile. Şi ei s-au împuţinat, până când această meserie a dispărut de tot. Eugen Moga a aflat şi ce credeau şcheienii despre desfiinţarea morilor: „Se spune că la moară se leagă şi se dezleagă blesteme. Probabil de aceea au fost dărâmate, şi astăzi nu mai găsim mori în Şchei. Au dispărut odată cu vrăjitoarele“. 

Prima moară industrială din Transilvania

După puzderia de mori din Şchei, în Braşov au luat avânt morile industriale. Moara A. Seewaldt, numită apoi „Horia, Cloşca şi Crişan“, s-a transformat mai târziu, după 1947, în secţia de paste făinoase a Întreprinderii de Morărit şi Panificaţie Braşov. Apa care alimenta moara provenea tot din Şchei, de la Pietrele lui Solomon. „Moara Seewaldt a fost iniţial o moară de apă. Dealul Morii este în continuare denumirea dealului, Colina Universităţii este o expresie recentă şi neoficială“, spunea  arhitectul Gruia Hilohi, arătând că în fostul bazin au funcţionat şi un ştrand, şi o şcoală de înot (sec. XIX-XX), „de unde şi vechea denumire a străzii T. Grozăvescu: Str. Scăldătoarei“. Moara Seewaldt (Morile Unite Braşov) a fost prima moară industrială din Transilvania. A fost construită în anul 1796 de Iacob Kocián, apoi în 1830 a intrat în posesia emigrantului francez Thieny. De la el a cumpărat-o Rudolf Seewaldt în anul 1865. Dacă la început, măcinarea se făcea cu o instalaţie simplă, mai târziu s-a trecut la automatizare, ajungându-se la o capacitate de prelucrare de 30 de tone de grâu pe zi. Din 1890 conducerea a fost preluată de Alfred Seewaldt, iar în 1915, când s-au aniversat 50 de ani de când moara aparţinea familiei Seewaldt, s-au anunţat proiectele de viitor: conectarea la calea ferată industrială de stat şi construirea de depozite cu capacităţi pentru 10.000 de saci. În perioada interbelică, cu un capital investit de peste 5 milioane de lei, funcţiona în Braşov şi Moara Martin From et Fiii. Astăzi, multe firme au ca obiect de activitate morăritul şi panificaţia, însă nu pot egala frumuseţea morilor ţărăneşti de odinioară.

Premieră în S-E Europei: moara de hârtie de la Braşov

Mori au funcţionat în Braşov încă din primele secole de existenţă a burgului, începând cu zona Carpatex, unde erau cel puţin patru mori ale pielarilor. La 15 noiembrie 1571, magistratul Braşovului a stabilit „Statutul Breslei morarilor din Braşov“, ceea ce înseamnă că erau multe mori şi mulţi morari în cetate. Însă moara de hârtie din Braşov a fost o premieră absolută în Transilvania şi în Sud-Estul Europei. A fost înfiinţată în 1539, de către negustorii Johannes Fuchs şi Johannes Benker, fiul celui care a primit Scrisoarea lui Neacşu de la Câmpulung. Pentru organizarea şi conducerea morii a fost adus Johannes (Ioan) Hockermann, morarul unei fabrici de lângă Cracovia. I se zicea „Polacul“. Moara de hârtie din Braşov se numără printre cele mai vechi din Europa. Funcţionarea ei a dus la sporirea producţiei de hârtie şi, implicit, la o mai bogată activitate tipografică. La 7 martie 1546, cu ocazia prezentării primei hârtii produse la Braşov, „Polacul“ a primit o recompensă de 2 florini din partea conducerii oraşului. Preţul hârtiei a scăzut brusc, de la 2 florini cât costau 50 de coli din import, la 1 florin şi 12 aşpri, hârtia indigenă. Ținând cont că pe vremea aceea o pereche de cizme costa un florin, nu e de mirare că hârtia braşoveană a câștigat repede piaţa, fiind comercializată în toate cele trei ţări româneşti, precum şi în Ungaria. Mai târziu, chiar dacă au apărut şi alte mori de hârtie, la Cluj (1563) şi Sibiu (1573), consumatorul principal de hârtie, cancelaria principelui Transilvaniei, a folosit tot hârtia braşoveană, produsă din zdrenţe. Moara de hârtie de la Braşov a funcţionat tot în zona străzii Mihai Viteazul de azi. A fost distrusă în 1600. A fost celebră şi prin bătăliile care au avut loc în preajma ei. Cronicile menţionează că voievodul Ţării Româneşti Radu Şerban a purtat lupte biruitoare cu Moise Szekely şi Gabriel Bathory „lângă moara de hârtie“.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

1 COMENTARIU

  1. Multumesc ptr. articol!
    Am crescut in Şchei insa nu stiam nimic despre acest aspect. In viitor cind o sa se
    „uite” si mai mult acest articol devine un document de studiu. Atunci o sa fie o
    surpriza sa se afle ca Tractorul si Steagul Rosu au fost la origine „fabrici”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov

COMENTARII RECENTE

SDA Servicii de Depozitare și Arhivare oferă soluții complete și de înaltă calitate pentru depozitarea și consultarea documentelor arhivate, cu respectarea normelor în vigoare și a condițiilor de siguranță impuse prin LEGEA ARHIVELOR NAȚIONALE NR. 16/1996.

Arhivare și depozitare documente în maximă siguranță

Firma dispune de două depozite proprii, situate în București și Brașov, echipate cu spații de arhivare documente și depozitare conform standardelor internaționale. În plus, SDA Servicii de Depozitare și Arhivare oferă servicii complete de arhivare, inclusiv depozitarea documentelor, prelucrarea arhivistică, scanarea documentelor, transportul și distrugerea securizată a acestora.

SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare pune la dispoziția clienților săi spații de depozitare dotate cu sisteme automate de supraveghere video, alarmare și stingere a incendiilor, controlul umidității și microclimatului, pază umană asigurată de echipe specializate 24/24h. De asemenea, soluția software complexă și echipamentele IT de ultimă generație monitorizează în permanență parametrii mediului de depozitare și asigură trasabilitatea, securitatea și integritatea documentelor.

Consultarea rapidă a documentelor arhivate

Documentele pot fi consultate fie în mod electronic – acestea fiind trimise prin e-mail- fie în format fizic la sediul SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare, fie la sediul clientului. În acest ultim caz, documentele sunt expediate pentru consultare prin servicii de curierat sau transport prin flotă proprie cu vehicule specializate și monitorizate prin GPS. În plus, compania oferă sali individuale de consultare documente echipate cu tehnologie de ultimă generație pentru copierea și scanarea documentelor.

SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare are în vedere dezvoltarea continuă și inovația tehnologică pentru a asigura un parteneriat de durată cu clienții săi. Firma are certificat Sistemului de Management al Securității Informației conform standardului internațional SR ISO/IEC 27.001: 2018, fiind de asemenea certificată conform standardelor ISO 9001:2015 – Sistemul de Management al Calității, ISO 14.001: 2016 – Sistemul de Management de Mediu și ISO 45.001:2018 – Sistemul de Management al Sănătății și Securității Ocupaționale.

Prin certificarea conform standardelor ISO mentionate mai sus, SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare demonstrează preocuparea pentru dezvoltare și inovație tehnologică continuă, precum și angajamentul pentru calitate, mediu, sănătate și securitate ocupatională.

SDA – SERVICII DE DEPOZITARE ȘI ARHIVARE se remarcă prin soluții complete, securizate și accesibile pentru depozitarea și consultarea documentelor arhivate, fiind un partener de încredere pentru orice business care își dorește să aibă acces rapid și sigur la informațiile sale.

De ce sa apelezi la un detectiv particular Iasi ? Pentru ca viata este scurta si nu merita sa te framanti, sa iti faci zile amare si sa nu ajungi la niciun rezultat. Pentru ca un detectiv particular Iasi are experienta, metodologia si gadgeturile necesare pentru a descoperi raspunsurile la intrebarile tale si, uneori, chiar si solutiile.

Esti persoana fizica si o problema cu una sau mai multe necunoscute nu te lasa sa dormi? Apeleaza la un detectiv particular Iasi! Esti o companie si crezi ca cineva iti spioneaza afacerea sau ai o oferta care te intriga? Apeleaza la un detectiv privat Iasi! Esti avocat si clientul tau are nevoie de dovezi? Apeleaza la un detectiv Iasi! Stii zicala “a nu vedea padurea de copaci”? Uneori avem nevoie de o viziune noua, din exterior.

In plus, cautand adevarul de unul singur, mai ales in cazurile personale, esti subiectiv. Un detectiv privat este obiectiv, el nu este afectat emotional de cazul pe care il preia. Ramane mereu focusat pe obiectivul anchetei si pe rezultate.

Salvezi timp si resurse cu un detectiv particular Iasi

Munca de detectiv particular Iasi implica mai mult decat urmarirea suspectilor, implica tactici moderne si o inalta pregatire, inclusiv in investigatie digitala. Astazi, o parte din infractiuni sau actiuni care iti pot aduce prejudicii sunt operate din spatele unui telefon, a unei tablete sau a unui computer. Tocmai de aceea, cu experienta si profesionalismul dobandite in ani de studii si practica, detectivii particulari descopera rapid ADEVARUL.

In plus, tu ramai anonim. Detectivul, care poate fi un barbat sau o femeie, in fuctie de natura cazului, este bine pregatit si va obtine informatii fara ca cei vizati sa banuiasca vreo clipa ceva. Tocmai de aceea este important sa iti alegi un detectiv particular Iasi cu experienta si o conduita profesionala fara cusur.

Care este cea mai buna agentie de detectivi particulari din Iasi?

Raspunsul este simplu. Este aceea care iti rezolva cazul repede si cu tarife onorabile. Indiferent de natura spetei, experienta, reputatia si integritatea sunt cele ma bune unitati de masura.

Keto Diet, Detonic, Alkozeron, Insumed, Clean Vision si Urotrin sunt suplimente alimentare cu rezultate confirmate de clienti.

1. Toate cele de mai sus sunt suplimente alimentare, remedii 100% naturale care au rezultate bune in tratarea diverselor afectiuni cu care cei mai multi dintre noi ne luptam zi de zi.
2. Toate informatiile de care aveti nevoie legate de aceste medicamente organice sunt descrise cu lux de amanunte (prospect, pret, recenzii, formule active) si obiectivitate pe Evonet, un motor de cautare pentru suplimente alimentare, medicamente naturiste si remedii sigure si testate.
3. Sunt suplimente alimentare care pot fi achizitionate din Romania, direct de la distribuitorii autorizati.

Suplimentele alimentare sunt o solutie de intretinere sau tratament usor de administrat si fara efecte negative, fara compusi periculosi, blande, cu efect rapid si de lunga durata. Stresul, anxietatea, lipsa timpului liber, grijile de zi cu zi, lipsa activitatilor sportive, alimentele de proasta calitate sau mult prea procesate s.a.m.d. ne degradeaza fizic si psihic.

Cu vitaminele si mineralele ne-am obisnuit deja, dar se pare ca nu este suficient. Este nevoie de o sustinere mai mare a organismului si asta cu tinte exacte. Tocmai de aceea au aparut suplimente alimentare dedicate unor disfunctionalitati sau unor probleme care pot fi tinute sub control sau pot fi corectate, chiar vindecate.

Evonet aduna in acelasi loc toate informatiile care pot fi de folos pacientilor, celor care cauta solutii alternative la o problema de sanatate, medicilor din diverse ramuri deschisi catre medicamente 100% naturale si tuturor celor care vor sa fie informati.

Va propun o scurta trecere in revista a celor mai apreciate suplimente alimentare, atat din punct de vedere al recenziilor adunate de la pacienti si specialisti cat si din punct de vedere al comenzilor inregistrate de distribuitorii autorizati de producatori.

Keto Diet, capsule pentru slabit

Dieta Keto, datorita eficientei si a unui regim usor de urmat si-a gasit repede adepti. Rezultatele obtinute i-au mobilizat pe cercetatori care au dezvoltat Keto Diet capsule, un supliment alimentar natural care sa ii ajute sa slabeasca pe cei supraponderali sau pe cei care doresc sa renunte la cateva kilograme fara efort.

Conform datelor adunate de Evonet, poti slabi de la cateva kilograme pana la 14-20 de kilograme pe luna. La prima vedere pare foarte mult, utilizatorii povestind de topirea grasimilor rapida dupa ce starea de cetoza se instaleaza in organism.
Obezitatea este un factor de risc din multe puncte de vedere, motiv pentru care orice ajutor este bine-venit.

Detonic, medicament pudra pentru hipertensiune

Foarte multi oameni sunt hipertensivi si asta se datoreaza mediului in care traim si stresului la care suntem supusi zi de zi. Tocmai de aceea, in UK s-au facut studii si s-a recomandat consumul de Detonic persoanelor cu predispozitie la AVC.

Imbunatatirea functiilor cardiace intr-un mod natural este un pas mare atat pentru cercetatori cat si pentru pacietii care pot recurge la acest medicament sub forma de pudra care reduce natural hipertensiunea.

Inca o problema in care pudra naturala Detonic ajuta, este combaterea aparitiei aterosclerozei, medicamentul fiind un aliat de nadejde in curatarea vaselor de sange si oxigenarea excelenta a creierului.

Era si timpul ca cercetarile in domeniu sa scoata la lumina un medicament natural de intretinere a inimii si functiilor ei.

Alkozeron, tratament alcoolism

Vedem foarte des reclame la suplimente alimentare pentru ficat in care este atins si consumul de alcool. Sa recunoastem ca situtia este mai grava decat dramatizarea din reclamele TV si ca era nevoie de un medicament care sa lupte impotriva dependentei e alcool.

Consumul de alcool este o problema atat pentru persoana dependenta cat si pentru cei din jur, mai ales pentru familia consumatorului. Cele mai multe acte de violenta se desfasoara pe sub efectul consumului de alcool, violenta domestica fiind inca o problema care trebuie privita cu maxima seriozitate.

Dependenta este o boala si trebuie tratata ca atare, acesta este motivul pentru care cercetatorii au lucrat ani de zile la o formula terapeutica naturala care sa inhibe pofta de alcool si il ajute ce cel dependent sa scape de acest viciu. Evonet a strans toate datele si recenziile pentru ava informa corect despre Akkozon, medicament care ajuta la tratarea alcoolismului.

Insumed, reduce zaharul din sange

Conform ultimelor statistici Diabetul a devenit o problema de sanatate atat in cazul celor trecuti de prima tinerete cat si in cazul celor mai tineri, chiar si in randul copiilor. Consumul de alimente dulci, sucuri si junk food are si un revers al medaliei, si anume, Diabetul.

Insumed capsule pentru diabet este o solutie naturala si eficienta pentru reducerea nivelului glicemic si pentru normalizarea acestuia. Diabetul poate avea consecinte grave, schimbarea stilului de viata fiind prima masura care este recomandata pacientului suferind sau celui cu glicemia ridicata aproape de valorile acestei afectiuni.

Curele cu Insumed pastile, conform recenziilor adunate de la pacienti, medici in nutritie, diabet si endocrinologie au ajutat multi pacienti cu mentinerea sub control a glicemiei. Insumed poate fi consumat si preventiv de persoanele care au in familie cazuri de diabet, Evonet fiind locul de unde va puteti informa corect.

Clean Vision, medicament pentru vedere

Vederea este inca o functie a organismului nostru greu incercata. Petrecem din ce in ce ai mult timp cu ochii in ecranul telefonului, in monitoare sau privind la TV. Ochii nostri au nevoie de pauze, au nevoie de odihna si somn, altfel veti ajunge sa purtati ochelari.

Medicamentele pe baza de luteina ajuta, iar daca vorbim de suplimente alimentare naturale, cu compusi organici, este si mai bine. Clean Vision capsule pentru ochi actioneaza asupra prediunii aflate la nivelul globilor oculari si sustine vederea de la interior catre exterior.

Imbunatatirea vederii intr-un mod natural si neinvaziv nu poate fi decat o veste buna pentru pacientii cu plobleme de vedere.

Urotrin tablete naturale pentru prostata

Tabletele pentru prostata nu sunt o moda, sunt necesare pentru ca functiile acesteia sa fie complete pentru ca altfel, aceasta problema de ordin medical isi intinde plasa catre partea psihologica si produce dezechilibre pe mai multe planuri. Urotrin tablete pentru prostata este un medicament natural pentru barbati si problemele lor specifice.

Vedem des la TV reclame la tot felul de remedii pentru prostata. Pentru barbati, functionarea prostatei la un nivel optim este direct propotionala cu o viata sexuala normala. Problemele legate de prostata pot duce la erectii slabe, la ejaculari premature si chiar la infertilitate si impotenta.

Urotrin pentru prostatita este destinat barbatilor atat pentru vindecarea inflamatiilor la nivelul aparatului uro-genital cat si pentru imbunatatirea performantelor in viata intima. Pentru orice problema exista o solutie.

Concluzie

Legatura dintre Keto Diet, Detonic, Alkozeron, Insumed, Clean Vision si Urotrin o reprezinta Evonet, site-ul in care se regasesc toate informatiile despre aceste suplimente alimentare. Prospect, pret, recenzii, pareri de pe forumuri, indicatii si contraindicatii, toate pot fi gasite intr-o sursa de incredere: www.evonet.ro.

Noi, brașovenii, suntem obișnuiți cu turiștii, îi vedem la fiecare pas făcut în centru, îi recunoaștem după interesul cu care privesc în jur și după obiectivele aparatelor foto. Orașul abundă de unități de cazare cu 3 și 4 stele, dar mulți turiști preferă cazarea în regim hotelier Brașov.

Citisem într-un articol despre cât de profitabilă este închirierea artamentelor în regim hotelier. Oare chir așa să fie? Oare totul se reduce la profit? Cum rămâne cu toate investiția făcută de proprietar? Cum rămâne cu confortul care de multe ori este peste cel oferit de hoteluri cu multe stele? Cele mai multe apartamente sau garsoniere care sunt oferite spre închiriere în regim hotelier sunt amenajate modern și oferă condiții de lux.

Eu am un apartament mic, motiv pentru care, atunci când îmi vin prietenii din Sibiu sau Timișoara în vizită, caut rapid cazare în regim hotelier care, dacă mă mulțumește pe mine, îi va mulțumi și pe ei. În astfel de momente am descoperit apartamentele Promenada Studios, mai exact studiouri în regim hotelier Brașov.

Lux și bun gust

Eu le-am văzut pozele pe site, dar cum am o coastă împrumutată tocmai de la Toma Necredinciosu’, m-am dus să mă conving. Apartamentele se află într-un bloc nou, aproape de Coresi, lucru care m-a bucurat enorm. E liniște și ai un sentiment de intimitate, apropierea de mall fiind ca bomboana pe colivă.

Fiind un bloc nou, te simți binevenit de la intrare, din casa scării. Intrarea în apartament se face cu cartelă, nu cu cheie. Încă de la primii pași, apartamentul te încânta prin design și calitatea obiectelor folosite. Nici nu știi unde să te uiți prima dată.
Aici sigur este mâna unui designer de interior, îmi dau seama după culori, după obiectele de mobilier, după nuanța lemnlui sau textura tapetului.

Electocasnice hi-tech în bucătărie

Nu cred că se vor omorî prietenii mei cu gătitul, dar eu una nu am așa ceva acasă și îmi doresc. Nu știu câți dintre clienți folosesc plita și cumptorul, dar pentru cei care vor să își gătească ceva în casă, în bucătărie se găsesc toate cele necesare, ba chiar mai mult. Ai cafetieră, ai cană termică, ai vase și ustensile de cea mai bună calitate. Aproape că îți e milă să le folosești.

Camera este open space și ai, pe lângă canapeaua soft, un birou de la care poți lucre oricând. Insula care desparte elegant bucătăria de living, este un mare televizor. Totul este la superlativ.

Dormitor cu parfum de somn ușor

Știi ce nu suport eu la cele mai multe hoteluri? Paturile! Sunt mici și , de cele mai multe ori, au saltelele uzate. La Promenada Studios totul este nou, camerele au început să fie închiriate în regim hotelier în urmă cu câteva luni.
Lenjeria de pat este albă și miroase a proaspăt spălat. Pernele par confortabile, deși nu le-am testat. Draperiile sunt opace, tapetul de bun gust și lumina poate fi reglată.

Baie mare cu produse de igienă

Știți prospapele moi, halatele și papucii de unică folosință de la hoteluri? Sunt și aici, ambalate frumos și așezate elegant. Încă o bilă albă îi dau acestui studio destinat cazării în regim hotelier pentru produsele de igienă din baie. Nici la hoteluri de 4 stele nu am întâlnit o gamă de produse de îngrijire de calitate superioară.

Îmi place totul! Sincer, i-aș lasă pe prietenii mei să stea la mine și eu m-aș muta câteva zile într-unul din apartamentele închiriate în regim hotelier Promenada Studios.

Daca unii dintre noi au intrat intr-un concediu prelungit, altii, pe fondul prezentei virusului pandemic, au muncit mai mult decat oricand si este firesc sa simta nevoia unei pauze, al unui concediu fara a se limita la propriul apartament. Nu stiu in ce masura turismul are portile deschise dar stiu o solutie sigura: inchiriere autorulota Brasov.

Daca locuiesti intr-un oras la munte nu inseamna ca esti in concediu. Oricat de minunat ar fi Brasovul de sarbatori sau in timpul anului, simti nevoia sa evadezi, sa pleci o perioada, sa descoperi un colt de rai uitat de lume sau sa te retragi undeva unde la orele 11 sa nu fii nevoit sa tragi zavoarele.

Eu am descoperit ca pot avea libertatea de a petrece un concediu alaturi de familie daca apelez la o firma care sa imi ofere servicii de inchiriere autorulota Brasov, servicii de calitate si extinse, facilitati multiple si preturi de Romania, nu de Europa.

Care sunt avantajele serviciilor de inchiriere autorulota Brasov?

1. Libertatea de miscare
Daca inchiriezi o autorulota, poti petrece concediul departe de casa si izolat in acelasi timp. Poti campa la marginea unei paduri sau pe malul unui lac si te poti reconecta cu natura, cu cerul si pamantul si nu in ultimul rand, cu familia pe care cu siguranta ai neglijat-o putin din cauza timpului scurt petrecut impreuna.

2. Siguranta
Acum, mai mult decat oricand, datorita numarului tot mai mare de imbolnaviri vrei sa fii in siguranta. Poti campa intr-un loc izolat, departe de orice “picior de om”, fara a fi nevoit sa parcurgi distante mari fata de Brasov.
Daca tot vorbim despre siguranta, permite-mi sa te asigur, din proprie experienta, ca dupa fiecare serviciu de inchiriere autorulota, aceasta este igienizata temeinic, tocmai pentru a oferi siguranta impotriva colectarii de virusuri si bacterii.

3. Facilitati
Daca te numeri printre cei care au nevoie de caldura, curent, de baie si bucatarie cu apa calda, poti sta linistit, vei avea parte de ele 🙂 Vei avea si smart TV pentru emisiunile preferate, frigider si tot ce inseamna o bucatarie echipata modern, doar ca la dimensiuni mai mici. Inchipuie-ti ca ai facut rezervare la un mini hotel cu servicii de self catering accommodation.

Daca vrei sa-ti surprinzi iubita, apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov. Ai grija sa pui in frigider cate ceva de ale gurii, un vin bun si cateva dulciuri, fructe si inghetata. Nu va trebuie multe, puteti campa sau opri oriunde are voie si un autoturism, puteti chiar sa va faceti aprovizionarea de la un supermarket aflat in drumurile voastre.

4. Fara program
Un lucru care pe mine ma irita putin la hoteluri si pensiuni este programul. Nu imi plac vacantele in care cineva imi face program de masa sau pentru alte activitati. Vreau sa ma trezesc cand am chef, sa mananc cand am chef si sa imi fac bagajele la plecare fara sa bata cineva la usa mea in ideea in care vrea sa se apuce de curatenie pentru urmatorii turisti cazati.

5. Fara noaptea de Revelion la fereastra
Nu stiu sincer cum va fi noaptea dintre ani. Mai sunt cateva zile pana atunci si lucrurile nu se anunta prea incurajator. Multi dintre noi vom sarbatori in familie, fara uratori, fara vizite la cei dragi, fara prieteni. Ma intristez la simplul gand, nici nu imi mai vine sa scriu.

Daca nu vrei sa fii printre cei care se vor zgai la cer pentru a vedea artificiile, daca nu vrei sa te numeri printre cei care isi vor lipi nasurile de fereastra rece si vor inchina un pahar de sampanie privind la vecinii de vis a vis, fugi in natura. Apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov si petrece altfel mini-vacanta de sarbatori. Sper din tot sufletul sa gasesti o autorulota de inchiriat, sunt convinsa ca nu sunt singura care s-a gandit la aceasta posibilitate.

In incheiere nu-mi ramane decat sa iti urez un an mai bun, mai frumos si cu rezultate negative la teste ;).

Acum, mai mult decât oricând cred că ai conștientizat cât de important este să ai un apartament cu 3 camere în Brașov. Punând de cele mai multe ori cheltuielile pentru întreținere deasupra confortului, sau diferența de preț dintre 2 și 3 camere, mulți dintre oamenii aflați în căutarea unui apartament s-au îndreptat către cele cu 2 camere. Până în martie, când mulți dintre noi am fost nevoiți să lucrăm de acasă, nu am înțeles cât de util ar fi fost să avem un apartament cu 3 camere.

Apartamente 3 camere Brașov finalizate și gata de mutare

În contextual pandemiei cu care ne confruntăm acum, o cameră este sală de clasă și o cameră a devenit birou. Dacă ai 2 copii, atunci biroul tău se mută în bucătărie. Mai în glumă, mai în serios, cred că o camera în plus este mai mult decât utilă.

Dacă vorbim însă de apartamente noi, cheltuielile de întreținere de la 2 camere la 3 camere sunt nesemnificative. Nu e târziu să faci pasul nici acum, deja sunt zvonuri că în curând vom lucra iar de acasă. O să zici că multe apartamente se vând în stadiu de proiect și că până te vei muta se va termina și nebunia asta. Ei bine, eu știu din surse sigure că există apartamente cu 3 camere finalizate în Brașov, numai bune să te muți în ele.

Ce dezvoltator imobiliar mai are disponibile pe piața imobiliară apartamente noi cu 3 camere Brașov? Mosaic Residence este cel care îți poate pune la dispoziție apartamente cu 3 camere finalizate chiar în vecinătatea mall-ului Coresi. Și nu orice fel de apartamente, ci unele spațioase, bine compartimentate și izolate pentru cele 5-6 luni de iarnă, câte sunt de obicei în Brașov.

Credibilitatea dezvoltatorului imobiliar trage la cântar

Mosaic Residence nu este la primul bloc construit, așa că, dacă ai nevoie de feedback, ai de unde să-l obții. În plus, apartamentele sunt finisate cu tot ce este mai bun în materie de parchet, gresie, faianță, tâmplărie PVC, uși sau obiecte sanitare. Calitatea nu este doar un cuvânt, ea se vede în materialele folosite și se simte atunci când vine vorba de confort.

Cei mai mulți dintre cunoscuții mei s-au mutat în noile blocuri de lângă Coresi, unii chiar în apartamente construite de Mosaic Residence. Mi-ar fi spus dacă ar fi întâmpinat vreo neplăcere… Dacă vrei și tu să faci acest pas, achiziționează un apartament nou cu 3 camere Brașov, finalizat și finisat, adică la cheie. Lasă în urmă și fără nici un regret micul apartament constuit în “anii de glorie” și mută-te într-un apartament spațios, căduros, modern și bine poziționat.

Birou sau dormitor pentru oaspeți, o cameră în plus înseamnă mai mult confort. Ai multiple avantaje la care aș mai adăuga și faptul că nu mai sunt necesare renovări sau intervenții în următorii ani, asta dacă ai ales un apartament nou în Brașov.

Brazi în ghiveci sau brazi tăiați de Craciun? Iată o întrebare care pe care și-o pun cei care nu sunt interesați de brazii de palstic și preferă naturalul.

Deși este noiembrie, în acest an parcă nici Crăciunul nu se anunța cu același avant ca în anii trecuți. Dacă în alți ani vitrinele magazinelor te orbeau și muzica cu tematică îți zgâria urechile înainte de căderea frunzelor, acum, ca efect secundar al pandemiei, e liniște și pace.

Dragii mei, acum, mai mult decât oricând, avem nevoie de Crăciun, avem nevoie de magie, de speranță și de brad împodobit. Dacă nu sunteți adeptii brazilor artificiali, aveți de ales între brazii gata tăiați și cei în ghiveci. Puteți să vă îndreptați către marile magazine sau direct către o pepinieră Brașov.

Brazi tăiați livrați la domiliu

Chiar și cei care nu erau adepții cumpărăturilor online s-au obișnuit deja cu livrările. Nu știu cum e în alte orase, dar în Brașov , Pepiniera Brazi Argintii livrează coniferele gata tăiate, pe mai multe înălțimi și categorii (economic, standard și premium).

Eu sper din toată inima că astfel, tăierile masive de brazi și molizi sunt reduse sau chiar stopate. Mulți vor spune că nici așa nu e bine, că e o risipă și că obiceiul bradului de Crăciun o crimă împotriva naturii. Personal, eu sunt împotriva plasticului, cei mai mulți brazi artificiali sunt confectionati din plastic și cred că sunt un pericol mult mai mare pentru natură. Fără brad Crăciunul ar fi incomplet…

Brazii crescuți în pepiniere cu scopul de a fi tăiați de Crăciun nu afectează natura, nu implică defrișare, tăiere ilegală și nu au legatură cu fauna. Este drept ca nu vor opri peste noapte tăierile ilegale, dar nici folosirea brazilor artificiali nu va avea acest efect, cei care se ocupă cu astfel de „îndeletniciri” nu sunt activi doar de Crăciun și nu sunt focusați doar pe brazi.

Vorbim despre brazi sau conifere crescute fix cu scopul de a fi tăiate în preajma Crăciunului pentru a împodobi casele celor care își doresc să respecte tradițiile. Achiziționând un brad argintiu sau unul obișnuit de la o pepinieră Brașov veți fi siguri de proveniența acestuia și veți susține o aface locală. Este momentul să avem grijă de cei de lângă noi.

De acasă sau de birou, puteți acum să comandați bradul dorit și pepiniera Brașov Brazi Argintii îl va livra GRATUIT în ziua și la ora stabilită.

Brazi în ghiveci pentru Crăciun

De ceva ani încoace, eu cumpăr câte un braduț în ghiveci și apoi, după sărbători, încep să îmi sun prietenii care stau la casă spre a vedea cine vrea sa îl găzduiască într-o curte pentru restul vieții.

Cred ca soluția brazilor în ghiveci împacă pe toata lumea, nu se taie și apoi nu se aruncă nici un brad. Este dezolant peisajul de după sărbători, o multime de brazi stau aruncați pe langă tomberoanele din oraș. Brazii în ghiveci achizitionați de la pepiniere vin și cu garanția că vor putea fi plantați și vor rezista la temeraturile locale.

Eu sper că ne vom bucura de aceste sărbători și că vom avea parte de bucurii, de familie, de prieteni și de tradiții.