19.7 C
Braşov
AcasăCititori(P) 5 cauze ale pierderii de memorie și soluțiile

(P) 5 cauze ale pierderii de memorie și soluțiile

Nu există persoană căreia memoria să nu îi fi jucat măcar o dată în viață feste. Este normal să mai uiți uneori unde ai pus anumite obiecte, cum le cheamă pe unele persoane ori când sunt zilele de naștere ale unor prieteni. Capacitatea creierului de a stoca informații este limitată, mai ales într-o lume în care stresul și anxietatea sunt la ordinea zilei.
Micile scăpări de memorie nu reprezintă un motiv de îngrijorare, însă pot deveni frustrante, așa că este indicat să îți iei niște măsuri de prevenție, mai ales dacă se repetă periodic.
Citește în continuare care sunt cauzele pierderilor de memorie, dar și la ce soluții poți să apelezi pentru a stimula creierul.

- Advertisement -

Pierderea de memorie: cauze comune

Sunt mai multe cauze care pot provoca pierderi de memorie, unele sunt de natură medicală, în timp ce altele țin de stilul de viață al fiecăruia. Este important să înțelegi care este factorul declanșator pentru a ști exact unde trebuie să acționezi.

1. Prea mult stres

- Advertisement -

Una dintre principalele cauze care duc la pierderea memoriei este stresul excesiv. Agitația zilnică, grijile și emoțiile negative afectează activitatea creierului. Dacă toate acestea devin un stil de viață, pe termen lung, pot să crească riscul de demență.

Pentru a-ți menține calitatea vieții, încearcă să practici tehnici de relaxare – yoga, meditație, muzică și plimbări în natură. Orice te ajută să te liniștești este binevenit.

2. Carențele de vitamine și minerale

Altă cauză frecventă a pierderilor de memorie sunt carențele de vitamine și minerale, multe dintre aceste trecând neobservate. Spre exemplu, știai că deficitul de vitamina B12 poate provoca leziuni ale nervilor, pierderi de memorie și chiar să afecteze raționamentul? De aceea este foarte important să adopți o alimentație echilibrată care să includă proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine și minerale. Alimente benefice pentru creier sunt apa, ceaiul verde, nucile, fructele de pădure, avocado, morcovii, sfecla roșie, spanacul, semințele de dovleac, păstrăvul, somonul, ouăle și rozmarinul.

Pentru a depista cu exactitate care sunt carențele cu care te confrunți, este indicat să iei legătura cu un medic și să faci analizele de sânge necesare. După aceea, în funcție de rezultate poți lua suplimentele alimentare adecvate pentru a reface echilibrul în organism.

3. Lipsa somnului

Dacă nu te odihnești corespunzător, vei observa că organismul nu mai face față provocărilor de zi cu zi. Unul dintre minusurile pe care le vei constata frecvent este pierderea de memorie. Fiindcă nu mai poți gândi clar, vei începe să uiți lucruri simple care țin de sarcinile zilnice. Încearcă să dormi în fiecare noapte, în jur de 7-8 ore. Somnul joacă un rol important în învățare și consolidarea memoriei.

4. Multitasking-ul

Încerci mereu să bifezi cât mai multe activități în același timp? Vrei să dai dovadă de productivitate, însă, în timp, vei observa că omiți lucruri importante. Memoria începe să îți joace feste fiindcă are limitele ei. Atunci când creierul este supraaglomerat cu informații, uitarea devine ceva la ordinea zilei. Concentrează-te pe o singură sarcină și treci la următoarea doar după ce ai încheiat-o pe prima. Te vei simți mai odihnit la finalul zilei, dar și mai împlinit. În perioadele încărcate, când nu poți lăsa nimic pentru a doua zi, apelează la ajutorul suplimentelor alimentare pentru memorie și circulație cerebrală.

5. Depresia

Suferința emoțională ne consumă, ne face să ne pierdem pofta de viață și ne reduce capacitatea de concentrare asupra a ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Toate gândurile negative și durerea ne epuizează și ne pot afecta și memoria. Nu ai cum să le ștergi peste noapte pe toate, dar învață să le accepți și să mergi mai departe. Bucură-te de lucrurile frumoase din jurul tău fiindcă acelea merită mai multă atenție decât ceea ce te supără.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE