19.7 C
Braşov
AcasăEconomicMarii evazioniști, în vizorul ANAF. Directorul instituției: „Ne-am săturat să vedem Antifrauda...

Marii evazioniști, în vizorul ANAF. Directorul instituției: „Ne-am săturat să vedem Antifrauda alergând după un vânzător de covrigi”

Direcția Antifraudă a ANAF a controlat în această săptămână sute de depozite de legume și fructe care importă marfă inclusiv din afara Uniunii Europene. De asemenea, vineri, inspectorii se află în controale la balastiere.
Noul președinte al ANAF, Lucian Heiuș, a prezentat vineri primele rezultate ale acestor controale naționale:
„Mi se pare normal să mă duc acolo unde vin tirurile noaptea, dimineața sunt gata vândute, n-a venit nimeni să-i controleze, nu mai face nicio factură fiscală și acolo s-au dus toți inspectorii fiscali din toată țara și au fost verificați 294 de contribuabili. S-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 1.348.100 amenzi și confiscări iar azi, în toată țara, echipele de Antifraudă s-au dus la balastiere. Probabil că fiecare dintre dumneavoastră ați avut un vecin care i-a trebuit o mașină de nisip sau de pietriș, l-a sunat pe nea Gheorghe, i-a venit cu mașina, i-a dat banii, n-a primit o chitanță, o factură, n-a primit nimic.”
Lucian Heiuș spune că de acum înainte Fiscul va merge în control la marii evazioniști din industria tutunului, combustibililor, importurilor de legume și fructe și mai puțin la micii comercianți:
„Recunosc că resursele ANAF-ului sunt limitate și de aceea trebuie să redirecționăm controalele acolo unde este marea evaziune fiscală. Parcă ne-am săturat toți să vedem Antifrauda alergând după un comerciant care vinde și el un suc și doi covrigi la colțul străzii, acest lucru nu trebuie să se mai întâmple.”

- Advertisement -

Salariul maxim al unui inspector ANAF ? 6.200 de lei

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş, a afirmat că salariul net maxim pe care îl poate obţine un inspector ANAF este de 6.200 de lei, menţionând că doreşte că existe o bază legală pentru care cei care obţin rezultate extraordinare să fie recompensaţi suplimentar.“Ştiţi care e salariul maxim pe care poate să îl ia în ANAF un inspector, net, astăzi? 6.200 de lei. Atâta primesc toţi care ajung consilieri superiori la ultima treaptă. Şi aceşti oameni, cu 6.200 de lei, se duc şi stabilesc decizii de impunere poate de miiloane de euro, luptându-se cu avocaţi foarte bine plătiţi. Contribuabilul trebuie să se apere şi să îşi susţină cu multă tenacitate cauza, noi trebuie să fim foarte profesionişti încât să identificăm ceea nu a făcut corect şi să dovedim, să încadrăm în lege, să punctăm exact ceea ce trebuie să fie scris ca nimeni niciodată să nu poată să spună că nu este corect ceea ce a scris inspectorul”, a declarat Lucian Ovidiu Heiuş. El a precizat că îşi doreşte să existe o modalitate de recompensare a angajaţilor ANAF care obţin rezultate bune. “Mulţi oameni din ANAF sunt dedicaţi muncii lor. Banul contează pentru fiecare dintre noi, dar de multe ori oamenii îşi fac meseria cu dăruire pentru că le place ceea ce fac. Da, eu îmi doresc, să existe, şi am discutat şi cu domnul ministru şi cu premierul, nu ştiu sub ce formă, un fond de premiere, o posibilitate ca cei care într-adevăr obţin nişte rezultate extraordinare, cei care aduc şi încasează sume spectaculoase, să poată să fie cumva recompensaţi suplimentar. Astăzi nu există o formă legală să se întâmple acest lucru”, a transmis preşedintele ANAF. El a precizat că ar fi normal ca salariul unui funcţionar să aibă o cotă variabilă în funcţie de performanţa avută în activitatea desfăşurată.
“Nu ştiu dacă va fi mâine, dar într-o anumită perioadă de timp rezonabilă cred că se poate ajunge şi poate chiar este normal ca salariul unui funcţionar, nu neapărat din ANAF, să aibă o cotă fixă, dar şi o cotă variabilă, în funcţie de performanţa pe care o are în activitatea desfăşurată. Astăzi, lucrezi mult, lucrezi puţin, într-un serviciu sunt şapte oameni, nu toţi sunt de aceeaşi valoare, dar toţi pot să fie la maxim şi toţi iau aceeaşi bani”, a explicat Lucian Ovidiu Heiuş.
Preşedintele ANAF a mai anunţat că un asistent în cadrul instituţiei are un salariu de 3.600 de lei net, iar un director – 9.600 de lei net.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

1 COMENTARIU

  1. Frumoasa intrare in scena a domnului președinte ANAF Lucian Heiuș! Ii urez succes insa trebuia sa arate de cind acesti „rechini” nu au mai fost controlati anterior?
    Faptul ca „Antifrauda alergâ după un comerciant care vinde un suc” se datoreaza integral actualilor inspectori care au coabitat 30 ani cu „crocodilii”.Ca sa nu fie numai un exersitiu de PR ar presupune repetat controlul dupa 24 ore si inspectorii sa-si ia si pijamalele si sa stea acolo pina ajung lucrurile la normal.
    Provocarea pentru presedintelle ANAF este sa poata transforma „hamsterii” din subordine in vinatori de crocodili! O solutie apare intr-un ziar :”
    Oamenii de stiinta au modificat genetic hamsterii pentru a-i transforma in „monstri agresivi“
    Am rezerve ca 30 de ani am vazut numai „hamsteri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE