18.6 C
Braşov
AcasăInternationalVariola maimuței, un nou virus bântuie prin Europa

Variola maimuței, un nou virus bântuie prin Europa

Variola maimuței, un nou virus bântuie prin Europa. Boala contagioasă care a declanșat deja starea de alertă în mai multe țări.
Care sunt semnele care indică prezența infecției? Semnele clinice sunt reprezentate de erupție – aceasta este asemănătoare rujeolei, herpesului, chiar și sifilisului – febra, cefaleea (durerea de cap), dureri de spate, ganglioni limfatici umflați. Alte semne foarte importante sunt frisoare, oboseală accentuată.
Cum se transmite variola maimuței: prin contact cu fluidele corporale sau picături de salivă de la persoanele sau animalele infectate.
Nu există vaccin sau tratament special destinat acestei patologii, dar prevenția poate fi realizată prin vaccinarea împotriva variolei umane.
Infecția cu virusul provoacă o boală ușoară, care se vindecă spontan, în câteva săptămâni, explică dr. Florin Roșu, medic ATI, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași.

- Advertisement -

Autorităţile portugheze au identificat cinci pacienți infectați cu virusul care provoacă această boală, iar serviciile de sănătate din Spania au anunțat că au 8 cazuri suspecte. În doar o singură lună, Marea Britanie a ajuns la șapte cazuri de infectare. Și autorităţile din SUA au anunţat miercuri că au detectat un prim caz de variola maimuţei la o persoană care locuieşte în statul Massachusetts (nord-estul ţării). Endemică în Africa de Vest, această boală virală („monkeypox”) a fost acum detectată în Portugalia la „peste 20 de cazuri suspecte (…) în regiunea Lisabonei (vest), dintre care cinci au fost confirmate”, a anunţat Direcţia Generală de Sănătate din Portugalia într-un comunicat de presă. „Aceste cazuri, majoritatea tineri, toţi bărbaţi, prezentau leziuni ulceroase”, a precizat autoritatea sanitară.În Spania, opt cazuri suspecte au fost raportate şi „nu au fost încă confirmate” prin teste, a declarat Ministerul Sănătăţii. Începând de la 6 mai, şapte cazuri au fost depistate în Marea Britanie. Cu excepţia primului caz – persoana infectată călătorise recent în Nigeria – pacienţii au fost infectaţi în Marea Britanie, ceea ce a stârnit temeri privind o transmitere comunitară.
Potrivit autorităţilor spaniole şi portugheze, care au declanşat alertă naţională de sănătate, această boală rară nu este foarte contagioasă de la om la om, nu are tratament şi, în general, se vindecă de la sine.
Simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane şi oboseală. Pot să apară erupţii cutanate, adesea pe faţă, care să se răspândească în alte zone ale corpului.
Variola maimuței este o infecție virală rară, similară cu variola umană, deși mai ușoară, înregistrată pentru prima dată în Republica Democrată Congo în anii 1970. Numărul cazurilor în Africa de Vest a crescut în ultimul deceniu.

Simptomele includ febră, dureri de cap și erupții cutanate care încep pe față și se răspândesc pe restul corpului.
Nu este deosebit de infecțioasă între oameni, au spus autoritățile sanitare spaniole, iar majoritatea persoanelor infectate se recuperează în câteva săptămâni, deși au fost raportate și cazuri grave.

Patru dintre cazurile detectate în Marea Britanie s-au autoidentificat drept homosexuali sau bisexuali, a declarat Agenția pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie, spunând că ar putea exista o transmitere în comunitate.
Agenția de sănătate din Marea Britanie a îndemnat bărbații care sunt gay și bisexuali să fie conștienți de orice erupții sau leziuni neobișnuite și să contacteze fără întârziere un serviciu de sănătate sexuală.

- Advertisement -

Ziarul El Pais a citat-o ​​pe șefa de sănătate publică din regiunea Madrid, Elena Andradas, spunând că „22 din cele 23 de cazuri suspecte au raportat că au întreținut relații sexuale cu alți bărbați în ultimele săptămâni”. Autoritatea sanitară DGS din Portugalia nu a publicat nicio informație cu privire la orientarea sexuală a pacienților cu variola maimuțelor sau a pacienților suspectați.
Cele două țări au trimis alerte profesioniștilor din domeniul sănătății pentru a identifica mai multe cazuri posibile.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE