23.5 C
Braşov
AcasăCititori(P) 4 proceduri medicale care îți pot reda fertilitatea

(P) 4 proceduri medicale care îți pot reda fertilitatea

Conform Organizației Mondiale a Sănătății [1], infertilitatea este o afecțiune a sistemului reproducător masculin și feminin caracterizată prin incapacitatea de a concepe după o perioadă de 12 luni de încercări.
Putând fi cauzată de numeroși factori, este estimat că infertilitatea afectează aproximativ 48 milioane de cupluri și 186 milioane de persoane la nivel global [1].
Din cauza prevalenței acestei afecțiuni, de-a lungul timpului au apărut mai multe opțiuni terapeutice pentru infertilitate atât pentru bărbați cât și pentru femei.
Deoarece persoanele de gen feminin au mai multe opțiuni disponibile, în continuarea acestui articol ne vom axa pe procedurile medicale recomandate femeilor.

- Advertisement -

4 proceduri medicale care iți pot reda fertilitatea

Infertilitatea poate fi tratată prin mai multe metode cum ar fi cea medicamentoasă, cea chirurgicală, inseminare artificială, tehnici de reproducere asistată și așa mai departe.
Având în vedere că anumite cazuri de infertilitate pot fi remediate, următoarele proceduri medicale ar putea fi de ajutor:

Desfundarea trompelor uterine

- Advertisement -

În cazul în care trompele uterine sunt blocate sau cicatrizate atunci ar putea fi necesară tratarea acestora prin intervenții laparoscopice minim invazive.
Numită și infertilitate tubară, aceasta este caracterizată prin dificultăți în concepție datorită trompelor uterine înfundate care nu permit spermatozoidului să ajungă la ovul pentru fecundare.
Cu ajutorul laparoscopului medicul intervenționist poate lărgi trompele uterine îngustate, readucându-le astfel la normal și permițând în cele din urmă trecerea spermatozoidului.

Embolizarea fibroamelor uterine

Fibroamele uterine sunt formațiuni tumorale benigne care apar la nivelul uterului și care pot afecta atât fertilitatea cât și sarcina în sine.
Putând fi de mai multe tipuri, fibroamele uterine pot duce la complicații precum abrupția placentară, avort, naștere prematură și reducerea fertilității.
Dacă suferi de fibroame atunci poți intra în legătură cu echipa medicală de la Fibroid Center, specialiștii de acolo putând evidenția tipul și mărimea acestora.
Mai mult decât atât, aceștia pot recomanda și tratamentul corespunzător în funcție de fiecare caz în parte, cum ar fi embolizarea fibromului uterin, o intervenție minim invazivă prin care se întrerupe aprovizionarea cu sânge a formațiunii tumorale.
Pentru a realiza această întrerupere medicul intervenționist vă realiza o incizie milimetrică la nivelul unei artere specifice prin care va introduce mai multe catetere pe care le va ghida apoi până la nivelul fibromului. Acesta vă injecta apoi material emboligen care va întrerupe circulația sângelui către fibrom.

Tratamentul minim invaziv al endometriozei

Endometrioza este o afecțiune caracterizată prin creșterea de țesut similar endometrului (mucoasa din interiorul uterului) pe alte organe învecinate cum ar fi ovarele, trompele uterine și așa mai departe.
Conform unui studiu publicat în 2010 [2], endometrioza poate fi considerată o afecțiune cronică asociată cu dureri pelvine și infertilitate, aceasta având o probabilitate de 7 ori mai mare de a fi prezentă în rândul femeilor infertile.
Una dintre metodele de redare a fertilității în cazul endometriozei este prin îndepărtarea acesteia cu ajutorul intervențiilor minim invazive, care pot păstra intacte atât ovarele cât și uterul.
Intervenția laparoscopică se realizează prin efectuarea unei incizii milimetrice la nivelul abdomenului și introducerea instrumentelor de mici dimensiuni pentru a îndepărtă țesutul asemănător endometrului.

Intervenție laparoscopică pentru Sindromul Ovarelor Polichistice

Această afecțiune este caracterizată printr-un dezechilibrul hormonal care poate crea probleme la nivelul ovarelor.
Din cauza Sindromului Ovarelor Polichistice, este posibil ca ovulul să nu se dezvolte sau să nu fie eliberat, ceea ce face ca această afecțiune să fie una dintre principalele cauze de infertilitate în rândul femeilor.
Dacă tratamentul medicamentos nu este eficient atunci se poate opta pentru redarea fertilității prin tratament laparoscopic minim invaziv menit să readucă la normal ciclul menstrual și eliberarea ovulului.
Toate aceste proceduri medicale și multe altele pot fi disponibile în centrele și în clinicile specializate din tara noastră, motiv pentru care este recomandat să apelezi la serviciile lor dacă suspectezi anumite probleme de infertilitate sau pur și simplu dorești o informare mai bună despre sănătatea ta reproductivă.

Referințe:
“Infertility.” World Health Organization, World Health Organization, 14 Sept. 2020, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infertility.

Bulletti, Carlo, et al. “Endometriosis and Infertility.” Journal of Assisted Reproduction and Genetics, Springer US, Aug. 2010, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2941592/.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Dan POPESCU COLIBASI on Românii nu mai vor copii