19.7 C
Braşov
AcasăCititori(P) Hirudoterapia: Terapia cu lipitori utilizată în sănătate și înfrumusețare

(P) Hirudoterapia: Terapia cu lipitori utilizată în sănătate și înfrumusețare

Atunci când medicina nu era atât de avansată, oamenii utilizau remediile naturiste pentru a se vindeca de diferite afecțiuni.
Hirudoterapia sau terapia cu lipitori se numără printre aceste remedii, utilizate încă din Antichitate pentru a susține sănătatea organismului.
Află în continuarea acestui articol ce este hirudoterapia și care sunt beneficiile ei.

- Advertisement -

Cum funcționează hirudoterapia?

Hirudoterapia este o formă de terapie care utilizează lipitorile medicinale, prin aplicarea acestora pe zonele afectate. Pe durata unei ședințe de hirudoterapie, care poate dura între 20 și 45 de minute, o lipitoare poate extrage aproximativ 15 mililitri de sânge.
In saliva lipitorilor se află peste 300 de substanțe active, iar unele dintre acestea dețin importante proprietăți terapeutice. După o mușcătură, lipiturile eliberează enzimele hialuronidază și colagenază, pentru a penetra țesuturile și a răspândi moleculele bioactive din salivă. Aceste enzime dețin puternice proprietăți antimicrobiene.

Utilizarea hirudoterapiei pentru ameliorarea afecțiunilor

- Advertisement -

Pe durata unei sedințe de hirudoterapie, lipitorile eliberează proteine și peptide prin care îmbunătățesc circulația sanguină și dizolvă cheagurile de sânge. Prin urmare, această terapie este recomandată pentru a ameliora afecțiunile circulatorii și cardiovasculare. Ea a fost aprobată în anul 2004 de către Food and Drug Administration pentru tratarea congestiei venoase după intervențiile chirurgicale.
În medicina ayurvedică ea este utilizată pentru a trata sângerarea, tromboza, flebita și varicozitatea. Saliva lipitorilor deține proprietăți anestezice și antiinflamatoare, grație cărora contribuie la ameliorarea durerilor articulare cauzate de osteoartrită.
Ulcerațiile piciorului au o incidență de 5% în rândul pacienților cu diabet. Utilizarea lipitorilor medicinale s-a dovedit eficientă în cazul acestora, contribuind la vindecarea rănilor și la reducerea riscului de amputare a piciorului. Un studiu recent arată cum medicina tradițională Unani, care folosește hirudoterapie, a salvat de la amputare piciorul unei femei de 60 de ani cu diabet.
Terapia cu lipitori se remarcă și printr-o puternică acțiune antibacteriană, prin care contribuie la eliminarea agenților patogeni din organism. După o ședință de hirudoterapie, locul inciziei rămâne steril pentru 48 de ore, fără ca o bacterie să poată pătrunde în organism.

Hirudoterapia în cosmetică

Alături de utilizarea terapeutică a lipitorilor, acestea pot fi utilizate în cosmetică, datorită beneficiilor lor asupra pielii. Hirudoterapia este recomandată cu precădere persoanelor care doresc refacerea pielii după o operație de reconstrucție facială. Datorită efectelor substanțelor active din saliva lipitorilor, ele accelerează vindecarea după o intervenție chirurgicală .
De asemenea, beneficiile acestora de îmbunătățire circulației sângelui se răsfrâng și asupra ameliorării alopeciei. În urma utilizării hirudinei, foliculii de păr devin mai puternici, fiind astfel stimulată creșterea părului. În cazul în care căderea părului este cauzată de o infecție fungică, tratamentul cu lipitori contribuie la ameliorarea acesteia, datorită proprietăților antifungice ale hirudinei.

Hirudina din saliva lipitorilor – un puternic antioxidant și anticoagulant

Aproximativ 45% din saliva lipitorilor este reprezentată de hirudină – un puternic antioxidant și anticoagulant, care a fost izolat pentru prima dată în anii 1950. Această substanță are un efect imediat de fluidizare a circulației sângelui, iar efectul unei sedințe de hirudoterapie se menține până la 48 de ore. Eficiența hirudinei este mai crescută decât a heparinei – un medicament anticoagulant injectabil, utilizat la pacienții cu tromboză și infarct miocardic.
In procesul de coagulare al sângelui este implicată trombina, care transformă fibrinogenul în fibrină. Antitrombina este cel mai important inhibitor al trombinei în circulația sângelui, iar hirudina este considerată cel mai puternic inhibitor natural al trombinei. Hirudina însă inhibă doar activitatea trombinei activate, astfel încât ea impiedică formarea cheagurilor de sânge. De asemenea, ea contribuie la dizvolvarea eficientă a acestora. Spre deosebire de anticoagulantele convenționale, hirudina nu influențează activitatea altor proteine serice.
Alături de proprietațile ei anticoagulante, hirudina se remarcă prin puternice efecte antiinflamatorii, motiv pentru care ea este recomandată persoanelor care se confruntă cu osteoatrită, alergii, artrită sau afecțiuni gingivale. Prin urmare, hirudina reduce inflamația de la nivelul gingiilor.
Hirudina nu este singura componentă benefică organismului din saliva lipitorilor, astfel încât aceasta conține acid hialuronic, care este mult mai eficient decât cel sintetic. În funcție de problema de sănătate cu care te confrunți, pot fi necesare 10-15 ședințe de hirudoterapie, existând situații speciale, în cazul afecțiunilor mai grave, care pot necesita un tratament pe o perioadă mai îndelungată, de până la doi ani.
Datorită multiplelor beneficii ale hirudoterapiei, care se cunosc de mii de ani, aceasta reprezintă o terapie complementară eficientă în ameliorarea afecțiunilor circulatorii și în îmbunătățirea sănătății organismului.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20920805/
https://www.bibliomed.org/?mno=14990
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5741396/
https://www.healthline.com/health/what-is-leech-therapy#medical-applications
https://www.uhhospitals.org/Healthy-at-UH/articles/2020/03/how-leeches-can-save-lives-and-limbs-for-some-patients

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE