18.6 C
Braşov
AcasăEconomicMugur Isărescu, despre inflația mare și creșterea prețurilor: „Nu ne strică mai...

Mugur Isărescu, despre inflația mare și creșterea prețurilor: „Nu ne strică mai multă calmitate, mai bem câte un ceai de tei”

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale, a prezentat raportul privind inflația pe primele trei luni din acest an și a spus că România nu mai este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește inflația, înaintea României fiind 7, 8 țări, informează europafm.ro.
„Dacă n-ar fi fost schemele de compensare, inflația, indicele prețurilor de consum ar fi fost mai mare, deci în aprilie noi acum avem 14%, ar fi fost vreo aproape 20%. Nu noi stabilim prețurile la energie, la petrol, la gaze naturale, aici este bine când discutăm în public să ne vedem și lungul nasului. Nu mai avem o economie închisă și nu avem cum s-o protejăm decât cu subvenții, dacă vrei să protejezi cu subvenții trebuie să ai o situație fiscală solidă. Nu este cazul României”, a declarat Mugur Isărescu.
„Prețurile la energie s-au transmis în cotațiile produselor agro-alimentare, pe canalul costurilor cu transporturi îngrășăminte și furaje dar și pe un fundal să spunem de început de panică, de aceea nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația e caracteristiccă perioadelor de criză, dar eu cred că autoritățile asta trebuie să transmită, mai calm. Am înțeles și eu mesajul, mai bem câte un ceai de tei”, a spus guvernatorul Băncii Naționale.
Banca Națională estimează că inflația ar urma să scadă spre finalul acestui an. Creșterile de prețuri din 2022 vor fi sub cele de anul trecut, explică guvernatorul Mugur Isărescu:
„-Fac o glumă care nu e reușită, dar trebuie să o fac: vom ținti cu dobânda prețul cartofului, n-avem cum să facem asta.
Reporter: Există riscul să depășim 15% rata inflației?
-Riscuri sunt multe, eu știu ce face Putin?”
Rata inflației s-a apropiat în aprilie de 14%, după ce în martie a trecut de 10 procente, România nemaiavând inflație de două cifre din 2004. Produsele care s-au scumpit cel mai mult luna trecută sunt gazele, combustibilii și energia termică, iar dintre alimente, cartofii și uleiul.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE