18.6 C
Braşov
AcasăSanatateCauze principale: Cancerul de sân la bărbați

Cauze principale: Cancerul de sân la bărbați

l E mult mai agresiv ca la femei și greu de controlat

- Advertisement -

Cancerul mamar poate afecta chiar și bărbații. Cancerul mamr în cazul bărbaților este unul rar, care se poate localiza în țesutul mamar retroareolar. De regulă, bărbații tineri nu sunt diagnosticați cu un astfel de cancer. Acesta apare, în cazuri rare, la bărbații de peste 60 de ani.

Loviturile, unul din factorii declanșatori

Loviturile repetate în zona toracelui pot declanșa cancerul mamar în cazul bărbaților. Pugiliștii se înscriu în această categorie. La fel ca în cazul femeilor, în cazul cancerului mamar la bărbați apar schimbări în zona toracelui.
Medicul oncolog Mariana Mununar a vorbit despre cancerul mamar la bărbați și despre hormonii pe care corpul acestora îi secretă. ”În momentul în care se dă cu un gel de duș pe corp, tot se simte ceva. Zona respectivă se modifică ca și structură. Este o retracție a zonei. Nu mai există acea anatomie frumoasă, relaxată cu musculatură. Anatomia se modifică și devine o zonă strâmtată. Frecvent, la bărbați aceste leziuni au legătură cu un traumatism de torace anterior, o lovitură în piept. Am văzut și bărbați care practicau sportul de tip box și aveau această problemă în urma loviturilor încasate”, a spus medicul oncolog, Mariana Mununar.

- Advertisement -

Bărbații supraponderali, predispuși la cancer mamar

Obezitatea constituie un factor de risc pentru ca bărbații să dezvolte cancer mamar. Persoanele supraponderale au o resursă ridicată de estrogen antrenată în procesele maligne ale glandei mamare. ”Am văzut și neoplazii de sân la bărbați cu supraexpresie de hormoni estrogeni și progesteron. Corticosuprarenala secretă estrogen și progesteron și la bărbați. În momentul în care noi blocăm acest testosteron prin medicație antipogenică creștem riscul ca din sterolul rămas să facem estrogen și progesteron”, a mai spus medicul.

Bărbații suportă durerea mai greu

Față de femeile diagnosticate cu cancer de sân, bărbații au un grad de suportabilitate mai redus. ”Este mult mai agresiv în cazul bărbaților și mult mai greu de controlat. La bărbați e mai dificil de tratat decât la femei, din cauza durerilor”, a mai precizat medicul oncolog Mariana Mununar. Chiar și așa, bărbații care au fost diagnosticați cu cancer de sân, aflat în stadiu incipient, au o șansă bună de vindecare. Tratamentul constă, de regulă, în intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului afectat.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE