3.6 C
Braşov
AcasăPovestile MonitorulOameni cu care ne mândrim: Mari ingineri ai Brașovului

Oameni cu care ne mândrim: Mari ingineri ai Brașovului

Brașovul a contribuit la istoria științei și tehnicii cu ingineri renumiți în construcții, electrotehnică, metalurgie, construcții de mașini și avioane, chimie și agronomie
În anii comunismului, Brașovul și-a câștigat renumele de fabrică de ingineri și subingineri, ieșiți ca pe bandă rulantă de pe băncile facultăților tehnice. Numărul acestora creștea de la an la an, pentru a răspunde nevoii tot mai mari de specialiști a industriei în plin avânt. După 1989, când întreprinderile au început să cadă rând pe rând, mulți ingineri s-au orientat către alte domenii sau alte țări, unde sînt extrem de apreciați. I.C. Brătianu spunea: „Țara nu se poate ridica decât prin ingineri“. În perioada interbelică, au răsărit minți luminate, care au lăsat în urma lor importante realizări în domeniile construcțiilor, metalurgiei, electrotehnicii, agronomiei sau silviculturii. Printre ei au fost și mulți ingineri brașoveni care astăzi dau numele unor străzi, instituții sau săli de cursuri universitare. Dar puțini știu să spună cine a fost Radu Emil Mărdărescu, Remus Răduleț sau Irimie Iulian Staicu. Monitorul Expres vă prezintă biografiile celor mai vestiți ingineri ai Brașovului. 

- Advertisement -

Inginerul-șef al Brașovului

Christian Kertsch (1839-1909) a fost cel de-al XX-lea inginer-șef al Brașovului, „un bărbat luminat, umblat prin lume, fusese și în România, unde a făcut lucrări importante și avea soție româncă, și cu vederi mai largi și moderne“, după cum îl descrie cărturarul Sextil Pușcariu, menționînd că „lui se datorește că Brașovul are conductă de apă“, începând cu 1893. Inginerul Kertsch a realizat în numai doi ani, în 1888, celebra vilă care-i poartă numele și care a fost locuința personală a familiei sale. Mai târziu, aici a funcționat un hotel. Clădirea a fost puternic avariată în bombardamentul din 1944, mai mult de jumătate din construcție s-a prăbușit. După război, partea rămasă în picioare a fost reparată și a găzduit birourile unor instituții. Clădirea a fost demolată în regimul comunist (1970) și înlocuită cu actuala clădire Modarom. Kertsch a fost fiul unui meșter dulgher. După absolvirea a două clase de gimnaziu, a fost ucenic la un maistru constructor. Între 1856-1862, a studiat la Politehnica din Viena matematica, fizica, geometria, mecanica, geodezia și îmbunătățirile funciare. S-a înscris apoi la Școala de Construcții și Inginerie din München, dar și la Academia de Arte Plastice. S-a întors acasă cu specializări în construcții de poduri, hidrotehnice, de drumuri și de căi ferate, dar și în conceperea decorațiilor la clădiri, profesia de arhitect neexistînd la acea vreme. Printre edificiile ridicate de acest inginer vizionar se numără și clădirea Reduta. 

Mâna dreaptă a lui Anghel Saligny

Ion Baiulescu (1852-1911) s-a născut la Brașov, în familia protopopului Bartolomeu Baiulescu, publicist, economist și istoric. A fost cel mai mare dintre frații săi, toți personalități remarcabile. La fel ca fratele său, Romulus Baiulescu, s-a remarcat în domeniul căilor ferate. A studiat la Gimnaziul Luteran din Brașov, apoi la Politehnica din Viena, unde a absolvit ca șef de promoție, obținând titlul de inginer de poduri și căi ferate. În 1877, a primit o bursă de stat în Germania. A lucrat ca ucenic și apoi maistru în construcții de căi ferate, după care a lucrat efectiv ca proiectant și executant la construcția căilor ferate Düsseldorf-Breme și Solingen-Altan. Întors în țară, a construit prima linie de cale ferată executată numai de specialiști români, pe ruta Buzău-Mărășești. A proiectat și a lucrat și la alte tronsoane. La 9 octombrie 1890 a început construcția celui mai lung (4.408 m) pod de cale ferată din Europa, la Cernavodă, operă a marelui inginer Anghel Saligny, secondat de câțiva ingineri români printre care și Baiulescu, care a calculat rezistența podurilor de peste Dunăre. A fost prieten și cel mai bun colaborator al lui Saligny. Cu ocazia inaugurării podurilor, la 14 septembrie 1895, a fost decorat cu Ordinul „Coroana României“ în gradul de mare ofițer. Începând cu anul 1900, a condus serviciul din Direcția Generală CFR care răspundea de întreținerea podurilor. A fost și titular al catedrei de hidraulică și mașini hidraulice, la Școala Națională de Poduri și Șosele din București.

- Advertisement -

A întemeiat două domenii noi în electrotehnică

Remus Baziliu Răduleț (1904-1984) a fost un inginer specializat în electrotehnică, membru al Academiei Române. Astăzi, un colegiu tehnic din Brașov poartă cu onoare numele acestui important om de știință. S-a născut la Brădeni-Făgăraș în familia Popa, care și-a schimbat numele în Răduleț, după cel al unui strămoș Radu, poreclit cu diminutivul Răduleț, fiind mic de statură. A făcut liceul în Făgăraș, a absolvit Politehnica din Timișoara, iar în 1930 a obținut titlul de doctor inginer la Școala Politehnică Federală din Zürich, sub conducerea profesorului Karl Kuhlmann. I-a avut ca profesori pe Einstein, Max Planck, Schrödinger, Heisenberg. Din 1931 a predat la Universitatea din Timișoara, dar și la cea din București, unde a fost profesor de teoria câmpului electromagnetic și teoria relativității restrânse și șeful catedrei de bazele electrotehnicii. Răduleț a condus și Institutul de Energetică al Academiei Române și mai multe reviste de specialitate. Între 1966 și 1974 a fost președintele Academiei Române, dar a devenit și membru în academii și asociații din străinătate. Ca cercetător, a întemeiat două domenii noi: electrologia tehnicii energiei și electrologia informației. A coordonat elaborarea și editarea monumentalei lucrări „Lexiconul tehnic român“ (18 volume, 1956-1968). Opera lui științifică a însemnat 30 de manuale didactice și sute de articole științifice. 

Cel care a construit Palatul Luvru 

Inginerul constructor Tiberiu Eremia (1875-1937), născut la Purcăreni, a construit zeci de clădiri importante în toată România, fiind una dintre cele mai reprezentative figuri ale tehnicii românești. După absolvirea liceului Andrei Șaguna, a plecat în Elveția de unde s-a întors în 1898 cu titlul de inginer. Un an mai târziu, a început să lucreze la Ministerul Lucrărilor Publice din București, iar din 1908 a devenit antreprenor, executând alimentări cu apă și diverse lucrări edilitare în București, Ploiești, Pitești. El a construit, printre altele, Palatul Luvru din București, căi ferate, Biserica Încoronării din Alba Iulia, catedralele din Cluj, Sighișoara, Timișoara, Arcul de Triumf, fabrica de avioane IAR Brașov. A fost specialist în construcții de beton armat, primele din România. A realizat 18 poduri, dintre care multe cu fundații de aer comprimat, precum și primul castel de apă în beton armat din țară. După Primul Război Mondial, a înființat „Societatea anonimă Întreprinderile Generale Tehnice Inginer Tiberiu Eremia“, cu care a realizat alte 42 de poduri, fabrica de locomotive de la Brăila, Uzinele Ford din Capitală. Valoarea tuturor realizărilor sale era apreciată la peste un miliard și jumătate lei. 

Fondator al industriei metalurgice românești

Constantin Orghidan (1874-1944) provenea dintr-o veche familie de comercianți aromâni stabiliți la Brașov în secolul XVIII. După absolvirea liceului, a făcut studii la  Budapesta, Graz și Viena în domeniile istoriei, filosofiei, ingineriei metalurgice și arheologiei. Este cunoscut și ca mare numismat, având cel mai reprezentativ ansamblu numismatic realizat vreodată în România de un colecționar (peste 10.000 de monede, sigilii, medalii, pietre gravate, bijuterii). Și-a donat colecția Academiei Române. A fost un mare sprijinitor al culturii, co-autor al Enciclopediei României, coordonată de Dimitrie Gusti. În 1942, a devenit membru de onoare al Academiei Române. Ca inginer și industriaș, a fost unul dintre întemeietorii industriei metalurgice românești. În 1922, a fost numit primul director general al uzinelor din Reșița, perioada în care a ocupat această funcție (1922-1927) fiind una dintre cele mai faste și pline de realizări din istoria uzinei. A înființat și a condus numeroase societăți cu profil metalurgic (Uniunea Industriilor Metalurgice și Miniere, Socomet, Titan-Nădlag-Călan), a fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie din București. A adus investitori americani în România, în domeniul petrolier. 

A făcut primul tractor românesc

Radu Emil Mărdărescu (1907-1968), inginer și profesor universitar brașovean, a absolvit Facultatea de Matematică din București. În anul 1928 a plecat la Dresda pentru a urma cursurile Politehnicii în domeniul construcției de automobile și motoare. Ca student, s-a remarcat și la concursurile de atletism și scrimă. În 1935, a fost selecționat în echipa germană de explorare a Polului Nord, unde s-a ocupat de aparatura de cercetare a particulelor de mare energie din univers care străbat atmosfera terestră. În 1936, s-a angajat la Uzinele de avioane și motoare IAR-Brașov, ca inginer, devenind apoi inginer șef constructor. În această perioadă, a realizat componente inovatoare ale motoarelor de avion și chiar un model nou, cu 14 cilindri în stea dublă, de 1500 CP. Dar nu a primit fondurile necesare de la Ministerul de Război, așa că motorul a fost realizat în Franța, fiind folosit ulterior și de germani. În 1948, Mărdărescu și-a început activitatea didactică predând cursuri de matematică, mecanică și rezistența materialelor la Institutul Forestier din Brașov. A înființat Catedra de Automobile și Tractoare în cadrul Facultății de Mecanică. După război, sub conducerea lui, au fost executate tractoarele IAR 22 (primul model de tractor românesc, produs începând cu 1946 la Brașov), IAR 23, autoturismul prototip IAR 002, în două variante, motocompresorul IAR 003. A obținut brevete de invenție în România și Germania, unde a lucrat la firmele Auto-Union și Deimler-Benz. 

Cel mai mare constructor de baraje

Ionel Radu Prișcu (1921-1987) a fost un pedagog și inginer constructor de baraje brașovean, celebru pentru proiectarea barajului Vidraru de pe râul Argeș. A absolvit Universitatea Politehnică din București cu „magna cum laudae“. Ca profesor universitar de excepție, a creat numeroase generații de specialiști în hidrotehnică, printre studenții săi numărându-se și Ion Iliescu, Petre Roman și Călin Popescu Tăriceanu. De numele brașoveanului Radu Prișcu se leagă toate marile construcții hidrotehnice care au dat României independența energetică, adică 10 uzine hidroelectrice și 25 de mari baraje. A proiectat și a coordonat construirea unor mari baraje și în Iran, Bolivia sau Liban. Creator al școlii hidrotehnice românești, a fost prorector, iar apoi, pînă în anul 1976, rector al Institutului de Construcții din București. A pregătit 42 de promoții de ingineri hidrotehnicieni. Brașoveanul a fost membru al unor prestigioase foruri internaționale de profil, a întreținut relații cu mari personalități mondiale în domeniul barajelor și a primit numeroase distincții și recunoașteri naționale și mondiale. 

Inginerul gării Brașov

Mircea Mihăilescu (1920-2006) s-a născut în Brașov, într-o familie de intelectuali. A urmat cursurile liceului Andrei Șaguna, apoi Facultatea de Construcții din București obținând diploma de inginer constructor. A lucrat apoi în învățământul tehnic superior, la catedra de beton armat a Politehnicii din București, apoi ca inginer proiectant la Ministerul Transporturilor. De la Institutul de Încercări și Cercetări în Construcții INCERC, a fost destituit în 1957 din motive politice. Din 1964, a predat la Universitatea Tehnică din Cluj, fiind șeful catedrei de beton armat pînă în 1990, când s-a pensionat și a devenit profesor universitar consultant la această universitate. Pe lângă sutele de lucrări publicate, a realizat numeroase proiecte unicat: învelitori conoidale la depoul de locomotive Brașov (la acel timp, cea mai mare clădire de acest tip din România), clădirile gărilor Predeal, Brașov (1962), Bîrlad.

Numele lui e pronunțat în toate laboratoarele de chimie

Nicolae Teclu (1839-1916) e unul dintre cei mai cunoscuți ingineri chimiști români la nivel mondial. La Politehnica din Viena a obținut titlul de inginer chimist, iar la Berlin, cel de arhitect. A lucrat ca profesor de chimie la Gimnaziul Român din Brașov, unde a introdus pentru prima dată cursul de gimnastică rațională. În 1868, a plecat din nou la Viena, unde a lucrat ca asistent al profesorului Ludwig, apoi ca profesor de chimia pigmenților, apoi la Monetăria Statului Austriac, chimist al Imprimeriei Imperiale. Brașoveanul a desfășurat o activitate științifică bogată în domeniul chimiei anorganice. Primele descoperiri și lucrări le-a consacrat studiului chimic asupra unor meteoriți căzuți în India. A făcut cercetări asupra arderii, pe care le-a continuat tot restul vieții și ale căror rezultate le-a publicat în reviste de specialitate din străinătate. Sunt cunoscute în întreaga lume cercetările sale privind electricitatea atmosferică, tehnologia hârtiei, combustia gazelor, studiul flăcării, capacitatea de explozie a amestecului de gaze. A inventat „Aparatul pentru determinarea transparenței corpurilor“, pe care l-a prezentat la Congresul Internațional de Chimie de la Viena din 1898, unul dintre primele fotometre. În 1900 a inventat becul de laborator care îi poartă numele, cu reglare a curentului de aer și gaz, care este folosit și în prezent în laboratoarele de chimie din toate țările. Invenția a fost brevetată în Austria și realizată pe scară industrială de firme din Leipzig și Viena. În 1879, Teclu a devenit membru titular al Academiei Române. 

Agronomul preocupat de poluarea planetei

Irimie Iulian Staicu (1905-1989) a adus contribuții importante la dezvoltarea agriculturii mondiale. S-a născut în Cristian, într-o familie de agricultori. Atras din copilărie de misterele dezvoltării plantelor, brașoveanul a devenit inginer agronom. La Facultatea de Agronomie din București, a făcut cercetări sub îndrumarea marelui Gh. Ionescu Sișești. În 1932 a plecat cu o bursă în SUA, unde a urmat cursuri de perfecționare la Colegiul de Agricultură și Științe Aplicate din Manhattan. A fost profesor la Facultatea de Agricultură și la cea de Biologie din București. În domeniul cercetării, și-a îndreptat atenția asupra modului de utilizare a îngrășămintelor chimice și organice, cu scopul măririi producției agricole. La congresele de specialitate din străinătate, a adus contribuții originale în probleme privind poluarea, criza de proteine, sursele nepoluante de energie, identificarea bogățiilor naturale ale Pământului. A fost și director general al Institutului de Cercetări Agricole-ICA (1966-1969). Ca urmare a lucrărilor sale de interes economic național și internațional, în 1963 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 1965 i s-a decernat titlul de doctor docent. 

Părintele planoarelor românești

Iosif Șilimon (1918-1981) a rămas în istoria aviației mondiale pentru planoarele sale. După absolvirea secției de Aviație la Politehnica din București, s-a angajat ca inginer la IAR Brașov. Ca șef secție montaj avioane ușoare, a realizat în 1949 planorul IS-2, primul dintr-o serie de 32 tipuri de planoare și motoplanoare cu performanțe recunoscute internațional. Ca șef de secție la Uzinele de Reparat Material Aeronautic-URMV3, înființate în fostele hangare IAR, inginerul a realizat în 1960 primul motoplanor românesc și printre primele în lume. După ce, pe rând, secțiile de aeronautică ale Brașovului au fost desființate, a pus piatra de temelie la ICA Ghimbav, la 14 noiembrie 1968. Ca director tehnic, a realizat aici două tipuri de avioane IS 23 și IS 24 pentru misiuni ale aviației utilitare și ale aviației sportive. În 1978, la bordul unui motoplanor IS-28M, a făcut în premieră turul tuturor statelor americane. Aeronavele construite de el au stabilit recorduri mondiale și au dovedit calități de zbor remarcabile, fiind și astăzi competitive și apreciate pe plan național și mondial. Șilimon a fost și pilot planorist și de avioane. Una din preocupările inginerului sătmărean care și-a scris întreaga carieră la Brașov a fost și realizarea de vehicule cu pernă de aer, în scopuri utilitare.

Ingineri inspirați de orașul Brașov

În perioada când Brașovul era un mare centru industrial, mulți ingineri eminenți și-au legat destinele de acest oraș, în care au studiat, au lucrat, au realizat proiecte concepție proprie sau au predat disciplinele în care s-au consacrat. Iată cîteva nume importante: 
– Dumitru Dumitrescu (1904-1984), fondatorul școlii românești moderne de hidraulică, a fost inginer la IAR-Brașov, între 1940-1944. 
– Grigore Eliescu (1898-1975), primul inginer silvic care a studiat combaterea unor insecte dăunătoare în Europa de Sud-Est, a predat la Facultatea de Silvicultură din Brașov.
– Ion S. Gheorghiu (1885-1968), întemeietorul școlii românești de mașini electrice, a realizat primul proiect de electrificare a liniei de cale ferată Ploiești-Brașov. 
– Nicolae Manolescu (1907-1993), fondatorul școlii românești de teoria mecanismelor și mașinilor, a lucrat la Atelierele CFR-Brașov (1932-1936). 
– Dorin Pavel (1900-1979), părintele hidroenergeticii românești, a absolvit Liceul Andrei Șaguna la Brașov.
– Andrei Filotti (n. 1930), inginer hidroenergetician român și consilier tehnic șef al Organizației Națiunilor Unite, a coordonat proiectul lacului de acumulare de pe Tărlung, care alimentează Brașovul cu apă potabilă. 
– Traian Dragoș (1833-1962), ctitorul primei școli de subingineri electromecanici. Autorul a peste 100 de invenții în domeniul armamentului, podurilor rulante și aparaturii casnice, a trăit la Brașov, unde a lucrat la Atelierele de reparat automobile și a înființat Biroul Tehnic Special. În cadrul acestuia urma să realizeze prototipul unui motor Diesel revoluționar.
– Radu Manicatide (1912-2004) pionier al construcțiilor de aeronave ultraușoare și constructor de avioane românești performante, a realizat în 1945, la IAR Brașov, microautomobilul biloc, echipat cu un motor de motocicletă în doi timpi, având un singur cilindru și răcit cu aer. 
–  Jiang Zemin (n. 1926), fostul președinte al RP Chineze, a lucrat ca inginer la Uzina Steagul Roșu, vreme de doi ani.
– Elie Carafoli (1901-1983) (foto), inventator, specialist în profile aerodinamice, părintele aripilor de avion cu bordul de fugă rotunjit, inventatorul avionului cu aripă joasă, a lucrat ca inginer și ca director general la IAR Brașov, unde începând cu 1929, a proiectat și a construit noi tipuri de avioane și prima suflerie aerodinamică din România.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov

COMENTARII RECENTE

1. Toate cele de mai sus sunt suplimente alimentare, remedii 100% naturale care au rezultate bune in tratarea diverselor afectiuni cu care cei mai multi dintre noi ne luptam zi de zi.
2. Toate informatiile de care aveti nevoie legate de aceste medicamente organice sunt descrise cu lux de amanunte (prospect, pret, recenzii, formule active) si obiectivitate pe Evonet, un motor de cautare pentru suplimente alimentare, medicamente naturiste si remedii sigure si testate.
3. Sunt suplimente alimentare care pot fi achizitionate din Romania, direct de la distribuitorii autorizati.

Suplimentele alimentare sunt o solutie de intretinere sau tratament usor de administrat si fara efecte negative, fara compusi periculosi, blande, cu efect rapid si de lunga durata. Stresul, anxietatea, lipsa timpului liber, grijile de zi cu zi, lipsa activitatilor sportive, alimentele de proasta calitate sau mult prea procesate s.a.m.d. ne degradeaza fizic si psihic.

Cu vitaminele si mineralele ne-am obisnuit deja, dar se pare ca nu este suficient. Este nevoie de o sustinere mai mare a organismului si asta cu tinte exacte. Tocmai de aceea au aparut suplimente alimentare dedicate unor disfunctionalitati sau unor probleme care pot fi tinute sub control sau pot fi corectate, chiar vindecate.

Evonet aduna in acelasi loc toate informatiile care pot fi de folos pacientilor, celor care cauta solutii alternative la o problema de sanatate, medicilor din diverse ramuri deschisi catre medicamente 100% naturale si tuturor celor care vor sa fie informati.

Va propun o scurta trecere in revista a celor mai apreciate suplimente alimentare, atat din punct de vedere al recenziilor adunate de la pacienti si specialisti cat si din punct de vedere al comenzilor inregistrate de distribuitorii autorizati de producatori.

Keto Diet, capsule pentru slabit

Dieta Keto, datorita eficientei si a unui regim usor de urmat si-a gasit repede adepti. Rezultatele obtinute i-au mobilizat pe cercetatori care au dezvoltat Keto Diet capsule, un supliment alimentar natural care sa ii ajute sa slabeasca pe cei supraponderali sau pe cei care doresc sa renunte la cateva kilograme fara efort.

Conform datelor adunate de Evonet, poti slabi de la cateva kilograme pana la 14-20 de kilograme pe luna. La prima vedere pare foarte mult, utilizatorii povestind de topirea grasimilor rapida dupa ce starea de cetoza se instaleaza in organism.
Obezitatea este un factor de risc din multe puncte de vedere, motiv pentru care orice ajutor este bine-venit.

Detonic, medicament pudra pentru hipertensiune

Foarte multi oameni sunt hipertensivi si asta se datoreaza mediului in care traim si stresului la care suntem supusi zi de zi. Tocmai de aceea, in UK s-au facut studii si s-a recomandat consumul de Detonic persoanelor cu predispozitie la AVC.

Imbunatatirea functiilor cardiace intr-un mod natural este un pas mare atat pentru cercetatori cat si pentru pacietii care pot recurge la acest medicament sub forma de pudra care reduce natural hipertensiunea.

Inca o problema in care pudra naturala Detonic ajuta, este combaterea aparitiei aterosclerozei, medicamentul fiind un aliat de nadejde in curatarea vaselor de sange si oxigenarea excelenta a creierului.

Era si timpul ca cercetarile in domeniu sa scoata la lumina un medicament natural de intretinere a inimii si functiilor ei.

Alkozeron, tratament alcoolism

Vedem foarte des reclame la suplimente alimentare pentru ficat in care este atins si consumul de alcool. Sa recunoastem ca situtia este mai grava decat dramatizarea din reclamele TV si ca era nevoie de un medicament care sa lupte impotriva dependentei e alcool.

Consumul de alcool este o problema atat pentru persoana dependenta cat si pentru cei din jur, mai ales pentru familia consumatorului. Cele mai multe acte de violenta se desfasoara pe sub efectul consumului de alcool, violenta domestica fiind inca o problema care trebuie privita cu maxima seriozitate.

Dependenta este o boala si trebuie tratata ca atare, acesta este motivul pentru care cercetatorii au lucrat ani de zile la o formula terapeutica naturala care sa inhibe pofta de alcool si il ajute ce cel dependent sa scape de acest viciu. Evonet a strans toate datele si recenziile pentru ava informa corect despre Akkozon, medicament care ajuta la tratarea alcoolismului.

Insumed, reduce zaharul din sange

Conform ultimelor statistici Diabetul a devenit o problema de sanatate atat in cazul celor trecuti de prima tinerete cat si in cazul celor mai tineri, chiar si in randul copiilor. Consumul de alimente dulci, sucuri si junk food are si un revers al medaliei, si anume, Diabetul.

Insumed capsule pentru diabet este o solutie naturala si eficienta pentru reducerea nivelului glicemic si pentru normalizarea acestuia. Diabetul poate avea consecinte grave, schimbarea stilului de viata fiind prima masura care este recomandata pacientului suferind sau celui cu glicemia ridicata aproape de valorile acestei afectiuni.

Curele cu Insumed pastile, conform recenziilor adunate de la pacienti, medici in nutritie, diabet si endocrinologie au ajutat multi pacienti cu mentinerea sub control a glicemiei. Insumed poate fi consumat si preventiv de persoanele care au in familie cazuri de diabet, Evonet fiind locul de unde va puteti informa corect.

Clean Vision, medicament pentru vedere

Vederea este inca o functie a organismului nostru greu incercata. Petrecem din ce in ce ai mult timp cu ochii in ecranul telefonului, in monitoare sau privind la TV. Ochii nostri au nevoie de pauze, au nevoie de odihna si somn, altfel veti ajunge sa purtati ochelari.

Medicamentele pe baza de luteina ajuta, iar daca vorbim de suplimente alimentare naturale, cu compusi organici, este si mai bine. Clean Vision capsule pentru ochi actioneaza asupra prediunii aflate la nivelul globilor oculari si sustine vederea de la interior catre exterior.

Imbunatatirea vederii intr-un mod natural si neinvaziv nu poate fi decat o veste buna pentru pacientii cu plobleme de vedere.

Urotrin tablete naturale pentru prostata

Tabletele pentru prostata nu sunt o moda, sunt necesare pentru ca functiile acesteia sa fie complete pentru ca altfel, aceasta problema de ordin medical isi intinde plasa catre partea psihologica si produce dezechilibre pe mai multe planuri. Urotrin tablete pentru prostata este un medicament natural pentru barbati si problemele lor specifice.

Vedem des la TV reclame la tot felul de remedii pentru prostata. Pentru barbati, functionarea prostatei la un nivel optim este direct propotionala cu o viata sexuala normala. Problemele legate de prostata pot duce la erectii slabe, la ejaculari premature si chiar la infertilitate si impotenta.

Urotrin pentru prostatita este destinat barbatilor atat pentru vindecarea inflamatiilor la nivelul aparatului uro-genital cat si pentru imbunatatirea performantelor in viata intima. Pentru orice problema exista o solutie.

Concluzie

Legatura dintre Keto Diet, Detonic, Alkozeron, Insumed, Clean Vision si Urotrin o reprezinta Evonet, site-ul in care se regasesc toate informatiile despre aceste suplimente alimentare. Prospect, pret, recenzii, pareri de pe forumuri, indicatii si contraindicatii, toate pot fi gasite intr-o sursa de incredere: www.evonet.ro.

Noi, brașovenii, suntem obișnuiți cu turiștii, îi vedem la fiecare pas făcut în centru, îi recunoaștem după interesul cu care privesc în jur și după obiectivele aparatelor foto. Orașul abundă de unități de cazare cu 3 și 4 stele, dar mulți turiști preferă cazarea în rezim hotelier Brașov.
Citisem într-un articol despre cât de profitabilă este închirierea artamentelor în regim hotelier. Oare chir așa să fie? Oare totul se reduce la profit? Cum rămâne cu toate investiția făcută de proprietar? Cum rămâne cu confortul care de multe ori este peste cel oferit de hoteluri cu multe stele? Cele mai multe apartamente sau garsoniere care sunt oferite spre închiriere în regim hotelier sunt amenajate modern și oferă condiții de lux.
Eu am un apartament mic, motiv pentru care, atunci când îmi vin prietenii din Sibiu sau Timișoara în vizită, caut rapid cazare în regim hotelier care, dacă mă mulțumește pe mine, îi va mulțumi și pe ei. În astfel de momente am descoperit apartamentele Promenada Studios, mai exact studiouri în regim hotelier Brașov.
Lux și bun gust
Eu le-am văzut pozele pe site, dar cum am o coastă împrumutată tocmai de la Toma Necredinciosu’, m-am dus să mă conving. Apartamentele se află într-un bloc nou, aproape de Coresi, lucru care m-a bucurat enorm. E liniște și ai un sentiment de intimitate, apropierea de mall fiind ca bomboana pe colivă.
Fiind un bloc nou, te simți binevenit de la intrare, din casa scării. Intrarea în apartament se face cu cartelă, nu cu cheie. Încă de la primii pași, apartamentul te încânta prin design și calitatea obiectelor folosite. Nici nu știi unde să te uiți prima dată.
Aici sigur este mâna unui designer de interior, îmi dau seama după culori, după obiectele de mobilier, după nuanța lemnlui sau textura tapetului. 
Electocasnice hi-tech în bucătărie
Nu cred că se vor omorî prietenii mei cu gătitul, dar eu una nu am așa ceva acasă și îmi doresc. Nu știu câți dintre clienți folosesc plita și cumptorul, dar pentru cei care vor să își gătească ceva în casă, în bucătărie se găsesc toate cele necesare, ba chiar mai mult. Ai cafetieră, ai cană termică, ai vase și ustensile de cea mai bună calitate. Aproape că îți e milă să le folosești. 
Camera este open space și ai, pe lângă canapeaua soft, un birou de la care poți lucre oricând. Insula care desparte elegant bucătăria de living, este un mare televizor. Totul este la superlativ.
Dormitor cu parfum de somn ușor
Știi ce nu suport eu la cele mai multe hoteluri? Paturile! Sunt mici și , de cele mai multe ori, au saltelele uzate. La Promenada Studios totul este nou, camerele au început să fie închiriate în regim hotelier în urmă cu câteva luni.
Lenjeria de pat este albă și miroase a proaspăt spălat. Pernele par confortabile, deși nu le-am testat. Draperiile sunt opace, tapetul de bun gust și lumina poate fi reglată.
Baie mare cu produse de igienă
Știți prospapele moi, halatele și papucii de unică folosință de la hoteluri? Sunt și aici, ambalate frumos și așezate elegant. Încă o bilă albă îi dau acestui studio destinat cazării în regim hotelier pentru produsele de igienă din baie. Nici la hoteluri de 4 stele nu am întâlnit o gamă de produse de îngrijire de calitate superioară.
Îmi place totul! Sincer, i-aș lasă pe prietenii mei să stea la mine și eu m-aș mută câteva zile într-unul din apartamentele închiriate în regim hotelier Promenada Studios.

Daca unii dintre noi au intrat intr-un concediu prelungit, altii, pe fondul prezentei virusului pandemic, au muncit mai mult decat oricand si este firesc sa simta nevoia unei pauze, al unui concediu fara a se limita la propriul apartament. Nu stiu in ce masura turismul are portile deschise dar stiu o solutie sigura: inchiriere autorulota Brasov.

Daca locuiesti intr-un oras la munte nu inseamna ca esti in concediu. Oricat de minunat ar fi Brasovul de sarbatori sau in timpul anului, simti nevoia sa evadezi, sa pleci o perioada, sa descoperi un colt de rai uitat de lume sau sa te retragi undeva unde la orele 11 sa nu fii nevoit sa tragi zavoarele.

Eu am descoperit ca pot avea libertatea de a petrece un concediu alaturi de familie daca apelez la o firma care sa imi ofere servicii de inchiriere autorulota Brasov, servicii de calitate si extinse, facilitati multiple si preturi de Romania, nu de Europa.

Care sunt avantajele serviciilor de inchiriere autorulota Brasov?

1. Libertatea de miscare
Daca inchiriezi o autorulota, poti petrece concediul departe de casa si izolat in acelasi timp. Poti campa la marginea unei paduri sau pe malul unui lac si te poti reconecta cu natura, cu cerul si pamantul si nu in ultimul rand, cu familia pe care cu siguranta ai neglijat-o putin din cauza timpului scurt petrecut impreuna.

2. Siguranta
Acum, mai mult decat oricand, datorita numarului tot mai mare de imbolnaviri vrei sa fii in siguranta. Poti campa intr-un loc izolat, departe de orice “picior de om”, fara a fi nevoit sa parcurgi distante mari fata de Brasov.
Daca tot vorbim despre siguranta, permite-mi sa te asigur, din proprie experienta, ca dupa fiecare serviciu de inchiriere autorulota, aceasta este igienizata temeinic, tocmai pentru a oferi siguranta impotriva colectarii de virusuri si bacterii.

3. Facilitati
Daca te numeri printre cei care au nevoie de caldura, curent, de baie si bucatarie cu apa calda, poti sta linistit, vei avea parte de ele 🙂 Vei avea si smart TV pentru emisiunile preferate, frigider si tot ce inseamna o bucatarie echipata modern, doar ca la dimensiuni mai mici. Inchipuie-ti ca ai facut rezervare la un mini hotel cu servicii de self catering accommodation.
Daca vrei sa-ti surprinzi iubita, apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov. Ai grija sa pui in frigider cate ceva de ale gurii, un vin bun si cateva dulciuri, fructe si inghetata. Nu va trebuie multe, puteti campa sau opri oriunde are voie si un autoturism, puteti chiar sa va faceti aprovizionarea de la un supermarket aflat in drumurile voastre.

4. Fara program
Un lucru care pe mine ma irita putin la hoteluri si pensiuni este programul. Nu imi plac vacantele in care cineva imi face program de masa sau pentru alte activitati. Vreau sa ma trezesc cand am chef, sa mananc cand am chef si sa imi fac bagajele la plecare fara sa bata cineva la usa mea in ideea in care vrea sa se apuce de curatenie pentru urmatorii turisti cazati.

5. Fara noaptea de Revelion la fereastra
Nu stiu sincer cum va fi noaptea dintre ani. Mai sunt cateva zile pana atunci si lucrurile nu se anunta prea incurajator. Multi dintre noi vom sarbatori in familie, fara uratori, fara vizite la cei dragi, fara prieteni. Ma intristez la simplul gand, nici nu imi mai vine sa scriu.
Daca nu vrei sa fii printre cei care se vor zgai la cer pentru a vedea artificiile, daca nu vrei sa te numeri printre cei care isi vor lipi nasurile de fereastra rece si vor inchina un pahar de sampanie privind la vecinii de vis a vis, fugi in natura. Apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov si petrece altfel mini-vacanta de sarbatori. Sper din tot sufletul sa gasesti o autorulota de inchiriat, sunt convinsa ca nu sunt singura care s-a gandit la aceasta posibilitate.

In incheiere nu-mi ramane decat sa iti urez un an mai bun, mai frumos si cu rezultate negative la teste ;).

Acum, mai mult decât oricând cred că ai conștientizat cât de important este să ai un apartament cu 3 camere în Brașov. Punând de cele mai multe ori cheltuielile pentru întreținere deasupra confortului, sau diferența de preț dintre 2 și 3 camere, mulți dintre oamenii aflați în căutarea unui apartament s-au îndreptat către cele cu 2 camere. Până în martie, când mulți dintre noi am fost nevoiți să lucrăm de acasă, nu am înțeles cât de util ar fi fost să avem un apartament cu 3 camere.
În contextual pandemiei cu care ne confruntăm acum, o cameră este sală de clasă și o cameră a devenit birou. Dacă ai 2 copii, atunci biroul tău se mută în bucătărie. Mai în glumă, mai în serios, cred că o camera în plus este mai mult decât utilă.
Dacă vorbim însă de apartamente noi, cheltuielile de întreținere de la 2 camere la 3 camere sunt nesemnificative. Nu e târziu să faci pasul nici acum, deja sunt zvonuri că în curând vom lucra iar de acasă. O să zici că multe apartamente se vând în stadiu de proiect și că până te vei muta se va termina și nebunia asta. Ei bine, eu știu din surse sigure că există apartamente cu 3 camere finalizate în Brașov, numai bune să te muți în ele.
Ce dezvoltator imobiliar mai are disponibile pe piața imobiliară apartamente noi cu 3 camere Brașov? Mosaic Residence este cel care îți poate pune la dispoziție apartamente cu 3 camere finalizate chiar în vecinătatea mall-ului Coresi. Și nu orice fel de apartamente, ci unele spațioase, bine compartimentate și izolate pentru cele 5-6 luni de iarnă, câte sunt de obicei în Brașov.
Credibilitatea dezvoltatorului imobiliar trage la cântar
Mosaic Residence nu este la primul bloc construit, așa că, dacă ai nevoie de feedback, ai de unde să-l obții. În plus, apartamentele sunt finisate cu tot ce este mai bun în materie de parchet, gresie, faianță, tâmplărie PVC, uși sau obiecte sanitare. Calitatea nu este doar un cuvânt, ea se vede în materialele folosite și se simte atunci când vine vorba de confort.
Cei mai mulți dintre cunoscuții mei s-au mutat în noile blocuri de lângă Coresi, unii chiar în apartamente construite de Mosaic Residence. Mi-ar fi spus dacă ar fi întâmpinat vreo neplăcere… Dacă vrei și tu să faci acest pas, achiziționează un apartament nou cu 3 camere Brașov, finalizat și finisat, adică la cheie. Lasă în urmă și fără nici un regret micul apartament constuit în “anii de glorie” și mută-te într-un apartament spațios, căduros, modern și bine poziționat.
Birou sau dormitor pentru oaspeți, o cameră în plus înseamnă mai mult confort. Ai multiple avantaje la care aș mai adăuga și faptul că nu mai sunt necesare renovări sau intervenții în următorii ani, asta dacă ai ales un apartament nou în Brașov.

Deși este noiembrie, în acest an parcă nici Crăciunul nu se anunța cu același avant ca în anii trecuți. Dacă în alți ani vitrinele magazinelor te orbeau și muzica cu tematică îți zgâria urechile înainte de căderea frunzelor, acum, ca efect secundar al pandemiei, e liniște și pace.
Dragii mei, acum, mai mult decât oricând, avem nevoie de Crăciun, avem nevoie de magie, de speranță și de brad împodobit. Dacă nu sunteți adeptii brazilor artificiali, aveți de ales între brazii gata tăiați și cei în ghiveci. Puteți să vă îndreptați către marile magazine sau direct către o pepinieră Brașov.
Brazi tăiați livrați la domiliu
Chiar și cei care nu erau adepții cumpărăturilor online s-au obișnuit deja cu livrările. Nu știu cum e în alte orase, dar în Brașov , Pepiniera Brazi Argintii livrează coniferele gata tăiate, pe mai multe înălțimi și categorii (economic, standard și premium).
Eu sper din toată inima că astfel, tăierile masive de brazi și molizi sunt reduse sau chiar stopate. Mulți vor spune că nici așa nu e bine, că e o risipă și că obiceiul bradului de Crăciun o crimă împotriva naturii. Personal, eu sunt împotriva plasticului, cei mai mulți brazi artificiali sunt confectionati din plastic și cred că sunt un pericol mult mai mare pentru natură. Fără brad Crăciunul ar fi incomplet…
Brazii crescuți în pepiniere cu scopul de a fi tăiați de Crăciun nu afectează natura, nu implică defrișare, tăiere ilegală și nu au legatură cu fauna. Este drept ca nu vor opri peste noapte tăierile ilegale, dar nici folosirea brazilor artificiali nu va avea acest efect, cei care se ocupă cu astfel de „îndeletniciri” nu sunt activi doar de Crăciun și nu sunt focusați doar pe brazi.
Vorbim despre brazi sau conifere crescute fix cu scopul de a fi tăiate în preajma Crăciunului pentru a împodobi casele celor care își doresc să respecte tradițiile. Achiziționând un brad argintiu sau unul obișnuit de la o pepinieră Brașov veți fi siguri de proveniența acestuia și veți susține o aface locală. Este momentul să avem grijă de cei de lângă noi.
De acasă sau de birou, puteți acum să comandați bradul dorit și pepiniera Brașov Brazi Argintii îl va livra GRATUIT în ziua și la ora stabilită.
Brazi în ghiveci pentru Crăciun
De ceva ani încoace, eu cumpăr câte un braduț în ghiveci și apoi, după sărbători, încep să îmi sun prietenii care stau la casă spre a vedea cine vrea sa îl găzduiască într-o curte pentru restul vieții.
Cred ca soluția brazilor în ghiveci împacă pe toata lumea, nu se taie și apoi nu se aruncă nici un brad. Este dezolant peisajul de după sărbători, o multime de brazi stau aruncați pe langă tomberoanele din oraș. Brazii în ghiveci achizitionați de la pepiniere vin și cu garanția că vor putea fi plantați și vor rezista la temeraturile locale.
Eu sper că ne vom bucura de aceste sărbători și că vom avea parte de bucurii, de familie, de prieteni și de tradiții.